Ελλάδα

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δυστυχώς σταματά στο κρατητήριο

Μια πολύ σοβαρή καταγγελία από τον δικηγόρο Πατρών Π. Περιβολάρη για τις συνθήκες κράτησης στο Λιμενικό της Πάτρας

Parallaxi
η-ανθρώπινη-αξιοπρέπεια-δυστυχώς-στα-697052
Parallaxi
Twitter-ΑΠΕ

Άλλη μια σοβαρή καταγγελία για απαράδεκτες συνθήκες κράτησης έγινε σήμερα από το Δικηγόρο Πατρών κ. Παναγιώτη Περιβολάρη για έναν υπό κράτηση άνθρωπο στα κρατητήρια του Λιμενικού της Πάτρας. Σύμφωνα με την ανάρτησή του, όταν ο κρατούμενος προσήλθε στην ανάκριση έφερε στα πόδια κόκκινα σημάδια και στη συνέχεια φανέρωσε πως είχε σε όλο του το σώμα του ίδια. Οι κοκκινίλες προερχόντουσαν από τσιμπήματα κοριών, που έχουν φωλιάσει εδώ και καιρό στους χώρους κράτησης και καθιστούν μαρτυρική τη διαβίωση των κρατουμένων. Μάλιστα, ο κρατούμενος που έφερε τα τσιμπήματα κρατείται από το προηγούμενο Σάββατο μαζί με τις φωλιές των κοριών!

Ολόκληρη την ανάρτηση του κου. Παναγιώτη Περιβολάρη στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:

«Σήμερα στην ανάκριση έφεραν κρατούμενο με κάτι κατακόκκινα σημάδια στα πόδια. Όταν ο συνάδελφος ρώτησε τον κρατούμενο που οφείλονται αυτά τα σημάδια, αυτός έβγαλε την μπλούζα του και έδειξε ανάλογα σημάδια σε κοιλιά και πλάτη. Ήταν τσιμπήματα κοριών. Στα κρατητήρια, όπου κρατείται από το περασμένο Σάββατο, υπάρχουν αποικίες κοριών, οι οποίοι σκαρφαλώνουν στα κρεβάτια και ξεπατώνουν τους κρατουμένους. Οι συνοδοί αξιωματικοί ανέφεραν, ότι έχουν γίνει πάμπολλες αναφορές για την ελεεινή κατάσταση των κρατητηρίων της συγκεκριμένης υπηρεσίας αλλά οι κοριοί ζουν και βασιλεύουν μαζί με την παροιμιώδη αδιαφορία του κράτους.
Κάποιοι θα πουν, ότι ένας κρατούμενος δεν μπορεί να περιμένει πολυτέλειες (το έχω ακούσει αμέτρητες φορές). Μόνο που το επίπεδο ενός κράτους φαίνεται, μεταξύ άλλων, από τη στάση του απέναντι σε όσους στερούνται έστω προσωρινώς την ελευθερία τους. Συνεπώς παραμένει η υποχρέωση του κράτους μας για στοιχειωδώς αξιοπρεπή στέγαση ακόμα και του χειρότερου καθάρματος (αξίζει να δει κάποιος τις συνθήκες κράτησης του Μπρέιβικ, στη Νορβηγία). Μάλλον, όμως, αυτά είναι ψιλά γράμματα στην Ελλάδα μας.»

Όπως πολύ ορθά επισημαίνει ο κ. Περιβολάρης το επίπεδο ενός Κράτους και του πολιτισμού του φαίνεται στον τρόπο που αντιμετωπίζει αυτούς από τους οποίους προσωρινά στερεί την ελευθερία τους. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που μπορούμε να φέρουμε στο μυαλό μας, από τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής μέχρι θανάτους από την αδιαφορία σωφρονιστικών υπαλλήλων και της πολιτείας για την υγεία των κρατουμένων, με αποτέλεσμα να χάνεται μια ανθρώπινη ζωή από ένα οίδημα στο δόντι.

Είναι πολλοί αυτοί, που αμέσως αντιδρούν και εξίστανται πως οι κρατούμενοι είναι εγκληματίες και να τα σκεφτόντουσαν αυτά, εννοώντας τα μαρτύρια στο κέντρο κράτησης και το ”σωφρονιστικό” κατάστημα, όταν έκαναν τα όσα έκαναν και να μην ζητάνε και πολυτέλειες, λες και δεν είναι άνθρωποι, λες και αξίζει σε άνθρωπο να μην έχει μια καθαρή τουαλέτα, να μην ρημάζουν οι κοριοί το σώμα του για όσο διάστημα περιμένει να ανακριθεί.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα