Ανοίγει θέμα κράτους δικαίου στην Ελλάδα;
Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Γιούροβα στην Αθήνα
Λίγες ώρες πριν μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα συναντήσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό και αξιωματούχους, η αντιπρόεδρος της ΕΕ και Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πρώην Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατόπιν αιτήματος του.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, «ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τις ανησυχίες του για ορισμένες εξελίξεις στην Ελλάδα, ιδίως όσον αφορά την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού εναντίον μέλους της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων».
Όπως έγινε γνωστό η Αντιπρόεδρος σημείωσε τα σχόλια, τονίζοντας ότι η Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά όλα τα θέματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη και ότι οι απόψεις μας περιλαμβάνονται στην έκθεση για το κράτος δικαίου του 2022, συμπλήρωσε.
Επίσης υπογράμμισε ότι «η Επιτροπή συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για την παρακολούθηση της έκθεσης για το κράτος δικαίου, και ιδίως των συστάσεων που η Επιτροπή συμπεριέλαβε σε αυτήν, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μεταβαίνει στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, η Αντιπρόεδρος αναγνώρισε ότι υπάρχουν γνωστές ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης, τη δίκαιη κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.
Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία των συνεχιζόμενων εργασιών για την εφαρμογή των συστάσεων της Επιτροπής κατά των SLAPP και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.
Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατα εκδοθείσα Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και στο γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη χαιρετίσει την πρόταση.
Όσον αφορά στο θέμα των παρακολουθήσεων, η αντιπρόεδρος τόνισε ότι η Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί και να συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με την αναφερόμενη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη μέλη και την πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ των κανόνων της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων και του εθνικού πλαισίου ασφαλείας.
Όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν αναμένονται επίσης τα αποτελέσματα της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα αυτό.
«Είναι καθήκον των κρατών μελών να εποπτεύουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους, ώστε να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ελευθερία της έκφρασης. Ο ρόλος της Επιτροπής είναι να υποστηρίζει το κράτος δικαίου με συστημικό τρόπο. Ωστόσο, δεν έχουμε ερευνητικές εξουσίες, οπότε δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τις έρευνες που διεξάγονται από τις εθνικές αρχές και τα δικαστήρια σε μεμονωμένες περιπτώσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος.
Η Αντιπρόεδρος ενημέρωσε ότι θα συζητήσει όλα τα θέματα που αναφέρονται στην έκθεση για το κράτος δικαίου του 2022 με διάφορους συνομιλητές κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα σήμερα και αύριο.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Βέρα Γιούροβα στην Αθήνα, θα συναντηθεί την Πέμπτη (29/9) με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, τον Εκπρόσωπο Τύπου και Υφυπουργό του Πρωθυπουργού Γιάννη Οικονόμου, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για θέματα ΕΕ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και με εκπροσώπους δημοσιογραφικών ενώσεων.
Την Παρασκευή η Επίτροπος θα απευθύνει ομιλία στο Athens Democracy Forum, θα έχει συνάντηση με την Ευαγγελία Νίκα, Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, τον Ανδρέα Ποττάκη, τον Έλληνα Συνήγορο του Πολίτη και μέλη της Ομάδας Δράσης για θέματα ΜΜΕ.
Σημειώνεται ότι η Επίτροπος Γιούροβα παραδέχτηκε για πρώτη φορά δημόσια σε συνέντευξή της στην EURACTIV Τσεχίας τον Δεκέμβριο του 2021 ότι η Ελλάδα ανήκει στις προβληματικές χώρες της ΕΕ όσον αφορά στην ελευθερία Τύπου.
Στην καμπάνια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών: Δίπλα σε Όρμπαν και Κατσίνσκι ο Μητσοτάκης
Η Ελλάδα συνεχίζει να διασύρεται διεθνώς από τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στα θέματα που αφορούν την ελευθερία του Τύπου.
Μετά την καταβαράθρωση της χώρας μας στην 108η θέση ως προς την ελευθερία του Τύπου, μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις πολιτικών ηγετών από τις μυστικές υπηρεσίες, με τις λίστες Πέτσα και τις άλλες αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα -όχι ως φιλελεύθερος, αλλά ως αυταρχικός ηγέτης. Τόσο, ώστε να χρησιμοποιείται σε διεθνείς καμπάνιες λόγω αυτής της αναγνωρισιμότητας.
Η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, σε ανάρτησή της στα social media που αφορά τα κόμματα που την απαρτίζουν και στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, επέλεξε τρία πρόσωπα για να κάνει σαφές σε κάθε χρήστη στο διαδίκτυο ότι αναφέρεται στους εχθρούς της ελευθερίας του Τύπου: τον Όρμπαν, τον Κατσίνσκι και τον Μητσοτάκη!
Όπως φαίνεται, το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου και το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη, κάνουν όλο και πιο αναγνωρίσιμο διεθνώς τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ. Απλώς, όχι για τους λόγους που θα επιθυμούσαν, αλλά για τους τομείς όπου διαπρέπει…
ΠΗΓΕΣ: euractiv.gr / left.gr