Ανοικτά σήμερα σούπερ μάρκετ και μαγαζιά με «click away»- Η ημερομηνία-στόχος για άνοιγμα των σχολείων

Πόσο επίσης επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου η μετάλλαξη του ιού.

Parallaxi
ανοικτά-σήμερα-σούπερ-μάρκετ-και-μαγα-583618
Parallaxi

Ανοιχτά μπορούν να είναι σήμερα, 20 Δεκεμβρίου, τα σούπερ μάρκετ αλλά και τα καταστήματα λιανικής για πωλήσεις μέσω «παράδοσης εκτός» (click away), στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου για τα ψώνια πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ προαιρετική είναι και η λειτουργία των κομμωτηρίων.

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο λειτουργίας, ορισμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν αποφασίσει να μην λειτουργήσουν, ενώ για όσα καταστήματα λειτουργήσουν, κάποια θα ανοίξουν νωρίτερα από τις 11 το πρωί και θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 7 το απόγευμα, ενώ άλλα θα λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βραδυ.

Υπενθυμίζεται ότι για μετακίνηση των πολιτών στα σούπερ μάρκετ, στα καταστήματα για «παράδοση εκτός», αλλά και για τα κομμωτήρια, απαιτείται η αποστολή SMS με τον αριθμό 2 στο 13033.

Ν. Κεραμέως : Στόχος να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου

Εντός ολίγων ημερών ενδέχεται να σταματήσουν τα μαθήματα μέσω της τηλεκπαίδευσης για τις γιορτές των Χριστουγέννων, ωστόσο το μεγάλο ερώτημα που παραμένει είναι πότε θα ξαναχτυπήσει το κουδούνι στις σχολικές μονάδες.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας σήμερα στο MEGA, ανέφερε ότι ο προγραμματισμός του υπουργείου είναι να ανοίξουν τα σχολεία αμέσως μετά τις γιορτές, στις 8 Γενάρη.

«Πορευόμαστε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Θα ζητήσουμε να μας υποδείξουν τη σύστασή τους βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων, μία εβδομάδα νωρίτερα» είπε συγκεκριμένα.

«Μόλις ανοίξουν τα σχολεία, θα δούμε πως έχει προχωρήσει η ύλη και θα εξετάσουμε εάν χρειάζεται οποιαδήποτε προσαρμογή σε κάθε πτυχή της εκπαίδευσης» συνέχισε.

Έγκαιρη ενημέρωση κάθε Δευτέρα, με στόχο τον μαζικό εμβολιασμό για τον κορονοϊό

«Κλειδί» για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού, γι’ αυτό το υπουργείο Υγείας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση, ώστε να γίνει κατανοητό σ’ όλους ότι τα εμβόλια από τη στιγμή που θα εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Κάθε Δευτέρα, στις 18:00, στο υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιείται τακτική ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό της διαδικασίας εμβολιασμού, κατά της covid-19, που ξεκινάει στις 27 Δεκεμβρίου σε πέντε νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και για τα οφέλη του, από την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η κ. Θεοδωρίδου θα ενημερώνει για τα επιστημονικά ζητήματα που αφορούν το εμβολιαστικό πρόγραμμα και ο κ. Θεμιστοκλέους θα ξεδιπλώνει το Εθνικό Σχέδιο της εμβολιαστικής κάλυψης για COVID-19. Με τρόπο απλό, κατανοητό και πειστικό, θα εξηγούν στους πολίτες το μεγάλο πλεονέκτημα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

Το επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού περιλαμβάνει τόσο τη διάθεση και διανομή των εμβολίων στη χώρα μας όσο τον εμβολιασμό του πληθυσμού, την καταχώρηση των δεδομένων εμβολιασμού σε μητρώο, καθώς και τη διαδικασία φαρμακοεπαγρύπνησης.

Όπως έχει λεχθεί αρκετές φορές, για να καταφέρουμε να ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω, θα πρέπει να δημιουργηθεί το «τείχος ανοσίας», δηλαδή να εμβολιαστεί άνω του 60% του πληθυσμού.

«Το μήνυμα το δικό μου, και νομίζω αντιπροσωπεύει όλους, είναι να αρχίσουμε, αν δεν έχουμε αρχίσει ήδη, να σκεφτόμαστε θετικά για τον εμβολιασμό. Ήταν κάτι που από την αρχή το ελπίζαμε ότι θα γίνει. Φτάνουμε στο σημείο της πραγματοποίησης. Σε αυτό το σημείο δεν θα πρέπει να μείνει κανείς αμέτοχος», είχε δηλώσει πρόσφατα η κ. Θεοδωρίδου. Υπογράμμιζε μάλιστα ότι «από τη στιγμή που έχουμε αρχίσει να μιλάμε για μία λοίμωξη ότι μπορεί να προληφθεί με εμβόλιο, έχουμε νικήσει άλλο ένα λοιμώδες νόσημα του 21ου αιώνα».

Τον επιχειρησιακό σχεδιασμό προμήθειας και διάθεσης των εμβολίων που θα έρθουν στη χώρα μας, αλλά και την ανάπτυξη των 1.018 εμβολιαστικών κέντρων σε δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ανέλαβε ο Μάριος Θεμιστικλέους και όπως είχε δηλώσει:

«ο επιχειρησιακός σχεδιασμός παρουσιάζει πολύ μεγάλη πολυπλοκότητα και αυξημένες τεχνικές δυσκολίες, που οφείλονται κυρίως στα διαφορετικά χαρακτηριστικά των εμβολίων από κάθε εταιρεία. Κάθε εμβόλιο έχει διαφορετικές προδιαγραφές αποθήκευσης και διανομής, καθώς και διαφορετικές τεχνικές προδιαγραφές για τη διενέργεια του εμβολιασμού. Έτσι, ο σχεδιασμός έγινε με γνώμονα να καταφέρουμε να διανείμουμε με ασφάλεια τα εμβόλια σε όλες τις περιοχές της χώρας, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία. Η προσπάθεια γίνεται να είναι τα πάντα ψηφιακά, να ψηφιοποιήσουμε την όλη διαδικασία».

Το δίδυμο της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό

Η Μαρία Θεοδωρίδου εξελέγη το 2007 καθηγήτρια στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και εργάστηκε πάνω από 35 έτη. Διετέλεσε πάνω από 30 έτη υπεύθυνη του Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων (ΜΑΚΚΑ) του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και της Μονάδας Παιδικού AIDS. Έχει μεγάλο αριθμό ανακοινώσεων και εισηγήσεων σε θέματα σχετικά με λοιμώξεις και εμβόλια. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων και για πολλά χρόνια μέλος και πρόεδρος από τριετίας της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος διδακτορικού τίτλου από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας. Διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, μέλος της Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης της Κυβερνητικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και Συντονιστής της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής των δωρεών της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία» του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος εκ μέρους της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Εργάστηκε ως νευροχειρουργός σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Θεραπευτήριο «Ευαγγελισμός» και ως Επιμελητής Α’ στη Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Εμβόλιο: Πόσο επηρεάζει την αποτελεσματικότητά του η μετάλλαξη του ιού – Τι λένε Δημόπουλος και Μόσιαλος

Ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης του ΕΚΠΑ, τόνισε μιλώντας στο Open ότι όντως προβληματίζει η μετάλλαξη γιατί ουσιαστικά ακόμα γίνεται προσπάθεια ανάλυσή της. Παρόλα αυτά σημείωσε ότι οποιαδήποτε μετάλλαξη και αν συμβεί στον κοροναϊό, δεν πρόκειται να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν ή θα πάρουν έγκριση.

Η. Μόσιαλος: Τι ισχύει με τη μετάλλαξη του ιού

Για τη νέα μετάλλαξη του κοροναϊού μίλησε με τη σειρά του ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

«Το ξέρουμε εδώ και μερικές ημέρες, αλλά σήμερα το ανακοίνωσε επίσημα ο Μπόρις Τζόνσον. Ξέρουμε ότι έχει αυξηθεί η διασπορά, ειδικά στη Νοτιοανατολική Αγγλία και στο Λονδίνο», είπε ο Ηλίας Μόσιαλος.

«Με βάση τα δεδομένα που έχουμε και με βάση τα δεδομένα που ανακοίνωσαν οι επιστημονικοί σύμβουλοι του Βρετανού πρωθυπουργού, δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο», διευκρίνισε μεταξύ άλλων.

«Το νέο αυτό στέλεχος ανησυχεί τους ειδικούς όσον αφορά τη μεταδοτικότητα του ιού η οποία έχει αυξηθεί. Δεν φαίνεται, ωστόσο, μέχρι στιγμής να αυξάνονται οι πιο σοβαρές περιπτώσεις από τη μετάλλαξη» συνέχισε.

Βόλος: Αεροδιακομιδή ασθενούς με κορονοϊό από την Αλόννησο σε νοσοκομείο του Βόλου

Ολοκληρώθηκε αργά χθες βράδυ ακόμη μία αεροδιακομιδή ασθενούς με κορωνοϊό από την Αλόννησο σε νοσοκομείο του Βόλου.

Ήταν ακόμη μία μεγάλη δοκιμασία για όλο το σύστημα αφού κινητοποιήθηκαν η Πολεμική Αεροπορία, το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου, το Κέντρο Υγείας Σκιάθου, το ΕΚΑΒ, η Αστυνομία και ο δήμος Αλοννήσου για να στεφθεί με επιτυχία η τεράστια κινητοποίηση, αφού επαναλήφθηκε για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα για ένα ακόμη περιστατικό, όχι λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, αλλά επειδή κρίθηκε ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση για την άμεση αντιμετώπιση του.

Η αεροδιακομιδή αφορούσε έναν 60χρονο άνδρα κάτοικο Αλοννήσου, επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, ο οποίος βρισκόταν στο σπίτι του στο νησί σε αυτοπεριορισμό όταν παρουσιάστηκε επιδείνωση της υγείας του και σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη.

Αμέσως ξεκίνησε από τη Λήμνο ελικόπτερο Super Puma, το οποίο πέταξε ως τη Σκιάθο για να παραλάβει τον μοναδικό διασώστη του Κέντρου Υγείας Σκιάθου που μπορεί να διαχειρίζεται την ειδική κάψουλα με την οποία θα μεταφερόταν ο ασθενής στον Βόλο και στη συνέχεια το ελικόπτερο ξαναπέταξε για την Αλόννησο ώστε να παραλάβει για αεροδιακομιδή τον 60χρονο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης για μία ακόμη φορά υποχρεώθηκε να κάνει χρέη οδηγού ασθενοφόρου και τραυματιοφορέα, ελλείψει προσωπικού στο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού, μια κίνηση που είχε κάνει και στις αρχές της εβδομάδας στην προηγηθείσα περίπτωση αεροδιακομιδής πάλι για κορωνοϊό.

Το Super Puma έφθασε στον Βόλο και το νέο κρούσμα με κορωνοϊό μεταφέρθηκε σε κλινική covid-19 του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου, όπου νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /in.gr/Open

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα