Από το hot spot της Λέσβου στην ομάδα μπάσκετ του Άρη!

Η συγκλονιστική ιστορία του 17χρονου Κριστ Ουάμπα από το Κονγκό.

Parallaxi
από-το-hot-spot-της-λέσβου-στην-ομάδα-μπάσκετ-355820
Parallaxi

Μία σπουδαία ανακοίνωση έκανε πριν από λίγες μέρες η ομάδα μπάσκετ του Άρη, «σφραγίζοντας» στην ομάδα άλλο έναν μπασκετμπολίστα με μεγάλη ιστορία, όχι στα παρκέ, αλλά στη ζωή του. Ο λόγος για τον Κονγκολέζο Κριστ Ουάμπα που κατάφερε από το hot spot της Λέσβου να φτάσει στη Θεσσαλονίκη και να αρχίσει σιγά σιγά να ξετυλίγει το κουβάρι των ονείρων του.

Ο Κριστ Ουάμπα μεγαλωμένος κάτω από άθλιες συνθήκες στο Κονγκό, αφού σε πολλές περιπτώσεις δεν είχε ούτε να φάει, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα του και την οικογένειά του στα 15 του χρόνια για να ακολουθήσει το όνειρό του.

Ο Κριστ, που ενηλικιώθηκε νωρίς, ήθελε να περάσει τη ζωή του παίζοντας επαγγελματικά μπάσκετ. Το ταξίδι ήταν μεγάλο και όχι γαλήνιο. Από την Αφρική κατέληξε στην Τουρκία και από την Τουρκία ο δρόμος τον έβγαλε για ένα χρόνο στο hot spot της Λέσβου, μέχρι τελικά μία μέρα να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη.

Πρώτη στάση ο Αστέρας Σίνδου με τον coach Γιώργο Μπαλογιάννη να τον καλωσορίζει και επισήμως στο πρώτο του εγχείρημα ως μπασκετμπολίστα. Ο νεαρός έκανε προπόνηση καθημερινά πάνω από 8 ώρες. «Αν ήταν στο χέρι μου θα έμενα όλη μέρα στο γήπεδο. Όταν παίζω μπάσκετ νιώθω πολύ καλά και όταν δεν έχω αυτή τη δυνατότητα με παίρνει από κάτω. Είναι η πρώτη μου προτεραιότητα. Μπορεί να μην έχω να φάω αλλά όταν είμαι με τη μπάλα στο γήπεδο τα ξεχνάω όλα», αναφέρει στο Athlenda.

Ο Κριστ είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη πολλών συμπαικτών του. Ένας από αυτούς, ο Αλέξανδρος Πετρίδης, τον βοήθησε να μπει στον κόσμο του Athlenda, το αναπτυξιακό πρόγραμμα αθλητών με βασικό συντελεστή τον άλλοτε διεθνή σέντερ, Λάζαρο Παπαδόπουλο. Ο συμπαίκτης του αναφέρει πως είναι πολύ καλός παίκτης και του άξιζε να φτιάξει το προφίλ του. Έχει πολλές βλέψεις για εκείνον και πιστεύει πως σε λίγο καιρό θα κάνει πολλά πράγματα.

Ο νεαρός, έτοιμος πλέον να κατακτήσει τον κόσμο και θέλοντας να ξεχωρίσει στον κόσμο του μπάσκετ, έκανε αίτηση στο Job Opening του Άρη. Η έμπειρη ματιά του προπονητή της ομάδας κ. Αγγέλου τον ξεχώρισε ανάμεσα από πολλές αιτήσεις και τον κάλεσε σε ένα Live Tryout για να επιβεβαιώσει το ένστικτό του.

Το ένστικτο του βγήκε αληθινό και έτσι αποφάσισε να δώσει μία μοναδική ευκαιρία στον 17χρονο να παίξει στην Α1 της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά ο προπονητής δήλωσε: «Επιλέξαμε τον Christ μέσα από το Athlenda Career Program ανάμεσα σε άλλους παίκτες και είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα τον έχουμε κοντά μας στις προπονήσεις του Άρη. Θα θέλαμε να δούμε πώς η αθλητικότητά του μπορεί να προσαρμοστεί στη μπασκετική φιλοσοφία μας. Θεωρώ ότι θα εξελιχθεί πάρα πολύ καλά. Είναι συνεργάσιμος, υπάκουος, έξυπνος, μορφωμένος και συναισθηματικός, οπότε έχει όλα τα στοιχεία να προσπαθήσει».

Ο Κριστ από την άλλη σήμερα είναι πολύ χαρούμενος και συγκινημένος για την ευκαιρία που του δόθηκε. Ήταν το όνειρο του να είναι στην ομάδα του Άρη και οι συμπαίκτες του και ο προπονήτης του -όπως λέει ο ίδιος- τον βοηθάνε και τον στηρίζουν πάρα πολύ. «Πιστεύω πως με καθημερινή άσκηση και προπόνηση θα συνεχίσω να βελτιώνομαι, το πιο σημαντικό όμως είναι ότι είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στον Άρη».

Ο ίδιος έχει βάλει στόχο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Basket League, όμως τα μελλοντικά του σχέδια προδίδουν ακόμα την αθωότητα που έχει στη ψυχή του. Από πολλή μικρή ηλικία ο Κριστ έχει αποχωριστεί την οικογένεια του. Έχει να μιλήσει με τη μαμά του και τα 5 του αδέλφια τουλάχιστον 2 χρόνια ενώ με τον μπαμπά του καταφέρνει να επικοινωνεί για να μαθαίνει τα νέα τους.

Στόχος του για το μέλλον λοιπόν είναι να γίνει ο καλύτερος μπασκετικός εαυτός του και να καταφέρει να φέρει την οικογένεια του κοντά του. «Ξέρω ότι η πορεία μου στο μπάσκετ σε 2 χρόνια θα έχει στρώσει γιατί δεν θα τα παρατήσω. Δε θα τα παρατήσω ποτέ! Ξέρω ότι έχω πολύ μέλλον, θα το αποδείξω και θα είμαι ξανά με την οικογένειά μου».

Η παιδική του ηλικία

Ο Κριστ Ουάμπα ανακάλυψε από την ηλικία των 14 χρόνων του ότι η μπάλα θα γίνει η προέκταση του χεριού του. Οι γονείς του δε μπορούσαν να τον στηρίξουν οικονομικά όμως ο ίδιος έκανε προπόνηση καθημερινά ακόμα και όταν δεν είχε να φάει. Το μπάσκετ ήταν η μοναδική του διέξοδος και, όπως εκείνος δηλώνει, έπαιρνε έναν φίλο του, πήγαιναν να παίξουν και ήταν χαρούμενοι. Όταν γύριζε σπίτι του, αν δεν υπήρχε φαΐ, έπινε πολύ νερό και προσπαθούσε να κοιμηθεί. Τις τυχερές του μέρες κάποιος φίλος μπορεί να του έδινε λίγο ψωμί και έτσι να τον έπαιρνε ο ύπνος.

Πηγή: Athlenda

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνεις ασυγκίνητος από τα λόγια του Ρομέλου Λουκάκου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα