Top

Η ανοσία της αγέλης και οι ανησυχίες της ΕΕ για τον ιό

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στον κόσμο.

Parallaxi
η-ανοσία-της-αγέλης-και-οι-ανησυχίες-τη-652342
Parallaxi

corona

Ο ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να πραγματοποιούν τηλεδιάσκεψη σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση με στόχο τον συντονισμό των μέτρων κατά της Covid-19, καθώς το δεύτερο κύμα της επιδημίας πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη.

«Υπήρξε συμφωνία ότι θα έχουμε διαβουλεύσεις σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση πλέον σχετικά με τις καλύτερες μεθόδους και τις καλύτερες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της Covid-19», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μίχολ Μάρτιν, ενώ ο ιταλός ομόλογός του Τζουζέπε Κόντε πρόσθεσε ότι οι τηλεδιασκέψεις αυτές θα συμβάλουν στον συντονισμό των κινήσεων ως προς την ιχνηλάτηση, την επιβολή περιοριστικών μέτρων, τα εμβόλια και τις θεραπείες.

Ινδία: Ο αριθμός των ανθρώπων που έχει διαγνωστεί ότι προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2 στην Ινδία ανέρχεται σε 7,37 εκατομμύρια, καθώς επιβεβαιώθηκαν άλλα 63.371 κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Το ίδιο διάστημα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα έφθασε τους 112.161 νεκρούς, καθώς άλλοι 895 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στην Ινδία το φράγμα των 7 εκατομμυρίων μολύνσεων έσπασε την περασμένη Κυριακή, καθώς επιβεβαιώθηκαν ένα εκατομμύριο κρούσματα μέσα σε μόλις δεκατρείς ημέρες.

Στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας καταγράφεται ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός μολύνσεων από τον κορονοϊό στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, όπου τα κρούσματα ξεπέρασαν χθες Πέμπτη τα 8 εκατομμύρια, και ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Πάρτι γενεθλίων οδήγησε σε δεκάδες κρούσματα – 270 σε καραντίνα

ΗΠΑ: Ο Κρις Κρίστι, ο Ρεπουμπλικάνος πρώην κυβερνήτης της πολιτείας Νιού Τζέρζι, σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε χθες Πέμπτη ότι έσφαλλε που δεν φόραγε μάσκα στον Λευκό Οίκο, έπειτα από τη νοσηλεία του για επτά ημέρες σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) προκειμένου να ξεπεράσει την COVID-19.

Ο Κρίστι ήταν στέλεχος της ομάδας που προετοίμασε τον Τραμπ για το πρώτο ντιμπέιτ με τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν κι ένα από τα πολλά μέλη του στενού κύκλου του μεγιστάνα που διαγνώστηκε πως μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2 περίπου το διάστημα που προσβλήθηκε και ο ίδιος ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Ο πρώην κυβερνήτης διαβεβαίωσε ότι πλέον ανέρρωσε, ωστόσο επισήμανε πως θα έπρεπε να είχε τηρήσει τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών και να φοράει μάσκα κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του στις εγκαταστάσεις της προεδρίας.

«Πίστευα πως όταν έμπαινα στους χώρους του Λευκού Οίκου, εισερχόμουν σε ασφαλή ζώνη, λόγω των τεστ στα οποία υποβαλλόμασταν εγώ και πολλοί άλλοι καθημερινά. Έκανα λάθος», εξηγεί ο Κρίστι.

«Έκανα λάθος που δεν φόραγα μάσκα στην παρουσίαση (της υποψηφιότητας) της Έιμι Κόνι Μπάρετ» για την έδρα που έχει μείνει κενή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και «στις πολλές συναντήσεις προετοιμασίας με τον πρόεδρο και με την υπόλοιπη ομάδα» του ενόψει του ντιμπέιτ, συνεχίζει.

Ο 58χρονος Κρίστι συμπληρώνει στο κείμενο που δημοσιοποίησε ότι ελπίζει η εμπειρία του να χρησιμεύσει ώστε να πειστούν οι Αμερικανοί να τηρούν τις συστάσεις των δημοσιονομικών αρχών, ειδικά να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους, «ανεξαρτήτως του πού βρίσκονται».

Η προτροπή του πρώην κυβερνήτη μοιάζει να έρχεται σε διαμετρική αντίθεση με τη στάση του Τραμπ έναντι της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 217.000 Αμερικανούς από το σύνολο των 8 και πλέον εκατομμυρίων που έχουν μολυνθεί.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος διατείνεται πως οι Αμερικανοί δεν πρέπει να «φοβούνται» τον κορονοϊό, ενώ αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις συστάσεις για τη χρήση μάσκας και για τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση, ακόμη κι αφού μολύνθηκε ο ίδιος.

Φινλανδία: Αποχώρησε πριν από λίγο η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά την ενημέρωση ότι είχε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊόύ. Για τον ίδιο λόγο αποχώρησε εχθές και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Γερμανία: Το διοικητικό δικαστήριο του Βερολίνου ακύρωσε σήμερα την υποχρέωση που επιβλήθηκε στα μπαρ και τα εστιατόρια της γερμανικής πρωτεύουσας να παραμένουν κλειστά καθημερινά από τις 23:00 έως τις 06:00 με στόχο να περιορισθεί η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Ρωσία: Ο ημερήσιος απολογισμός των νέων κρουσμάτων στη Ρωσία ανήλθε σήμερα σε αριθμό ρεκόρ 15.150, περιλαμβανομένων 5.049 στην πρωτεύουσα Μόσχα, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα, από την αρχή της πανδημίας, σε 1.369.313. Οι αρχές ανέφεραν επίσης 232 θανάτους από COVID μέσα στο τελευταίο 24ωρο, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τη νόσο ανήλθε σε 23.723.

Ασφαλείς για τους επιβάτες οι πτήσεις εν μέσω πανδημίας διαβεβαιώνουν οι ερευνητές

Η Πολωνία κατέγραψε σήμερα νέο ημερήσιο ρεκόρ 132 θανάτων από covid-19 και ανέφερε 7.705 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού εν μέσω φόβων ότι η πανδημία θέτει σε δοκιμασία την επάρκεια νοσοκομειακών κλινών και αναπνευστήρων της χώρας.

Η κυβέρνηση κάλεσε τους Πολωνούς να ταξιδεύουν εκτός της χώρας μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο έπειτα από ένα ακόμη ημερήσιο ρεκόρ 8.099 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων χθες Πέμπτη.

“Εκδίδουμε μια σύσταση προς τους συμπατριώτες μας για να αναλογιστούν οι ίδιοι αν θα πρέπει να ταξιδεύουν εκτός συνόρων, αν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο για οικογενειακούς ή επαγγελματικούς λόγους”, είπε σε συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Εξωτερικών Πιότρ Βάβρζικ.

Χθες οι αρχές της χώρας επέβαλαν νέους περιορισμούς, περιλαμβανομένων του κλεισίματος όλων των γυμναστηρίων και των πισινών, ενώ μείωσαν και τον επιτρεπόμενο αριθμό των προσκεκλημένων σε γάμους και σε κάποιες περιοχές τους απαγόρευσαν εντελώς.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι προσπαθεί να αποφύγει την επιβολή ενός καθολικού lockdown, αλλά δεν αποκλείονται περαιτέρω περιορισμοί αν συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων.

Η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των θανάτων σημειώνεται εν μέσω φόβων για μια έλλειψη ιατρικού προσωπικού καθώς και εξοπλισμού.

Στην παρούσα φάση, 6.980 νοσοκομειακές κλίνες καταλαμβάνονται από ασθενείς με COVID-19 ενώ χρησιμοποιούνται 540 αναπνευστήρες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 51.000 διαγνωστικά τεστ, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η ιατρική κοινότητα έχει ασκήσει κριτική εις βάρος της κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι δεν έκανε αρκετά για να αποτρέψει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, η οποία έχει πλήξει την Πολωνία και την περιοχή πολύ σφοδρότερα σε σχέση με το πρώτο κύμα.

Στην Πολωνία έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 157.608 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού και 3.440 θάνατοι.

Η Τσεχία κατέγραψε χθες 9.721 νέα κρούσματα κορονοϊού, ημερήσιο αριθμό ρεκόρ για δεύτερη συναπτή ημέρα, όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας. Η χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη αύξηση νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη.

Η Κροατία ανακοίνωσε σήμερα 1.131 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τη χώρα των 4 εκατομμυρίων κατοίκων να καταγράφει πρώτη φορά ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων πάνω από 1.000.

Αίγυπτος: Κατά 11 ακόμη άτομα αυξήθηκε ο κατάλογος των νεκρών από τον κορονοϊό στην Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της χώρας, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να υπολογίζεται στους 6.088.

Την ίδια χθεσινή μέρα καταγράφηκαν 118 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, με αποτέλεσμα οι συνολικές μολύνσεις να ανέρχονται στις 105.033 περιπτώσεις.

Τέλος, ακόμη 91 ασθενείς ανέρρωσαν, με τον συνολικό αριθμό όσων παρουσιάζονται αρνητικοί στον κορονοϊό να ανέρχεται σήμερα σε 98.011.

H αιγυπτιακή κυβέρνηση συνεχίζει να προειδοποιεί την κοινή γνώμη και να καλεί τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί για την αποφυγή ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού, καθώς από αύριο ξεκινά και η νέα ακαδημαϊκή χρονιά στα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια της Αιγύπτου.

Γερμανός ιολόγος: Τα εμβόλια δεν θα είναι πλήρως αποτελεσματικά

Η Ουκρανία κατέγραψε έναν αριθμό ρεκόρ 5.992 νέων κρουσμάτων κορονοϊού το 24ωρο που πέρασε, ανακοίνωσε σήμερα το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας της χώρας.

Το προηγούμενο ρεκόρ νέων κρουσμάτων στη χώρα είχε καταγραφεί στις 9 Οκτωβρίου, όταν ο αριθμός των διαγνωσθέντων με νέο κορονοϊό σε ένα 24ωρο ανήλθε σε 5.804.

Με τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο συνολικός αριθμός τους στη χώρα ανήλθε σε 287.231.

Σύμφωνα με το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας, το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν επίσης 92 θάνατοι από COVID-19, με τους οποίους ανήλθε σε 5.394 ο συνολικός αριθμός τους στην χώρα από τότε που ξέσπασε η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Η Ουκρανία καταγράφει σχεδόν καθημερινά 5.000 νέα κρούσματα SARS-CoV-2 από τις αρχές του Οκτωβρίου.

Η αύξηση αυτή των κρουσμάτων ώθησε την κυβέρνηση να παρατείνει τα μέτρα καραντίνας που είχε λάβει ως τα τέλη του 2020.

Λιβύη: Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Λιβύης ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 885 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και διαπιστώθηκαν άλλοι 12 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην εμπόλεμη χώρα της βόρειας Αφρικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 681 νεκρούς επί συνόλου 46.676 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, τουλάχιστον κατά τα επίσημα δεδομένα.

Οι πρώτοι ταξιδιώτες από τη Νέα Ζηλανδία άρχισαν να φτάνουν σήμερα στο Σίδνεϊ στο πλαίσιο της “ταξιδιωτικής φούσκας” που έχουν δημιουργήσει οι δύο χώρες, καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού στην Αυστραλία μειώνονται σταθερά.

Κανένας από τους επιβάτες της πτήσης από το Όκλαντ στο Σίδνεϊ δεν θα χρειαστεί να μείνει σε καραντίνα, όμως αν επιστρέψουν στη Νέα Ζηλανδία θα πρέπει να αναλάβουν το κόστος του ξενοδοχείου όπου θα μείνουν σε απομόνωση επί δύο εβδομάδες.

Προς το παρόν η “φούσκα” είναι μονομερής, καθώς οι Αυστραλοί δεν επιτρέπεται ακόμη να εισέλθουν στη Νέα Ζηλανδία.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία είναι μεταξύ των πρώτων χωρών στην περιοχής της Ασίας- Ειρηνικού που χαλαρώνουν τους περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια μετά την επιβολή απαγορεύσεων νωρίτερα φέτος λόγω της πανδημίας covid-19.

Η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι συμφώνησαν να επιτρέπονται τα ταξίδια μεταξύ των δύο πόλεων χωρίς την υποχρέωση καραντίνας, όμως δεν διευκρίνισαν από πότε πρόκειται να ισχύσει αυτό.

Η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζίκλιαν δήλωσε ότι ελπίζει η Νέα Ζηλανδία να χαλαρώσει σύντομα τους περιορισμούς της για τους ταξιδιώτες από την Αυστραλία.

Στην πολιτεία αυτή δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα κορονοϊού στην κοινότητα τις τελευταίες 24 ώρες, επεσήμανε η Μπερετζίκλιαν, ενώ πρόσθεσε ότι θα ήθελε να ανακοινώσει νέα άρση των περιορισμών την επόμενη εβδομάδα, αν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμείνει χαμηλός.

Αν και στην Αυστραλία καταγράφηκε δεύτερο κύμα κορονοϊού, ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει μικρός.

Με εξαίρεση όσους ζουν στην πολιτεία Βικτόρια, οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας υπόκεινται σε λίγους περιορισμούς λόγω της επιδημίας, κυρίως σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις.

Στη Βικτόρια, το επίκεντρο του δεύτερου κύματος της επιδημίας στην Αυστραλία, οι αρχές κατέγραψαν μόλις δύο νέες μολύνσεις covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, ο χαμηλότερος αριθμός από τις αρχές Ιουνίου.

Βρετανία: Σχεδόν 1.000 φοιτητές και μέλη του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του πανεπιστημίου Ντέραμ διαγνώστηκε ότι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα, ενημέρωσε η πρυτανεία του δημόσιου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Βρετανίας χθες Πέμπτη.

Το πανεπιστήμιο της βόρειας Αγγλίας διευκρίνισε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ότι 958 σπουδαστές και έξι μέλη του προσωπικού του διαγνώστηκε πως έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 το επταήμερο ως προχθές Τετάρτη.

Εκπρόσωπος του ιδρύματος ανέφερε ότι «τις τελευταίες επτά ημέρες ο αριθμός των καταγραμμένων θετικών κρουσμάτων μεταξύ των φοιτητών και του προσωπικού αυξανόταν σταθερά, με περίπου 100-150 νέα να αναφέρονται καθημερινά. Παρακολουθούμε ενεργά και συστηματικά την κατάσταση και τη διαχειριζόμαστε σε συνεργασία με ειδικούς σε θέματα δημόσιας υγείας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και λαμβάνουμε περαιτέρω μέτρα όπου απαιτείται».

Πρόσθεσε ότι τα μέλη του προσωπικού και οι φοιτητές που έχουν μολυνθεί τέθηκαν σε απομόνωση όπως ορίζουν οι συστάσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) και έχουν «την πλήρη υποστήριξή μας».

Δύο από τα 17 κολέγια του Ντέραμ, το St Mary’s και το Collingwood, επέβαλαν περιοριστικά μέτρα από την 8η Οκτωβρίου για να περιοριστεί η εξάπλωση.

Από την αρχή του εξαμήνου, συνολικά 1.209 φοιτητές και 11 μέλη του προσωπικού στο Ντέραμ έχει επιβεβαιωθεί πως μολύνθηκαν από τον κορονοϊό.

Το πανεπιστήμιο έχει περίπου 4.000 μέλη προσωπικού και 20.500 φοιτητές.

Το BBC μετέδωσε στο μεταξύ ότι 749 φοιτητές και 11 μέλη του προσωπικού του Newcastle University επίσης διαγνώστηκε πως έχουν μολυνθεί το επταήμερο ως την Τετάρτη, με το σύνολο των κρουσμάτων να φθάνει τα σχεδόν 2.000 από την έναρξη του φθινοπωρινού εξαμήνου.

Πέραν αυτού της Νιούκασλ, αρκετά ακόμη βρετανικά πανεπιστήμια έχουν καταγράψει εστίες, ανάμεσά τους τα University of Manchester, University of Sheffield και Manchester Metropolitan University, που ήδη έχουν αναστείλει τα μαθήματα με φυσική παρουσία και κάνουν παραδόσεις μόνο ψηφιακά.

Ιαπωνία: Ένας ιαπωνικός υπερυπολογιστής έδειξε ότι η υγρασία μπορεί να επηρεάσει πολύ τη διασπορά σωματιδίων του κορονοϊού, υποδεικνύοντας ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι μετάδοσης σε ξηρές συνθήκες σε εσωτερικούς χώρους κατά τους χειμερινούς μήνες.

Το εύρημα υποδηλώνει ότι η χρήση υγραντήρων μπορεί να βοηθάει στον περιορισμό των μολύνσεων σε περιόδους κατά τις οποίες δεν είναι δυνατός ο αερισμός των χώρων μέσω των παραθύρων, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα από τον ερευνητικό κολοσσό Riken και το πανεπιστήμιο του Κόμπε.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον υπερυπολογιστή Fugaku για να προβάλουν σε μοντέλο την εκπομπή και τη ροή σωματιδίων που μοιάζουν με αυτά του ιού από μολυσμένους ανθρώπους σε διάφορους εσωτερικούς χώρους.

Υγρασία άνω του 30% στην ατμόσφαιρα είχε ως αποτέλεσμα υπερδιπλάσια ποσότητα σωματιδίων σε αερολύματα σε σύγκριση με επίπεδα 60% ή υψηλότερα, έδειξαν οι προσομοιώσεις.

Η μελέτη έδειξε επίσης πως οι διαφανείς πλαστικές ασπίδες προσώπου δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο οι μάσκες στο να εμποδίζουν την εξάπλωση των αερολυμάτων. Άλλα ευρήματα έδειξαν πως οι πελάτες εστιατορίων και καφέ κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν Covid-19 από κάποιον που κάθεται δίπλα τους, απ’ ό,τι από κάποιον που κάθεται απέναντί τους στο τραπέζι, καθώς και ότι ο αριθμός αυτών που συμμετέχουν σε χορωδίες θα πρέπει να περιοριστεί και να υπάρχει απόσταση μεταξύ τους.

Όλο και περισσότεροι ειδικοί του τομέα της υγείας συμφωνόυν πως ο κορονοϊός μπορέι να διαδοθεί μέσω του αέρα. Τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών αναθεώρησαν τις οδηγίες τους αυτόν τον μήνα ανακοινώνοντας πως το παθογόνο αυτό μπορεί να παραμείνει στον αέρα για ώρες.

Η ερευνητική ομάδα του Riken με επικεφαλής τον Μακότο Τσουμποκούρα είχε χρησιμοποιήσει στον παρελθόν τον υπερυπολογιστή Fugaku για να φτιάξει ένα μοντέλο των συνθηκών μετάδοσης στα τρένα, τους χώρους εργασίας και τις σχολικές τάξεις.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι προσομοιώσεις έδειξαν πως τα ανοιχτά παράθυρα στα επιβατικά τρένα μπορεί να αυξήσει τον εξαερισμό κατά δύο έως τρεις φορές, μειώνοντας τη συγκέντρωση μικροβίων του περιβάλλοντος.

«Ο τυφλός φόβος ή η αβάσιμη αυτοπεποίθηση των ανθρώπων μπροστά στη μόλυνση της Covid-19 υπάρχουν απλούστατα επειδή είναι αόρατη», δήλωσε ο Τσουμποκούρα.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ/ skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα