Από τις διακοπές στις πόλεις έρχεται ο ιός-Οι φόβοι, τα σενάρια

Επανέρχεται και το δίδυμο Τσιόδρα-Χαρδαλιά

Parallaxi
από-τις-διακοπές-στις-πόλεις-έρχεται-ο-640320
Parallaxi

corona

Αλματώδης είναι η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας αφού μετά το «μαύρο» ρεκόρ της Κυριακής, καταγράφηκαν χτες 170 νέες μολύνσεις από τον κοροναϊό.

Η Αττική είναι ανάμεσα στις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα, καθώς εχθές ένα στα δύο των κρουσμάτων εντοπίστηκε εκεί.

Κηφισιά, Γλυφάδα, Βούλα Βουλιαγμένη είναι οι τέσσερις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα και έχουν το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νοσούντες είναι εκδρομείς του Αυγούστου οι οποίοι ταξίδεψαν σε νησιά των Κυκλάδων, όπως Μύκονος και Πάρος, αλλά και στην Χαλκιδική, κόλλησαν τον ιό και στη συνέχεια επέστρεψαν στην Αθήνα με αυτόν.

Πρόκειται κυρίως για όσους επέλεξαν να ταξιδέψουν σε περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας.

Οι τελευταίες μέρες του Αυγούστου, θα αποτελέσουν βάση για τους ειδικούς επιδημιολόγους προκειμένου να αποφασίσουν αν θα τεθεί σε ισχύ η γενικευμένη και καθολική χρήση μάσκας.

Αν η χώρα ξεπεράσει το φράγμα των 300 κρουσμάτων, τότε δεν αποκλείεται να αποφασιστούν σε νέα μέτρα.

Επιστρέφει το δίδυμο Τσιόδρας και Χαρδαλιάς

Την ίδια ώρα σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι αρχές με τον κοροναϊό να «καλπάζει» στη χώρα μας και τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία μέρα με τη μέρα.

Ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση αναγκάζεται σε καθημερινή πλέον βάση να επιβάλει αυστηρά μέτρα σε ολοένα και περισσότερες περιοχές, με πιο ηχηρό από όλα τα «καμπανάκια» να αποτελεί η επιστροφή της ενημέρωσης για την πορεία του φονικού από τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει άλλωστε τη φράση που όλο νόημα είχε διατυπώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στην τηλεοπτική ενημέρωση της 26ης Μαΐου, όταν αποχαιρετούσε -προσωρινά- της τηλεοπτικές ενημερώσεις. «Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε ξανά καθημερινά ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει ξανά» είχε πει. Και αν στις 4 Αυγούστου, όταν οι δύο τους εμφανίστηκαν και πάλι στις οθόνες μας, ο κ. Χαρδαλιάς έσπευσε να μας καθησυχάσει πως επρόκειτο για μια και μοναδική «εμφάνιση» και δεν θα πρέπει να ανησυχούμε, αυτή τη φορά το δίδυμο που «σημάδεψε» τη «μάχη» της χώρας μας με τον κοροναϊό επέστρεψε για τα καλά. Το ίδιο και η ανησυχία μας.

Όλα αυτά ενώ τα κρούσματα στη χώρα μας παραμένουν σταθερά πάνω από 200. Το σερί των έξι συνεχόμενων ημερών με τα κρούσματα πάνω από το «ψυχολογικό» όριο των 200 έσπασε σήμερα Δευτέρα, όπως είχε σπάσει και την προηγούμενη Δευτέρα. Ωστόσο οι αρχές της χώρας μας σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουν και περιμένουν τις επόμενες ημέρες για να κριθεί εάν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα αρκούν ή θα χρειαστεί η επιβολή νέων, ακόμα πιο αυστηρών, ίσως και σε επίπεδο εθνικό.

Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες δείχνουν προς την 1η Σεπτεμβρίου, ως την ημερομηνία κλειδί που φέρει αρκετές εξελίξεις στη χώρα μας. Αυτή είναι -μεταξύ άλλων- και η ημερομηνία, κατά την οποία θα κριθεί αν τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου ή μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 14 του ίδιου μήνα. Ωστόσο η 1η Σεπτεμβρίου αποτελεί «ορόσημο» και για άλλους λόγους. Σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, «τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρχουν ψηλά νούμερα λόγω της χαλάρωσης, των γλεντιών και των συναθροίσεων αλλά από 1η Σεπτέμβρη θα έχουν περάσει και 15 μέρες που είναι κρίσιμες. Εκεί θα έχουμε τα καλά ή τα κακά νέα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί μετά τις 15 Αυγούστου».

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Υγείας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, θεωρεί ημερομηνία «κλειδί» την 29η Αυγούστου, κατά την οποία αναμένεται η χώρα μας να έχει πάνω από 300 ημερήσια κρούσματα, καθώς και να σπάσει το φράγμα των 10.000 συνολικά. Μάλιστα το εν λόγω αρνητικό «ορόσημο» δεν αποκλείεται να έρθει και μια μέρα νωρίτερα, στις 28.

Πρόκειται λοιπόν για μια εξέλιξη, η οποία εφόσον επαληθευτεί ενδέχεται να φέρει τα πάνω κάτω σε όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ενδεικτικά τα όσα είπε ο κ. Γώγος, μιλώντας στον Alpha, όπου υπογράμμισε πως θα ήταν πολύ σημαντικό να μην φτάσουμε πάνω από 300 κρούσματα «γιατί η συνεχής αύξηση μερικές φορές επηρεάζει την μεταδοτικότητα σε εκθετικό βαθμό γιατί τα 300 μπορούν εύκολα να γίνουν 400 και 500».

Από την πλευρά του και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής για τον κοροναϊό, Νίκος Σύψας, έδειξε προς τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου αναφορικά με οποιαδήποτε εξέλιξη στη μάχη της χώρας μας με τον φονικό ιό. Ο κ. Σύψας στάθηκε στο γεγονός πως μέχρι τέλος Αυγούστου θα συνεχίζεται η πίεση στο σύστημα γιατί υπήρχε ο Δεκαπενταύγουστος, συνωστισμοί, εστίες σε τουριστικές περιοχές, και ο κόσμος επιστρέφει στις εστίες του.

«Περιμένουμε με μεγάλη ανησυχία να δούμε τι θα γίνει μέχρι τέλη Αυγούστου, αλλά πιστεύουμε ότι θα υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση το Σεπτέμβριο γιατί θα εφαρμόζουμε τα μέτρα και θα κλείσουν οι τουριστικές περιοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Είμαι βέβαιος ότι θα δούμε πολλά κρούσματα, αλλά είναι παρήγορο ότι δεν έχουμε εκθετική αύξηση, δηλαδή να έχουμε καθημερινό διπλασιασμό των κρουσμάτων» κατέληξε.

Ακόμα ένας επιστήμονας, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξήγησε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, πως θα πρέπει να περιμένουμε ως το τέλος της εβδομάδας, ήτοι τις 30 Αυγούστου, για να δούμε τον αντίκτυπο των μέτρων που ελήφθησαν.

«Θα πρέπει να δούμε πώς θα κινηθεί» είπε και αναφέρθηκε σε νέα, πιθανά μέτρα που μπορεί να τεθούν σε ισχύ.

Εξετάζονται νέα μέτρα, όμως όχι γενικό lockdown

Πάντως, όσο και αν αυξάνονται τα κρούσματα και η διασπορά στη χώρα μας, άπαντες τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο αποκλείουν κατηγορηματικά ένα νέο lockdown.

«Δεν υπάρχει περίπτωση γενικευμένου lockdown» ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά ο κ. Σύψας, συμπληρώνοντας πως «η στρατηγική είναι στοχευμένα μέτρα σε περιοχές, δραστηριότητες και δίκτυα που διασπείρουν τον ίο. Αυτή είναι η στρατηγική, και αυτή θα συνεχίσουμε».

Από την άλλη πλευρά ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για μείωση πυκνότητας σε διάφορα μαγαζιά, για μείωση πυκνότητας στα μέσα μεταφοράς, καθώς και για επιτήρηση, πιο σκληρή και πιο αυστηρή, των μέτρων που έχουν ήδη επιβληθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, τα μέτρα που εξετάζονται είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας παντού, η μείωση επιβατών σε ΜΜΜ και πελατών στην εστίαση, καθώς και υποχρεωτικό τεστ για τους καλεσμένους σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

To νέο εργασιακό τοπίο 

Πληθαίνουν οι καταγγελλίες για εργοδότες που επιβάλλουν άδειες άνευ αποδοχών. Τι ισχύει για όλες τις άδειες, τους εργαζόμενους που είναι «ύποπτα περιστατικά» και τα τεστ Μπροστά σε ένα νέο τοπίο βρίσκονται εργαζόμενοι που επιστρέφουν από τα νησιά και τις διακοπές τους στα αστικά κέντρα και την βάση τους. λόγω της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Η νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού επιβάλλει για άλλη μια φορά τους δικούς της κανόνες, με αποτέλεσμα πολλά να αλλάζουν στην αγορά εργασίας. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία, ενώ με ΠΝΠ θεσμοθετήθηκε νέο ρυθμιστικό πλαίσιο ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων.

Σύμφωνα με καταγγελίες, ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι εργοδότες επιβάλλουν «άτυπες καραντίνες» με 5ήμερες άδειες άνευ αποδοχών σε εργαζόμενους που επιστρέφουν από διακοπές, ενώ δεν λείπουν και οι πλέον ασυναίσθητοι που ζητούν από τους εργαζομένους τους να υποβληθούν σε προληπτικό τεστ με δικά τους έξοδα πριν επιστρέψουν στην δουλειά. Μπροστά στο φάσμα της αυξανόμενης ανεργίας κι ενώ οι τζίροι των επιχειρήσεων μαζί με την κατανάλωση έχουν υποστεί καθίζηση, δεν είναι λίγοι οι υπάλληλοι που αναγκάζονται να συναινέσουν σε αυθαίρετες πρακτικές προκειμένου να διασώσουν την θέση εργασίας τους. Η ανησυχία για το ερχόμενο φθινόπωρο και την πιθανότητα ενός… παλιρροϊκού κύματος απολύσεων είναι άλλωστε έκδηλη παντού, καθώς όλοι φοβούνται το χειρότερο μετά την λήξη της συντομότερης και χειρότερης τουριστικής σεζόν των τελευταίων ετών.

«Μέρα με την μέρα οι καταγγελίες για αυθαίρετες πρακτικές εργοδοτών αυξάνονται. Ολοένα και περισσότεροι εργοδότες ζητούν από τους εργαζόμενούς τους να μπουν σε… ιδιότυπη καραντίνα επιστρέφοντας από τις διακοπές, με 5 μέρες άδεια άνευ αποδοχών. Επειδή ο εξαναγκασμός σε άδεια άνευ αποδοχών είναι παράνομος, υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν σχετικές δηλώσεις, πως δήθεν οι ίδιοι ζητούν την εν λόγω άδεια χωρίς αποδοχές», επισημαίνει ο Γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική αυθαιρεσία που παρατηρείται. «Έχουμε καταγγελίες για εργοδότες που ζητούν από τους εργαζομένους τους να υποβληθούν σε προληπτικό τεστ Covid-19 με δικά τους έξοδα και να το προσκομίσουν, ώστε να μπορούν να επιστρέψουν στην θέση εργασίας τους», συνεχίζει ο κ. Καραγεωργόπουλος. Οι καταγγελίες για τις αυθαίρετες αυτές πρακτικές προέρχονται από πολλούς και διάφορους κλάδους – λένε οι συνδικαλιστές – όπως εμπορικά καταστήματα, βιοτεχνίες, χώρους γραφείων, callcenter κ.α., έχουν αυξητική τάση μέρα με την μέρα, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι το πρόβλημα θα γίνει πιο αισθητό όσο πλησιάζουμε στο τέλος του Αυγούστου.

Γρίφος η ασφαλής επιστροφή στο γραφείο

Η ασφαλής επιστροφή στο γραφείο, μετά την σημαντική έξαρση της πανδημίας και την… μετεξέλιξη των νησιών σε εστίες υπερμετάδοσης του νέου κορονοϊού, εξελίσσεται σε γρίφο και σπαζοκεφαλιά για χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Δεν είναι τυχαίο πως τα προληπτικά τεστ και η τηλεργασία τουλάχιστον μιας εβδομάδας έχουν μπει ήδη από τα μέσα Αυγούστου στη ζωή των εργαζομένων, αρχικά στις ιδιωτικές μονάδες υγείας και στη συνέχεια στις τράπεζες. Στα ιδιωτικά νοσοκομεία την διεξαγωγή προληπτικών τεστ σε όσους γυρίζουν από διακοπές ζήτησαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και είναι κάτι που εφαρμόζεται πλέον συστηματικά. Αλλά και οι μεγάλες συστημικές τράπεζες εφάρμοσαν εγκαίρως τα δικά τους πρωτόκολλα επιστροφής στο γραφείο, με προληπτικό τεστ που καλύπτεται από την τράπεζα και τηλεργασία μιας εβδομάδας μετά την επιστροφή από την καλοκαιρινή άδεια. Τα τελευταία 24ωρα οι οδηγίες εντείνονται ώστε ακόμη και οι τραπεζοϋπάλληλοι που απασχολούνται στα καταστήματα να μένουν μια βδομάδα σπίτι μετά τις διακοπές με… «άδεια Covid-19».

Αν και δεν υπάρχει ένα γενικής εφαρμογής πρωτόκολλο επιστροφής στο γραφείο – με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες – υπάρχουν, ωστόσο, συγκεκριμένοι κανόνες που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία. Όπως λένε, για παράδειγμα, οι ειδικοί, την άδεια άνευ αποδοχών την αιτείται ο εργαζόμενος και ο εργοδότης μπορεί να την χορηγήσει ή να την αρνηθεί. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να την επιβάλλει ο εργοδότης μονομερώς, καθώς αυτό είναι παράνομο.

«Η άδεια άνευ αποδοχών δεν είναι δυνατόν να χορηγηθεί υποχρεωτικά από τον εργοδότη, διότι η μονομερής χορήγηση της ισοδυναμεί με άρνηση αποδοχής των υπηρεσιών του μισθωτού, με αποτέλεσμα την υπερημερία του εργοδότη», εξηγεί ο δικηγόρος – εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος. «Η άδεια άνευ αποδοχών χορηγείται μόνο κατόπιν κοινής συμφωνίας του εργαζομένου και του εργοδότη. Ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να συμφωνήσει στη χορήγησή της, όπως αντίστοιχα δεν μπορεί να την επιβάλει μονομερώς. Ο εξαναγκασμός σε άδεια άνευ αποδοχών συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του μισθωτού και ισοδυναμεί με παράνομη απόλυση», προσθέτει ο ίδιος.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει – λένε οι ειδικοί – και για τον τυχόν εξαναγκασμό του μισθωτού να πάρει επιπλέον άδεια αναψυχής, μετά τις διακοπές του, κατά την περίοδο της «άτυπης καραντίνας». Πρόκειται για άλλη μια αυθαίρετη πρακτική καθώς υπάρχουν καταγγελίες πως εργοδότες ζητούν από μισθωτούς τους να πάρουν έξτρα άδεια αναψυχής για να καλύψουν τις μέρες της άτυπης καραντίνας. «Ο εξαναγκασμός σε λήψη άδειας αναψυχής παρά την θέληση του εργαζόμενου ισοδυναμεί με βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του, δηλαδή με άκυρη απόλυση», προσθέτει ο κ. Καρούζος.

Σε κάθε περίπτωση η λήψη μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων συνιστά σύμφωνα με το νόμο υποχρέωση του εργοδότη. Στο πλαίσιο αυτό διακρίνονται οι εξής περιπτώσεις:

Οι εργαζόμενοι που διαγνωστούν θετικοί στον νέο κορονοϊό λαμβάνουν αναρρωτική άδεια, το εύρος της οποίας εξαρτάται από την προϋπηρεσία του μισθωτού. Ειδικότερα, η άδεια λόγω ασθένειας μπορεί να έχει διάρκεια 1 μήνα, για τους υπαλλήλους που εργάζονται στον ίδιο εργοδότη ως 4 συνεχόμενα έτη και έως 3 μήνες για υπαλλήλους που εργάζονται στον ίδιο εργοδότη περισσότερο από 4 συνεχόμενα έτη. Επίσης η άδεια ασθενείας μπορεί να έχει διάρκεια έως 4 μήνες για τους υπαλλήλους που εργάζονται στον ίδιο εργοδότη περισσότερο από 10 συνεχόμενα έτη, ενώ για όσους εργάζονται στον ίδιο εργοδότη από 15 έτη και άνω η ίδια άδεια μπορεί να έχει διάρκεια έως 6 μήνες.

Για τους εργαζόμενους που θεωρούνται δυνητικοί ασθενείς και «ύποπτα περιστατικά» – για παράδειγμα στις διακοπές κάποιος νόσησε από την παρέα – δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη. Κατά την άποψη των ειδικών κι εφόσον υπάρχει ιατρική σύσταση για 7ήμερη ή 14ήμερη αποχή από την εργασία, πρέπει να χορηγείται δικαιολογημένη απουσία με την μορφή «προληπτικής» άδειας ασθενείας. Παραδείγματα τέτοιας πρακτικής υπάρχουν. Πρόσφατα ο ΕΟΔΥ χορήγησε άδεια ασθενείας σε συνάδελφο γραμματέα που νόσησε από κορονοϊό, ενώ η ίδια δεν είχε νοσήσει, αλλά το γραφείο έκλεισε με εντολή του ΕΟΔΥ για απολύμανση. Με την ίδια φόρμουλα, οι ειδικοί προτρέπουν στην απομόνωση με άδεια ασθενείας, των συναδέλφων όσων νοσούν.

Όσον αφορά στο προληπτικό μοριακό τεστ, για τους ειδικούς είναι ξεκάθαρο πως το κόστος βαρύνει τον εργοδότη. «Το προληπτικό τεστ δεν μπορεί να γίνει χωρίς την συναίνεση του εργαζόμενου. Εφόσον ο εργαζόμενος συναινέσει, ο εργοδότης υποχρεούται να επιβαρυνθεί το κόστος, καθώς η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων είναι στην απόλυτη ευθύνη του εργοδότη», παρατηρεί ο κ. Καρούζος και προσθέτει «το δικαίωμα εναντίωσης του εργαζόμενου στο τεστ ασφαλώς θα συνεκτιμηθεί αν η συμπεριφορά του εργοδότη οδηγήσει μέχρι και στην καταγγελία της σύμβασης εργασίας. Θα συνεκτιμηθεί δηλαδή αν μια ενδεχόμενη απόλυση είναι καταχρηστική ή όχι». Σημαντική πτυχή είναι και τα ευαίσθητα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που συνδέονται με την ιατρική εξέταση, η διαχείριση των οποίων πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την νομοθεσία.

Τηλεργασία με ένα sms – Τι ισχύει για τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας νομοθέτησε μέσω μιας νέας ΠΝΠ ειδικά μέτρα τα οποία ισχύουν οριζόντια για τις ευπαθείς ομάδες στον ιδιωτικό τομέα. Με την εν λόγω ΠΝΠ προβλέφθηκε πως οι εργαζόμενοι μπορούν να ζητήσουν εφαρμογή τηλεργασίας ακόμη και με ένα sms, ενώ οι εργοδότες που δεν συμμορφώνονται με τις νέες διατάξεις και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων τους, όταν αυτοί ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, κινδυνεύουν με πρόστιμο – φωτιά ύψους 5.000 ευρώ ανά παράβαση.

Το νέο πλαίσιο προβλέπει:

Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μπορούν να εργάζονται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, κατόπιν αιτήματος τους, που διατυπώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτού μηνύματος κινητού τηλεφώνου.

Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το αίτημα του εργαζόμενου, εφόσον η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως

Σε περίπτωση που δεν καθίσταται εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας, ο εργοδότης λαμβάνει μέτρα, ώστε ο αιτών εργαζόμενος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα να μην παρέχει εργασία για την εκτέλεση της οποίας έρχεται σε επαφή με κοινό.

Αν δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε αυτό, αν είναι δηλαδή απαραίτητο από την φύση της εργασίας ο εργαζόμενος να έρχεται σε επαφή με κοινό, τότε ο εργοδότης, ως ύστατο μέτρο προστασίας του εργαζόμενου-αιτούντα που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, θέτει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Για τους εργοδότες, οι οποίοι παρά το αποδεδειγμένο αίτημα του εργαζόμενου, δεν εφαρμόζουν το νέο θεσμικό πλαίσιο, προβλέπεται σημαντικό πρόστιμο, το οποίο ορίστηκε στις 5.000 ευρώ για κάθε παράβαση. Υπενθυμίζεται πως έχει παραταθεί μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου η δυνατότητα του εργοδότη να εφαρμόζει με απόφασή του –μονομερώς– τηλεργασία.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και το νέο πλαίσιο για την τηλεργασία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα