Απαγορεύσεις διαδηλώσεων αρνητών αλλά και νέα lockdown στον κόσμο

Η πανδημία καλπάζει στον κόσμο

Parallaxi
απαγορεύσεις-διαδηλώσεων-αρνητών-αλ-647861
Parallaxi

Περισσότερα από 7 εκατ. τα κρούσματα κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό έσπασαν το φράγμα των 7 εκατομμυρίων χθες Πέμπτη στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, την περιφέρεια που καταγράφει τις περισσότερες μολύνσεις στον πλανήτη, μολονότι ορισμένες χώρες διαπιστώνουν επιβράδυνση του ρυθμού της εξάπλωσης της πανδημίας, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Ο ημερήσιος μέσος όρος επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μειώθηκε στα περίπου 77.800 την περασμένη εβδομάδα, έναντι σχεδόν 85.000 την προηγούμενη, σύμφωνα με την καταμέτρηση αυτή, η οποία βασίζεται στις ανακοινώσεις των κυβερνήσεων της περιοχής.

Έξι μήνες αφότου επιβεβαιωνόταν το πρώτο κρούσμα στη Βραζιλία, η χώρα που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού στην υφήλιο, πίσω από τις ΗΠΑ, κατέγραψε χθες Πέμπτη 984 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 και 44.235 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό να φθάνει τους 118.649 νεκρούς επί συνόλου 3.761.391 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί. Με άλλα λόγια η Βραζιλία μετράει πάνω από τις μισές μολύνσεις σε ολόκληρη την περιφέρεια.

Κορωνοϊός: Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας στην Αβάνα

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Αβάνας ανακοίνωσε την επιβολή απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας, των μετακινήσεων από την πρωτεύουσα της Κούβας προς τις επαρχίες, καθώς και αυστηρότερων περιορισμών στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, καθώς οι Αρχές πασχίζουν να περιορίσουν την καταγραφόμενη έξαρση κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου και θα ισχύσουν για 15 ημέρες, διευκρίνισε ο Ρεϊνάλντο Γκαρσία Σαπάτα σε δηλώσεις του που αναμεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση. Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τότε, πρόσθεσε.

Η Κούβα θεωρήθηκε πως έθεσε υπό έλεγχο την επιδημιολογική κατάσταση περί τα τέλη Ιουνίου, απομονώνοντας τους ασθενείς και κάνοντας διεξοδική ιχνηλάτηση των επαφών τους. Έκτοτε, χαλάρωσε τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που είχε λάβει.

Όμως η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα αυστηρά μέτρα έξι εβδομάδες αργότερα, καθώς οι μολύνσεις σημείωσαν αλματώδη αύξηση στην Αβάνα, αν και επιτρεπόταν ο εγχώριος τουρισμός, με την προϋπόθεση ότι οι παραθεριστές θα έκαναν τεστ πριν από την αναχώρηση.

Αυτή η δυνατότητα παύει πλέον να υπάρχει, μετά την εξάπλωση του κορωνοϊού από την Αβάνα σε άλλες περιοχές της χώρας. Απαγορεύεται επίσης η κυκλοφορία από τις 19:00 ως τις 05:00. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται αυτό το μέτρο αφότου άρχισε η υγειονομική κρίση.

Τα περισσότερα καταστήματα θα επιτρέπεται πλέον να πωλούν προϊόντα μόνο σε κατοίκους των συνοικιών όπου βρίσκονται.

Οι Αρχές της νήσου της Καραϊβικής επισημαίνουν ότι πολλοί δεν επέδειξαν επαρκή πειθαρχία στην τήρηση των μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού και διαμηνύουν πως θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα σε όποιον διαπιστώνεται πως παραβιάζει τους νέους περιορισμούς, οργανώνοντας ή συμμετέχοντας σε πάρτι ή συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους.

Στην Αβάνα καταγράφηκαν 269 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, ο υψηλότερος εβδομαδιαίος απολογισμός από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τον Κουβανό βιολόγο Αμιλκάρ Πέρες Ριβερόλ, οι αναλύσεις του οποίου για την επιδημιολογική κατάσταση παρακολουθούνται από πολλούς χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Ισραήλ: Εννέα νέοι θάνατοι και 2.000 νέα κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 2.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει τις 110.403.

Ο αριθμός των ασθενών που έχουν υποκύψει στον COVID-19 αυξήθηκε το ίδιο διάστημα κατά εννέα στους 884, κατά την ίδια πηγή.

Οι ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκαν σε 409, από το σύνολο των 846 ανθρώπων που νοσηλεύονται. Το σύνολο των Ισραηλινών που έχουν αναρρώσει έφθασε τους 87.726, αυξήθηκε κατά 1.260 σε ένα 24ωρο. Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε στα 21.793.

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει την απαγόρευση των διαδηλώσεων κατά των μέτρων στο Βερολίνο

Frankfurter Rundschau: “Εάν δεν πραγματοποιηθούν οι διαδηλώσεις κατά των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, τις οποίες ζήτησαν και οι νεοναζί, είναι μια καλή είδηση. Δεν είναι καλή είδηση ο λόγος: έχουν απαγορευτεί. Ακόμα κι αν αυτό ήταν δικαιολογημένο – μια απαγόρευση διαδήλωσης δεν μπορεί ποτέ να ικανοποιήσει όποιον δεν αντιλαμβάνεται την ελευθερία ως κενό γράμμα, αλλά ως βασική αρχή του κράτους δικαίου. Το αν η απαγόρευση είναι νομικά έγκυρη παραμένει ανοιχτό. Αλλά ανεξάρτητα από αυτό, η απαγόρευση αποτελεί ήδη μια ήττα της δημοκρατίας: Η απόφαση θα ήταν περιττή εάν οι αρνητές του κράτους δικαίου της ακροδεξιάς δεν είχαν καταφέρει να εργαλειοποιήσουν τις — εν μέρει κατανοητές — αμφιβολίες σχετικά με τους περιορισμούς της ελευθερίας για τους εχθρικούς προς την ελευθερία σκοπούς τους. Οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τη χρησιμότητα επιμέρους κανονισμών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού πνίγεται από τις κραυγές μίσους των Ναζί.»

Die Zeit: «Αυτή η διαδήλωση των ακροδεξιών εξτρεμιστών αρνητών της μάσκας θα έθετε σε κίνδυνο το Βερολίνο και τους κατοίκους του. Και θα δημιουργούσε ένα οξύ πρόβλημα αξιοπιστίας για την πολιτική. Διότι, ποιος θα εξακολουθούσε να τηρεί τους κανόνες για τον κορωνοϊό όταν πραγματοποιείται μια τέτοια διαδήλωση μπροστά στο Κοινοβούλιο (Bundestag) με την έγκριση των πολιτικών – και μάλιστα για δεύτερη φορά; Τώρα είναι εύκολα προβλέψιμο πώς θα αντιδράσουν οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές. Λίγο μετά την απόφαση της Γερουσίας του Βερολίνου, ο πρόεδρος της «Εναλλακτικής για την Γερμανία» (AfD), Γιοργκ Μόιτεν, έκανε λόγο για ένα «ολοκληρωτικό μέτρο». Ο μύθος του «κράτους μη δικαίου», που απαγορεύει στους πολίτες του να διαδηλώνουν επινοώντας κινδύνους, θα βρει τον δρόμο του μέσω των καναλιών σύγχυσης και των ακροδεξιών εξτρεμιστών και θα προσγειωθεί στις οθόνες κινητών τηλεφώνων πολλών πρώην κανονικών πολιτών. Αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει κανείς.»

Berliner Zeitung: «Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) γερουσιαστής Εσωτερικών της πόλης του Βερολίνου Αντρέας Γκάιζελ απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις κατά των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που είχαν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο, διότι αναμενόταν ότι θα υπήρχαν παραβιάσεις των κανονισμών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Στην διαδήλωση του κινήματος «Black Lives Matter» κατά του ρατσισμού συγκεντρώθηκαν τον Ιούνιο 15.000 άνθρωποι στην Αλεξάντερπλατς (κεντρική πλατεία του Βερολίνου). Οι μάσκες δεν ήταν υποχρεωτικές τότε. Τον κανόνα που έθεσε η αστυνομία να τηρηθούν οι αποστάσεις δεν τον ακολούθησαν όμως οι περισσότεροι».

Berliner Morgenpost: «Ακόμα κι αν ισχύει ότι οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές έχουν διεισδύσει στο κίνημα διαμαρτυρίας κατά των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού, η απόφαση του γερουσιαστή Γκάιζελ είναι λανθασμένη για διάφορους λόγους. Μπορεί να είναι δύσκολο να το αντέξει κάποιος, αλλά δεν απαγορεύεται οι παραπληροφορημένοι πολίτες να αγνοούν τα στοιχεία και να αμφισβητούν την ύπαρξη ή την επικινδυνότητα του κορωνοϊού. Η απαγόρευση είναι επιπλέον νερό στον μύλο όσων αισθάνονται ότι διώκονται στη Γερμανία και παραπονούνται ότι δεν τους επιτρέπεται να εκφράσουν ανοιχτά τη γνώμη τους. Θα ήταν πιο σοφό να δίνονταν στους διοργανωτές σαφείς οδηγίες και να διατυπώνονταν οι όροι υγιεινής. Εάν δεν τις ακολουθούσαν, η εκδήλωση θα τερματιζόταν και θα διαλυόταν. Θα άξιζε τον κόπο να διασφαλιστεί η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στη διαδήλωση. Η ισχύς του κράτους δικαίου αποδεικνύεται ακριβώς από το γεγονός ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα που κατοχυρώνει ισχύουν και για εκείνους που περιφρονούν το σύστημα».

Stuttgarter Nachrichten: «Ο γερουσιαστής Εσωτερικών του Βερολίνου, Αντρέας Γκάιζελ, έχει δίκιο όταν λέει ότι η απαγόρευση δεν είναι μια απόφαση κατά της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, αλλά μια απόφαση για την προστασία από τις λοιμώξεις. Αυτοάμυνας, δηλαδή. Το αν θα δικαιωθεί στα δικαστήρια θα φανεί. Αλλά σε εκείνους που δεν φορούν μάσκα και παρουσιάζονται ως σοκαρισμένοι πρέπει να ειπωθεί το εξής: Όποιος ζητά ειλικρινά την ελευθερία των συγκεντρώσεων δεν επιτρέπεται να εννοεί την ελευθερία ως παραβίαση των κανόνων».

Στους 180.527 οι νεκροί στις ΗΠΑ

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού πέρασε ακόμη ένα τραγικό ορόσημο στις ΗΠΑ, αυτό των 180.000 θανάτων, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς έως χθες Πέμπτη στις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα ώρα Ελλάδας).

Σε 24 ώρες, άλλοι 931 άνθρωποι υπέκυψαν στον COVID-19, σύμφωνα με την ίδια πηγή, με τον απολογισμό από το ξέσπασμα της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 180.527 στις ΗΠΑ, τη χώρα που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν το ίδιο διάστημα 42.859 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Συνολικά, έχουν προσβληθεί πάνω από 5,8 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων πάνω από 2,1 εκατομμύρια έχει κριθεί πως ανέρρωσαν.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό μειώθηκε τις τελευταίες ημέρες, αλλά η χώρα απέχει ακόμα πολύ από το επίπεδο που θα μπορούσε να ειπωθεί πως έθεσε υπό έλεγχο την πανδημία, ενώ ο εθνικός μέσος όρος κρύβει τεράστιες τοπικές διαφοροποιήσεις.

Περισσότερα από 6.000 νέα κρούσματα στη Γαλλία

Περισσότερα από 6.000 νέα κρούσματα COVID-19 καταγράφηκαν στη Γαλλία τις τελευταίες 24 ώρες, ένα νέο ρεκόρ μετά τον Μάιο, ωστόσο ο αριθμός των νοσηλευομένων με τον ιό ασθενών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων σε μονάδες εντατικής θεραπείας, παραμένει σταθερός, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι Αρχές.

Συνολικά, καταγράφηκαν 6.111 νέες θετικές διαγνώσεις έναντι 5.429 την Τετάρτη.

Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός από τότε που άρχισαν τα τεστ να πραγματοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα. Το όριο των 4.000 ημερήσιων κρουσμάτων έχει ξεπεραστεί αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες. Οι θετικές διαγνώσεις ασθενών με κορωνοϊό αυξάνονται λόγω της κυκλοφορίας του ιού και επειδή ο αριθμός των ατόμων που εξετάζονται αυξάνεται καθημερινά.

Από την έναρξη της πανδημίας, 30.576 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Γαλλία εξαιτίας του COVID-19 με 32 επιπλέον νεκρούς τις τελευταίες 48 ώρες (οι υγειονομικές αρχές δεν ανακοίνωσαν αριθμό θανάτων την Τετάρτη λόγω τεχνικής βλάβης).

Παράλληλα 4.535 άνθρωποι νοσηλεύονται έχοντας προσβληθεί από την νόσο συμπεριλαμβανομένων 381 ασθενών σε ΜΕΘ.

Αντιμέτωπα με μια επιδημία που «ανακτά έδαφος», 21 γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας κατατάχθηκαν πλέον στις «κόκκινες ζώνες» όσον αφορά την μετάδοση του ιού και η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική παντού στο Παρίσι από αύριο το πρωί και στα κοντινά προάστια, καθώς και στη Μασσαλία, στην Τουλόν κ.λπ. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα «κάνει τα πάντα» για να αποφύγει την επαναφορά «γενικευμένων περιορισμών» καταστροφικών για την οικονομία.

«Τώρα είναι η ώρα να παρέμβουμε», τόνισε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι περισσότερο από ποτέ να «σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης».

Εννέα νέα κρούσματα στην Κίνα

Εννέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 εντοπίστηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες στην ηπειρωτική Κίνα, αριθμός οριακά αυξημένος από εκείνον της προηγουμένης (8), και ήταν όλα «εισαγόμενα», κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που διαπιστώνεται πως έχουν μολυνθεί αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

Είναι η 12η συνεχόμενη ημέρα που δεν ανακοινώνεται καμία περίπτωση εντόπιας μετάδοσης του κορωνοϊού.

Το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για τον εντοπισμό 16 ασυμπτωματικών φορέων, από 19 την προηγουμένη. Η Κίνα δεν συμπεριλαμβάνει τους φορείς του ιού που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα στους αριθμούς των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που ανακοινώνει.

Άλλοι 45 ασθενείς κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 288 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερις σε πολύ σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με το υπουργείο. Συνολικά, έχουν αναρρώσει 80.091 ασθενείς, πάντα σύμφωνα με το ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο του για την επιδημιολογική κατάσταση.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο κορωνοϊός στα τέλη του Δεκεμβρίου ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας του COVID-19 – ο αριθμός των θανάτων παραμένει αμετάβλητος από τον Μάιο – επί συνόλου 85.013 επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Ξεπέρασαν τους 118.000 οι νεκροί στη Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 984 νέοι θανάτοι ασθενών εξαιτίας του COVID-19 και 44.235 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε όλη την επικράτεια.

Ο συνολικός απολογισμός ανέρχεται πλέον σε 118.649 νεκρούς επί συνόλου 3.761.391 περιπτώσεων μόλυνσης στη Βραζιλία, τη χώρα της Λατινικής Αμερικής η οποία υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στον πλανήτη από την πανδημία του κορωνοϊού, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Μεγάλο μέρος της βραζιλιάνικης επιστημονικής κοινότητας θεωρεί υποτιμημένα τα επίσημα στοιχεία.

Νέο υψηλό ημερήσιων κρουσμάτων μετά τον Μάιο στη Γαλλία: Πάνω από 6.000 τις τελευταίες 24 ώρες

Περισσότερα από 6.000 νέα κρούσματα COVID-19 καταγράφηκαν στη Γαλλία τις τελευταίες 24 ώρες, ένα νέο ρεκόρ μετά τον Μάιο, ωστόσο ο αριθμός των νοσηλευομένων με τον ιό ασθενών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων σε μονάδες εντατικής θεραπείας, παραμένει σταθερός, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Συνολικά, καταγράφηκαν 6.111 νέες θετικές διαγνώσεις έναντι 5.429 χθες.

Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός από τότε που άρχισαν τα τεστ να πραγματοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα. Το όριο των 4.000 ημερήσιων κρουσμάτων έχει ξεπεραστεί αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες. Οι θετικές διαγνώσεις ασθενών με κορονοϊό αυξάνονται λόγω της κυκλοφορίας του ιού και επειδή ο αριθμός των ατόμων που εξετάζονται αυξάνεται καθημερινά.

Από την έναρξη της πανδημίας, 30.576 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Γαλλία εξαιτίας της COVID-19 με 32 επιπλέον νεκρούς τις τελευταίες 48 ώρες (οι υγειονομικές αρχές δεν ανακοίνωσαν αριθμό θανάτων χθες λόγω τεχνικής βλάβης).

Παράλληλα 4.535 άνθρωποι νοσηλεύονται έχοντας προσβληθεί από την νόσο συμπεριλαμβανομένων 381 ασθενών σε ΜΕΘ.

Αντιμέτωπα με μια επιδημία που “ανακτά έδαφος”, 21 γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας κατατάχθηκαν πλέον στις “κόκκινες ζώνες” όσον αφορά την μετάδοση του ιού και η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική παντού στο Παρίσι από αύριο το πρωί και στα κοντινά προάστια, καθώς και στη Μασσαλία, στην Τουλόν κ.λπ. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα “κάνει τα πάντα” για να αποφύγει την επαναφορά “γενικευμένων περιορισμών” καταστροφικών για την οικονομία.

“Τώρα είναι η ώρα να παρέμβουμε”, τόνισε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι περισσότερο από ποτέ να “σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης”.

κοροναϊός

Μόνον σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μπορούν να συντηρηθούν τα εμβόλια των Moderna, BioNTech και Pfizer

Τα υποψήφια, πειραματικά εμβόλια κατά του κορονοϊού τα οποία αναπτύσσουν οι εταιρείες Moderna, BioNTech και Pfizer απαιτούν εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες συντήρησης, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία για τη δυνατότητα μαζικής διανομής και χρήσης τους, ακόμη και αν εγκριθούν ως αποτελεσματικά για τη μάχη κατά του νέου ιού.

Η μετοχή της υποχωρούσε κατά 3,6% νωρίτερα σήμερα, μετά το ράλι της Τετάρτης, όταν η εταιρεία αποκάλυψε ότι άνθρωποι άνω των 55 ετών που πραγματοποίησαν το εμβόλιο ανέπτυξαν αντισώματα εξουδετέρωσης του κορονοϊού.

Η μετοχή της Pfizer σημείωνε μικρότερες απώλειες, της τάξης του 0,5%, ενώ εκείνη της BioNTech κατέγραφε απώλειες 4,3%.

Επιτελικά στελέχη των Moderna και Pfizer δήλωσαν σε αξιωματούχους των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ότι το μεν mRNA-1273, υποψήφιο εμβόλιο της Moderna, απαιτεί θερμοκρασία συντήρησης στους μείον 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα υποψήφια εμβόλια των BioNTech και Pfizer, BN1162b2 και BNT162b2, χρειάζονται συνθήκες συντήρησης στους μείον 70 βαθμούς Κελσίου, όπως σημειώνει ο ιστότοπος MarketWatch.

“Αυτές οι συνθήκες συντήρησης θα έκαναν ιδιαίτερα δύσκολη τη διατήρηση των συγκεκριμένων εμβολίων”, αναφέρουν αναλυτές της SVB Leerink σε σημείωμά τους προς επενδυτές. “Τέτοιες συνθήκες υπάρχουν μόνο σε νοσοκομεία του τριτοβάθμιου τομέα Υγείας και σε εργαστήρια κι έτσι θα απαιτείται να διεξάγονται μαζικοί εμβολιασμοί επί τόπου, ακόμη όμως και έτσι θα καλυπτόταν άμεσα μόνον ένα ποσοστό του πληθυσμού”, τονίζουν, μιλώντας κυρίως για τις ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι των CDC ανέφεραν ότι έχουν γνώση του ζητήματος.

518 νέοι θάνατοι και 6.026 νέα κρούσματα στο Μεξικό

Ακόμη 518 ασθενείς υπέκυψαν στoν COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο, ενώ το ίδιο διάστημα εντοπίστηκαν 6.026 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το υπουργείο Υγείας του Μεξικού.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στο Μεξικό των 127 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει ως εδώ τους 62.594 νεκρούς επί συνόλου 579.914 μολύνσεων.

Η κυβέρνηση της χώρας που θρηνεί τον τρίτο υψηλότερο αριθμό νεκρών εξαιτίας της πανδημίας στην υφήλιο έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των επαληθευμένων μολύνσεων.

Γερμανία: 1.571 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, 3 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 1.571 τις προηγούμενες 24 ώρες και έφθασε τα 239.507, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Το ίδιο χρονικό διάστημα, ο αριθμός των ασθενών που έχουν υποκύψει στην COVID-19 αυξήθηκε κατά τρεις και έφθασε τους 9.288 έως αυτό το στάδιο της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου.

ΠΟΥ: Οι σχολικές τάξεις δεν αποτελούν εστίες μόλυνσης

«Η Ευρώπη εισέρχεται σε μια «δύσκολη περίοδο» καθώς ξεκινά η νέα σχολική χρονιά και, παρόλο που οι σχολικές τάξεις δεν έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του κορωνοϊού, υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι νέοι μολύνουν άλλους ανθρώπους σε κοινωνικές συγκεντρώσεις», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε υπεύθυνος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη.

«Οι πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι θα πρέπει να προστατευθούν κάνοντας το εμβόλιο της γρίπης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, μια περίοδος με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας», πρόσθεσε ο Κλούγκε.

«Οι νεότεροι δεν είναι απαραίτητο να πεθάνουν από αυτό (σ.σ. την covid-19), αλλά είναι ένας ανεμοστρόβιλος με μακριά ουρά (…) Οι νέοι, κυρίως καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, θα είναι σε πιο στενή επαφή με τον πιο ηλικιωμένο πληθυσμό», εξήγησε ο ίδιος.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα