Άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων σε… δόσεις και με «θολή» επιδημιολογική εικόνα

Επανέρχεται το click away - Ανησυχία για τις Λειτουργίες των Θεοφανείων και το επιδημιολογικό «αποτύπωμα» των γιορτών

Parallaxi
άνοιγμα-σχολείων-και-καταστημάτων-σε82-656335
Parallaxi

Ανοιχτά καταστήματα και πάλι, καθώς επανέρχεται από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου το click away ύστερα από το διάλειμμα μίας εβδομάδας στο πλαίσιο του πιο σκληρού lockdown που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσουν να ανοίξουν τα σχολεία.

Παράλληλα με την επαναλειτουργία του click away θα ξανανοίξουν και όλες οι επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά αυτήν την εβδομάδα, δηλαδή κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία.

Οι έμποροι και οι καταναλωτές, πάντως, θα χρειαστεί να περιμένουν ακόμα μία εβδομάδα για να τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο στάδιο αγορών, το click in shop που αφορά την επίσκεψη σε κατάστημα με προκαθορισμένο ραντεβού. Εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν, αυτό θα πρέπει να αναμένεται μετά τις 15 Ιανουαρίου, σημειώνουν στο «ethnos.gr» πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ετσι, σε πρώτη φάση θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα χωρίς φυσική παρουσία του πελάτη εντός, αλλά με τηλεφωνικές ή διαδικτυακές παραγγελίες, τις οποίες θα παραλαμβάνει έξω από το κατάστημα και χωρίς δοκιμή του προιόντος κατόπιν ραντεβού.

Υπό την προϋπόθεση ότι τα δεδομένα της πανδημίας στη χώρα μας το επιτρέψουν, από τις 15 Ιανουαρίου έχει ληφθεί η απόφαση να ανοίξει συνολικά το λιανεμπόριο με φυσική παρουσία των πελατών, αλλά μόνο με προκαθορισμένη επίσκεψη και υπό τους αυστηρούς περιορισμούς της τήρησης φυσικών αποστάσεων.

Με το click in shop ο καταναλωτής θα μπορεί να κλείνει τηλεφωνικά ή διαδικτυακά ραντεβού για την επίσκεψή του στο κατάστημα σε προκαθορισμένη ώρα, να διαλέγει το προϊόν που τον ενδιαφέρει εκεί, να το δοκιμάζει εφόσον επιθυμεί και να το πληρώνει εντός του καταστήματος. Οπωσδήποτε θα ισχύει η υποχρέωση αποστολής μηνύματος με το ραντεβού από το κατάστημα προκειμένου να μπορέσει να μεταβεί εκεί ο καταναλωτής.

Στο κατάστημα με sms στο 13033

Επίσης υποχρεωτική θα είναι – όπως και για κάθε άλλη μετακίνηση – η αποστολή sms στο 13033, με την ένδειξη 2 εφόσον πρόκειται για αγορές. Βάσει των ισχύοντων μέτρων για την τήρηση αποστάσεων, σε κάθε κατάστημα θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα έως 4 πελάτες ανά 100 τετραγωνικά μέτρα, φυσικά με τη χρήση προστατευτικής μάσκας, όπως και οπουδήποτε αλλού. Στις μεγαλύτερες αλυσίδες και στις επιχειρήσεις shop in a shop ο αριθμός των ατόμων θα επιτυγχάνεται μέσω της κοινής διεύθυνσης των καταστημάτων προκειμένου να μην εισέρχονται περισσότεροι πελάτες από όσους επιτρέπεται. Σε πολλά μικρά συνοικιακά καταστήματα, η αναλογία αυτή πρακτικά σημαίνει τη δυνατότητα εισόδου μόνο ενός πελάτη τη φορά.

Μείζον ζήτημα είναι να επέλθει μία σχετική ομαλοποίηση της αγοράς έστω και με την προκαθορισμένη επίσκεψη σε καταστήματα προκειμένου κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μη χάσουν και την περίοδο των εκπτώσεων μετά τη χαμένη για τους περισσότερους εορταστική περίοδο.

Την εφαρμογή της μεθόδου του click in shop είχε ζητήσει ήδη από την αρχή του δεύτερου lockdown και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με στόχο να διασωθεί ένα μέρος του τζίρου των καταστημάτων και να αποτραπούν επερχόμενα λουκέτα και απώλεια πολλών θέσεων εργασίας στον κλάδο του λιανεμπορίου.

Κι αυτό γιατί η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του click away λόγω έλλειψης τεχνικών υποδομών όπως τα e-shop, γεγονός που αποτυπώθηκε και στον τζίρο των εορτών, το 80% του οποίου έκαναν 150 – 200 μεγάλες αλυσίδες.

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Ο κύβος ερρίφθη για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση μετά τη θετική εισήγηση των λοιμιωξιολόγων, οι οποίοι -κόντρα στις βιαστικές δηλώσεις προθέσεων κυβερνητικών αξιωματούχων για άνοιγμα όλων των βαθμίδων στις 11 Ιανουαρίου- δεν άναψαν το «πράσινο φως» για γυμνάσια και λύκεια.

Παρά το γεγονός πως οι ειδικοί διαμύνυαν ότι το πρόωρο άνοιγμα όλων των σχολικών βαθμίδων ελλοχεύει κινδύνους, καθώς δεν είχαν (σ.σ. στις 11 Ιανουαρίου) στα χέρια τους ασφαλή στοιχεία για το «κόστος» των ρεβεγιόν στην πανδημία, η κυβέρνηση έσπευδε διά στόματος του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, να ανακοινώσει πως τα σχολεία θα ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου, προτού δηλαδή συνεδριάσει η επιτροπή.

Πρόταση ωστόσο η οποία δεν υιοθετήθηκε από τους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί καθώς αναμένουν το «αποτύπωμα» των εορτών στην εξέλιξη της πανδημίας και σε κάθε περίπτωση θέλουν να αποφύγουν τρίτο κύμα, δεδομένων των εμβολιασμών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Έτσι, λοιπόν, υιοθετώντας την εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως από Δευτέρα 11 Ιανουαρίου επαναλειτουργούν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία.

Επίσης, ανακοίνωσε τη συνέχιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων από την ίδια ημερομηνία. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα ανωτέρω σχολεία καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία την Παρασκευή 8/1/2021 (δεν θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση την 8/1/2021).

Όσον αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια, ξεκινούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση την Παρασκευή 8/1/2021 και η δια ζώσης επαναλειτουργία τους θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα.

Το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών θα ληφθούν «επιπλέον μέτρα πρόληψης από τον κοροναϊό αναφορικά με δύο κυρίως ζητήματα:

Τον συγχρωτισμό γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

Θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη: για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών), για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.

Επιπλέον μέτρα πρόληψης για τους εκπαιδευτικούς. Ήδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κοροναϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς και καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία. Θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ».

Κεραμέως: Ανοίγουμε τα σχολεία μας, τηρούμε τα μέτρα, μαθαίνουμε ασφαλείς

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επεσήμανε πως το σχολείο είναι το φυσικό περιβάλλον μαθητών και εκπαιδευτικών, και η διά ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη, ενώ η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η μαθησιακή διαδικασία και να προχωρήσει η διδασκαλία της ύλης, καθ’ όλη τη διάρκεια αναστολής, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών, της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.

«Εκπαιδευτικοί και μαθητές μας το έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο, έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα και έχουν κατορθώσει να συνεχιστεί όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Οι σημερινές συνθήκες μας επιτρέπουν να ξεκινήσουμε σταδιακά το άνοιγμα των σχολείων μας, στη βάση εισήγησης των ειδικών και με πρώτο βήμα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά, δεδομένων και των ιδιαίτερων κοινωνικών και ψυχοσυναισθηματικών αναγκών των μικρών μας μαθητών, καθώς και τη συνέχιση της διά ζώσης λειτουργίας των ειδικών μας σχολείων. Θέλουμε ανοιχτά σχολεία, θέλουμε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μας στις αίθουσες. Η πανδημία είναι ακόμη εδώ και η δυνατότητα να ανοίξουμε και να διατηρήσουμε τα σχολεία μας ανοιχτά θα αποτελέσει συλλογική επιτυχία. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί, ώστε να επαναλειτουργήσουν διά ζώσης και οι λοιπές εκπαιδευτικές δομές της χώρας» κατέληξε η υπουργός.

Ιερή αμηχανία

Η συντηρητική στάση των ειδικών απέναντι στο άνοιγμα των σχολείων ήρθε με απόσταση ωρών από τη στιγμή που η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, σε έκτακτη συνεδρίασή της κήρυξε ανοιχτά «ανυπακοή» στους κανόνες του αυστηρού lockdown, «αλλάζοντας τα φώτα» στα ισχύοντα μέχρι την 11η Ιανουαρίου μέτρα. Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος κινείται επισήμως σε τροχιά σύγκρουσης με την Πολιτεία, λαμβάνοντας χθες απόφαση για ανοιχτούς ναούς τα Θεοφάνια, με περιοριστικά μέτρα ανάλογα αυτών που ίσχυσαν τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα, η ηγεσία της Ελλαδικής Εκκλησίας αποφάσισε ομόφωνα πως «δεν συναινεί στα νέα Κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών, εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την Πολιτεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των Ιερών Ναών της Εορτής των Θεοφανείων», κλονίζοντας συθέμελα τις μέχρι σήμερα σχέσεις κυβέρνησης και ανώτατου κλήρου.

Την ισονομία επικαλέστηκε από πλευράς της η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν, «ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί», προκειμένου να στείλει ένα καθαρό μήνυμα στην ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας. Μάλιστα, στην κυβέρνηση εξακολουθούν να διατηρούν την ελπίδα ότι η Εκκλησία θα «αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε», υπενθυμίζοντας με νόημα «σε όλα τα στάδια της πανδημίας (σ.σ. η κυβέρνηση) βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων».

Σε μια ύστατη προσπάθεια, το Μέγαρο Μαξίμου προβάλλει την επαναλειτουργία των σχολείων ως την αιτία της ανατροπής των μέχρι πρότινος δεδομένων, ενώ επισημαίνει τη δυνατότητα -παρά το αυστηρό lockdown- της παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς. Στον αντίποδα, «κόκκινη γραμμή» χαρακτήρισε την αυριανή γιορτή ο Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας. «Εννέα μήνες η εκκλησία συμμορφώθηκε πλήρως σε όλα τα μέτρα. Δέχθηκε να είναι εντελώς κλειστές οι εκκλησίες στην πρώτη καραντίνα. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη στροφή της κυβέρνησης. Όταν γίνεται μια συμφωνία από τα δύο μέρη, και κάποιο από τα δύο μέρη αποφασίζει να την αλλάξει, τουλάχιστον θα πρέπει να ενημερώσει το άλλο μέρος. Pacta sunt servanda. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ενώ κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων, «η Αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της κι εμείς τη δική μας» εξήγησε ο Σεβασμιώτατος Ιλίου, με την Εκκλησία έτοιμη να καταβάλει τα χρήματα των προστίμων. Εκτός από την πρωτόγνωρη αυτή, αυριανή συνθήκη, αμηχανία προβλέπεται να επικρατήσει σήμερα και στην ορκωμοσία των νέων υπουργών, καθώς της τελετής θα χοροστατήσει τελικά -κατά πληροφορίες- ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος, αντί του Επισκόπου Ωρεών, Φιλόθεου, συγκεντρώνοντας το πολιτικό και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.

173 νεκροί μέσα σε τέσσερις μέρες

Με την αγωνία που δημιουργεί η θολή επιδημιολογική εικόνα αλλά και με την αισιοδοξία που επιτρέπει η έναρξη των μαζικών εμβολιασμών στους υγειονομικούς εργαζόμενους και στους ηλικιωμένους στους οίκους ευγηρίας, συνεχίζει τη δύσκολη πορεία της μέσα στην επιδημία του κορωνοϊού η χώρα. Όπως χαρακτηριστικά είπε χθες κατά την χθεσινή, πρώτη για το 2021 ενημέρωση για τον κορωνοϊό, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, “πλέον έχουμε ελπίδα ότι οι αριθμοί που μας γέμισαν θλίψη και απελπισία, οι αριθμοί των κρουσμάτων, οι αριθμοί των διασωληνωμένων, ο αριθμοί των θανάτων θα υποχωρήσουν βαθμιαία και θα έχουμε στο εξής καθημερινά τους αριθμούς των εμβολιαζομένων κατά του κορωνοϊού”.

Τα 427 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ επί συνόλου 8.300 τεστ δίνουν μάλλον πλασματική και όχι αντιπροσωπευτική εικόνα της επιδημίας, ενω τη ρευστή κατάσταση επιτείνουν οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις των επιστημόνων για μεθεόρτια αύξηση των κρουσμάτων λόγω της κινητικότητας και του συγχρωτισμού στα σπίτια.

Την ίδια στιγμή, οι 407 διασωληνωμένοι λόγω επιπλοκών της λοίμωξης Covid-19, οι περίπου 1.440 νοσηλευόμενοι στις απλές κλινικές των νοσοκομείων αλλά και οι 128 νέες εισαγωγές που καταγράφηκαν το περασμένο 24ωρο αποτυπώνουν την επώδυνα αργή, όπως την χαρακτηρίζουν οι ειδικοί, αποκλιμάκωση της επιδημίας τόσο στην κοινότητα όσο και μέσα στο σύστημα υγείας. Η χθεσινή ημέρα πάντως, αποτέλεσε ένα θλιβερό ορόσημο στους 10 μήνες της πανδημίας στην Ελλάδα, με το “φράγμα” των 5.000 θανάτων να σπάει και τους νεκρούς να ανέρχονται συνολικά στους 5.011 από τις 12 Μαρτίου 2020, όταν και δηλώθηκε ο πρώτος θάνατος από COVID-19 στη χώρα μας. Μέσα στις πρώτες τέσσερις ημέρες του Ιανουαρίου έχουν καταλήξει ήδη 173 άνθρωποι.

Για μία ακόμη ημέρα η Αττική έκοψε πρώτη το νήμα των κρουσμάτων, με τα δυτικά και κεντρικά της περιφέρειας να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του ιικού φορτίου με 53 και 48 κρούσματα αντίστοιχα, ενώ βελτιωμένα επίπεδα κατέγραψε η Θεσσαλονίκη με 64 κρούσματα. Δύο ακόμα περιοχές της χώρας εντοπίστηκαν σήμερα με διψήφιο αριθμό θετικών διαγνώσεων, η Λάρισα με 18 περιστατικά και η Φθιώτιδα με 11 περιστατικά.

Ωστόσο, το ακριβές ιικό φορτίο αποτυπώνουν τα στοιχεία για τα ενεργά κρούσματα στην Αττική, δηλαδή τους πολίτες με ενεργή λοίμωξη Covid-19. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα υπάρχουν 468 ενεργά κρούσματα, στον Πειραιά 158, στον Ασπρόπυργο 102 ενεργά κρούσματα, στο Μενίδι 101 και στο Περιστέρι 108 ενεργά κρούσματα. Εαν η επιβάρυνση συνεχιστεί σε αυτές τις περιοχές, θεωρείται πολύ πιθανό να επιβληθούν αυςτηρότετα περιοριστικά μέτρα, όπως έγινε σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα.

Χθες, πρώτη ημέρα μαζικών εμβολιασμών στη χώρα μας, στο ΕΣΥ και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), έγιναν 5.665 εμβολιασμοί. Από την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου που ξεκίνησε η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού “Ελευθερία” έχουν γίνει 9.528 εμβολιασμοί.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και επικεφαλής του επιχειρησιακού σχεδιασμού για τον εμβολιασμό των πολιτών, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, αυτήν την εβδομάδα θα διενεργούνται περίπου 5.000 εμβολιασμοί ημερησίως σε 56 δημόσια νοσοκομεία -εμβολιαστικά κέντρα. Από την Παρασκευή που θα ενταχθούν στην εκστρατεία εμβολιασμού άλλα 55 νοσοκομεία οι εμβολιασμοί θα αυξηθούν σε περίπου 8.000 ημερησίως. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, όταν ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της εκστρατείας εμβολιασμού θα έχουν εμβολιαστεί οι υγειονομικοί στο ΕΣΥ καθώς και οι υγειονομικοί στις ιδιωτικές κλινικές, όπως και το σύνολο των φιλοξενούμενων και των εργαζομένων στις 350 Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

“Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα. Υπολογίζουμε 120.000 άτομα, ανάλογα με τη συμμετοχή και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να αυξήσουμε τον αριθμό αυτό.Με βάση και τους αριθμούς αυτούς, το τελευταίο δεκαήμερο, υπολογίζουμε στις 20 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και είναι οι συμπολίτες μας που είναι άνω των 85 ετών. Στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα υπολογίζουμε να εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα. Άρα, μέχρι το τέλος του μήνα ο στόχος μας είναι να εμβολιαστεί ο μέγιστος αριθμός ατόμων, υπολογίζουμε 220.000 άτομα, έχοντας εξασφαλίσει για αυτούς και τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer, τακτικής που μέχρι στιγμής ακολουθείται από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης” ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέόυς.

Ο γενικός γραμματέας υπενθύμισε πως η πλατφόρμα για τα ραντεβού που μπορεί να κλείνουν οι πολίτες, θα ανοίξει στις 11 Ιανουαρίου 2021 και οι τρόποι για να κλείσει κάποιος ραντεβού είναι οι εξής:

-Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και θα επιβεβαιώσει το ραντεβού.

-Ο δεύτερος τρόπος είναι στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπου ο πολίτης με τη χρήση του ΑΜΚΑ του θα μπορεί να δει αν είναι στις ομάδες που είναι για να εμβολιαστούν και εάν είναι, τότε θα μπορεί να κλείσει το ραντεβού.

-Οποιος δεν είναι εξοικειωμένος με την ψηφιακή τεχνολογία, τότε θα μπορεί να κλείνει το ραντεβού του είτε στα φαρμακεία της γειτονιάς του, είτε στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

ΠΗΓΕΣ: ethnos.gr / in.gr / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα