Ελλάδα

H απάντηση της Έλενας Ακρίτα στις συκοφαντίες της ”σύνταξης”

H Έλενα Ακρίτα δημοσιοποίησε τις φωτογραφίες των επιταγών από τη σύνταξη του πατέρα της τις οποίες δεν εισέπραξε ποτέ.

Parallaxi
h-απάντηση-της-έλενας-ακρίτα-στις-συκοφ-631891
Parallaxi

Με ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook η Έλενα Ακρίτα δίνει ακόμη μία απάντηση προς τον Χρήστο Παππά της Χρυσής Αυγής που την είχε κατηγορήσει το 2012 ότι εισέπραττε τη σύνταξη του πατέρα της μετά τον θάνατό του.

Μάλιστα, η Έλενα Ακρίτα αποφάσισε να δημοσιεύσει τις φωτογραφίες των επιταγών από τη σύνταξη του πατέρα της τις οποίες δεν εισέπραξε ποτέ για να “βουλώσει στόματα” όπως η ίδια έγραψε:

«Σήμερα βουλώνουμε στόματα. Για το νόμιμον της σύνταξης του πατέρα μου Λουκή Ακρίτα τα είπαμε πριν οκτω χρόνια. Ας πούμε και για το ηθικόν για να το βουλώσουν ορισμένοι.

Το 2012, ο ναζί δολοφόνος χαρακτήρων Χρήστος Παππάς εκτόξευσε λάσπη στο πρόσωπό μου διαστρεβλώνοντας την αλήθεια, επειδή τους ‘ενοχλούσα’.
Η τιμητική αυτή συνταξη δόθηκε το 1964 από τον Γεώργιο Παπανδρέου και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τότε Υπουργο Οικονομικών. Διακόπηκε το 1967 από την χούντα και την επανέφερε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974. Το 2012 ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με έγγραφα και ντοκουμέντα απέδειξε την νομιμότητα της.
Αυτά περι νομίμου.
Πάμε τώρα στο ηθικό.
Δημοσιοποιώ φωτογραφίες συντάξεων μου που δεν εισέπραξα ποτέ. Όπως θα δείτε στο πίσω μέρος, οι επιταγές δεν έχουν ούτε την υπογραφή μου, ούτε αριθμό ταυτότητας, ούτε σφραγίδα τράπεζας.
Δεν είχα πρόθεση να το δημοσιοποιήσω. Θεωρούσα πως αξιακός μου κώδικας αφορά εμένα και άλλον κανέναν. Όμως το κακό παράγινε. Η οικογένεια μου κι εγώ τραβήξαμε πολλά από αυτούς τους εγκληματίες και τον όχλο – ναι, όχλος! – που τους ακολουθεί.
Tις ανεξόφλητες επιταγές αφιερώνω στους περί ‘νόμιμου και ηθικού’ συκοφάντες μου. Γιατί οι αληθινοί φίλοι, διαδικτυακοί και μη, δεν αμφέβαλαν ποτέ για μένα. Και ειλικρινά θα με βοηθούσε πολύ αν κοινοποιούσαν την ανάρτηση μου για να τελειώνουμε με τα καθάρματα. Και στο Twitter όσοι μπορούν γιατί δεν έχω λογαριασμό.
Υ.Γ. Το ποσόν που αναγράφεται είναι σε δραχμές και αντιστοιχεί σε περίπου 450-480 ευρώ σημερινά».

https://www.facebook.com/elenaakrita/posts/10158159680804177

Τι είχε συμβεί

Το 2013 ο Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για το αν η κυρία Ακρίτα λαμβάνει ακόμη τη σύνταξη του πατέρα της, Λουκή Ακρίτα, προκαλώντας μάλιστα και τότε την οργισμένη αντίδραση.

Τότε και πάλι μέσω των social media είχε σχολιάσει τα εξής:

«Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ. Δεν μου καταβάλλεται καμία σύνταξη εδώ και χρόνια. Αναλυτικά, το κείμενο του Υπουργείου Οικονομικών το αναρτώ εδώ.

Η δική μου απάντηση σε σας (και σε κανέναν άλλον) είναι: 1. Τη σύνταξη αυτή τη σταμάτησε η χούντα και δεν καταβαλλόταν επί 7 χρόνια. 2. Παρ’ όλο που, ως παντρεμένη, είχα νόμιμο δικαίωμα στο ¼ της σύνταξης, ποτέ δεν εισέπραξα αυτά τα χρήματα όσο διαρκέσανε οι δυο γάμοι μου (σύνολο 12 χρόνια). Κι αυτό το έπραττα, με βάση το προσωπικό μου αξιακό σύστημα. 3. Με την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο, έκρινα σωστό να μην προχωρήσω σε διαδικασίες που θα μου επέτρεπαν τη συνέχιση της καταβολής της – σε χρόνια τόσο δύσκολα για τον τόπο μας. Τέλος, τονίζω ότι η σύνταξη ήταν απολύτως νόμιμη και αυτό προκύπτει από όλα τα σχετικά έγγραφα.

Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Σας ευχαριστώ!».

Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ

Απολύτως νόμιμη ήταν η σύνταξη που είχε απονεμηθεί στη δημοσιογράφο Έλενα Ακρίτα μετά τον θάνατο του Λουκή Ακρίτα, σύμφωνα με έγγραφη απάντηση που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Η καταβολή της σύνταξης αυτής έχει ανασταλεί από το 2010, λόγω του νόμου που εισήγαγε εισοδηματικά κριτήρια στην καταβολή σύνταξης άγαμων ή διαζευγμένων θυγατέρων.

Ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα είχε καταθέσει στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, ζητώντας να ενημερωθεί αν η κ. Ακρίτα εξακολουθεί να λαμβάνει σύνταξη από τον πατέρα της αν και είναι παντρεμένη.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, η κ. Ακρίτα ήταν συνταξιούχος με τον Ν. 4470/1965. Η σύνταξη απονεμήθηκε στην ίδια όπως και στη μητέρα της από την επομένη του θανάτου του Λουκή Ακρίτα. Η απονεμηθείσα σύνταξη ορίστηκε αρχικά στο μισό της εκάστοτε καταβαλλόμενης βουλευτικής αποζημίωσης και, στη συνέχεια με το ΝΔ99/1974, ίση προς την εκάστοτε σύνταξη βουλευτού με δεκαπενταετή βουλευτεία. Σύμφωνα με τον Ν. 4470/1965, η σύνταξη κατά το μισό ανήκει στη χήρα του Λουκή Ακρίτα και κατά το μισό στην ορφανή. Με τον ίδιο νόμο είχε προβλεφθεί ότι, στην περίπτωση απώλειας του δικαιώματος σύνταξης της μίας από τις δικαιούχους, το μερίδιο αυτής προσαυξάνει το μερίδιο της άλλης, ενώ, στην περίπτωση γάμου της ορφανής, το μερίδιο της σύνταξής της περιορίζεται στο ένα τέταρτο της εκάστοτε βουλευτικής αποζημίωσης.

«Από τα προεκτεθέντα συνάγεται πως ακόμα και υπό καθεστώς γάμου η Έλενα Ακρίτα δεν χάνει το δικαίωμά της στην προσωπική αυτή σύνταξη, αλλά το μερίδιό της περιορίζεται από το ένα δεύτερο της σύνταξης στο ένα τέταρτο» αναφέρει, στο έγγραφό του, ο κ. Σταϊκούρας. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι οι προσωπικές συντάξεις δεν ακολουθούν αναγκαστικά τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, αλλά όσα ορίζονται στον νόμο που χορήγησε την εκάστοτε προσωπική σύνταξη.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει, ωστόσο, ότι τελικά «η καταβολή του μεριδίου σύνταξής της ανεστάλη από 21.7.2010, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 9 του Ν. 3865/2010, λόγω εισοδηματικών κριτηρίων και έκτοτε δεν της καταβάλλεται».

Μαζί με την απάντησή του, ο κ. Σταϊκούρας διαβιβάζει στο Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους- Γενική Διεύθυνση Μισθών και Συντάξεων το οποίο απευθύνεται στις 21.09.2010 στην κ. Ακρίτα. Με το έγγραφο ενημερώνεται η κ. Ακρίτα ότι η σύνταξή της πρέπει να ανασταλεί λόγω εισοδήματος, βάσει του Ν. 3865/10. Το Γενικό Λογιστήριο εμφανίζεται επίσης να ενημερώνει την κ. Ακρίτα ότι κατά του συγκεκριμένου εγγράφου μπορεί να ασκήσει ένσταση ενώπιον του Α΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα