Αντιπαράθεση για εργασιακά και μέτρα στήριξης του υπουργού Εργασίας και βουλευτών της αντιπολίτευσης

Τα εργασιακά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο αντιπαράθεσης στη Βουλή.

Parallaxi
αντιπαράθεση-για-εργασιακά-και-μέτρα-567754
Parallaxi

Τα εργασιακά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο αντιπαράθεσης στη Βουλή, ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και βουλευτές της αντιπολίτευσης με αφορμή επίκαιρες ερωτήσεις τους σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις της πανδημίας covid-19.

Απαντώντας στις έντονες επικρίσεις που δέχτηκε από την αντιπολίτευση, ο υπουργός Εργασίας απέρριψε τις αιτιάσεις για ανεπαρκή μέτρα στήριξης των εργαζομένων και διαβεβαίωσε ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση όλων όσοι έχουν υποστεί συνέπειες από τη κρίση της πανδημίας.

Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι πολύ σύντομα θα ανακοινώσουν, μαζί με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ένα συνολικό σχέδιο στήριξης του τουριστικού κλάδου, ενώ παραδέχτηκε ότι φέτος θα υπάρξει μεγάλη αύξηση της ανεργίας, ωστόσο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το 2021 θα αποκλιμακωθεί και η Ελλάδα θα κερδίσει το χαμένο έδαφος.

«Ψεύτικη και υποκριτική η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ»

Την έντονη αντίδραση του κ. Βρούτση προκάλεσαν οι αιτιάσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνας Ελευθεριάδου ότι «το μέλλον των εργασιακών σχέσεων είναι ζοφερό και οφείλεται στη πολιτική της ΝΔ που εκμεταλλευόμενη τη πανδημία του κορονοϊού και υιοθετώντας τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, έβαλε ταφόπλακα στο εργασιακό δίκαιο».

Ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για ψεύτικη και υποκριτική συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ που «θέλει να επενδύσει ξανά στις πλατείες και λέει ψέματα στο κόσμο». «Λέτε δεν φταίει η πανδημία αλλά η πολιτική της ΝΔ για την αύξηση της ανεργίας. Στην Ισπανία που κατέρρευσε η αγορά εργασίας γιατί δεν λέτε κάτι που είστε και ιδεολογικά προσκείμενοι;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης και προσέθεσε:

«Είστε εσείς, που τώρα μας κάνατε κριτική, οι οποίοι φέρατε στην ιστορία του εργατικού δίκαιου, τις ομαδικές απολύσεις. Οι ομαδικές απολύσεις έχουν υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα σας συνοδεύει πάντα. Συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ίδιος αυτός του 2012, του 2014 που έλεγε ψέματα και εξαπάτησε τον ελληνικό λαό. Που τώρα προσπαθεί να αξιοποιήσει μια παγκόσμια κρίση, που σίγουρα θα έχει επιπτώσεις και η ανεργία θα εκτιναχτεί, όχι όμως από την πολιτική μας».

Ο κ. Βρούτσης συνέχισε την επίθεση του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Το προνόμιο της ευαισθησίας για τους εργαζόμενους δεν έχει κανένας. Γιατί όμως για την Ισπανία, που είναι ο ομόλογος σας, δεν είπατε τίποτα για τους χιλιάδες απολυμένους; Τα στοιχεία της Εργάνη δείχνουν ότι από το 2015 η μερική απασχόληση εκτινάχτηκε με τη πολιτική σας». Σημείωσε δε πως μετά τη ρήτρα για τις απολύσεις που έβαλε η κυβέρνηση «το ισοζύγιο είναι θετικό» προσθέτοντας «αυτό σημαίνει ότι περιφρουρήσαμε την αγορά εργασίας».

Επισήμανε ότι «οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αγοράς εργασίας και έχουν καθιερωθεί σε όλο τον κόσμο», ενώ διαβεβαίωσε ότι «τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και αποκλίνουν από το εργασιακό δίκαιο της χώρας είναι έκτακτα, προσωρινά, αναγκαία και θα λήξουν». «Τα πήραμε για να αντιμετωπίσουμε τη πρωτόγνωρη και πρωτοφανή κρίση με τη πανδημία του κορονοϊού για να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις, να τις κρατήσουμε ζωντανές και να στηρίξουμε τους εργαζόμενους», τόνισε.

Ο υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε ότι «η κρίση με τη πανδημία θα δημιουργήσει αύξηση της ανεργίας», έσπευσε όμως να συμπληρώσει ότι «μέσα στο 2021 θα υπάρξει μεγάλη αποκλιμάκωση και θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος».

ΚΙΝΑΛ

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου κάλεσε τη κυβέρνηση «να μην αντιμετωπίζει με επικοινωνιακούς και προπαγανδιστικούς όρους τη κρίση αλλά να ακούει και τις προτάσεις που κατατίθενται».

«Χρειάζεται ένα καθολικό σχέδιο. Τα παραδοσιακά εργαλεία δεν είναι αρκετά. Πρέπει να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα», τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μουλκιώτης, έκανε λόγο για «τραγικό εργασιακό τοπίο που εντείνει τις καταχρηστικές εργοδοτικές αυθαιρεσίες και συμπεριφορές» και τόνισε την ανάγκη «νομοθετικών πρωτοβουλιών και ελέγχων από το ΣΕΠΕ για να αποτρέψουν τέτοια φαινόμενα».

«Το υπουργείο Εργασίας περιφρουρεί τα εργασιακά δικαιώματα και τιμωρεί τις καταχρηστικές συμπεριφορές όπου καταγγέλλονται», απάντησε ο κ. Βρούτσης και συμπλήρωσε:

«Οι συνέπειες της κρίσης από τη πανδημία θέτουν σε κίνδυνο την αγορά εργασίας. Εκεί θα δεχτούμε το μεγάλο πλήγμα. Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή το υπουργείο Εργασίας αντέδρασε ταχύτατα, δημιουργώντας δίχτυ προστασίας για τους εργαζομένους και τουλάχιστο στο πρώτο κύμα αυτής της κρίσης το πετύχαμε».

Ενίσχυση του τουριστικού κλάδου

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, έκανε λόγο για «ιδιότυπη εργασιακή σχέση που δεν θα λήξει αλλά θα συνεχίσει γιατί είναι απαίτηση του ΣΕΒ», και επέκρινε τη κυβέρνηση ότι αφήνει εκτεθειμένους και απροστάτευτους τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο.

«Δεν είναι εύκολη άσκηση. Και το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με διαδηλώσεις ούτε με κινητοποιήσεις», απάντησε ο κ. Βρούτσης και συμπλήρωσε:

«Για να αντιμετωπιστεί θέλει ενότητα και συνεννόηση. Η χώρα μας έχει πληγεί περισσότερο, λόγω του ότι μεγάλο τμήμα του ΑΕΠ επηρεάζεται από τον τουρισμό και τον επισιτισμό. Πέρσι είχαμε 110.000 προσλήψεις. Όμως φέτος, λόγω της πανδημίας έχουμε μεγάλο πρόβλημα που θα μεγαλώσει τους επόμενους μήνες. Θα πάμε όλοι μαζί αλληλέγγυοι, ενωμένοι Πολιτεία-εργαζόμενοι- εργοδότες. Αυτό είναι το τρίπτυχο που συμφώνησα».

«Είμαστε από τις πρώτες χώρες, που έστω δειλά κάναμε βήματα και πήραμε πολιτική απόφαση να ανοίξουμε το σχέδιο. Ετοιμάζουμε και πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε μαζί τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του τουριστικού προβλήματος, ώστε να καλύψουμε τις όποιες απώλειες εισοδήματος τους έχουν υποστεί», τόνισε ακόμα ο υπουργός Εργασίας.

Αντιπαράθεσης για καλλιτέχνες

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, κατηγόρησε τη κυβέρνηση για αλχημείες και ανεπαρκή μέτρα στήριξης των εργαζομένων στο τομέα του Πολιτισμού.

«Από τα δήθεν μέτρα στήριξης που εξήγγειλε χθες η υπουργός Πολιτισμού, αποκλείονται οι εργαζόμενοι στο κλάδο του Πολιτισμού. Για αυτούς δεν αλλάζει τίποτα με ανακοινώσεις, αλχημείες, σκόπιμες ασάφειες και κοροϊδίες της κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Δελής και προσέθεσε:

«Πάνω από 100.000 υπολογίζονται οι εργαζόμενοι στο καλλιτεχνικό χώρο. Και από τα χθεσινά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από το Υπουργείο Πολιτισμού ελάχιστοι καταφέρνουν να πάρουν το βοήθημα των 800 ευρώ. Δεν λύνετε ολοκληρωμένα τα ζητήματα που προκύπτουν. Εμείς ζητάμε να το πάρουν όλοι, ανεξάρτητα από τις συμβάσεις τους και να ενταχθούν στις ευεργετικές ρυθμίσεις».

Απαντώντας ο κ. Βρούτσης, αναγνώρισε ότι «είναι κρίσιμο ζήτημα που έχει πάνω του πολύ βάρος της κρίσης λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα του επαγγέλματος» και αντέτεινε ότι το πλέγμα μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε χθες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη «δεν είναι ούτε αλχημείες, ούτε ασαφή, αλλά είναι συγκεκριμένο στοχευμένο σχέδιο που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση και ευαισθησίες έχει και νοιάζεται».

«Μέχρι στιγμής, από τους 100.000 που ανακοίνωσε το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού ότι θα πάρουν το βοήθημα, μόλις σε 45.000 δόθηκε ενώ με τις προϋποθέσεις και τους όρους που έχουν τεθεί αφορά ελάχιστους, καθώς όπως παραδέχτηκε η κ. Μενδώνη, βρίσκονται κάτω από το ραντάρ αχαρτογράφητων νερών. Τα μέτρα είναι ανεπαρκή, και εξακολουθούν να αφήνουν εκτός ενίσχυσης δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο χώρο του Πολιτισμού», επέμεινε ο κ. Δελής.

«Ήδη το 50% καλύφθηκε με τις εξαγγελίες του υπουργείου Πολιτισμού και στη κυβέρνηση, εκτιμούμε ότι θα καλυφθεί και το άλλο 50%. Το υπουργείο Εργασίας θα πάρει πάνω του το Μητρώο Καλλιτεχνών και δημιουργών. Μέσω της πλατφόρμας Εργάνη, θα γίνει πραγματική καταγραφή, και από δω και πέρα όλοι οι εργαζόμενοι στο πολιτιστικό κλάδο θα έχουν ονοματεπώνυμο. Η καταγραφή θα γίνει με διαφάνεια και με διασταυρωμένα τα στοιχεία θα καλύψουμε όλο το φάσμα», ανταπάντησε ο υπουργός Εργασίας.

«Σίγουρα ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να καλύψουμε κάθε έλληνα πολίτη που έχει ανάγκη», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

Πηγή: ΑΠΕ, Νατάσα Θωμά

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα