Η απασφάλιση Ερντογάν: Από τον Σον Πεν στο Μακρόν οι αντιδράσεις

Στα κόκκινα οι σχέσεις του Τούρκου προέδρου με τη δύση

Parallaxi
η-απασφάλιση-ερντογάν-από-τον-σον-πεν-σ-631256
Parallaxi
Εικόνα : Screenshot youtube

Επίθεση του Σον Πεν στον Ερντογάν για τις σφαγές των Αρμενίων

Ο πασίγνωστος ηθοποιός του Χόλυγουντ πήρε θέση και για τις αμερικανικές εκλογές στηρίζοντας ανοιχτά τον επικεφαλής των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν.

Επίθεση στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε ο πασίγνωστος ηθοποιός του Χόλυγουντ, Σον Πεν, σε ανάρτησή του στο twitter, κατηγορώντας τον για τις δολοφονίες Αρμενίων με τα όπλα που του παρέχουν οι ΗΠΑ. Μάλιστα, πήρε θέση και για τις αμερικανικές εκλογές στηρίζοντας ανοιχτά τον επικεφαλής των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν.

Συγκεκριμένα έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Όσο εμείς καθόμαστε, οι Αρμένιοι σφαγιάζονται από τον Ερντογάν, τον φίλο του Τραμπ, με τα όπλα που εμείς του παρέχουμε. Αυτή δεν είναι η Αμερική. Μπάιντεν για την αναγέννηση της Αμερικής».

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε χθες ότι ο αριθμός των Αρμένιων στρατιωτών που σκοτώθηκαν από το ξέσπασμα των συγκρούσεων στις 27 Σεπτεμβρίου αυξήθηκε κατά 36 στους 963, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η κατάρρευση των δύο συμφωνιών για κατάπαυση του πυρός, στις οποίες διαμεσολάβησε η Ρωσία, έχει μειώσει τις ελπίδες για ένα άμεσο τέλος των εμπόλεμων συγκρούσεων στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ, μία αποσχισθείσα περιοχή του Αζερμπαϊτζάν που ελέγχεται από τους Αρμένιους.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο σε ολοσέλιδο δημοσίευμα στους Times του Λονδίνου, διάφορες προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων  και ο Σον Πεν, κατηγόρησαν τον Ερντογάν για πέντε δολοφονίες.

«Οι διαταγές σας που προκάλεσαν το θάνατο πέντε ανθρώπων θα μπορούν να προκαλέσουν μια βάση για να ξεκινήσει κάποια δίκη στο Στρασβούργο». Ευθεία κατηγορία εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατυπώνουν 30 διάσημοι διεθνείς καλλιτέχνες, με ολοσέλιδη δημοσίευσή τους στους Times του Λονδίνου.

Στη δημοσίευση, οι καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο σερ Μπεν Κίνγκσλεϊ, ο Σον Πεν, η Σούζαν Σάραντον, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ, αναφέρουν πως «αποκαλέσατε τους διαδηλωτές πλιατσικολόγους, χούλιγκανς και υποστηρίξατε πως είναι τρομοκράτες, κατευθυνόμενοι από ξένους. Όμως, στην πραγματικότητα οι διαδηλωτές αυτοί ήταν οι νέοι που ζητούσαν να παραμείνει η Τουρκία ως ένα κοσμικό κράτος, όπως είχε προβλέψει ο Κεμάλ Ατατούρκ». Και συνεχίζουν: « Δημοσιεύουμε αυτό το άρθρο για να καταγγείλουμε την βία που προκάλεσε το θάνατο πέντε ανθρώπων, την τύφλωση άλλων 11 από τα δακρυγόνα και τον τραυματισμό άλλων 8.000 διαδηλωτών».

Κρεσέντο προκλητικότητας από την Τουρκία: Νέα Navtex για το Ορούτς Ρέις μέχρι τις 4/11 Με την Navtex δεσμεύει την περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά – νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Συνεχίζει το παιχνίδι νεύρων η Τουρκία, η οποία αργά χθες το βράδυ, εξέδωσε νέα παράνομη Navtex, με την οποία παρατείνει τις έρευνες Ορούτς Ρέις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι τις 4 Νοεμβρίου.

Με την Navtex δεσμεύει την περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά – νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Η προηγούμενη οδηγία που είχε εκδώσει ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας είχε ισχύ μέχρι την 27η Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η Άγκυρα είχε προαναγγείλει στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου παρά την ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για μορατόριουμ ασκήσεων κατά τη διάρκεια των εθνικών εορτών Ελλάδας και Τουρκίας (28 και 29 Οκτωβρίου).

Ελληνική απάντηση με αντι-Navtex στην αποστολή του Ορούτς Ρέις ανατολικά Κρήτης-Καρπάθου

Ο σταθμός Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέπεμψε ακυρωτική οδηγία (αντι-Navtex), με την οποία υπενθυμίζεται στην τουρκική πλευρά ότι δεν διαθέτει καμία δικαιοδοσία στην συγκεκριμένη περιοχή όπου η αρμοδιότητα για την μετάδοση ναυτικών αναγγελιών, ανήκει στον ελληνικό σταθμό.

Άμεση ήταν η ελληνική αντίδραση στην κίνηση της Άγκυρας να ρίξει κι άλλο νερό στον μύλο της κλιμάκωσης, αφενός ανανεώνοντας την παράνομη Navtex για το Ορούτς Ρέις έως τις 4 Νοεμβρίου και αφετέρου μετατοπίζοντας την περιοχή δραστηριότητάς του νοτιοδυτικότερα.

Ο σταθμός Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέπεμψε ακυρωτική οδηγία (αντι-Navtex), με την οποία υπενθυμίζεται στην τουρκική πλευρά ότι δεν διαθέτει καμία δικαιοδοσία στην συγκεκριμένη περιοχή όπου η αρμοδιότητα για την μετάδοση ναυτικών αναγγελιών, ανήκει στον ελληνικό σταθμό.

Επιπλέον με την αντι-Navtex επαναφέρεται στην τάξη η Άγκυρα, καθώς όπως αναφέρεται η δραστηριότητα την οποία εγκρίνει είναι μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δεδομένου ότι εμπίπτει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το Παρίσι ανακαλεί τον πρέσβη στην Άγκυρα – «Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν»

«Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές»

Η γαλλική προεδρία κατήγγειλε σήμερα τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, λόγω της συμπεριφοράς του προς τους μουσουλμάνους.

«Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε στο Ελιζέ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανακοινώνοντας ότι το Παρίσι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

«Η Γαλλία σημειώνει, επιπλέον, την απουσία συλλυπητήριων μηνυμάτων και μηνυμάτων συμπαράστασης εκ μέρους του προέδρου της Τουρκίας μετά τη δολοφονία του Σαμιέλ Πατί», του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε πριν από μία εβδομάδα σε μια ισλαμιστική επίθεση, κοντά στο σχολείο του, στα προάστια του Παρισιού.

Το Ελιζέ επισημαίνει, επίσης, τις «πολύ προσβλητικές δηλώσεις (του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) τις τελευταίες ημέρες, ιδίως το κάλεσμα για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα».

Εκκλήσεις για μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων σε μουσουλμανικές χώρες

Την ίδια ώρα εντείνονται οι εκκλήσεις σε χώρες του αραβικού κόσμου για μποϋκοτάζ γαλλικών προϊόντων μετά τις δηλώσεις Μακρόν. Στη Χαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας, διαδηλωτές έκαψαν φωτογραφίες του Μακρόν κι απηύθυναν κάλεσμα για την υπεράσπιση του Ισλάμ και του προφήτη Μωάμεθ. «Η προσβολή των θρησκειών και των προφητών δεν είναι ζήτημα ελευθερίας της έκφρασης, αλλά αντίθετα προωθεί μια κουλτούρα του μίσους», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της προειδοποιώντας για «συνέπειες», χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί. Η μικρότερη οργάνωση της Ισλαμικής Τζιχάντ, που δρα επίσης στον Παλαιστινιακό θύλακο της Γάζας, είπε ότι η προσβολή του Ισλάμ και του προφήτη του συνιστά παραβίαση μιας «κόκκινης γραμμής» και «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

Η Τουρκία του Ερντογάν, το Ιράν, η Ιορδανία και το Κουβέιτ κατήγγειλαν την αναδημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ, ενώ ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνδιάσκεψης καταδίκασε «τα λόγια ορισμένων Γάλλων υπευθύνων που καταστρέφουν τις γαλλο-μουσουλμανικές σχέσεις». Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλαπλασιάζονται στο μεταξύ τα μηνύματα με hashtag στα αραβαικά που καλούν σε μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων.

Στο Κατάρ αλυσίδες σουπερμάρκετ ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τα γαλλικά προϊόντα από τα υποκαταστήματά τους μέχρι νεωτέρας, ενώ το Πανεπιστήμιο του Κατάρ ανακοίνωσε την Παρασκευή μέσω Twitter ότι ακυρώνει εκδηλώσεις στο πλαίσιο γαλλικής πολιτιστικής εβδομάδας μετά τη «σκόπιμη επίθεση κατά του Ισλάμ και των συμβόλων του». Στο Κουβέιτ, αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες με γαλλικά τυριά που απέσυραν οι υπεύθυνοι από τα ράφια σούπερμάρκετ. Περίπου εξήντα συνεταιριστικές εταιρείες, οι οποίες είναι σημαντικοί διανομείς στο Κουβέιτ, ανακοίνωσαν μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών, Χαλέντ αλ Οτάιμπι. «Έχουμε αποσύρει όλα τα γαλλικά προϊόντα, δηλαδή τυριά, κρέμες και καλλυντικά από τα ράφια και τα επιστρέψαμε σε εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους αυτών των εμπορικών σημάτων στο Κουβέιτ», είπε.

Παράλληλα, κάπου 430 ταξιδιωτικά πρακτορεία στο Κουβέιτ ανέστειλαν κρατήσεις για πτήσεις προς τη Γαλλία, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Πρακτορείων του Κουβέιτ, Μοχάμεντ αλ Μοτάιρι. Στην Ιορδανία, το Ισλαμικό Μέτωπο Δράσης, ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, κάλεσε τους πολίτες να μποϊκοτάρουν γαλλικά προϊόντα.

Πηγή: www.skai.gr/sigmalive.gr/iefimerida.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα