Featured

Απογοητευτικές εικόνες σε μια κεντρική γειτονιά της πόλης

Επιχειρήσαμε να κάνουμε μια σχετική αυτοψία.

Στέλλα Παϊσανίδη
απογοητευτικές-εικόνες-σε-μια-κεντρι-817620
Στέλλα Παϊσανίδη

Μια ηρεμία και μια απροσδιόριστη ομορφιά αποπνέουν οι 40 Εκκλησιές Θεσσαλονίκης μέσα στην απλότητά τους. Η υπερυψωμένη και σχετικά ήσυχη προσφυγική συνοικία της 1ης Δημοτικής Κοινότητας δε φαίνεται καθόλου να έχει εγκαταλειφθεί από το Δήμο σε σχέση με άλλα σημεία της πόλης. Ίσως γιατί πατά κιόλας με το ένα πόδι στο κέντρο και η βιτρίνα της πρέπει να είναι πάντοτε ολίγον τι πιο προσεγμένη.

Βεβαίως, μικροπροβλήματα εντοπίζονται και σε αυτήν και με μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτονται το δίχως άλλο. Αυτά ακριβώς αναδεικνύουμε σήμερα στις παρακάτω γραμμές με την ελπίδα οι αρμόδιοι να κινητοποιηθούν άμεσα και να βελτιώσουν την εικόνα αυτής της ξεχωριστής γειτονιάς.

#1 Οδόστρωμα για συγκρουόμενα

Ξεκινώντας την αυτοψία στην περιοχή από την Γεωργίου Βιζυηνού, ένα πρώτο δώρο- έκπληξη είναι μετά βεβαιότητας το οδόστρωμα. Η όψη του δίνει την αίσθηση πως είναι καλύτερο- ανεξαρτήτως ηλικίας- να λαχανιάσουμε κινούμενοι πεζή παρά με Ι.Χ ή με τα μικρά 15, 16 του ΟΑΣΘ.

#2 Άλ(σ)ος για κλάματα

Στην ανηφόρα της Βιζυηνού το Άλσος των 40 Εκκλησιών μοιάζει με όαση. Όχι για πολύ μιας και εντός του κρύβονται άλλα μικρά διαμαντάκια. Απροσδιόριστα έπιπλα και αντικείμενα ξεπροβάλλουν μπροστά μας υποδεικνύοντας δυστυχώς την παρουσία περιοίκων, αλλά και την απουσία στη συγκεκριμένη περίπτωση των αρμόδιων αρχών.

Γεμάτοι κάδοι μέρα μεσημέρι, πεταμένα μπουκάλια, χάρτινα κουτιά με αποκορύφωμα τα κομμένα ξύλα και τις μάσκες μιας χρήσης.

#3 Λακούβες, κομμένα δέντρα και στο ντιζάιν λεκάνη

Μετά το άλσος και ξανά επί της Βιζυηνού δύο όμορφες λακούβες, αλλά και ένα κομμένο δέντρο πέφτουν στο μάτι μας. Το ντιζάιν του δρόμου συμπληρώνει μια υπέροχη λεκάνη τουαλέτας, καθώς και ανοιχτόχρωμα ξύλα δίπλα στα σκουπίδια.

#4 Πλατεία Παύλου Μελά και ένα παράπονο

Φτάνοντας αισίως στο ίσωμα και την Πλατεία Παύλου Μελά η εικόνα δεν απογοητεύει. Η Πλατεία που τα βράδια σφύζει ζωή από τις νεαρές και τους νεαρούς της γειτονιάς μοιάζει σχετικά προσεγμένη. Φυσικά απορρίμματα εντοπίζονται σε ορισμένα πιο απομακρυσμένα σημεία με την κυρία Βασιλική, κάτοικο της περιοχής, να επισημαίνει απογοητευμένη:

«Αυτό το πράγμα (εννοώντας τα σκουπίδια) πρέπει να λυθεί και να βγούμε στους δρόμους».

#5 Νέο πάρτι στη Βιζύης- Βύζαντος και τη διασταύρωση

Το πάρτι των κακοσυντηρημένων δρόμων συνεχίζεται επί της Βιζύης- Βύζαντος. Στην ίδια οδό έργα βρίσκονται συνεχώς σε εξέλιξη, ενώ ξύλα για κάθε γούστο κοσμούν τα απορρίμματα. Στη διασταύρωση μάλιστα Βιζύης- Βύζαντος- Ανακτορίου οι εργαζόμενοι του δήμου φαίνεται πως θυμήθηκαν να κόψουν τα δέντρα, αλλά όχι και να τα απομακρύνουν.

#6 Η ξεχασμένη Ραιδεστού

Στην οδό Ραιδεστού οι λακκούβες δεν αποτελούν για κάποιους ιδιαίτερο πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει και για τα ξερά χόρτα στην Ραιδεστού με Κεσσάνης, αλλά και τις φυλλωσιές δίπλα στο πάρκο Ραιδεστού που σε λίγο θα καταπιούν ένα ολόκληρο πεζοδρόμιο.

#7 Μικρή ωδή για την Πλατεία Ξάνθου

Μίνι ωδή στο σημείο αυτό σε όσους συντηρούν την Πλατεία Ξάνθου. Παρότι μικρή και κρυμμένη η γραφική πλατεία κοσμεί με την ύπαρξή της τους γύρω δρόμους προσφέροντας ανάσες πρασίνου στους 40εκκλησιώτες και τις 40εκκλησιώτισσες. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι μια πρόσθετη περιποίηση της πλατείας καθόλου δεν θα έβλαπτε.

#8 Ερωτηματικά για τις Σκουφά- Ανακτορίου

Μια βόλτα παραπέρα, στη Σκουφά και την Ανακτορίου δημιουργεί δυστυχώς νέα ερωτηματικά, καθώς και δυσαρέσκεια. Ποιος άφησε και ποιος επιθυμεί δρόμους που μοιάζουν με κακοφτιαγμένο παζλ; Σίγουρα όχι οι κάτοικοι και οι διερχόμενοι που είναι αναγκασμένοι να κινούνται με δυσκολία κατά μήκος αυτών.

#9 Η άγνωστη πλατεία Ανατολικής Θράκης

Η άγνωστη σε πολλούς (ως προς την ονομασία της) πλατεία Ανατολικής Θράκης δεν ενδείκνυται για να ξαποστάσει κανείς προτού συνεχίσει το δρόμο του. Ειδικά εάν πετύχει κενό μονάχα το παγκάκι της παρακάτω φωτογραφίας.

#10 Σκουπίδια και… τριθέσιος καναπές!

Επί της Σαμακοβίου ένας τριθέσιος καναπές διατίθεται για ενδεχόμενη αποτυχημένη ανακαίνιση σπιτιού. Τοποθετημένος δίπλα στα απορρίμματα, πάνω σε ξερά χόρτα και κάτω από… λευκά μπαλόνια δημιουργεί ένα θέαμα κα-τα-πλη-κτι-κό. Πάντως, κάτοικος που δεν επιθυμεί να γνωστοποιήσει το όνομά του τονίζει στην parallaxi ότι με ένα τηλέφωνο όχημα του δήμου εμφανίζεται και παίρνει τα έπιπλα. Ωστόσο και όπως όλα δείχνουν δεν διαθέτουν όλοι τον εν λόγω αριθμό τηλεφώνου.

#11 Η Θεοφ. Καΐρη (δεν) είναι για όλους

Μπορεί η Θεοφ. Καΐρη να απέχει από τη Σαμακοβίου, αξίζει όμως να επισημανθεί για έναν και μόνο λόγο: Διότι δεν ενδείκνυται για διέλευση για όλους και δη για ΑμΕΑ. Το πιο τραγικό που επισημαίνεται ως τώρα αναφορικά με τα ζητήματα των 40 Εκκλησιών.

BONUS To 31ο Δημοτικό και 27ο και 54ο Νηπιαγωγείο

Λυπηρή είναι η εικόνα που συναντά κανείς και στο 31ο Δημοτικό και 27ο και 54ο Νηπιαγωγείο της περιοχής. Ο μουντός προαύλιος χώρος του σχολείου μόνο ιδανικός δεν είναι για τα παιδιά, τα οποία από την έναρξη της σχολικής χρονιάς αντικρίζουν κομμένα δέντρα και καθόλου πράσινο.

Κάπου «εδώ» η περιήγηση στις 40 Εκκλησιές ολοκληρώνεται και μάλιστα αφήνοντας μια γλυκόπικρη γεύση. Εμείς κρατάμε κατά νου μόνο τις όμορφες εικόνες όπως αυτή της παιδικής χαράς- πάρκου πίσω από τη Β’ Φοιτητική Εστία, πολυσύχναστο σημείο με κόσμο όλων των ηλικιών. Ακόμη, εκείνη της παιδικής χαράς δίπλα από το πάρκο Ραιδεστού, αλλά και του πάρκου πλησίον του παρεκκλησίου Αγίου Θεοδώρου. Για τα υπόλοιπα αναμένουμε καρτερικά την παρέμβαση και τις διορθωτικές κινήσεις των υψηλά ιστάμενων…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα