Από το Νοέμβριο η μετάλλαξη του ιού στην Ευρώπη
Η εικόνα της πανδημίας στον κόσμο σήμερα
Η εικόνα της πανδημίας στον κόσμο σήμερα
Η εικόνα την ίδια ώρα χθες
Αυξήθηκαν οι θάνατοι και τα κρούσματα στη Γερμανία
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 12.892 το προηγούμενο 24ωρο, φθάνοντας τα 1.664.726, δείχνουν σήμερα Τρίτη τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.
Το ίδιο διάστημα, 852 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει ως εδώ τους 30.978 νεκρούς, κατά την ίδια πηγή.
Η μετάλλαξη του κορωνοϊού κυκλοφορούσε στη Γερμανία από τον Νοέμβριο
Η νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2 που εντοπίστηκε στη Βρετανία φαίνεται ότι κυκλοφορούσε στη Γερμανία από τον Νοέμβριο, καθώς γιατροί την βρήκαν εκ των υστέρων σε δείγματα που είχαν ληφθεί από έναν ηλικιωμένο ασθενή, ο οποίος στο μεταξύ απεβίωσε.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Ανόβερου κατάφεραν να εντοπίσουν την παραλλαγή B1.1.7 σε δείγματα που είχαν ληφθεί από αυτόν τον ασθενή, ο οποίος έπασχε και από υποκείμενα νοσήματα. Η εφημερίδα επικαλείται ως πηγή της το υπουργείο Υγείας της Κάτω Σαξονίας. Το νοσοκομείο Charite του Βερολίνου επιβεβαίωσε το εύρημα.
Η παραλλαγή αυτή, η οποία εξαπλώνεται τάχιστα στη Βρετανία, πιστεύεται ότι είναι πιο μολυσματική από τις άλλες. Με βάση τις πρώτες αναλύσεις ωστόσο, δεν προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα.
Την περασμένη εβδομάδα το κρατίδιο της Βάδης-Βιρτεμβέργης ανακοίνωσε ότι εντόπισε τη νέα παραλλαγή σε έναν άνθρωπο που έφτασε αεροπορικώς από τη Βρετανία στη Φραγκφούρτη στις 20 Δεκεμβρίου. Ο ταξιδιώτης ήθελε να επισκεφθεί συγγενείς του και βρέθηκε θετικός κατά την άφιξή του. Τον παρέλαβαν από το αεροδρόμιο μέλη της οικογένειάς του και έκτοτε βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι τους.
Βουλγαρία: 87 θάνατοι και 337 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες
Το υπουργείο Υγείας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 337 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα της Βαλκανικής να φθάνει τους 198.053.
Παράλληλα, 87 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 7.251 νεκρούς ως εδώ.
Στα βουλγαρικά νοσοκομεία νοσηλεύονται 5.511 ασθενείς, 504 εκ των οποίων σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).
Ο αριθμός των γιατρών που έχουν μολυνθεί αυξήθηκε σε 8.723.
Η χώρα παραμένει αντιμέτωπη με τρομακτικές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
429 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στο Μεξικό
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ενημέρωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.996 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 429 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα έχει φθάσει ως εδώ τους 122.855 νεκρούς επί συνόλου 1.389.430 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.
Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη έχουν επισημάνει επανειλημμένα ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι.
Ρωσία: Στους 186.000 οι νεκροί από κορωνοϊό
Η κυβέρνηση της Ρωσίας παραδέχθηκε χθες Δευτέρα ότι 186.000 θάνατοι φέτος οφείλονταν στη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, δίνοντας έναν απολογισμό πολύ πιο βαρύ από εκείνον που ανακοινώνεται επίσημα κι ανεβάζοντας τη Ρωσία ακόμη πιο ψηλά στη μακάβρια παγκόσμια κατάταξη.
Η ρωσική στατιστική υπηρεσία (ROSSTAT) ενημέρωσε ότι η πλεονάζουσα θνησιμότητα από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο ανήλθε σε 229.700 ανθρώπους, ότι δηλαδή σημειώθηκε αύξηση 13,8% των θανάτων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.
Και «πάνω από το 81%» της αύξησης της θνησιμότητας τη συγκεκριμένη περίοδο «οφειλόταν στoν COVID και στις επιπλοκές της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός», με άλλα λόγια λίγοι περισσότεροι από 186.000 θάνατοι, δήλωσε, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, η Τατιάνα Γκαλίκοβα, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης αρμόδια για θέματα υγείας.
Ο αριθμός αυτός σημαίνει πως η Ρωσία κατατάσσεται τρίτη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, πίσω από τις ΗΠΑ (πάνω από 333.000 θάνατοι) και τη Βραζιλία (πάνω από 191.000).
Ο απολογισμός είναι υπερτριπλάσιος από τους 55.265 θανάτους για τους οποίους γίνεται λόγος επίσημα στον αφιερωμένο ρωσικό κυβερνητικό ιστότοπο.
Ωστόσο σε αυτόν δεν καταχωρίζονται ως εδώ παρά μόνο θάνατοι που επιβεβαιώνεται με νεκροψία πως οφείλονταν στον COVID-19. Με βάση αυτόν τον αριθμό η κυβέρνηση της Ρωσίας καυχιόταν πως αντιμετώπισε με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο την πρόκληση της πανδημίας από πολλές δυτικές χώρες.
Αλλά, σύμφωνα με τη ROSSTAT, μόνο τον Νοέμβριο 25.788 άνθρωποι πέθαναν αφού προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2.
Είναι η πρώτη φορά που η ρωσική στατιστική υπηρεσία έδωσε απολογισμό σε μηνιαία βάση, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει στοιχεία για προηγούμενους μήνες.
Η Ρωσία, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, πλήττεται μετά το φθινόπωρο από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Οι ρωσικές αρχές όμως απορρίπτουν την ιδέα να επιβάλλουν δεύτερο lockdown, έπειτα από εκείνο της άνοιξης, για να προστατεύσουν την οικονομία, διαβεβαιώνοντας ότι το επίπεδο ετοιμότητας είναι υψηλό και διαφημίζοντας την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου για τον κορωνοϊό, του Sputnik V.
Η εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού της Ρωσίας με τη χρήση του εμβολίου αυτού άρχισε στις αρχές του Δεκεμβρίου.
Πλησιάζουν τους 192.000 οι νεκροί στη Βραζιλία
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 20.548 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 431 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 191.570 νεκρούς επί συνόλου τουλάχιστον 7,5 εκατομμυρίων μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.
Η Βραζιλία κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως σε αριθμό θανάτων εξαιτίας της πανδημίας, πίσω από τις ΗΠΑ, και τρίτη σε αριθμό κρουσμάτων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.
Αργεντινή: Ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός με το Sputnik-V
Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 7.216 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει τους 1.590.513.
Παράλληλα, άλλοι 218 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 42.868 νεκρούς ως εδώ, κατά τα επίσημα δεδομένα.
Σύμφωνα με το υπουργείο, τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 132.965. Χθες νοσηλεύονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) 3.319 ασθενείς (+6 από την προηγουμένη).
Τα περισσότερα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην επαρχία του Μπουένος Άιρες (2.873), με την πρωτεύουσα να καταγράφει 863.
Σήμερα Τρίτη στις 09:00 (τοπική ώρα) αναμένεται να αρχίσει η ανοσοποίηση του πληθυσμού σε ειδικά κέντρα σε όλη τη χώρα, μετά την απόφαση των Aρχών να εγκρίνουν την «κατεπείγουσα χρήση» του ρωσικού εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό, του Sputnik-V. Έχουν υποβληθεί ως εδώ 315.000 αιτήσεις από πολίτες που θέλουν να εμβολιαστούν, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Εξακόσια κέντρα εμβολιασμού θα λειτουργήσουν στο Μπουένος Άιρες. Στην πρώτη φάση της εκστρατείας ανοσοποίησης, θα εμβολιαστούν μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού· θα ακολουθήσουν εκπαιδευτικοί και αστυνομικοί, οι άνω των 60 και πολίτες από 18 ως 59 ετών με υποκείμενα χρόνια νοσήματα.
Η πρώτη παρτίδα των εμβολίων που παρήγγειλε το Μπουένος Άιρες από τη Ρωσία, περίπου 300.000 δόσεις — από το 1 εκατομμύριο που συμφωνήθηκε να αγοραστούν συνολικά — έφθασε στη Αργεντινή την 24η Δεκεμβρίου.
Νέα αυστηρά μέτρα στη Νότια Αφρική
Μια σειρά πολύ αυστηρών μέτρων ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα αυτή ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο.
Μεταξύ άλλων, θα απαγορευτεί από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η πώληση αλκοόλ σε όλη τη χώρα. Ο στόχος είναι να περιοριστούν οι εισαγωγές σε νοσοκομεία λόγω τροχαίων ατυχημάτων ή λόγω βιαιοπραγιών –κυρίως σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας– που οφείλονται στη μέθη του δράστη, εξήγησε ο Ραμαφόζα στο τηλεοπτικό διάγγελμά του.
Ο πρόεδρος εξήγησε ότι το σύστημα υγείας έχει φτάσει στα όριά του, οι ιδιωτικές και δημόσιες κλινικές είναι ήδη γεμάτες και παρατηρείται έλλειψη κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Η χώρα περνάει άμεσα στο «επίπεδο 3» του συναγερμού, από το «επίπεδο 1» όπου βρισκόταν μέχρι σήμερα. Η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους δημόσιους χώρους, με τους παραβάτες να κινδυνεύουν με βαρύ πρόστιμο ή ακόμη και φυλάκιση 6 μηνών. Επίσης, επιβάλλεται απαγόρευση της κυκλοφορίας από 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί, ενώ τις υπόλοιπες ώρες θα λειτουργούν μόνο οι απολύτως αναγκαίες υπηρεσίες.
Τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Οι χώροι ψυχαγωγίας, όπως οι παραλίες και τα πάρκα στις περιοχές όπου παρουσιάζει έξαρση ο νέος κορωνοϊός, θα κλείσουν μέχρι νεωτέρας και παράλληλα θα ακυρωθούν όλες οι εκδηλώσεις που επρόκειτο να γίνουν, σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους.
«Πρέπει να επιπεδοποιήσουμε την καμπύλη, για να προστατεύσουμε το σύστημα υγείας ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε αυτό το νέο κύμα μολύνσεων», τόνισε ο πρόεδρος.
Η αύξηση των λοιμώξεων πιστεύεται ότι οφείλεται στην παραλλαγή του SARS-CoV-2 που έχει παρατηρηθεί στη Νότια Αφρική, η οποία φαίνεται ότι έχει γίνει η επικρατούσα στη χώρα.
Ισραήλ: Ταχύτατοι ρυθμοί εμβολιασμών και τρίτο lockdown
Το Ισραήλ ξεκίνησε την Κυριακή αυτό που αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα είναι το τελευταίο lockdown κατά του κορωνοϊού, καθώς οι Αρχές εντείνουν τους εμβολιασμούς με τέτοιους ρυθμούς που ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι μπορεί να επιτρέψουν την έξοδο από την πανδημία τον Φεβρουάριο.
Αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα μπορούσε να βοηθήσει στην επανεκλογή του Νετανιάχου μετά από σειρά λαθών μεταξύ άλλων, την άρση ενός πρώτου lockdown, μια πρόωρη κήρυξη νίκης τον Μάιο, την αλλοπρόσαλλη επιβολή περιορισμών και αργόσυρτα μέτρα οικονομικής ανακούφισης.
Από το ξεκίνημα των εμβολιασμών, μια εβδομάδα πριν από την έναρξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση την Κυριακή, το κεντρικό σύστημα υγείας του Ισραήλ έχει χορηγήσει 280.000 δόσεις του εμβολίου, στον ταχύτερο ρυθμό παγκοσμίως.
Οι Αρχές εξετάζουν το άνοιγμα σταθμών εμβολιασμού που θα λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο. Ο Νετανιάχου θέλει ο ημερήσιος ρυθμός εμβολιασμών να διπλασιαστεί σε 150.000 δόσεις μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Αυτό θα επέτρεπε, έως τα τέλη Ιανουαρίου, την χορήγηση του εμβολίου τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης δόσης σε ηλικιωμένους και άλλες ευάλωτες ομάδες που αποτελούν το ένα τέταρτο των 9 εκατομμυρίων πολιτών του Ισραήλ και αντιπροσωπεύσουν το 95% των θανάτων του Covid-19 στη χώρα.
«Μόλις τελειώσουμε με αυτό το στάδιο… μπορούμε να βγούμε από την πανδημία του κορωνοϊού, να ανοίξουμε την οικονομία και να κάνουμε πράγματα που καμία χώρα δεν μπορεί να κάνει», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε τηλεοπτική ομιλία.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός θα είναι για πολλοστή φορά υποψήφιος στις εκλογές της 23ης Μαρτίου, που προκηρύχθηκαν μετά την κατάρρευση του κυβερνώντος συνασπισμού, την περασμένη εβδομάδα.
Μια δημοσκόπηση του Ισραηλινού Ινστιτούτου Δημοκρατίας που δημοσιεύθηκε την Κυριακή έδειξε ότι το 40,8% των πολιτών αξιολογεί την κυβέρνηση ως επί το πλείστον θετικά στους χειρισμούς της στις ιατρικές πτυχές της κρίσης, ενώ το 32,2% την κρίνει αρνητικά. Όσον αφορά τις οικονομικές πτυχές, το 52,8% έχει αρνητική άποψη και μόλις το 19,7% θετική.
Το lockdown που άρχισε την Κυριακή – το τρίτο της χώρας – θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις εβδομάδες και στοχεύει στη μείωση της μετάδοσης του ιού που διπλασιάζεται επί του παρόντος σε μια κλίμακα ανά δύο εβδομάδες, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.
Τα εμβόλια σημαίνουν πως «υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να είναι το τελευταίο μας lockdown», δήλωσε στο ραδιόφωνο του στρατού η Σαρόν Αρλόϊ Πράις, επικεφαλής του τμήματος υπηρεσιών δημόσιας υγείας του υπουργείου.
Το εβραϊκό κράτος έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 400.000 κρούσματα του Covid-19 και 3.210 θανάτους εξαιτίας της νόσου.
Νέο αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων στη Νότια Κορέα
Στη Νότια Κορέα υπέκυψαν σαράντα ασθενείς με τον COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο, ενώ τα κρούσματα του SARS-CoV-2 ξεπέρασαν πάλι το όριο των χιλίων, καθώς η χώρα δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει το τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, με τις μεγαλύτερες εστίες να εντοπίζονται σε γηροκομεία και μια φυλακή στη Σεούλ, την πρωτεύουσα, όπου ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός.
Οι 40 θάνατοι, αριθμός χωρίς προηγούμενο, αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στους 859 νεκρούς ως εδώ. Τα 1.046 νέα κρούσματα, τα 1.030 από οποία οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση με τα μισά στη Σεούλ, αύξησαν το σύνολο των μολύνσεων σε 58.725, σύμφωνα με τα δεδομένα της Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA) της Νότιας Κορέας.
Η κυβέρνηση υπόσχεται να επιταχύνει τη διαδικασία του εμβολιασμού, καθώς διαγνώστηκαν 3 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία και θεωρείται ακόμη πιο μολυσματικό.
Σήμερα έκανε γνωστό ότι θα υπογράψει συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία Moderna για την αγορά επαρκούς αριθμού δόσεων εμβολίων για να ανοσοποιηθούν 20 εκατομμύρια πολίτες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Στο μεταξύ τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί σε φυλακή της Σεούλ έφθασαν τα 757.
Η συνεχιζόμενη έξαρση των μολύνσεων έχει φέρει τη χώρα αντιμέτωπη με τον κίνδυνο κορεσμού των νοσοκομείων, καθώς μειώνονται δραματικά οι διαθέσιμες κλίνες και οι θέσεις με μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση αυξήθηκε σε 330, από 295 την προηγουμένη.
Η κυβέρνηση του προέδρου Μουν Τζε-ιν ανακοίνωσε ότι θα ανασταλούν οι πτήσεις από το Λονδίνο στην Ιντσόν ως την 7η Ιανουαρίου, ενώ όλοι οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική θα υποχρεούνται στο εξής να έχουν μαζί τους βεβαίωση πως υποβλήθηκαν σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό με αρνητικό αποτέλεσμα.
Η κυβέρνηση παρότι πιέζεται, δεν επιβάλλει lockdown σε εθνικό επίπεδο, φοβούμενη ότι η νοτιοκορεάτικη οικονομία θα παραλύσει. Έχουν επιβληθεί σε τοπικό επίπεδο πάντως αυστηρά περιοριστικά μέτρα στη Σεούλ, στην επαρχία Κιόνγκι και στην πόλη Ιντσόν.
Περισσότεροι από 50.000 οι νεκροί στην Ισπανία
Η Ισπανία έσπασε επισήμως τη Δευτέρα το φράγμα των 50.000 νεκρών από τη νόσο Covid-19, από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Με 50.122 θανάτους, ήτοι 298 περισσότερους από το τελευταίο ανακοινωθέν του υπουργείου Υγείας, την περασμένη Πέμπτη, η Ισπανία είναι η τέταρτη πλέον πληγείσα χώρα σε αριθμό νεκρών στη δυτική Ευρώπη, πίσω από την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και δέκατη στον κόσμο.
Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας είναι μεγαλύτερος, καθώς το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής είχε δημοσιεύσει στις 10 Δεκεμβρίου μια λεπτομερή έκθεση όπου διατυπωνόταν η εκτίμηση πως ο αριθμός των νεκρών από τον Covid-19 στην Ισπανία ανερχόταν σε άνω των 45.000 για το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου, δηλαδή κατά τους τρεις πρώτους μήνες της πανδημίας, ήτοι περίπου 18.000 περισσότεροι από τον επίσημο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.
Ωστόσο, το υπουργείο δεν είχε λάβει υπόψη αυτόν τον αριθμό, με τον απολογισμό του να μετρά μονάχα τους ασθενείς ο θάνατος των οποίων μπορούσε να αποδοθεί στον Covid-19 με βέβαιο τρόπο, χάρη σε ένα τεστ.
Από την άλλη, ο αριθμός των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 1.879.413, ήτοι 24.462 περισσότερα από την περασμένη Πέμπτη. Ο απολογισμός αυτός είναι ο ένατος μεγαλύτερος παγκοσμίως.