Επικαιρότητα

Αντιπολεμικό φοιτητικό κίνημα: Η «φλόγα» της εξέγερσης από την Παλαιστίνη έως τη Θεσσαλονίκη

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Μαρίνα Τομπάζη
αντιπολεμικό-φοιτητικό-κίνημα-η-φλό-1160056
Μαρίνα Τομπάζη

Κεντρική εικόνα: Ευθύμης Βλάχος

Το απόγευμα της Δευτέρας 13 Μαΐου, φοιτητές έστησαν αντίσκηνα γύρω από το Λευκό Πύργο και διανυκτέρευσαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας.

Σημαίες της Παλαιστίνης κυματίζουν σε διάφορα σημεία της παραλιακής, ενώ φωτογραφίες από την εμπόλεμη ζώνη είναι κρεμασμένες με σχοινιά στα πέριξ.

«Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά» γράφει το πελώριο πανό που αναρτήθηκε μπροστά από το Λευκό Πύργο και -μετά από λίγο- το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης φωτίστηκε με την παλαιστινιακή σημαία.

Μόλις νύχτωσε, ο κόσμος άφησε να «πετάξουν» στον ουρανό της πόλης δεκάδες φαναράκια, στέλνοντας έτσι συμβολικά φως στις ψυχές που υποφέρουν από τον πόλεμο.

Την ίδια ώρα, φοιτητικοί σύλλογοι συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια της Αθήνας, πραγματοποιώντας αντίστοιχη δράση με βασικό αίτημα να μπει φρένο στο έγκλημα που συντελείται αυτή τη στιγμή στη Γάζα.

Ολονύχτια διαμαρτυρία φοιτητών στον Λευκό Πύργο στην Θεσσαλονίκη, σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, εν μέσω κλιμάκωσης του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, Δευτέρα 13 Μαΐου 2024. (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΙΤΖΗΣ/EUROKINISSI)

Πριν από ένα μήνα, οι φοιτητές του Columbia πυροδότησαν με τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις τους ένα ολόκληρο εθνικό κίνημα στις ΗΠΑ για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που έμελλε να εξαπλωθεί ραγδαία σε παγκόσμια κλίμακα.

Ήταν ξημερώματα της 17ης Απριλίου, όταν μια ομάδα σπουδαστών έστησε σκηνές μέσα στο campus, καλώντας το πανεπιστήμιο να τερματίσει τη συνεργασία του με εταιρείες που τροφοδοτούν τον πόλεμο.

Την επομένη, έπειτα από απαίτηση της πρυτανικής αρχής, η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες φοιτητές, στο πλαίσιο μιας σειράς επιχειρήσεων καταστολής που μόλις είχε ξεκινήσει. Λίγες ημέρες αργότερα, αστυνομικός πυροβόλησε με το όπλο του σε αίθουσα του Columbia, κατά τη διάρκεια εκκένωσης του κτιρίου.

Μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας, το κίνημα των φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών της Αμερικής γιγαντώθηκε, με δεκάδες διαδηλώσεις να πραγματοποιούνται σε πανεπιστημιουπόλεις όλων των ΗΠΑ. Καταυλισμοί διαμαρτυρίας δημιουργήθηκαν στο Γέιλ, το Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο του Τζορτζ Ουάσιγκτον, το Μπέρκλεϊ, το Πρίνστον και το UCLA, ενώ τελετές αποφοίτησης και μαθήματα ακυρώθηκαν σε μερικά από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Κοινή συνισταμένη σε όλες τις κινητοποιήσεις, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε όλον τον κόσμο αποτελεί το αίτημα των φοιτητών στα πανεπιστήμια που σπουδάσουν, να καταδικάσουν την αιματοχυσία που συμβαίνει στη Γάζα και να διακόψουν τα συμβόλαια συνεργασίας που διατηρούν με φορείς που τάσσονται υπέρ του Ισραήλ.

Παράλληλα, η ράβδος της αστυνομίας πίπτει στα πανεπιστήμια με αμείωτο ρυθμό. Αστυνομικοί εισέβαλαν και διέλυσαν την κατασκήνωση του Πανεπιστημίου της Αριζόνα όπως και αυτές του MIT, του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανία και του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια. Οι εικόνες αυτές μαρτυρούν πως το κύμα αλληλεγγύης υπέρ της Παλαιστίνης στα πανεπιστήμια δαμάζεται από την αστυνομική βία και την καταστολή.

Περίπου 100 διαδηλωτές συνελήφθησαν κοντά στο Πανεπιστήμιο Έμερσον στη Βοστόνη. Σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων, έφιπποι αστυνομικοί συνέλαβαν φοιτητές στο Τέξας. Έως τώρα σε τριψήφιο αριθμό πανεπιστημίων, οι συλλήψεις φοιτητών και καθηγητών ξεπερνούν τις 2000.

Από την άλλη, αντιδιαδηλώσεις υπέρ του Ισραήλ έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους σε ορισμένα πανεπιστήμια, με την υποστήριξη του Ισραηλινοαμερικανικού Συμβουλίου. Στο πανεπιστήμιο του Μισισίπι δεκάδες διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης περικυκλώθηκαν από εκατοντάδες ακροδεξιούς και υποστηρικτές του Τραμπ.

Το φοιτητικό κίνημα εξαπλώνεται από χώρα σε χώρα και από ότι φαίνεται κατάφερε να διασχίσει τον Ατλαντικό φτάνοντας και στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Φοιτητές στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ έστησαν επίσης αντίσκηνα στους χώρους τους. Σε κοινή τους δήλωση οι συμμετέχοντες της διαμαρτυρίας των δύο πανεπιστημίων δήλωσαν πως δεν μπορούν να δεχτούν «τη συνενοχή των πανεπιστημίων τους στα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

Στην Ελβετία, φοιτητές έλαβαν μέρος σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις, ενώ κατέλαβαν την κύρια αίθουσα του κτιρίου Uni-Mail του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Τη Μεγάλη Παρασκευή αστυνομικές δυνάμεις εκκένωσαν την κατάληψη της σχολής Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι που γινόταν υπέρ της Παλαιστίνης.

Κινητοποιήσεις σημειώνονται και σε σκανδιναβικές χώρες με ομάδες φοιτητών να στήνουν καταυλισμούς, όπως και στα πανεπιστήμια του Άμστερνταμ και της Κοπεγχάγης, με τους σπουδαστές να ζητούν από τα ιδρύματά τους τη λήξη των μνημονίων συνεργασίας με ισραηλινά πανεπιστήμια.

Οι αντιδράσεις των φοιτητών για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει τον πόλεμό του κατά της Χαμάς έχει εγείρει προβληματισμούς στον ακαδημαϊκό κόσμο, που ήδη έρχεται αντιμέτωπος με συζητήσεις στις πανεπιστημιουπόλεις γύρω από το τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή.

Παρά τις κλιμακούμενες προσπάθειες καταστολής του κινήματος, το φοιτητικό σώμα δεν υποχωρεί, αλλά διαδηλώνει με μεγαλύτερη ένταση καταδεικνύοντας την ολοένα αυξανόμενη οργή του κόσμου ενάντια στη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις βέβαια, ο ξεσηκωμός των φοιτητών απέδωσε ήδη καρπούς. Στην Ισπανία, η Συνομοσπονδία Ισπανικών Πανεπιστημίων ανακοίνωσε πως θα διακόψει τις σχέσεις της με ισραηλινά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα «που δεν έχουν εκφράσει σταθερή δέσμευση για την ειρήνη και τη συμμόρφωση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». Στην ίδια γραμμή κινείται και το Κολέγιο Τρίνιτι του Δουβλίνου.

Στην Ελλάδα το «πικ» του κινήματος βρίσκεται προ των πυλών με πορείες και δράσεις υπέρ της Παλαιστίνης να πραγματοποιούνται σε τακτικό βαθμό. Πέρα από τις ολονύκτιες διαμαρτυρίες, το κτίριο της Νομικής του ΕΚΠΑ τέλεσε υπό κατάληψη απαιτώντας από τα ελληνικά πανεπιστήμια να σταματήσουν κάθε συνεργασία με τη μορφή ερευνητικών προγραμμάτων και έργων ή προγραμμάτων ανταλλαγής και αλληλοχρηματοδότησης από και με το ισραηλινό κράτος. Ωστόσο, η κατάληψη εκκενώθηκε από αστυνομικές δυνάμεις το επόμενο πρωί και συνελήφθησαν 28 άτομα.

Ο πόλεμος στη Γάζα αποτελεί εδώ και καιρό ζήτημα που απασχολεί τους φοιτητές της χώρας. Φοιτητικοί σύλλογοι έχουμε πάρει μια σειρά αποφάσεων μέσα από ψηφίσματα, τα οποία θέτουν ως βασικά τους αιτήματα το να μην εμπλέκεται η χώρα μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς, αλλά και να σταματήσουν οι συνεργασίες με τα πανεπιστήμια του Ισραήλ. Οι φοιτητές μάλιστα αναφέρουν ότι προσεχώς θα προχωρήσουν σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων.

Η παγκόσμια αυτή φοιτητική εξέγερση επαληθεύει πως οι καταλήψεις δεν αποτελούν «αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο». Ο ακαδημαϊκός χώρος είναι ένας ζωντανός οργανισμός που -πέρα από επιστημονικό έργο- παράγει ενεργούς πολίτες και όχι παθητικούς ψηφοφόρους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα