Αποκάλυψη: Στη Λέσβο camp προσφύγων είναι μολυσμένο με μόλυβδο
Οι αρχές δεν έχουν ακόμη επιτρέψει σε ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες να αναλύσουν τα δείγματα ή να δεσμευτούν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κατοίκων και των εργαζομένων
Η περιοχή προσφύγων της Λέσβου είναι μολυσμένη με μόλυβδο, λέει το Human Rights Watch.
Ο Οργανισμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που εδρεύει στις ΗΠΑ, ζητά από την Αθήνα να δημοσιεύσει λεπτομέρειες των δοκιμών που διεξήχθησαν σε εγκαταστάσεις χτισμένες σε πρώην στρατιωτική εγκατάσταση.
Ένας καταυλισμός προσφύγων έκτακτης ανάγκης, που δημιουργήθηκε στο νησί της Λέσβου στο Αιγαίο, αποτελεί πιθανό κίνδυνο για την υγεία χιλιάδων αιτούντων άσυλο και εργαζομένων βοήθειας, επειδή ο χώρος έχει μολυνθεί από δηλητηρίαση από μόλυβδο, σύμφωνα με το Human Rights Watch.
Η ομάδα που εδρεύει στις ΗΠΑ προέτρεψε την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Αθήνας να δημοσιεύσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις δοκιμές που πραγματοποίησε στην εγκατάσταση, η οποία ήταν πρώην στρατιωτική εγκατάσταση.
Σε μια δήλωση που εκφράζει τη λύπη του για την έλλειψη διαφάνειας με την οποία αντιμετωπίστηκε το ζήτημα, ο ανώτερος ερευνητής κρίσεων και συγκρούσεων του οργανισμού, Μπέλκις Γουίλι, δήλωσε: υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων εκεί. Μετά από εβδομάδες από την καταγγελία, οι αρχές πήραν δείγματα εδάφους για να τεστάρουν μόλυνση μολύβδου, αρνούμενες ότι υπήρχε κίνδυνος έκθεσης σε μόλυβδο.
Πέρασαν επτά εβδομάδες πριν η διοίκηση δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα, είπε. Και δεν έχει ακόμη επιτρέψει σε ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες να αναλύσουν τα δείγματα ή να δεσμευτούν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κατοίκων και των εργαζομένων και να τους ενημερώσουν για τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία.
Η ομάδα δήλωσε ότι εναπόκειται στις ελληνικές αρχές, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν μοιραστεί τα ευρήματα μόνο με την ΕΕ, να αποκαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων μολύβδου και των ακριβών τοποθεσιών όπου εξήχθησαν δείγματα εδάφους.
Σύμφωνα με την υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών, την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών, 7.165 άνδρες, γυναίκες και παιδιά ζουν στο στρατόπεδο Μαυροβούνι, μια στοιχειώδη εγκατάσταση σκηνών με θέα στη θάλασσα.
Κατασκευάστηκε μέσα σε λίγες μέρες μετά την εξουδετέρωση των πυρκαγιών της Μοριάς, του κέντρου εκμετάλλευσης του νησιού, εκτοπίζοντας περίπου 12.500 άτομα τη νύχτα. Μετά τις πυρκαγιές, περισσότεροι από 5.000 αιτούντες άσυλο έχουν μεταφερθεί στην ηπειρωτική χώρα.
Με προειδοποίηση της τον Νοέμβριο, η Human Rights Watch, δήλωσε ότι οι αρχές δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ολοκληρωμένες δοκιμές μολύβδου ή να προβούν σε αποκατάσταση εδάφους, προτού μεταφέρουν τους μετανάστες στον προσωρινό χώρο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, ο οποίος ήταν έτσι από το 1926.
Ανέφερε ότι δεν έχουν εκραγεί βλήματα κονιάματος και δεν υπάρχουν πυρομαχικά μικρών όπλων ικανά να προκαλέσουν θάνατο ή τραυματισμό υποδηλώνοντας όμως ότι το στρατόπεδο δεν είχε εκκαθαριστεί σωστά.
«Τα μικρά παιδιά και οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από αρνητικές επιπτώσεις από την έκθεση σε μόλυβδο», δήλωσε ο οργανισμός.
Η Λέσβος, απέναντι από την Τουρκία, τον μακρόχρονο αντίπαλο της ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της χώρας και φιλοξενεί ένα μόνιμο μηχανοποιημένο τμήμα πεζικού, το οποίο πραγματοποιεί τακτικά ασκήσεις μάχης. Τα πυρομαχικά σε περιοχές πυροδότησης είναι μια κοινή πηγή μόλυνσης του εδάφους.
Απαντώντας στους ισχυρισμούς, το υπουργείο μετανάστευσης της Αθήνας είπε ότι το στρατόπεδο επεκτάθηκε σε έκταση 341.000 τετραγωνικών μέτρων και μόνο 21.000 τετραγωνικά μέτρα είχαν χρησιμοποιηθεί κάποτε ως σκοπευτήριο. Ωστόσο, παραδέχτηκε το Σαββατοκύριακο ότι από 12 δείγματα εδάφους που ελήφθησαν από τον ιστότοπο, ένα «είχε επίπεδα μολύβδου που υπερέβαιναν το αποδεκτό όριο».
Υπό το φως των ευρημάτων, δεσμεύτηκε να φέρει νέο χώμα και χαλίκι και να κατασκευάσει μια βάση τσιμέντου κάτω από μεγαλύτερες σκηνές, γνωστές ως αίθουσες για τρίψιμο, και περιοχές διαχείρισης και καταχώρισης «που θα εξαλείψουν περαιτέρω τον κίνδυνο».
Είπε: «Μέχρι στιγμής, είμαστε βέβαιοι ότι η λεπτομερής αξιολόγησή μας σχετικά με την παρουσία επικεφαλής στο στρατόπεδο δεν αποκάλυψε επίπεδα που απαιτούν ειδική παρέμβαση ή την αναθεώρηση του σχεδίου κατασκευής. Θα πραγματοποιηθεί επίσης δέσμευση στην κοινότητα για να καθησυχάσει πρόσφυγες και εργαζόμενους.
Ένα έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου κέντρου υποδοχής που θα αντικαταστήσει το Μαυροβούνι βρίσκεται σε εξέλιξη, ανακοίνωσε το υπουργείο. Τα σχέδια για το νέο στρατόπεδο συναντήθηκαν με έντονη αντίσταση από ντόπιους, οι οποίοι είναι επίσης αντίθετοι με την προσωρινή εγκατάσταση, που δημιουργήθηκε λίγα μίλια από τη Μυτιλήνη, το λιμάνι του νησιού.
Ο Δήμαρχος της πόλης Στράτης Κιτέλης, δήλωσε ότι η πόλη δεν ήταν μόνο «εντελώς ακατάλληλη», αλλά δεν ήταν καν έτοιμη να αντέξει έναν σκληρό χειμώνα κατά τη διάρκεια του οποίου επλήγη από ανέμους και βροχή με έντονη δύναμη και υπέστη θερμοκρασίες ψύξης τις τελευταίες ημέρες.
Η Λέσβος βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, με σχεδόν ένα εκατομμύριο Σύριους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη να διασχίζουν το νησί μόνο το 2015, αφού πραγματοποίησαν επικίνδυνες θαλάσσιες διαβάσεις από την Τουρκία. Πέρυσι, οι αφίξεις σε όλη την Ελλάδα μειώθηκαν κατά σχεδόν 80%, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, αφού η Αθήνα, με την υποστήριξη της ΕΕ, προσπάθησε να ενισχύσει τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.
Πηγή: https://www.hrw.org/ theguardian