Top

Ανοίγει την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα για εμβολιασμό παιδιών 15-17 ετών

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού

Parallaxi
ανοίγει-την-επόμενη-εβδομάδα-η-πλατφό-761344
Parallaxi

Η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κατά την τακτική ενημέρωση ανακοίνωσε ότι η επιτροπή εισηγήθηκε τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15 με 17 ετών.

«Τα άτομα που απειλούνται ιδιαίτερα από τη μετάλλαξη Δέλτα είναι τα ανεμβολίαστα άτομα, άτομα που λόγω χρόνιων νοσημάτων δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό και άτομα κάτω των 18 ετών», σημείωσε η ίδια, τονίζοντας ότι όλα τα εμβόλια προστατεύουν από τη μετάλλαξη και ειδικότερα: Pfizer και Moderna στο 96%, στο 92% το AstraZeneca και στο 85% Johnson&Johnson. Το ποσοστό με μια δόση είναι της τάξεως του 33%. Αναγκαία η συμπλήρωση και με τη δεύτερη δόση.

«Είναι λάθος να αφήνει κάποιος τη δεύτερη δόση για μετά τις διακοπές. Θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας: μάσκες, αποστάσεις και κανόνες υγιεινής. Προσοχή! Προσοχή».

Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης. Σπάνια παρουσιάζουν ένα σύνδρομο με θνητότητα 1,2%. Ενώ είναι υπό διερεύνηση και το σύνδρομο post covid που είναι ακόμα υπό μελέτη, υπογράμμισε η ίδια.

«Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο, τα δεδομένα δείχνουν ότι η συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο από 12 ως 17 ετών είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθη εποχική γρίπη. Από τους 204 εφήβους που νοσηλεύτηκαν σε ένα τρίμηνο του 2021, το 70,6% είχε υποκείμενο νόσημα, 31,4% εισήχθη σε ΜΕΘ, και ένα 5% χρειάστηκε διασωλήνωση, δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος. Υποκείμενα νοσήματα, παχυσαρκία, χρόνιες πνευμονοπάθιες, νευρολογικά και άλλα χρόνια νοσήματα. Ο εμβολιασμός θα προσέφερε στα παιδιά με υποκείμενο πρόβλημα σημαντικό ποσοστό προστασίας. Αλλά και για το θέμα της μεταδοτικότητας υπάρχουν διαφορές. Οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα. Γι αυτό έχουν παρατηρηθεί εξάρσεις που συνδέονται με εξωσχολικές δραστηριότητες εφήβων».

Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας , Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε πως ανοίγει την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 13 Ιουλίου, η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό εφήβων ηλικίας 15-17 ετών.

Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί μετά την 1.1.2006, θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την ερχόμενη Δευτέρα.

Δείτε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα