Επικαιρότητα

Αποκάλυψη New York Times: Έχει η Κίνα στρατόπεδα κράτησης μουσουλμάνων;

Ο Τζινπίνγκ πίεσε ώστε να μην δείξουν "κανένα απολύτως έλεος" στην προσπάθειά του να τερματίσει την τρομοκρατία.

Parallaxi
αποκάλυψη-new-york-times-έχει-η-κίνα-στρατόπεδα-κ-512567
Parallaxi

Οι New York Times αποκάλυψαν το Σάββατο τους τρόπους με τους οποίους η Κίνα φυλάκισε μαζικά σε στρατόπεδα, μια μουσουλμανική μειονοτική ομάδα.

Τα έγγραφα ήρθαν στο φως από ένα μέλος του κινεζικού καθεστώτος που ζήτησε ανωνυμία και εξέφρασε την ελπίδα ότι η αποκάλυψή τους θα εμποδίσει τους ηγέτες να ξεφύγουν από την ευθύνη για τις μαζικές κρατήσεις. Μέσα σε αυτά φαίνεται ο βαθμός ανάμειξης του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην οργάνωση των στρατοπέδων και τι εντολές έδωσε για τον τρόπο επικοινωνίας των κινέζων αξιωματούχων με τα παιδιά όσων φυλακίστηκαν.

Είναι γνωστό πως τα στρατόπεδα λειτουργούν από το 2016 και χαρακτηρίζονται ως η απάντηση της Κίνας στην καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού.

Ο πρόεδρος σε ομιλίες του με αξιωματούχους, ανέφερε τον πόλεμο των Ηνωμένων Πολιτειών για τρομοκρατία μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ως παράδειγμα για τον περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών. Φαίνεται να είχε δώσει εντολές σε αξιωματούχους του να χρησιμοποιήσουν τα “όργανα της δικτατορίας” για να κλείσουν εκατομμύρια μουσουλμάνους Ουιγούρους, στα στρατόπεδα στη δυτική Κίνα. Ο Τζινπίνγκ πίεσε ώστε να μην δείξουν “κανένα απολύτως έλεος” στην προσπάθειά του να τερματίσει την τρομοκρατία.

Οι Ουιγούροι και άλλες εθνοτικές μειονοτικές ομάδες απαρτίζουν εκατομμύρια ανθρώπους στην αγροτική δυτική Κίνα, η οποία έχει σύνορα με χώρες όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, όπου οι περισσότεροι είναι οι μουσουλμάνοι. Οι Ουιγούροι είναι η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα, μιλάνε διαφορετική γλώσσα και είναι στο στόχαστρο της κινεζικής κυβέρνησης εδώ και πολύ καιρό.

Τα στρατόπεδα διαφέρουν από τα στρατόπεδα εργασίας, τις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πρώην κρατούμενοι έχουν καταγγείλει ότι αξιωματούχοι έχουν πραγματοποιήσει ιατρικά πειράματα πάνω τους, πως τους ανάγκασαν να τραγουδήσουν τραγούδια προπαγάνδας για να πάρουν φαγητό, αλλά και βιασμούς γυναικών.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα