Featured

Απέτυχε η προσπάθεια της Αττικό Μετρό να εμποδίσει την αυτοψία στον σταθμό Βενιζέλου

Το Πρωτοδικείο δικαίωσε τους πολίτες που ζητούν να εξεταστούν οι συνθήκες απόσπασης των αρχαιοτήτων

Φίλιππος Δεργιαδές
απέτυχε-η-προσπάθεια-της-αττικό-μετρό-790637
Φίλιππος Δεργιαδές

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της Αττικό Μετρό να εμποδίσει την αυτοψία  στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό από ανεξάρτητους ειδικούς και πραγματογνώμονες, οι οποίοι θα εξετάσουν την κατάσταση των αρχαιοτήτων που αποσπώνται αλλά και τις συνθήκες απόσπασης όπως και αν διασφαλίζεται η ακεραιότητα τους.

Αν και αρχικά η διοίκηση της εταιρίας μέσω του Ν. Ταχιάου είχε δηλώσει ότι “δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, θα δεχθούμε τους επισκέπτες που θα υποδείξουν οι αιτούντες», στη συνέχεια άλλαξε στάση και η «Αττικό Μετρό ΑΕ» κατέθεσε χθες (02.12.2021) το μεσημέρι αίτηση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με την οποία ζητούσε να εκδοθεί «προσωρινή διαταγή» που θα εμποδίζει τη διενέργεια της συντηρητικής απόδειξης που διατάχθηκε με την υπ’ αριθ. 14764/29.11.2021 απόφαση του ίδιου δικαστηρίου. Ωστόσο η αίτηση της απορρίφθηκε και μάλιστα ομόφωνα, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την αυτοψία.

Ναι από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης στην αίτηση συντηρητικής αποδείξεως

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι προχθές δημοσιεύθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης για την αίτηση συντηρητικής αποδείξεως που είχαν ασκήσει οι 316 Έλληνες πολίτες κατά της «Αττικό Μετρό ΑΕ», της «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ» και του «Δημ. Κορρέ», η οποία είχε εκδικαστεί στις 25.10.2021.

Το Δικαστήριο δέχθηκε εν μέρει την αίτηση, επέτρεψε συντηρητική απόδειξη (φωτογραφίσεις, βιντεοσκοπήσεις και κινηματογραφήσεις των εργασιών που συντελούνται αυτή τη στιγμή στο σκάμμα του σταθμού Βενιζέλου) από ειδικούς της επιλογής των αιτούντων πολιτών (με ειδικές γνώσεις αρχαιολογίας και μηχανικής και κατασκευών τεχνικών έργων) και υποχρέωσε τους καθ’ ων η αίτηση να την ανεχθούν και να μη την εμποδίσουν. Διέταξε δε να διεξαχθεί αυτή μέχρι την 8 Δεκεμβρίου 2021.

Το θέμα της συντηρητικής αποδείξεως που διατάχθηκε είναι να εκτιμηθεί αν οι επίδικες εργασίες απόσπασης επιτρέπουν πράγματι («de lege artis») την επαναφορά του κρίσιμου Μνημείου στη θέση του, σε ποσοστό 92%, όπως επιβάλλει η Υπουργική Απόφαση της 04.03.2020. Με την ίδια απόφαση, το Δικαστήριο απέρριψε τις πρόσθετες παρεμβάσεις που είχαν ασκήσει κατά των αιτούντων το Ελληνικό Δημόσιο, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Ξηλώνουν τα αρχαία άρον – άρον και χωρίς παρουσία αρχαιολόγων;

Το ερώτημα που πλέον αναπόφευκτα εγείρεται, είναι γιατί η Αττικό Μετρό άλλαξε στάση και προσπαθεί να εμποδίσει τον έλεγχο; Τι φοβάται και γιατί ενοχλείται; Γιατί δεν αποδέχεται την νομιμότητα και δεν σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Τι έχει να κρύψει;

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ξήλωμα και η αποδόμηση των αρχαιοτήτων έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και χωρίς να υπάρχει έλεγχος και επιστασία από αρχαιολόγους. Τι γνωρίζει και ποια είναι η θέση της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΔΑΒΜΜ) που αποτελεί κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και έχει την ευθύνη για τις εργασίες.

Τα ασφαλιστικά μέτρα της Αττικό Μετρό θα συζητηθούν στις 7/12

Αν η Αττικό Μετρό δεν είχε κανένα φόβο για τα πεπραγμένα της και ήθελε τη διαφάνεια και δεν είχε κανένα πρόβλημα από την αυτοψία των ειδικών, δεν θα κατέθετε και ασφαλιστικά μέτρα μαζί με την αίτηση για προσωρινή διαταγή ώστε να εμποδιστεί η αυτοψία μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου.

Τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της αυτοψίας έχουν οριστεί να συζητηθούν στις 7 Δεκεμβρίου, δηλαδή μία ημέρα πριν λήξη η διορία που δόθηκε από το δικαστήριο για την αυτοψία των ειδικών μηχανικών και αρχαιολόγων που θα εξετάσουν την κατάσταση που επικρατεί στο σκάμμα της Βενιζέλου.

«Διαπιστώνουμε ότι η Αττικό Μετρό δεν θέλει την αυτοψία. Δεν ξέρω αν θέλουν να κρύψουν κάτι αλλά αυτές οι ενέργειες είναι ενδεικτικές των προσθέσεων τους. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην αυτοψία και να διαπιστώσουμε την κατάσταση των αρχαιοτήτων, να τα φωτογραφίσουμε και να τα βιντεοσκοπήσουμε ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης τι γίνεται στο σταθμό Βενιζέλου» τονίζει ο δικηγόρος Απόστολος Σοφιαλίδης που εκπροσωπεί του 316 πολίτες που έχουν προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια υπέρ των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα