Η άνοδος των εθνικιστών και της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη θυμίζει «τη δεκαετία του ’30»

Στον ειδικό επιτετραμμένο του ΟΗΕ για την πρόληψη της γενοκτονίας Ανταμά Τζενγκ 03/05/2019 05:46

Parallaxi
η-άνοδος-των-εθνικιστών-και-της-άκρας-δ-438659
Parallaxi

Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για την πρόληψη της γενοκτονίας Ανταμά Τζενγκ τόνισε ότι η εμφάνιση μιας νέας γενιάς εθνικιστών, ακροδεξιών ηγετών στην Ευρώπη αναδίδει την οσμή της δεκαετίας του 1930 και της ανόδου των Ναζί στην εξουσία.

Ο Ανταμά Τζενγκ προέτρεψε την ευρωπαϊκή κεντροαριστερά να κινητοποιηθεί για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της ξενοφοβίας, αναφερόμενος στις συνέπειες της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών μετά το 2015, μετά την οποία ακροδεξιοί λαϊκιστές κατέλαβαν έδρες σε εθνικά κοινοβούλια σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

«Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε ανθρώπινα όντα να βιώνουν τέτοια μεταχείριση. Τα σημάδια της δεκαετίας του ’30 βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια», προειδοποίησε ο Τζενγκ, σενεγαλέζος νομικός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

«Αν δεν είμαστε τυφλοί ή κακόπιστοι, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είναι καιρός να ορθώσουμε το ανάστημά μας, είναι ώρα να μιλήσουμε», συνέχισε.

Αναφέρθηκε στη ζημιά που έχουν κάνει «ισχυρά κράτη» που αποσύρθηκαν από διεθνείς συμφωνίες αλλά και οι ηγέτες που εναντιώνονται στη μετανάστευση στην Ουγγαρία και στην Ιταλία. Παράλληλα σημείωσε επιτιμητικά ότι δυνάμεις της κεντροαριστεράς και της αριστεράς επιδίδονται σε κυνικά πολιτικά παιγνίδια αντί να αντιστέκονται αληθινά και σθεναρά στην άκρα δεξιά.

Ο Τζενγκ επαίνεσε τρεις γυναίκες επικεφαλής κυβερνήσεων, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, την πρωθυπουργό του Μπανγκλαντές Σέιχ Χασίνα Ουάζεντ και την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν, διότι όπως είπε τόλμησαν να αναλάβουν πολιτικά ρίσκα και να υψώσουν τη φωνή τους υπέρ των μεταναστών και των μειονοτήτων.

Ο ειδικός επιτετραμμένος επέκρινε από την άλλη πλευρά δηλώσεις που έκανε τον περασμένο Αύγουστο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για την μπούρκα, σημειώνοντας πως εξώθησαν εθνικιστές να επιτεθούν σε βρετανίδες μουσουλμάνες.

«Αυτό δείχνει ακριβώς πόσο επικίνδυνο είναι όταν κάποιος που βρίσκεται σε θέση εξουσίας, που μπορεί να επηρεάσει, εκφέρει λόγο που μπορεί να έχει φρικιαστικές συνέπειες για τις ζωές και την ασφάλεια ανθρώπων», είπε.

Ο Τζενγκ επέκρινε την πολιτική της Κίνας στο Θιβέτ από το 1990, όταν ανήκε στην Διεθνή Επιτροπή Νομικών. Κατά τη θητεία του στον ΟΗΕ, από το 2012 και μετά, ξέσπασαν πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, κρίσεις προσφύγων, ενώ ο Οργανισμός έχει διενεργήσει έρευνες για γενοκτονίες στο Ιράκ και στη Μιανμάρ.

Ερωτηθείς για τη μεταχείριση των μουσουλμάνων Ουιγούρων στη Σιντζιάνγκ της Κίνας, όπου ακτιβιστές λένε πως κρατούνται 1 εκατ. μειονοτικοί, ο Τζενγκ είπε πως ελπίζει το Πεκίνο να του επιτρέψει να επισκεφθεί την επαρχία για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ποια είναι η κατάσταση. «Η θέση των Κινέζων είναι πως πρόκειται για αναμορφωτήρια, αλλά ασφαλώς θα ζητήσω να με αφήσουν να επισκεφθώ την περιοχή για να διαμορφώσω άποψη», ανέφερε.

ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα