Top

Ανησυχητική έκρηξη κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα στη Βρετανία

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
ανησυχητική-έκρηξη-κρουσμάτων-της-με-750302
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Βρετανία: 50.824 νέα κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα κατά την τελευταία εβδομάδα

Η Βρετανία ανέφερε 50.824 νέα κρούσματα της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα του στελέχους του κορονοϊού κατά την τελευταία εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας Αγγλίας (Public Health England/PHE).

Ο PHE ανακοίνωσε ότι συνολικά τα νέα κρούσματα της Δέλτα έχουν ανέλθει σε 161.981, μια αύξηση 46% από την περασμένη εβδομάδα.

Μιανμάρ: Lockdown επιβλήθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας καθώς παρατηρείται ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων

Οι αρχές της Μιανμάρ ανακοίνωσαν σήμερα ότι επιβάλουν lockdown στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Μάνταλεϊ, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων της covid-19 σε εθνικό επίπεδο και της απεργίας των υγειονομικών που διαμαρτύρονται κατά του στρατιωτικού καθεστώτος.

Η πόλη που βρίσκεται στο κέντρο της Μιανμάρ, έχει 1,7 εκατομμύρια κατοίκους.

Lockdown θα επιβληθεί και σε δύο άλλες κοινότητες στην επαρχία Μπάγκο, στο κέντρο της χώρας.

Συνολικά στις περιοχές αυτές ζουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια άνθρωποι, βάσει της απογραφής του 2014. Ήδη από τον Μάιο ισχύει lockdown σε πολλές μικρότερες πόλεις του κρατιδίου Τσιν, στη δυτική Μιανμάρ, στα σύνορα με την Ινδία.

Βάσει των περιοριστικών μέτρων οι κάτοικοι δεν επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους παρά μόνο για λόγους υγείας, ενώ από το μέτρο εξαιρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Το υπουργείο Υγείας και Αθλημάτων του Διοικητικού Συμβουλίου του Κράτους, επίσημη ονομασία της χούντας που κατέλαβε την εξουσία την 1η Φεβρουαρίου, δεν έχει διευκρινίσει πόσο καιρό θα διαρκέσει το lockdown.

Χθες Πέμπτη καταγράφηκαν στη Μιανμάρ 1.500 νέα κρούσματα covid-19, την ώρα που στις αρχές Ιουνίου ανακοινώνονταν μόλις 100 μολύνσεις ημερησίως. Συνολικά στη χώρα έχουν καταγραφεί επισήμως 3.347 θάνατοι, αν και πιστεύεται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Το σύστημα υγείας της Μιανμάρ, το οποίο είναι ούτως ή άλλως εύθραυστο, δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ακόμα και πριν το πραξικόπημα. Έκτοτε χιλιάδες γιατροί, εθελοντές και δημόσιοι υπάλληλοι συμμετέχουν στο κίνημα πολιτικής ανυπακοής διαμαρτυρόμενοι για τη χούντα.

Παράλληλα η εκστρατεία ανοσοποίησης κατά της covid-19 δεν έχει καν ξεκινήσει, καθώς η χώρα έλαβε στις αρχές του έτους 1,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, την ώρα που μετρά 54 εκατομμύρια κατοίκους.

Χθες Πέμπτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ δέχθηκε να αγοράσει δύο εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από τη Ρωσία, χωρίς να διευκρινίσουν ποιας εταιρείας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι αρχές της Μιανμάρ διαπραγματεύονται και με την Κίνα για την αγορά περισσότερων δόσεων εμβολίων.

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος μετά το πραξικόπημα, με περισσότερους από 880 αμάχους να έχουν σκοτωθεί από τις ένοπλες δυνάμεις και σχεδόν 6.500 να έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση.

Ράπτη: Κοντά σε ανακοινώσεις για τους εμβολιασμούς των 15-17 ετών

Ινδονησία: Αριθμό-ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων ανακοίνωσαν οι αρχές – Οι έφηβοι κάτω των 18 ετών θα εμβολιαστούν με το σκεύασμα Pfizer/BioNTech

Η Ινδονησία ανακοίνωσε σήμερα (2 Ιουλίου) 25.830 κρούσματα κορωνοϊού και 539 θανάτους, αριθμοί που και στις δύο περιπτώσεις αποτελούν ρεκόρ.

Η Ινδονησία έχει ανακοινώσει συνολικά 2.228.938 κρούσματα και 59.534 θανάτους.

Παράλληλα, η χώρα σχεδιάζει να εμβολιάσει εφήβους κάτω των 18 με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας.

Ο Μπούντι Γκουνάντι Σαντίκιν είπε ότι η νήσος Ιάβα –όπου διαμένουν περίπου οι μισοί από τα 270 εκατ. και πλέον κατοίκων– είναι η περιοχή όπου εντοπίζονται οι περισσότερες εξάρσεις με το ιδιαίτερα μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, το οποίο αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία.

Οι σκηνές στα νοσοκομεία της Ινδονησίας την προηγούμενη εβδομάδα έμοιαζαν πολύ με αυτές που έζησε η Ινδία πριν δύο μήνες: διάδρομοι νοσοκομείων γεμάτοι με ασθενείς με covid-19 και οικογένειες να αναζητούν απελπισμένα οξυγόνο.

Αντί για αυτοσχέδιες πυρές για τα πτώματα στους δρόμους του Νέου Δελχί, στην πρωτεύουσα της κυρίως μουσουλμανικής Ινδονησίας, τη Τζακάρτα, φορτηγά μεταφέρουν πτώματα σε φρεσκοσκαμμένους τάφους.

Μετά την κορύφωση του τελευταίου κύματος της πανδημίας covid-19 στην Ινδία ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί κατά πολύ και ο Ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο κάλεσε τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι για να τον συμβουλευθεί, καθώς η τάση της επιδημίας είναι αντίθετη στη χώρα του.

«Μπορούμε να μάθουμε από εκεί», δήλωσε την Τετάρτη ο Τζοκόουι, όπως είναι γνωστός ο Ινδονήσιος πρόεδρος.

Όμως οι επιδημιολόγοι και οι υγειονομικοί καταγγέλλουν ότι η Ινδονησία δεν έχει καταφέρει να εφαρμόσει τα διδάγματα από την κρίση της Ινδίας.

Χθες η Τζακάρτα ανακοίνωσε lockdown δύο εβδομάδων στα νησιά Ιάβα και Μπαλί, το οποίο αφορά μόνο τις 12 από τις 34 επαρχίες της χώρας και περίπου το 55% των κατοίκων της.

Αντίθετα «σχεδόν όλα» τα κρατίδια στην Ινδία είχαν επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς στις μετακινήσεις στη διάρκεια του δεύτερου κύματος της covid-19, σύμφωνα με ανάλυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αυτό έγινε έπειτα από τη σύσταση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Ινδίας ότι τα lockdown θα πρέπει να επιβάλλονται ότι ο δείκτης θετικότητας – τα κρούσματα ανά αριθμό τεστ— είναι 10% ή περισσότερο.

Και στις 34 επαρχίες της Ινδονήσιας ο δείκτης θετικότητας είναι άνω του 10%. Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι ένας δείκτης θετικότητας άνω του 5% σημαίνει ότι η επιδημία είναι εκτός ελέγχου.

Δέκα επαρχίες εκτός των νησιών Ιάβα και Μπαλί είδαν τον αριθμό των κρουσμάτων του κορονοϊού να διπλασιάζεται την εβδομάδα που τελείωσε στις 27 Ιουνίου, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα κυβερνητικά στοιχεία. Μόνο σε δύο επαρχίες στην Ιάβα και το Μπαλί παρατηρήθηκε η ίδια τάση.

«Αυτό το lockdown θα έπρεπε να έχει επιβληθεί νωρίτερα. Όχι μόνο στην Ιάβα και το Μπαλί, αλλά σε όλες τις περιοχές», δήλωσε ο Ιρουάν Μουριάντο, επιδημιολόγος στην επαρχία Ριάου στο νησί Σουμάτρα.

Ο Τζοκόουι επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι οι αρχές επικεντρώθηκαν στην Ιάβα και το Μπαλί μετά τις εισηγήσεις υπουργών, ειδικών και περιφερειακών αξιωματούχων. Οι περιορισμοί, πρόσθεσε, «είναι πιο αυστηροί από αυτούς που ίσχυαν μέχρι τώρα».

Ο επιδημιολόγος Πάντου Ριόνο δήλωσε ότι ο κορονοϊός εξαπλώνεται πιο εύκολα στο πυκνοκατοικημένο νησί Ιάβα.

Ακόμη κι έτσι, το lockdown «δεν είναι αρκετά αυστηρό» και θα έπρεπε να έχει επιβληθεί πριν τη γιορτή Έιντ, στις αρχές Μαΐου, όταν εκατομμύρια Ινδονήσια αψήφησαν τους περιορισμούς και επισκέφθηκαν τα χωριά τους.

Η ικανότητα της Ινδονησίας να περιθάλψει όσους νοσήσουν σοβαρά από covid-19 είναι μικρότερη από αυτή της Ινδίας, καθώς η χώρα των 270 εκατομμύριων κατοίκων, διαθέτει μόλις 8.486 κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Νοσοκομείων Ινδονησίας.

Η Ερλίνα Μπουρχάν, πνευμονολόγος σε ένα από τα κεντρικά νοσοκομεία της Ινδονησίας, δήλωσε ότι σε αυτό ήδη νοσηλεύονται περισσότεροι ασθενείς από όσους μπορεί να διαχειριστεί. Το προσωπικό βάζει 11 ασθενείς σε πτέρυγες απομόνωσης χωρητικότητας 7 ατόμων.

«Οι άνθρωποι είναι πανικόβλητοι», τόνισε.

Τα νοσοκομεία στη Τζακάρτα και άλλες περιοχές της Ιάβας είναι γεμάτα σε ποσοστό 90% ή και περισσότερο, όμως ο Ιρουάν δήλωσε ότι πιο ευάλωτα ακόμη είναι τα νοσοκομεία της περιφέρειας.

«Η ανησυχία μας είναι ότι αν υπάρξει περαιτέρω άνοδος των κρουσμάτων εκτός της Ιάβας και του Μπαλί, η διαθεσιμότητα των κλινών και των μονάδων εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων θα είναι μεγάλο πρόβλημα», πρόσθεσε.

Ιρλανδία-Εμβόλια: Το Δουβλίνο επιταχύνει τον εμβολιασμό των νέων 18-34 ετών για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Δέλτα

Η Ιρλανδία θα δώσει στους νέους 18-34 ετών την δυνατότητα να εμβολιασθούν κατά της Covid-19 έναν ή δύο μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο σε μία προσπάθεια επιβράδυνσης της μετάδοσης της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού.

Η χώρα σχεδίαζε άνοιγμα των εσωτερικών χώρων των μπαρ και των εστιατορίων από Δευτέρα, αλλά ανακοίνωσε καθυστέρηση της άρσης των περιορισμών αυτήν την εβδομάδα εξαιτίας των ανησυχιών για την παραλλαγή Δέλτα, η οποία πλέον αντιστοιχεί στο 70% των νέων κρουσμάτων.

Σχεδόν το 45% του ενήλικου πληθυσμού των 3,7 εκατομμυρίων έχει πλήρως εμβολιασθεί, ενώ το 65% έχει λάβει την πρώτη από τις δύο δόσεις. Μόλις την περασμένη εβδομάδα άρχισε ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας των 35-39 ετών.

Μιλώντας για επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος για την προστασία του πληθυσμού από την παραλλαγή Δέλτα «που τώρα ξέρουμε ότι έρχεται», ο υπουργός Υγείας Στιβ Ντόνελι ανακοίνωσε σήμερα ότι μετά την άρση των περιορισμών για την χρήση των εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson & Johnson σε νεότερα άτομα σημαίνει ότι η ηλικιακή ομάδα 18-34 μπορεί να επιλέξει ένα από τα δύο εμβόλια από την Δευτέρα.

Μετά την αναβολή της άρσης των περιοριστικών μέτρων, η ιρλανδική κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι στους εσωτερικούς χώρους των μπαρ και των εστιατορίων θα γίνονται δεκτά μόνον πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν νοσήσει.

ΠΟΥ: Σύσταση στις κυβερνήσεις για διενέργεια PCR και rapid τεστ στα σχολεία

Ρωσία: Νέο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων κατέγραψε η χώρα

Η Ρωσία ανέφερε σήμερα 679 νέους θανάτους που συνδέονται με την COVID-19, ο μεγαλύτερος επιβεβαιωμένος αριθμός θανάτων μέσα σε μια ημέρα από την αρχή της πανδημίας, εν μέσω αύξησης κρουσμάτων την οποία οι αρχές αποδίδουν στην παραλλαγή Δέλτα του στελέχους του κορωνοϊού.

Παράλληλα, η χώρα κατέγραψε 23.218 νέες μολύνσεις κατά το τελευταίο 24ωρο, από τις οποίες οι 6.893 εντοπίστηκαν στη Μόσχα.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη χώρα ανήλθε σε 136.565, ενώ των κρουσμάτων σε 5.561.360.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα