Άνοιξε η πλατφόρμα για την 3η δόση στους 3 μήνες- Οι λόγοι της απόφασης
«Άγνωστο ακόμα αν θα χρειαστεί και 4η δόση εμβολίου», λέει η Ψαλτοπούλου.
Τη μείωση του διαστήματος της τρίτης δόσης του εμβολίου από τους 6 μήνες που ίσχυε μέχρι σήμερα, στους 3 μήνες, αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων ημερησίως, ο χειμώνας που συνεπάγεται συναναστροφές σε κλειστούς χώρους, πόσο μάλλον τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές, η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, καθώς και τα στοιχεία από έρευνες στο Ισραήλ και άλλες χώρες για την τρίτη δόση του εμβολίου, φαίνεται να έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην επίσπευση του χρονικό διαστήματος μεταξύ των δόσεων των εμβολίων.
Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η εθνική επιτροπή εμβολιασμών λαμβάνοντας υπόψη της όλα τα δεδομένα κατέληξε στη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες από 18 ετών και πάνω.
«Τρέχουν» οι εμβολιασμοί ενόψει Χριστουγέννων: Υπερδεκαπλασιασμός των ραντεβού μετά τα νέα μέτρα
Η δήλωση της επιτροπής εμβολιασμού που διάβασε ο Μάριος Θεμιστοκλέους εξηγούσε μάλιστα τους λόγους της απόφασης αυτής, για επίσπευση ουσιαστικά της τρίτης δόσης.
«Με την ανάδυση της παραλλαγής Όμικρον και την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε όλα τα διεθνή και εγχώρια δεδομένα και επανεξέτασε εκτάκτως τις συστάσεις αναμνηστικού εμβολιασμού για την Covid – 19 καταλήγοντας στα εξής:
Χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης σε όλους τους πολίτες 18 και άνω, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με δύο δόσεις. Σε περίπτωση προηγηθείσας νόσου Covid-19 ο εμβολιασμός συστήνεται 3 μήνες μετά τη διάγνωσή της.
Η διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον σε συνδυασμό με την έναρξη του χειμώνα καθιστούν απαραίτητη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας έναντι της νόσου Covid-19 μέσω της επιτάχυνσης του αναμνηστικού εμβολιασμού.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα συνεχίσει να αξιολογεί τα νέα δεδομένα και να επικαιροποιεί τις συστάσεις».
Ένα ακόμα στοιχείο που φαίνεται να μέτρησε στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης είναι τα θετικά αποτελέσματα των μελετών στο Ισραήλ για την ενίσχυση της κυτταρικής ανοσίας του πληθυσμού, μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής (τρίτης) δόσης, αλλά και το παράδειγμα άλλων χωρών που προγραμμάτισαν την ενισχυτική δόση στους τρεις μήνες.
«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έθεσε τα δεδομένα και προχώρησε στη σχετική απόφαση, εκτιμώντας τα επιστημονικά δεδομένα και της πατρίδας μας και άλλων χωρών, όπως π.χ. του Ισραήλ που έχει υψηλό ποσοστό εμβολιασμών. Υπάρχουν κι άλλες χώρες, όπως η Αγγλία που έχει προχωρήσει στους τρεις μήνες και άλλες στους πέντε μήνες» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Η απόφαση της επιτροπής όπως ανέφερε και ο κ. Θεμιστοκλέους διαβάζοντάς τη, βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό καθώς η μετάλαξη Όμικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία.
Ο στόχος, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε.
Τι ισχύει για τους νοσήσαντες
Όσο αφορά αυτούς που έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να εμβολιαστούν κι αυτοί 3 μήνες κι όχι 6 μήνες μετά τη νόσηση, ενώ όσο αφορά αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson’s and Johnson’s η αναμνηστική δόση θα γίνεται στους 2 μήνες όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
Επίσης, σύμφωνα με ό,τι εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού και για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, εκτιμώντας δε σε 2 εκατ. τους πολίτες που μπορούν να προβούν στην τρίτη δόση.
Μανωλόπουλος: «Ασφαλής η τρίτη δόση του εμβολίου στους 3 μήνες» Στην τρίτη δόση του εμβολίου και το πόσο ασφαλής είναι, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Ευ. Μανωλόπουλος τόνισε πως «τα στοιχεία υπάρχουν και αθροίζονται. Ξέρουμε πως είναι ασφαλής, υπάρχουν πολλά δεδομένα. Τώρα, το αν είναι 4 ή 5 μήνες δεν φαίνεται να έχει μεγάλη διαφορά όσον αφορά στο αν είναι ασφαλής σαν διαδικασία, αλλά έχει διαφορά στην προστασία σε κάποια άτομα που εξαντλείται πιο γρήγορα η ανοσία τους».
Ο κ. Μανωλόπουλος, αν και υποστήριξε πως «ίσως οι τρεις μήνες είναι λίγο υπερβολικοί, με τους 4 να είναι ένα καλό διάστημα», τόνισε πως και στους τρεις μήνες, από θέμα ασφάλειας, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος λόγος για να αποφύγουμε τον εμβολιασμό.
Ερωτηθείς για το αν πρέπει να γίνει τεστ αντισωμάτων πρώτα, ο κ. Μανωλόπουλος εξήγησε πως «δεν δίνουν πολλή πληροφορία, γιατί πολύ λίγα από αυτά είναι αντισώματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Τα άτομα να πάνε να κάνουν την τρίτη δόση στους 3, στους 4, στους 5. Αλλά να μην περιμένουν πολύ μετά τους 6 μήνες».
«Να μην καθοδηγεί κανείς τις αποφάσεις του από το τεστ αντισωμάτων, αλλά να ακολουθήσει τις οδηγίες για την τρίτη δόση» συμπλήρωσε, ενώ όσον αφορά στο αν θα χρειαστεί να κάνουμε και τέταρτη δόση, ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε: «Τα στοιχεία που έχουμε από το Ισραήλ, και είναι ξεκάθαρα, δείχνουν ότι με την τρίτη δόση η ανοσιακή απόκριση είναι υψηλή. Ξεπερνά αυτή των δύο δόσεων και δεν φθίνει».
Oι τρεις λόγοι της απόφασης για τους τρεις μήνες και την τρίτη δόση
Κατά το Έθνος, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών φαίνεται ότι οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση, λόγω της ανησυχίας της για πιθανή διασπορά του ιού.
Ειδικότερα:
- Οι φόβοι της επιτροπής για τη μετάλλαξη Όμικρον και την πιθανή μεγάλη διασπορά της στην κοινότητα σήμανε συναγερμό. Προς ώρας βέβαια δεν είναι επιστημονικά ακόμη σαφές εάν η συγκεκριμένη μετάλλαξη προκαλεί μεγαλύτερη νοσηρότητα.
- Ταυτόχρονα ο χειμώνας ανησυχεί δεόντως τους ειδικούς αφού αναμένουν μεγάλη διασπορά του κορονοϊού λόγω και των κλειστών χώρων. Γι αυτό και επιδίωξαν να θωρακίσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τον πληθυσμό, αφού έχει αποδειχθεί ότι μετά από κάποιο διάστημα η ανοσία από τον εμβολιασμό μειώνεται. Άλλωστε καταγράφεται πια και μία έντονη χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον και πολλοί εμβολιασμένοι νοσούν από κορονοϊό, αφού έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μπορεί να προσβληθούν αλλά και να μεταδώσουν τον ιό. Ειδικά μάλιστα εάν η ανοσία από τον εμβολιασμό έχει μειωθεί μετά από κάποιο διάστημα.
- Επίσης οι ειδικοί της επιτροπής μελέτησαν τα επιστημονικά δεδομένα κυρίως από το Ισραήλ, όπου η τρίτη δόση του εμβολίου έχει ξεκινήσει να χορηγείται εδώ και καιρό. Με βάση τις διαπιστώσεις τους, λένε πηγές του ethnos.gr, η προστασία του πληθυσμού είναι πολύ μεγαλύτερη με την αναμνηστική δόση τόσο σε σχέση με τη μόλυνση όσο και με τη νοσηλεία.
«Φορτσάρουν» τα ραντεβού για τους εμβολιασμούς
Ο Δεκέμβριος έχει μπει με δυναμικό τρόπο, όπως δείχνουν τα στατιστικά εμβολιασμού για τον COVID-19:
Την 1η Δεκεμβρίου έγιναν 92.736 εμβολιασμοί, συνολικά, μέσα σε μια ημέρα. Τη 2α Δεκεμβρίου έγιναν 94.598 εμβολιασμοί, συνολικά, μέσα σε μία ημέρα. Την 3η Δεκεμβρίου έγιναν 96.938 εμβολιασμοί, συνολικά, μέσα σε μία ημέρα. Ακολουθούν αναλυτικά τα στοιχεία με τους σημερινούς (3.12.21) εμβολιασμούς:
14.598.248 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί (+96.938 σε μια ημέρα) 7.095.868 εμβολιασμοί με τουλάχιστον 1 δόση έχουν πραγματοποιηθεί (+16.957 σε μια ημέρα)
6.644.434 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί (+13.251 σε μια ημέρα) 1.574.472 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης (+69.016 σε μία ημέρα).
Παγώνη – Ο κοροναϊός θα μείνει αλλά δεν θα είναι επιθετικός
Για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη σημειώνοντας ότι ο ιός θα μείνει, αλλά δεν θα είναι επιθετικός όπως τώρα. Ακόμα αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο τέταρτης δόσης, σημειώνοντας ότι η ιατρική είναι βήμα – βήμα και θα προχωρήσουμε βάσει των μελετών.
«Η Βόρεια Ελλάδα έχει πληρότητα 98% Τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν κρεβάτια. Είναι λίγα τα κρεβάτια» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως ανέφερε, τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο οι δείκτες που ανησυχούν την ιατρική κοινότητα είναι θάνατοι και ΜΕΘ, και εκεί πρέπει να εστιάσουμε.
Δεν ασχολούμαστε με αριθμό αντισωμάτων
Απαντώντας σε ερωτήματα τηλεθεατών, η γιατρός διευκρίνισε πως όσοι έχουν κάνει εμβόλιο Johnson η τρίτη δόση είναι στους 2 μήνες, με τα υπόλοιπα εμβόλια (AstraZeneca, Pfizer, Moderna) στους 3 μήνες. Οι μεταμοσχευμένοι πρέπει να κάνουν εμβόλιο οπωσδήποτε, υπογράμμισε, ίσα – ίσα είναι πιο επιρρεπείς στις ιώσεις, τις λοιμώξεις και στον ιό που είδατε την επιθετικότητά του.
Δεν ασχολούμαστε με αντισώματα και αριθμό αντισωμάτων, κάνουμε τις δόσεις κανονικά και την τρίτη δόση επισήμανε η Ματίνα Παγώνη. Στις δυο ομάδες 12 – 15 και 15 – 17 ετών τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ακόμα χαμηλά είπε. Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε έκκληση στις μητέρες να εμβολιάσουν τα παιδιά. «Οι μελέτες είναι θετικές και ασφαλείς για τα παιδιά».
Για το εμβόλιο της γρίπης ανέφερε ότι κανονικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, και μπορούν οι πολίτες να το κάνουν όποτε θέλουν, αλλά ας αφήσουν μια εβδομάδα – 10 μέρες διαφορά από τον εμβόλιο κατά της COVID να κάνουν και το εμβόλιο γρίπης. «Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα έχουμε τα περιστατικά της γρίπης να πάνε να εμβολιαστούν και για τη γρίπη» τόνισε.
Ψαλτοπούλου – «Είναι άγνωστο ακόμα αν θα χρειαστεί και 4η δόση εμβολίου»
Tην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, τη νέα μετάλλαξη και την πορεία τη πανδημίας σχολίασαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, ο πολιτικός συντάκτης εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» Δημήτρης Χόνδρος και η δημοσιογράφος Τζίνα Μοσχολιού.
«Επιστημονικά είναι η αγωνία για το μεταλλαγμένο στέλεχος τύπου Όμικρον. Οπότε να δούμε τα βασικά στοιχεία για την τρίτη δόση. Το πρώτο είναι μετά τον πρώτο και δεύτερο εμβολιασμό τα αντισώματα όλων μας πέφτουνε. Δεύτερον πέφτουνε σε διαφορετικό ρυθμό και ανάλογα με τα προβλήματα υγείας που έχουμε. Τρίτον είναι απόλυτα ασφαλές οποτεδήποτε κάνουμε την αναμνηστική δόση τέταρτον περίπου στους έξι μήνες και μετά λένε να εμβολιαστείτε με την τρίτη δόση. Πέμπτον αυτό που βλέπουμε πως στους έξι μήνες παραμένει η προστασία στη βαριά νόσηση», δήλωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
«Η μετάλλαξη Όμικρον είναι ακόμα άγνωστος Χ φαίνεται διπλάσια μεταδοτικότητα στη νότια Αφρική από το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα και επομένως είναι κάτι που μας απασχολεί δεν φαίνεται βαρύτερη νόσηση μέχρι στιγμή», πρόσθεσε για τη νέα μετάλλαξη.
«Η υποχρεωτικότητα έχει συζητηθεί για τους άνω των 60 γιατί αυτοί είναι που περίπου στο 90 % νοσούν βαρύτερα ή πεθαίνουν αν εμείς ιδεατά προστατεύαμε αυτούς τους ανθρώπους θα μειώναμε τους θανάτους θα γλιτώναμε πάρα πολύ κόσμο και θα γλιτώναμε και το σύστημα υγείας που είναι πιεσμένο», σημείωσε για την υποχρεωτικότητα.
«Η υποχρεωτικότητα θα μπορούσε να ληφθεί και νωρίτερα», σχολίασε ο πολιτικός συντάκτης εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» Δημήτρης Χόνδρος.
«Πρέπει να δούμε 10 – 15 ημέρες πως θα πάει ο εμβολιασμός στην τρίτη ηλικία γιατί εκεί είναι το θέμα», τόνισε η κ. Ψαλτοπούλου για τον εμβολιασμό και την υποχρεωτικότητα και την επέκταση της σε άλλες ηλικιακές ομάδες.
«Η εικόνα που έχουν οι επιστήμονες είναι πως με την τρίτη δόση τελειώσαμε για κάποια χρόνια, αλλά πραγματικά τα δεδομένα κάθε μέρα αλλάζουν. Προσαρμόζεις το εμβόλιο ανάλογα με τις μεταλλάξεις», σχολίασε η κ. Ψαλτοπούλου για το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τέταρτη δόση.
«Υπάρξει περίπτωση να χρειαστούν μπορεί και όχι. Ψυχραιμία», τόνισε η δημοσιογράφος Τζίνα Μοσχολιού.
Πηγές: iefimerida, in.gr, Έθνος, Mega
Τρομακτική αποκάλυψη: Μόνο δυο στις δέκα εγκύους εμβολιάστηκαν στις Σέρρες