Top

Ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση του διατηρητέου της οδού Κριεζώτου

Το έργο εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου με δύο εκατ. ευρώ.

Parallaxi
ανοίγει-ο-δρόμος-για-την-αποκατάσταση-34822
Parallaxi

Τη χαμένη αίγλη του ανακτά το διατηρητέο της οδού Κριεζώτου, καθώς ο Δήμος Θεσσαλονίκης εξασφάλισε μέσω του Πράσινου Ταμείου χρηματοδότηση ύψους περίπου δύο εκατ. ευρώ, ώστε να προχωρήσει στις αναγκαίες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του κτιρίου και την επαναλειτουργία του ως σχολείου.

Το διατηρητέο κτίριο της οδού Κριεζώτου στέγασε το θρυλικό Ε΄ Γυμνάσιο Αρρένων, από το οποίο αποφοίτησαν σημαντικές προσωπικότητες της πόλης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το κτίριο παραμένει κλειστό, καθώς κρίθηκε ακατάλληλο.

«Στη χτεσινή συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου ενέκρινε την ένταξη του έργου αποκατάστασης του διατηρητέου της οδού Κριεζώτου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ‘Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου’ με το ποσό των 2.008.501 ευρώ. Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος, ώστε να προχωρήσουμε σε ακόμη ένα σημαντικό έργο για την πόλη μας και μάλιστα στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της σχολικής στέγης», ανέφερε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδης, τονίζοντας ότι από πλευράς Δήμου Θεσσαλονίκης υπάρχει ετοιμότητα, ώστε όλες οι σχετικές διαδικασίες να προχωρήσουν με ταχύτητα.

Διάσημοι απόφοιτοι τραγουδούν για το ιστορικό 5ο Γυμνάσιο!

Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί, τα έργα που θα εξελιχθούν αφορούν την ενίσχυση του στατικού συστήματος του διατηρητέου κτιρίου καθώς και του εδάφους στο οποίο αυτό θεμελιώνεται. Οι παρεμβάσεις αυτές κρίθηκαν αναγκαίες, καθώς διαπιστώθηκε ότι το κτίριο, πέρα από το γεγονός ότι δεν πληρούσε τις σύγχρονες προδιαγραφές, παρουσίαζε και μια σειρά από προβλήματα στατικής επάρκειας, όπως οξείδωση σκελετού, αποφλοιώσεις σκυροδέματος, ρωγμές, καθιζήσεις, κ.ά.

Στο πλαίσιο του έργου που έχει προγραμματιστεί, εξάλλου, το διατηρητέο κτίριο της οδού Κριεζώτου πρόκειται να αποκατασταθεί αισθητικά και λειτουργικά στην αρχική του μορφή, ενώ προβλέπεται να αποκτήσει και σύγχρονο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, ώστε να επαναλειτουργήσει ως σχολείο.

Το κτίριο της οδού Κριεζώτου ανεγέρθηκε ως παρθεναγωγείο της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής (Mission Laïque Française) μεταξύ των ετών 1936-1939, με σχέδια που στάλθηκαν από τη Γαλλία και υπογράφονται από τους αρχιτέκτονες A. Paul Leclerc και Α. Γραικό. Μέχρι και το 1958 το κτίριο χρησιμοποιήθηκε για διάφορους σκοπούς, όπως Παρθεναγωγείο της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής, Υπηρεσία Ξένων, Επιτελείο της Στρατιάς της Καβάλας, Στρατιωτικό Νοσοκομείο, κ.ά. Το 1959 το «Ταμείον Ανεγέρσεως Διδακτηρίων Θεσσαλονίκης» αγόρασε το κτίριο από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή, ώστε να στεγάσει σε αυτό το 5ο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης.

Το διδακτήριο της οδού Κριεζώτου χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού το 1987 με το αιτιολογικό ότι «αποτελεί δείγμα αξιολόγησης αρχιτεκτονικής Διεθνούς Τύπου και χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής σχολικού κτιρίου της τρίτης δεκαετίας του αιώνα μας».

Διαβάστε επίσης…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα