Επικαιρότητα

Από πότε έχει να πλυθεί η Πλατεία Ναυαρίνου;

Οι πολίτες εκφράζουν την απογοήτευση τους για την δυσάρεστη εικόνα της πλατείας

Δήμητρα Λιόγκα
από-πότε-έχει-να-πλυθεί-η-πλατεία-ναυαρ-660838
Δήμητρα Λιόγκα

Σε μία από τις πιο κεντρικές πλατείες της Θεσσαλονίκης, μία πλατεία σημείο συνάντησης για τους νέους, που την πλαισιώνουν ιστορικά καφέ και γραφικά ταβερνάκια, κάνοντας μία βόλτα, βλέπεις την ολοφάνερη παρακμή της.

Ένα βαμμένο με γκράφιτι άγαλμα ενός αγοριού, στην μέση ενός εγκαταλειμμένου σιντριβανιού, σου δημιουργεί απορίες για το τι οδήγησε στην απόλυτη περιθωριοποίηση μiας άλλοτε φιλόξενης γειτονιάς.

Η πλατεία Ναυαρίνου, στην καρδιά της πόλης, παραμένει παρατημένη. Διαθέτοντας μια από τις ελάχιστες παιδικές χαρές του κέντρου αποτελεί διαφυγή για οικογένειες με πολλά όμως προβλήματα.

Η δυσοσμία της γίνεται αμέσως αντιληπτή με μια βόλτα, καθιστώντας αδύνατο το να σταθείς για αρκετή ώρα στο σημείο. Όπως αναφέρουν οι εξοργισμένοι ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης, το πάρκο δεν έχει πλυθεί εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια!

Δίπλα στα περιττώματα των σκύλων, οι γονείς συμβιβάζονται με την αποκρουστική εικόνα και φέρνουν τα παιδιά τους στην μοναδική κεντρική παιδική χαρά που προσφέρει η πόλη.

Ευτυχώς, οι άνθρωποι που εργάζονται ή μένουν κοντά στην πλατεία, συμβάλλουν στην βασική καθαριότητα των πεζοδρομίων. «Τα τελευταία δέκα χρόνια που έχω μαγαζί στην πλατεία, ο Δήμος ποτέ δεν έκανε κάτι. Ούτε κάποια ανάπλαση, μόνο κάποια χρόνια πριν, αναδιαμόρφωσαν την παιδική χαρά και μέχρι εκεί. Αυτό. Τίποτα παραπάνω» δηλώνει ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου, που εντοπίζεται μεταξύ πλατείας Ναυαρίνου και της οδού Παύλου Μελά .

«Αν και είναι η μοναδική παιδική χαρά στο κέντρο. Πρόκειται για μία πλατεία, η οποία έχει ένα εξαιρετικό φυσικό χώρο. Ωστόσο, φαίνεται ότι είμαστε εκτός των σχεδιασμών του Δήμου. Στην οδό Γρηγορίου Παλαμά έγινε πεζοδρόμηση πριν περίπου τέσσερα χρόνια. Για την Παύλου Μελά, ακόμα τίποτα και είπαν ότι θα αναλάμβαναν άμεσα αυτό το έργο».

«Η υδροφόρα του Δήμου έχει να καθαρίσει εδώ και δέκα χρόνια. Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Μυρίζει συνεχώς και ειδικά μετά το καλοκαίρι, όταν οι γάτες και οι σκύλοι αφοδεύουν δίπλα στους κάδους. Γενικά, δεν έχω ακούσει ποτέ κάποια επίσημη ανακοίνωση του Δήμου για την Πλατεία. Κανένα ενδιαφέρον ούτε από τον τωρινό Δήμαρχο, ούτε από τον παλιό».

Μία γυναίκα από μία ταβέρνα της πλατείας εκφράζει τον θυμό της για την αδιαφορία της ομάδας καθαρισμού του Δήμου. «Δεν είναι ποτέ καθαρή και τα πεζοδρόμια έχουν μαυρίσει. Δεν υπάρχουν τόσοι κάδοι όσοι χρειάζονται, δεδομένου ότι είναι κατοικήσιμη περιοχή, γεμάτη από εστιατόρια. Οι σερβιτόροι από τα καταστήματα κυρίως σφουγγαρίζουν και πλένουν τα πεζοδρόμια και τους δρόμους.

«Τα πεζοδρόμια της πλατείας δεν τα καθαρίζουν ποτέ. Ποτέ όμως! Υπάρχουν μαγαζιά τα οποία αδειάζουν τις σχάρες με τα λάδια στον πεζοδρόμιο και ποτέ κανένας από τον Δήμο δεν πέρασε να τα καθαρίσει».

Η περιοχή έχει υποβαθμιστεί και έχει πλήρως εγκαταλειφθεί, όπως τονίζει ένας άλλος ιδιοκτήτης καφετέριας. «Ό,τι γίνεται, γίνεται αποκλειστικά με πρωτοβουλία των καταστηματαρχών. Πολλά αδέσποτα σκυλιά μπαίνουν μέσα στο πάρκο όπου παίζουν και τα παιδιά. Πρέπει να βρεθεί μία λύση σε αυτό το ζήτημα. Δεν λέω να μην έρχονται, αλλά δεν είναι όλοι τυπικοί και δεν μαζεύουν τα περιττώματα».

«Δεν έχω δει κανέναν να πλένει την πλατεία. Είναι απεριποίητη, ενώ πρόκειται για ένα ωραίο σημείο στο κέντρο της πόλης. Δεν θα έβλεπες, πραγματικά σε καμία άλλη ευρωπαϊκή πόλη, αυτό το σκηνικό: με τα αρχαία δίπλα και να επικρατεί αυτή η τραγική κατάσταση»

«Είναι αστείο αυτό που γίνεται! Υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος που προσεγγίζει πολλούς τουρίστες. Περνάνε γκρουπ, ακόμη και τώρα, σε περίοδο πανδημίας. Αντί να είναι η βιτρίνα της πόλης μας, είναι κάτι άλλο…»

Ένας άλλος κύριος, ιδιοκτήτης γειτονικής καφετέριας, αποδίδει μεγάλο μέρος ευθύνης στον κόσμο που δεν φροντίζει, όσο χρειάζεται, για την διατήρηση της καθαριότητας. «Έχω το μαγαζί εδώ και πέντε μήνες και ο κόσμος θεωρώ ότι δεν σέβεται τίποτα. Φέρνουν τα σκυλιά τους και αφοδεύουν στο γκαζόν, ακριβώς δίπλα στα τραπέζια που κάθονται οι πελάτες να πιούν τον καφέ τους και να παίξουν τάβλι. Ο Δήμος έρχεται και καθαρίζει κάθε μέρα, αλλά εμείς τα βρωμίζουμε».

Ωστόσο, καταλήγει ότι οι υπάλληλοι του Δήμου αδειάζουν καθημερινά τους κάδους, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να πλυθεί με νερό. «Σκουπίζουν, αλλά δεν έχω δει ποτέ να έρθουν από τον Δήμο με μάνικα. Η άσφαλτος μυρίζει πολύ άσχημα, ενώ τα παιδιά δεν μπορούν να παίξουν, καθώς η περιοχή της πλατείας είναι γεμάτη τσιμπούρια και περιττώματα».

«Χρειάζεται σίγουρα να έρθει ο Δήμος να πλύνει, αλλά θα πρέπει ίσως να γίνει και κάποιος ξεχωριστός χώρος για τα σκυλιά. Δεν ξέρω, τι να πω άλλο! Ίσως πρέπει να αρχίσουν να γράφουνε κι πρόστιμα για όσους δεν μαζεύουν τα περιττώματα των σκύλων!» είπε, δηλώνοντας την απελπισία που αισθάνεται.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα