Ανοικτές πληγές άφησε πίσω του ο ιός στη Δαμασκηνιά- Ένα βήμα πριν το lockdown τα Γιάννενα

Πότε θα έχουμε το εμβόλιο, σύμφωνα με Έλληνα καθηγητή του Χάρβαρντ.

Parallaxi
ανοικτές-πληγές-άφησε-πίσω-του-ο-ιός-στ-659848
Parallaxi

corona

Συναγερμός έχει σημάνει ξανά στη χώρα, αφού ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 482 νέες μολύνσεις του φονικού ιού στη χώρα, με τους διασωληνωμένους να είναι 83, ενώ οι νεκροί έφτασαν πλέον τους 500 από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα.

Η κατανομή των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα

Χθες, 17/10/2020 δηλώθηκαν 482 επιπλέον κρούσματα. Από τα 462 εγχώρια κρούσματα, τα 46 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 26 συνδέονται με ενδοικογενειακή μετάδοση.

Ανοιχτές οι πληγές που άφησε πίσω της η πανδημία στη Δαμασκηνιά

Στο μεταξύ, έρημοι δρόμοι και κλειστά μαγαζιά συναντά κανείς μπροστά του στη Δαμασκηνιά εξαιτίας του κοροναϊού. Η Δαμασκηνιά αποτελεί ένα από τα πρώτα χωριά που τέθηκαν σε καραντίνα. Έξι μήνες μετά, οι πληγές ακόμα δεν έχουν κλείσει.

Υπενθυμίζεται ότι, το χωριό «σφραγίστηκε» στις 16 Μαρτίου, όταν παρουσιάστηκαν τα πρώτα κρούσματα σε κατοίκους. Νόσησαν τουλάχιστον 15, ενώ 12 νοσηλεύτηκαν διασωληνωμένοι και 7 άτομα έχασαν την μάχη.

Ο Παύλος Τζάνας, πρόεδρος της Δαμασκηνιάς, εν μέσω καραντίνας, ήταν ο μόνος άνθρωπος που μπορούσε να μπαινοβγαίνει στο χωριό, προκειμένου να παρέχει βοήθεια σε όποιαν χρειαστεί.

Μάλιστα, εξαιτίας των μέτρων προστασίας, οι κάτοικοι δεν είπαν ποτέ το τελευταίο αντίο σε συγχωριανούς τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, η κυρία Ειρήνη έχασε δυο ξαδέλφια της, ωστόσο δεν μπόρεσε να τους αποχαιρετήσει. Βλέποντας κάθε μέρα τα κρούσματα να αυξάνονται, η ίδια σήμερα φοβάται περισσότερο για την υγεία της από ό,τι τον περασμένο Μάρτιο.

Ένας 64χρονος, όπως λένε οι συγχωριανοί του, ίσως να ήταν ο πρώτος που νόσησε στη Δαμασκηνιά. Ο ηλικιωμένος πατέρας του έφυγε από την ζωή, λίγες ημέρες πριν χάσει και ο ίδιος την μάχη. Από τότε, η οικογένεια επέλεξε να μην ξανά ανοίξει το καφενείο.

Ιωάννινα: Μια ανάσα από το lockdown
«Ακόμη και εντός του 2020 θα έχουμε το εμβόλιο για τον κοροναϊό»

Το πρώτο εύστοχο εμβόλιο μπορεί να κατασκευαστεί ακόμη και εντός του 2020, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσαν τα «ΝΕΑ» και τις οποίες γνωστοποίησε ο Έλληνας καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, Στέφανος Καλές.

Ο καθηγητής και διευθυντής επίσης στο τμήμα Ιατρικής της Εργασίας στη φημισμένη Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan του Χάρβαρντ χαρακτηρίζει ακόμη «επαναστατική» τη θεραπεία με «κοκτέιλ» μονοκλωνικών αντισωμάτων, που χορηγήθηκε στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ θεωρεί ότι θα πρέπει να αποφευχθεί το σενάριο του lockdown και να τηρούμε πιστά όλα τα προληπτικά μέτρα υγιεινής.

«Σχετικά με την εύρεση αποτελεσματικής θεραπείας και κατάλληλου σχήματος πρόληψης, ήδη έχουμε μάθει πάρα πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα για τη σωστή αντιμετώπιση της COVID-19. Ως παράδειγμα, η αποφυγή της διασωλήνωσης με χρήση CPAP και η τοποθέτηση του ασθενούς σε συγκεκριμένη και κατάλληλη θέση, πρηνηδόν, μπρούμυτα, δηλαδή, ήταν από τα πρώτα βήματα προόδου. Δεύτερον, η χορήγηση ρεμδεσιβίρης, δεξαμεθαζόνης και πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς σε βαριά ασθενείς έχουν σώσει πολλές ζωές. Η ερχόμενη και επαναστατική θεραπεία με «κοκτέιλ» μονοκλωνικών αντισωμάτων, που θα μπορούν να χορηγηθούν για την αντιμετώπιση, όπως έλαβε ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά και την πρόληψη της νόσου, βρίσκονται πολύ κοντά. Τα κλινικά αποτελέσματα της ομάδας του επίσης έλληνα δρος Τζορτζ Γιανκόπουλος, συνιδρυτή της Regeneron, είναι πολύ θετικά και ενθαρρυντικά και η εταιρεία έχει ζητήσει άδεια επείγουσας ανάγκης-κρίσης από τις Αρχές των ΗΠΑ. Συγχρόνως, άλλες δύο εταιρείες, οι Eli Lilly και Astra Zeneca, βρίσκονται πολύ κοντά στο να φέρουν παρόμοια φάρμακα αντισωμάτων στην αγορά». Ωστόσο, όπως δηλώνει, «η εύρεση εμβολίων θα τελειώσει την πανδημία».

Με πληροφορίες από Έντυπη Έκδοση “Τα Νέα”, ΕΟΔΥ, Mega/ in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα