Διεθνή

Απέτυχε η εκτόξευση του Starship της SpaceX: Εξερράγη μετά την απογείωση

Η έκρηξη σημειώθηκε 4 λεπτά μετά την έναρξη της δοκιμαστικής πτήσης  -  Σε φιάσκο εξελίσσεται η διαστημική φιλοδοξία του Ε. Μασκ

Parallaxi
απέτυχε-η-εκτόξευση-του-starship-της-spacex-εξερρά-997937
Parallaxi

Απέτυχε η προσπάθεια της SpaceX και του Έλον Μασκ να εκτοξεύσει τον μεγαλύτερο πύραυλο καθώς αυτός εξερράγη κατά την δοκιμαστική πτήση.

Ο γιγάντιος πύραυλος εκτοξεύθηκε από την Starbase, το ιδιωτικό διαστημοδρόμιο της SpaceX στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας ενώ η κάψουλα Starship είχε προγραμματιστεί να αποχωριστεί από τον προωθητικό πύραυλο πρώτου σταδίου τρία λεπτά μετά την πτήση, αλλά ο διαχωρισμός δεν έγινε με αποτέλεσμα ο πύραυλος να ανατιναχτεί.

Το Γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε ότι το Starship της SpaceX, ο ισχυρότερος πύραυλος που έχει κατασκευαστεί ποτέ, εξερράγη κατά τη διάρκεια της πρώτης δοκιμαστικής πτήσης του διαστημικού σκάφους που έχει σχεδιαστεί για να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη, τον Άρη και πέρα από αυτόν.

«Σαν να μην ήταν αρκετά συναρπαστική η δοκιμαστική πτήση, το Starship παρουσίασε μια γρήγορη απρογραμμάτιστη αποσυναρμολόγηση πριν από τον διαχωρισμό», έγραψε η SpaceX στο Twitter.

Δείτε την στιγμή της έκρηξης:

Η φιλοδοξία Μασκ

Το αφεντικό της SpaceX, Έλον Μασκ, ελπίζει ότι το Starship θα χρησιμοποιηθεί για να μεταφέρει ανθρώπους στον Άρη στο μέλλον, ενώ η NASA έχει ήδη εγγραφεί για να το χρησιμοποιήσει για να μεταφέρει ανθρώπους στο φεγγάρι μέσω του προγράμματος Artemis μέχρι το 2025.

Η προηγούμενη απόπειρα εκτόξευσης του Starship έγινε την Δευτέρα του Πάσχα (18/4), ωστόσο αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή λόγω ενός τεχνικού προβλήματος. Η εταιρεία και ο Έλον Μασκ δήλωσαν ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εκ νέου προσπάθεια εκτόξευσης εντός 48 ωρών.

Ο πύραυλος με ύψος 120 μέτρων – που ξεπερνά το Άγαλμα της Ελευθερίας – είχε αρχικά προγραμματιστεί να εκτοξευτεί από τις εγκαταστάσεις της SpaceX στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας, στις 8 π.μ. EDT (1200 GMT). Όμως η εταιρεία ανακοίνωσε σε ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση κατά τη διάρκεια των τελευταίων λεπτών της αντίστροφης μέτρησης ότι ακυρώνει την προσπάθεια για τουλάχιστον 48 ώρες, επικαλούμενη ένα πρόβλημα συμπίεσης στον εκτοξευτή πυραύλων του κατώτερου σταδίου.

πηγή ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα