Απειλητικά αυξάνονται τα κρούσματα ξανά
Πρωτοεμφανιζόμενη άνοια σε ασθενείς με πνευμονία μετά από Covid – Τι έδειξε μελέτη
Κορονοϊός: Στο μικροσκόπιο η αύξηση των κρουσμάτων και η επίπτωση από την κατάργηση της μάσκας
Μόλις 10 ημέρες μετά την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, τα κρούσματα δείχνουν έντονη αυξητική τάση. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει η επίπτωση και στους σκληρούς δείκτες.
Πάνω από τις 20.000 ανέβηκε και πάλι χθες ο 7ήμερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων κορονοϊού, 10 μέρες μετά ην κατάργηση της υποχρεωτικότητας χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά το φαινόμενο νέας έξαρσης της πανδημίας, η οποία δείχνει να θέτει τη βάση για την εκδήλωση ενός νέου κύματος, με τους σκληρούς δείκτες όμως να δείχνουν για την ώρα σταθεροποίηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο, αλλά παρατηρείται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ακόμη και η Κίνα ανακοίνωσε προχθές ρεκόρ νέων κρουσμάτων, σε χαμηλά όμως επίπεδα. Έτσι ακριβώς δύο χρόνια μετά την ανακήρυξη της επιδημίας κορονοϊού σε πανδημία, ο ιός φαίνεται ακόμη να αιφνιδιάζει.
ADVERTISING
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 364 διασωληνωμένους και 70νεκρούς, αριθμούς που δείχνουν σε πρώτο επίπεδο μια τάση αντιστροφής της πορείας αποκλιμάκωσης των σκληρών δεικτών. Σύμφωνα με κύκλους της επιστημονικής κοινότητας η συγκεκριμένη ημέρα δεν ανησυχεί αλλά θα πρέπει να παρατηρηθεί η πορεία τις επόμενες ημέρες για να διαπιστωθεί αν θα υπάρχουν εκ νέου πιέσεις στο ΕΣΥ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο επταήμερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων αυξήθηκε μέσα σε μια εβδομάδα κατά 48% στα 20.180. Αντίθετα συντηρείται ακόμη ο μειωμένος αριθμός των διασωληνωμένων και του μέσου όρου ημερησίως των θανάτων σε περίπου 360 και 50-53 αντίστοιχα. .
Να επαναλάβουμε ακόμη ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων σταθερός παραμένει ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω covid, οι οποίες πλέον έχουν πέσει στις 284 την ημέρα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες συνολικά νοσηλεύονται περί τους 2680 ασθενείς.
Η τρέχουσα πορεία της επιδημίας φαίνεται να αποδίδεται ξεκάθαρα στην κινητικότητα την περίοδο της Καθαρής Δευτέρας αλλά και στην κατάργηση της χρήσης μάσκας όπως αναφέραμε. Μην ξεχνάμε ακόμη ότι παρά την εμβολιαστική κάλυψη, η Μετάλλαξη Όμικρον δεν εμποδίζεται στη διασπορά της από τα εμβόλια, ειδικά δε η Μετάλλαξη Όμικρον 2, η οποία τείνει να επικρατήσει.
Εξακολουθεί να αποτελεί βασικό όπλο το εμβόλιο Όπως σημείωσε χθες η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, “από όλους τους επιστήμονες, από όλους τους κλάδους των επιστημών, η διατύπωση είναι σαφής: Η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών της επιδημίας, που επιτρέπει την χαλάρωση κάποιων μέτρων προστασίας, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας. Ο ιός είναι μαζί μας και αυτό είναι εμφανές και από τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται”.
Παράλληλα τόνισε και τη σημασία των εμβολίων, λέγοντας πως “Τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί από τον ΕΟΔΥ και τους καθηγητές Θεοκλή Ζαούτη και Δημήτριο Παρασκευή για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με τρίτη δόση κατά το τρέχον κύμα της πανδημίας με το στέλεχος «Όμικρον» είναι καταλυτικά για το όφελος του εμβολιασμού έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου”.
Ειδικότερα, ο δείκτης θνησιμότητας από Covid-19 σε εμβολιασμένους με αναμνηστική δόση είναι 1,5 ανά 100.000 εμβολιασμένους ανά εβδομάδα σε σχέση με 11,7 ανά 100.000 σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους. Αυτό μεταφράζεται σε αποτελεσματικότητα της τάξεως του 87%.
Το δεύτερο αφορά στην επίπτωση της διασωλήνωσης. Έτσι, μεταξύ εμβολιασμένων τα περιστατικά είναι 0,5 ανά 100.000, ενώ σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους είναι 6. Αποτελεσματικότητα της τάξεως του 91%.
Και τρίτον, η επίπτωση της μόλυνσης με κορονοϊό εκτιμήθηκε σε 694 κρούσματα ανά 100.000 εμβολιασμένους έναντι 1.826 σε ανεμβολίαστους. Δηλαδή αποτελεσματικότητα 62%, η οποία είναι σημαντική σε περίοδο επικράτησης ενός στελέχους που έχει τα χαρακτηριστικά της ανοσιακής διαφυγής.
Κοροναϊός: Πρωτοεμφανιζόμενη άνοια σε ασθενείς με πνευμονία μετά από Covid – Τι έδειξε μελέτη
Μελέτη έδειξε ότι υπήρχε 30% μεγαλύτερη πιθανότητα για πρωτοεμφανιζόμενη άνοια στους ασθενείς που ανέκαμψαν από πνευμονία από COVID-19 έναντι άλλων παραγόντων Κοροναϊός: Πρωτοεμφανιζόμενη άνοια σε ασθενείς με πνευμονία μετά από Covid – Τι έδειξε μελέτη
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Open Forum Infectious Diseases (με δείκτη απήχησης 3.8), η μελέτη ερευνητών από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με επικεφαλής το νευρολόγο Adnan I. Qureshi από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, που είχε ως στόχο την αξιολόγηση της συχνότητας πρωτοεμφανιζόμενης άνοιας σε ασθενείς έπειτα από πνευμονία μετά από νόσηση με κοροναϊό έναντι ασθενών με πνευμονία από άλλους παράγοντες.
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης σχολιάζουν ο Καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Τσιβγούλης, ο Καθηγητής Νευρολογίας-Νευροψυχολογίας του ΕΚΠΑ Γεώργιος Παρασκευάς και η Νευρολόγος Λίνα Παλαιοδήμου.
Έρευνα σε 10.403 ασθενείς Για τη διενέργεια της μελέτης, συγκεντρώθηκαν τα ηλεκτρονικά αρχεία 10.403 ασθενών με πνευμονία από νόσο COVID-19 από 110 νοσοκομεία των ΗΠΑ. Μεταξύ των ασθενών αυτών, οι 312 ασθενείς διαγνώστηκαν με πρωτοεμφανιζόμενη άνοια, διάγνωση η οποία καταγράφηκε 182 ημέρες (διάμεση τιμή) μετά την πνευμονία από COVID-19. Από την άλλη μεριά, μεταξύ των 10.403 ασθενών με πνευμονία από άλλους παράγοντες πλην νόσου COVID-19, οι 263 ανέπτυξαν άνοια.
Ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας συγκρίθηκε στις δύο ομάδες, έπειτα από στατιστική προσαρμογή ως προς διάφορους παράγοντες κινδύνου (ηλικία, φύλο, εθνικότητα, προηγούμενο ιατρικό ιστορικό), και φάνηκε ότι υπήρχε 30% μεγαλύτερη πιθανότητα για πρωτοεμφανιζόμενη άνοια στους ασθενείς που ανέκαμψαν από πνευμονία από COVID-19 έναντι άλλων παραγόντων (λόγος αναλογιών – odds ratio = 1.3, 95% διάστημα εμπιστοσύνης 1.1-1.5, p=0,003).
Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Νέα εμβόλια και αντισώματα λειτουργούν με διπλή επίθεση στον ιό
H διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες παρέμεινε σημαντική, ακόμα και όταν προσαρμόστηκαν δεδομένα σχετικά με τη νοσηλεία των ασθενών, όπως η εμφάνιση σηπτικού σοκ, η ανάγκη διασωλήνωσης ή μηχανικού αερισμού και η επιπλοκή με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (λόγος αναλογιών – odds ratio = 1.3, 95% διάστημα εμπιστοσύνης 1.1-1.5, p=0,004).
Άλλοι παράγοντες που σχετίστηκαν με τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας ήταν η αυξημένη ηλικία, η κατάχρηση αλκοόλ, το ιστορικό κατάθλιψης, εγκεφαλοπάθειας ή οργανικού ψυχοσυνδρόμου και η εμφάνιση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια της νοσηλείας.
Συμπερασματικά, φαίνεται ότι η πνευμονία από νόσο COVID-19 σχετίζεται ανεξάρτητα με την ανάπτυξη πρωτοεμφανιζόμενης άνοιας μετά τη νοσηλεία. Επομένως, θεράποντες ιατροί και ασθενείς θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι για αυτήν την πιθανή επιπλοκή και να αναζητούν εξειδικευμένο έλεγχο για την αξιολόγηση των τυχόν γνωστικών ελλειμμάτων των ασθενών με COVID-19 αναλόγως των ενδείξεων.
Τριπλάσιοι οι θάνατοι από την πανδημία – Εφιαλτική μελέτη στο Lancet
Οι αριθμοί προκαλούν θλίψη. Νέα έρευνα εκτιμά ότι εκτός από τους 6 εκατ. επιβεβαιωμένους θανάτους παγκοσμίως, επιπλέον 18,2 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του κορονοϊού. Κορονοϊός: Τριπλάσιοι οι θάνατοι από την πανδημία – Εφιαλτική μελέτη στο LancetEPA Μαριάννα Κουτέλα
Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πεθάνει εξαιτίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τις καταμετρήσεις.
Ωστόσο, σε έναν πιο ολοκληρωμένο απολογισμός, ο αριθμός των θανάτων που αποδίδονται άμεσα ή έμμεσα στην COVID-19, θα μπορούσε να είναι τρεις φορές υψηλότερος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet.
«Μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι η πανδημία έχει στερήσει τη ζωή σε επιπλέον 18,2 εκατομμύρια ανθρώπους», υποστηρίζει ο Δρ. Κρις Μάρεϊ, διευθυντής του Ινστιτούτου Μετρήσεων Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, που συμμετείχε στην συγγραφή της εργασίας.
Αυτά τα 18,2 εκατομμύρια άτομα αντιπροσωπεύουν αυτό που οι επιδημιολόγοι αναφέρουν ως τον πρόσθετο αριθμό των ανθρώπων που έχουν πεθάνει σε μια δεδομένη περίοδο —στην περίπτωση αυτή, από 1 Ιανουαρίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2021— σε σύγκριση με τον αριθμό που θα αναμενόταν να πεθάνει στο ίδιο χρονικό διάστημα στο παρελθόν («excess deaths»).
Η νέα μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από 74 χώρες που παρακολούθησαν τους θανάτους και χρησιμοποίησαν μοντέλα υπολογιστών για να προεκτείνουν αυτά τα στοιχεία σε 191 χώρες παγκοσμίως.
Όπως αναφέρει το Time, για να κατανοήσουν περίπου πόσους περισσότερους θανάτους προκάλεσε η COVID-19, οι ερευνητές συνέκριναν τις αναφερόμενες απώλειες στις 74 χώρες το 2020 και το 2021, με προηγούμενα δεδομένα 11 ετών. Κατά μέσο όρο, το 80% των 18,2 εκατομμυρίων θανάτων πέρα από το αναμενόμενο ποσό αναφέρονταν στα πιστοποιητικά θανάτου ως προκληθέντες από τον COVID-19. Το άλλο 20% ήταν από πολλαπλά αίτια, όπως χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά σχετίζονται επίσης με τον COVID-19.
Το να κατηγορήσουμε τον κορονοϊό για ένα καρδιακό επεισόδιο, για παράδειγμα, μπορεί να μοιάζει με ρίσκο, όμως, σύμφωνα με τη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε κανένας άλλος λόγος αύξησης των καρδιαγγειακών και άλλων θανάτων το 2020 και το 2021. Σε αυτό συγκαταλέγονται ο φόβος για μόλυνση από τον ιό που απέτρεψε πολλά άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις να πραγματοποιήσουν τις τακτικές επισκέψεις τους σε γιατρούς, καθώς και άλλα εμπόδια στην υγειονομική περίθαλψη που σχετίζονται με την πανδημία .
Οι υπερβολικοί θάνατοι μεταξύ των ηλικιωμένων, ενός πληθυσμού ιδιαίτερα ευάλωτου στις χειρότερες επιπτώσεις του ιού, ήταν πιο πιθανό να προκλήθηκαν από την COVID-19 σε σχέση με αυτούς μεταξύ άλλων ηλικιακών ομάδων.
Η γεωγραφία έπαιξε σημαντικό ρόλο στο ποιοι πληθυσμοί διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από την πανδημία.
Οι χώρες – εξαίρεση στον κανόνα Σε ορισμένα μέρη, όπως η Ισλανδία, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, η Νέα Ζηλανδία και η Ταϊβάν, στην πραγματικότητα παρουσίασαν μείωση των συνολικών θανάτων κατά τη διετή περίοδο που μελετήθηκε, σε σύγκριση με παρόμοιες περιόδους στο παρελθόν!
Αυτό πιθανότατα οφείλεται στα αποτελεσματικά lockdown, που οδήγησαν σε χαμηλότερες μολύνσεις από κορονοϊό και άλλες ασθένειες, όπως η γρίπη, λένε οι ερευνητές.
Τα μέτρα για την πανδημία πιθανότατα μείωσαν και τα ποσοστά θανάτων λόγω τραυματισμών, που μπορεί να είχαν συμβεί εκτός των ορίων του σπιτιού.
Οι χώρες που βρέθηκαν στη «μαύρη λίστα» Δυστυχώς, οι αιθμοί ήταν θλιβεροί σε άλλα μέρη. Οι περιοχές του κόσμου που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Νότια Ασία, η Βόρεια Αφρική, η Μέση Ανατολή και η Ανατολική Ευρώπη.
Ανά χώρα, ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων που αφορούσε σε «excess deaths», σημειώθηκε στην Ινδία, με 4,07 εκατομμύρια νεκρούς. Ακολουθούν οι ΗΠΑ στα 1,13 εκατ., η Ρωσία στα 1,07 εκατ., το Μεξικό με 798.000 και η Βραζιλία 792.000.
Ένας λόγος που αυτές οι χώρες κατατάσσονται στην πρώτη θέση, είναι απλώς ο υψηλός αριθμός πληθυσμού τους. Ένα πιο ακριβές μέτρο του απολογισμού της πανδημίας ανά χώρα είναι η καταγραφή των θανάτων ανά 100.000 άτομα. Με αυτόν τον τρόπο, οι πέντε χώρες ή περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Βολιβία, με 735 επιπλέον θανάτους ανά 100.000 άτομα, η Βουλγαρία με 647, η νότια Αφρική με 635, η Βόρεια Μακεδονία, με 584 και το Λεσότο με 563.
Οι «αδυναμίες» της μελέτης και οι θέσεις των επιστημόνων Οι συγγραφείς της εργασίας ήταν προσεκτικοί για να εξαλείψουν συγχυτικούς παράγοντες που δεν είχαν καμία σχέση με τον COVID-19, αναφέρει το Time. Για παράδειγμα, το μοντέλο που κατασκεύασαν απέκλεισε τους θανάτους που δυνητικά σχετίζονται με φυσικές καταστροφές όπως τα κύματα καύσωνα – όπως αυτός που έπληξε την Ευρώπη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020.
Αντίθετα, συμπεριέλαβαν δεδομένα που έδειχναν αύξηση των θανάτων από οπιοειδή και ναρκωτικές ουσίες σε ορισμένες περιοχές του ΗΠΑ, η οποία συνδέεται με την πανδημική απομόνωση και την πτώση της πρόσβασης σε θεραπείες απεξάρτησης.
Επίσης έλαβαν ιδιαίτερη προσοχή στους υπερβολικούς θανάτους που καταγράφηκαν επίσημα ως αποτέλεσμα διαβήτη ή παχυσαρκίας.
Οι προσπάθειες εμβολιασμού παρεμποδίστηκαν επίσης, ειδικά μεταξύ των παιδιών στον αναπτυσσόμενο κόσμο, γεγονός που μπορεί να οδήγησε σε αύξηση των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό.
Σε όλο τον κόσμο, οι συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας και της απομόνωσης μπορεί να ευθύνονται επίσης για μεγαλύτερο αριθμό θανάτων. «Υπάρχουν πειστικές ενδείξεις ότι τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης αυξήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας», έγραψαν οι συντάκτες της εργασίας, « κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των θανάτων από αυτοκτονίες», εξήγησαν.
«Η μελέτη έχει σαφώς και αδυναμίες, κυρίως επειδή οι 74 χώρες από τις οποίες ήταν διαθέσιμες αξιόπιστες αναφορές θνησιμότητας και επίσημες αιτίες θανάτου, αντιπροσωπεύουν μόλις το 38% των 191 εθνών που περιλαμβάνονται στο έγγραφο συνολικά», παραδέχθηκαν οι συγγραφείς.
Ωστόσο, «18 εκατομμύρια επιπλέον θάνατοι που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας είναι δύσκολο να εξηγηθούν με άλλο τρόπο. Η COVID-19 μπορεί να μην βρίσκεται πίσω από όλες αυτές τις απώλειες, αλλά σίγουρα ευθύνεται για ένα τεράστιο μερίδιο. «Δεν έχουμε τρανταχτές και άμεσες αποδείξεις για αυτό», σημειώνει ο Μάρεϊ. «Αλλά υποστηρίζουμε ότι η πλειοψηφία αυτών των 18,2 εκατομμυρίων ανθρώπων δεν θα είχε πεθάνει αν δεν ήταν η πανδημία», καταλήγει.
Επιβάτες εξωτερικού: Χωρίς PLF από σήμερα οι αφίξεις στην Ελλάδα
Σε ισχύ τίθεται από σήμερα Τρίτη 15 Μαρτίου η κατάργηση του PLF για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού.
Σύμφωνα με την ήδη εκδοθείσα covid-19 notam της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Τι ισχύει για τις πτήσεις εξωτερικού Ειδικότερα, με την εφαρμογή της αεροπορικής οδηγίας όλοι οι επιβάτες που καταφθάνουν στην χώρα μας από οποιαδήποτε προορισμό του εξωτερικού δεν χρειάζεται να συμπληρώνουν πριν την άφιξη στην Ελλάδα την ηλεκτρονική φόρμα PLF.
Πηγή: Time/news247/ieidisis.gr