Αντιπαράθεση στο ΠΕΣΥ για το νομοσχέδιο για το Περιβάλλον
Έντονη πολιτική αντιπαράθεση με οργισμένες ανακοινώσεις.
Σε έντονη πολιτική αντιπαράθεση με οργισμένες ανακοινώσεις μεταξύ του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και της πρώην περιφερειάρχη και νυν τομεάρχη Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Ρένας Δούρου, εξελίχθηκε η προ ημερήσιας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, συζήτηση για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.
Η συζήτηση προκλήθηκε από την παράταξη της Ρ. Δούρου «Δύναμη Ζωής» και διεξήχθη επί έξι ώρες μέσω τηλεδιάσκεψης ενώ το επιθυμητό για την ίδια αλλά και την πλειοψηφία των παρατάξεων ψήφισμα με θέμα την απόσυρση «του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη» δεν πέρασε με διαφορά μιας ψήφου υπέρ της Περιφερειακής Αρχής. Αποτέλεσμα ήταν η κ. Δούρου να κάνει λόγω για «πραξικοπηματική λειτουργία της Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και για «διαδικασίες που απαξιώνουν τη λειτουργία του συλλογικού μας οργάνου, την δημοκρατία και αφήνουν απροστάτευτο το περιβάλλον της Αττικής».
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης αποδίδει στην Ρ. Δούρου «μικροκομματικές σκοπιμότητες» τονίζοντας ότι «δεν θα υποτάξουμε το περιβάλλον και την προστασία της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας» σε αυτές.
Επίσης την κατηγορεί ότι με τη ανακοίνωση της, για τη θέση που πήρε η πλειοψηφία σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, προσβάλλει τη Δημοκρατία, αλλά πάνω από όλα, τη νοημοσύνη των πολιτών της Αττικής.
Τονίζει ότι δεν της επιτρέπεται να μιλά για προστασία του περιβάλλοντος, όταν στη θητεία της δεν προχώρησε ούτε ένα έργο για τη διαχείριση των απορριμμάτων και ότι «δεν μπορεί να εμφανίζεται ως δήθεν ανεξάρτητη, όταν παντού “υπογράφει” ως τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης ότι προσβάλει τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου όταν μιλά για ψηφοφορία – παρωδία επειδή «η πλειοψηφία του Συμβουλίου αρνήθηκε να καταδικάσει ένα νομοσχέδιο που δίνει λύσεις σε χρόνια προβλήματα».
Σημειώνεται ότι κατά την τοποθέτηση του στη συνεδρίαση ο κ. Πατούλης πρότεινε να συζητηθεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση μαζί με ζητήματα όπως τα χωροταξικά- πολεοδομικά και τα ρέματα τα οποία θα ρυθμιστούν σε επικείμενα νομοσχέδια, ώστε «το ΠΕΣΥ να καταθέσει έγκαιρα ολοκληρωμένες προτάσεις για τη ποιότητα ζωής και το περιβάλλον στην Αττική».
Εξάλλου στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στη συνεδρίαση και ο εντεταλμένος για το Περιβάλλον περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Κατσιγιάννης επιχειρηματολογώντας επί του νομοσχεδίου. Προέταξε σειρά μέτρων «που επιλύουν αποφασιστικά χρόνια προβλήματα», μεταξύ των οποίων όπως ανέφερε είναι : Η επιτάχυνση των διαδικασιών για τις Περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και τις επενδύσεις ΑΠΕ. Η τελική γνωμοδότηση του ΣΤΕ επί των Δασικών Χαρτών στις οικιστικές πυκνότητες (σε διόρθωση προηγούμενου νόμου επί ΣΥΡΙΖΑ όπου είχε χαρακτηριστεί αντισυνταγματικός). Η συγκρότηση κεντρικού φορέα διαχείρισης των προστατευμένων περιοχών σε ρόλο ομπρέλας των περιφερειακών φορέων «προκειμένου με την επαρκή στελέχωση και την έγκαιρη παρέμβαση να αξιοποιούνται αποτελεσματικότερα τα σχετικά χρηματοδοτικά εργαλεία», επισήμανε ο ίδιος.
Ωστόσο το ζήτημα αυτό η Ρ. Δούρου στη τοποθέτηση της στο ΠΕΣΥ χαρακτήρισε «περιβαλλοντικό έγκλημα», την κατάργηση των φορέων της Πάρνηθας και του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής καθώς τα αφήνει απροστάτευτα, λέγοντας ότι αυτό «αντιτίθεται και στις περιβαλλοντικές πολιτικές της ΕΕ, που δίνουν τεράστια έμφαση στις περιοχές natura, μέσα από σειρά προγραμμάτων και δράσεων, στα οποία η Δύναμη Ζωής ως Διοίκηση, «μετείχε, στήριζε, υλοποιούσε».
Στηλίτευσε την παράταση διάρκειας ισχύος των Αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων μέχρι και τα… 21 χρόνια, εξηγώντας ότι “δεν θα υπάρχει ουσιαστικά η δυνατότητα επανελέγχου και εκ νέου αξιολόγησης, υπό το φως νέων συνθηκών, για μια σειρά εγκαταστάσεων (λιμενικών, βιομηχανικών, πετρελαιοειδών, χημικών, διαχείρισης αποβλήτων, κ.α) με αποτέλεσμα να “Ανοίγει η κερκόπορτα για νέες παρατάσεις στη λειτουργία επικίνδυνων εγκαταστάσεων μέσα στον αστικό ιστό».
Επίσης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο λειτουργεί ως «τροχοπέδη και στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής”, καθώς ενισχύει την αναβλητικότητα εφαρμογής της χωριστής συλλογής και διαχείρισης βιοαποβλήτων από τους ΟΤΑ που «προβλεπόταν από το νόμο 4555/2018». Χαρακτήρισε «αμφιβόλου νομιμότητας της διαδικασίας χωροθέτησης των ΣΜΑ στην Αττική, λέγοντας ότι «είναι στον… αέρα καθώς μπορούν να προσβληθούν ανά πάσα στιγμή εκ νέου στο ΣτΕ”.
Κατηγόρησε τον υπουργό ότι «το ενδιαφέρον του για το Μάτι, εξανεμίστηκε καθώς με διάταξη (στο άρθρ. 102 για το Μάτι), “δεν προστατεύεται ούτε το περιβάλλον ούτε στηρίζεται η ανάταξη της πληγείσας περιοχής” και παρατήρησε ότι το νομοσχέδιο είναι γεμάτο “φωτογραφικές” διατάξεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.
Τέλος ζήτησε την «άμεση απόσυρση του αντισυνταγματικού και αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου που τραυματίζει την Αττική όπως και όλη τη χώρα”, προσθέτοντας ότι “η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι σε αυτό το πραξικόπημα που επιχειρεί να την περιθωριοποιήσει και να τη χειραγωγήσει”.