Ανησυχητικές προβλέψεις για έξαρση κοινωνικών αναταραχών το φθινόπωρο
Τι αναμένουν, λόγω της ακρίβειας, στελέχη από παγκόσμιες τράπεζες, επενδυτικές και ασφαλιστικές εταιρείες.
Μόνο ευοίωνο δεν χαρακτηρίζουν οι παγκόσμιες τράπεζες, οι επενδυτικές και ασφαλιστικές εταιρείες το μέλλον σε ό,τι αφορά στον τομέα της ακρίβειας, με αποτέλεσμα να προβλέπουν αύξηση περιστατικών κοινωνικής αναταραχής λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει ήδη ξεκινήσει κι αναμένεται να κλιμακωθεί.
«Η πολιτική αναταραχή αντιπροσωπεύει όλο και περισσότερο μια πιο κρίσιμη έκθεση για πολλές εταιρείες από την τρομοκρατία», τόνισε μεταξύ άλλων ο Επικεφαλής Διαχείρισης Κρίσεων της Allianz για το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Σκανδιναβικές χώρες, αποτυπώνοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο τα όσα έρχονται…
Η ασφαλιστική εταιρεία έκρουσε ήδη το καμπανάκι του κινδύνου προς τις επιχειρήσεις, τις οποίες συμβουλεύει να αναθεωρήσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης, καθώς η αύξηση περιστατικών κοινωνικής αναταραχής θα μπορούσε να αυξήσει την έκθεσή τους σε κίνδυνο, με πιθανές δαπανηρές ζημιές.
Η αναταραχή δυναμώνει, οι κίνδυνοι μεγαλώνουν
«Οι απεργίες, οι ταραχές και τα βίαια κινήματα διαμαρτυρίας θέτουν κινδύνους για τις εταιρείες, διότι εκτός από τα κτίρια ή τα περιουσιακά στοιχεία που υφίστανται δαπανηρές υλικές ζημιές, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες μπορούν επίσης να διαταραχθούν σοβαρά με αδυναμία πρόσβασης σε εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα απώλεια εισοδήματος», σημειώνει η εταιρεία.
Οι οικονομικές και ασφαλιστικές ζημίες από προηγούμενες διαμαρτυρίες ήταν σημαντικές, δημιουργώντας μεγάλες απαιτήσεις για τις εταιρείες και τους ασφαλιστές τους. Για παράδειγμα, το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία, όπου οι Γάλλοι λιανοπωλητές έχασαν έσοδα 1,1 δισ. δολαρίων σε λίγες μόνο εβδομάδες, ή τις διαμαρτυρίες του 2020 για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, οι οποίες εκτιμάται ότι είχαν ως αποτέλεσμα ασφαλιστικές ζημίες άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Η κρίση κόστους ζωής και η δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σε συνδυασμό με την πολιτική πόλωση, τροφοδοτούν κινήματα διαμαρτυρίας», σύμφωνα με την Allianz.
Ο Srdjan Todorovic, Επικεφαλής Διαχείρισης Κρίσεων για το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Σκανδιναβικές χώρες, στην AGCS (Allianz Global Corporate & Specialty), μελλοντικός Επικεφαλής Παγκόσμιας Πολιτικής Βίας & Λύσεων Εχθρικού Περιβάλλοντος στην AGCS, σχολίασε: «Η πολιτική αναταραχή αντιπροσωπεύει όλο και περισσότερο μια πιο κρίσιμη έκθεση για πολλές εταιρείες από την τρομοκρατία. Τα περιστατικά κοινωνικής αναταραχής είναι απίθανο να υποχωρήσουν σύντομα, δεδομένων των μετασεισμών του Covid-19, της κρίσης κόστους ζωής και των ιδεολογικών αλλαγών που συνεχίζουν να διχάζουν τις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο. Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τυχόν ύποπτους δείκτες και να ορίζουν σαφείς οδούς αποκλιμάκωσης και αντίδρασης, που προβλέπουν και αποτρέπουν την πιθανότητα τραυματισμού προσωπικού ή/και ζημιών σε επιχειρήσεις και προσωπική περιουσία».
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης των διαταραγμένων αλυσίδων εφοδιασμού και της αύξησης των τιμών των τροφίμων, των καυσίμων και των λιπασμάτων, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της Ρωσίας και της Ουκρανίας που αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% της παγκόσμιας προσφοράς σιταριού.
«Όλα αυτά φυτεύουν τους σπόρους για πολιτική αστάθεια και αναταραχή σε όλο τον κόσμο», είχε πει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τον Μάρτιο του 2022. Εν τω μεταξύ, η εταιρεία συμβούλων κινδύνου Verisk Maplecroft θεωρεί την αύξηση της πολιτικής αναταραχής ως «αναπόφευκτη» στις χώρες «μεσαίου εισοδήματος», οι οποίες μπόρεσαν να προσφέρουν κοινωνική προστασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά τώρα θα δυσκολεύονται να διατηρήσουν αυτό το επίπεδο δαπανών καθώς το κόστος ζωής αυξάνεται».
Η επιρροή των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζει αυξανόμενο ρόλο στην κινητοποίηση των διαδηλωτών και στην εντεινόμενη κοινωνική αναταραχή. Ο Τοντόροβιτς σχολίασε: «Η επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε τέτοιες διαδηλώσεις δεν είναι ένα ιδιαίτερα πρόσφατο φαινόμενο, αλλά κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid συνδυάστηκε με άλλους πιθανώς φλεγμονώδεις παράγοντες όπως η πολιτική πόλωση, το αντιεμβολιαστικό αίσθημα και η αυξανόμενη δυσπιστία στην κυβέρνηση. Δημιούργησαν μια τέλεια θύελλα δυσαρέσκειας».
Και πρόσθεσε: «Η γεωγραφία ήταν επίσης λιγότερο εμπόδιο. Εκείνοι που είχαν όμοιες απόψεις μπόρεσαν να μοιράζονται απόψεις πιο εύκολα και να κινητοποιούνται σε μεγαλύτερους αριθμούς πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Σε έναν κόσμο όπου η εμπιστοσύνη τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα μέσα ενημέρωσης έχει πέσει απότομα, η παραπληροφόρηση θα μπορούσε να επικρατήσει και τα κομματικά παράπονα να ενταθούν και να αξιοποιηθούν».
«Όλες οι μεγάλες τράπεζες γνωρίζουν ότι η κρίση κόστους ζωής είναι εκτός ελέγχου» Οι παγκόσμιες τράπεζες και οι επενδυτικές εταιρείες προετοιμάζονται για μια «άνευ προηγουμένου» έξαρση αναταραχών στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, καθώς οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων πρόκειται να οδηγήσουν το κόστος ζωής σε αστρονομικά επίπεδα, αποκαλύπτουν οι Byline Times.
Οι πληροφορίες προέρχονται από τον επικεφαλής μιας «ομάδας χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων» – η οποία παρέχει τεχνογνωσία και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε άλλες τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων στις ΗΠΑ.
Το ανώτερο στέλεχος επενδύσεων, το οποίο μίλησε στους Byline Times υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή οι πληροφορίες που αποκάλυψε θεωρούνται εξαιρετικά ευαίσθητες, είπε ότι οι σχεδιαστές έκτακτης ανάγκης σε κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πιστεύουν ότι τα «επικίνδυνα επίπεδα» κοινωνικής κατάρρευσης στη Δύση είναι πλέον αναπόφευκτα και επικείμενα. Ένα ξέσπασμα αναταραχών αναμένεται να συμβεί ανά πάσα στιγμή φέτος, αλλά πιθανότατα τους επόμενους μήνες, καθώς ο αντίκτυπος της κρίσης του κόστους ζωής αρχίζει να επηρεάζει τις ζωές «όλων».
Το στέλεχος εργάζεται σε μια κορυφαία εταιρεία της Wall Street, η οποία θεωρείται συστημικά σημαντικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός από το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των ΗΠΑ. Πρόκειται για ίδρυμα του οποίου η λειτουργία θεωρείται κρίσιμη για την οικονομία των ΗΠΑ και ενδεχόμενη αποτυχία θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική κρίση.
Σύμφωνα με το στέλεχος, μεγάλες τράπεζες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δυτικής Ευρώπης, δίνουν οδηγίες στα κορυφαία διευθυντικά στελέχη τους να αρχίσουν να σχεδιάζουν ενεργά πώς θα ανταποκριθούν στις επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής αναταραχής που προκαλείται από ένα παρατεταμένο επεισόδιο εμφύλιων αναταραχών. Ωστόσο, ο τραπεζικός αξιωματούχος δεν διευκρίνισε τι περιλαμβάνουν αυτά τα μέτρα προγραμματισμού, πέρα από την αναφορά σε προσομοίωση ακραίων καταστάσεων για τον προσδιορισμό του αντίκτυπου στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
«Ενώ η αυξημένη πολιτική αναταραχή στις αναπτυσσόμενες χώρες έχει συζητηθεί ανοιχτά από μεγάλους θεσμούς όπως ο ΟΗΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ και άλλοι θεσμοί, αυτή είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που αποδίδονται προσδοκίες για μια επερχόμενη επιδημία κοινωνικής κατάρρευσης στις δυτικές κοινωνίες. σε κορυφαίες τραπεζικές και επενδυτικές εταιρείες», γράφουν οι Byline Times.
«Όλες οι μεγάλες τράπεζες γνωρίζουν ότι η κρίση κόστους ζωής είναι εκτός ελέγχου», είπε ο κορυφαίος χρηματοοικονομικός σύμβουλος.
«Η πανδημία ήταν αρκετά κακή και υπογράμμισε πώς ορισμένες ομάδες ανθρώπων θα επηρεάζονταν χειρότερα, οι φτωχοί, οι μειονότητες και ούτω καθεξής. Όμως ο συνδυασμός ενεργειακών και διατροφικών σοκ είναι ένα σημείο καμπής που θα ωθήσει τις δυτικές κοινωνίες πέρα από το όριο. Αυτό θα επηρεάσει όλους. Οι ευκατάστατες μεσαίες τάξεις θα δυσκολευτούν να αντέξουν οικονομικά τα βασικά τρόφιμα και να πληρώσουν λογαριασμούς. Επομένως, αναμένουμε επικίνδυνα επίπεδα εμφύλιων αναταραχών που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε μια άνευ προηγουμένου κοινωνική κρίση».
Η προειδοποίηση έρχεται καθώς ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, περιέγραψε πώς οι «αποκαλυπτικές» αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας και ο υψηλός πληθωρισμός 30 ετών θα οδηγούσε σε «πολύ μεγάλο εισοδηματικό σοκ» αυξάνοντας την ανεργία και περικόπτοντας τις δαπάνες των νοικοκυριών.
Ο υψηλόβαθμος τραπεζικός αξιωματούχος των ΗΠΑ προειδοποίησε τους Byline Times ότι η τρέχουσα κρίση επρόκειτο να βυθίσει το ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένων των μεσαίων στρωμάτων, σε βαθύτερη φτώχεια. Ακόμη χειρότερα, η συμβατική οικονομική εργαλειοθήκη για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής αστάθειας είχε εξαντληθεί:
«Δεν έχει μείνει τίποτα στην εργαλειοθήκη του υπάρχοντος χρηματοπιστωτικού συστήματος. Έχουμε ξεμείνει από επιλογές. Μπορώ μόνο να δω την κατάσταση να χειροτερεύει».
Ο αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι είχαν ενημερωθεί για τον εσωτερικό σχεδιασμό από διάφορες τράπεζες μέσω συνομιλιών με ανώτερους συναδέλφους τις τελευταίες εβδομάδες.
«Τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης δείχνουν ότι η παγκόσμια ειρήνη έχει επιδεινωθεί για ένατη συνεχή φορά κατά 0,07% και συνολικά έχει επιδεινωθεί τα τελευταία 15 χρόνια. Βίαιες διαδηλώσεις και ταραχές έχουν συμβεί τώρα σε 158 χώρες, πάνω από το 80% του κόσμου. Αυτή η κλιμακούμενη τάση στην πολιτική αναταραχή ταιριάζει σε ένα μοτίβο «συστημικής» κοινωνικής αναταραχής, με πολλές χώρες να εκφράζουν ταυτόχρονα δυσαρέσκεια, θυμό και απαιτούν αλλαγή.
Η ανοδική τάση δεν ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια. Είναι επίσης μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης αυξανόμενης τάσης της πολιτικής βίας που άρχισε να επιταχύνεται ιδιαίτερα από τη δεκαετία του 1970, όταν η παγκόσμια οικονομία εισήλθε για πρώτη φορά σε ένα στάδιο οικολογικής υπέρβασης», αναφέρει η εφημερίδα και συνεχίζει: «Τα στοιχεία της κλιμάκωσης της αστάθειας στο παγκόσμιο σύστημα υποδηλώνουν ότι εισέρχεται σε μια περίοδο ραγδαίων, δραματικών αλλαγών καθώς οι κατεστημένες βιομηχανίες και οι πολιτικοί θεσμοί χάνουν τον έλεγχο. Ενώ η προοπτική εντατικοποίησης της αστάθειας είναι τρομακτική, η αποδυνάμωση του status quo ανοίγει έναν νέο χώρο δυνατότητας για να εξερευνηθούν προηγουμένως αδιανόητες εναλλακτικές λύσεις.
Οι διαχειριστές του κατεστημένου παραδείγματος δεν μπορούν να δουν αυτή την ευκαιρία. Συγκεκριμένα, δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ότι ο κύκλος ανατροφοδότησης των επιταχυνόμενων ενεργειακών, οικονομικών και επισιτιστικών κρίσεων εντείνεται επειδή οι κυρίαρχες βιομηχανίες έντασης άνθρακα σε αυτούς τους τομείς είναι οικονομικά απαρχαιωμένοι, με τεράστιες γεωπολιτικές συνέπειες, καθώς ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια μας».
Και καταλήγοντας αναφέρει: «Σε αντίθεση με τη ζοφερή μοιρολατρία των καθιερωμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων – τα οποία δεν βλέπουν διέξοδο από μια κρίση πολύ από μόνοι τους – νέα οράματα και ιδέες για οικονομικό μετασχηματισμό σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη επιτάχυνση των βασικών τεχνολογικών διαταραχών στην ενέργεια, τις μεταφορές και τα τρόφιμα υποδηλώνουν ότι Η πολύ κατάρρευση του υφιστάμενου παραδείγματος ανοίγει το δρόμο για μια σημαντική ανακάλυψη σε ένα νέο σύστημα. Ωστόσο, οι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα, πρέπει να μπορούν να δουν αυτή την ευκαιρία προτού μπορέσουν να την εκμεταλλευτούν».