Ελλάδα

Αποκατάσταση ανευρύσματος χωρίς σκιαγραφικό για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Parallaxi
αποκατάσταση-ανευρύσματος-χωρίς-σκι-273702
Parallaxi

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, η διαδερμική ενδαγγειακή αποκατάσταση κοιλιακού ανευρύσματος μόνο με τη χρήση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και χωρίς καθόλου ιωδιούχο σκιαγραφικό.

Η νέα, καινοτόμος τεχνική εφαρμόστηκε από την αγγειοχειρουργική ομάδα του Θεοδόσιου Μπίσδα, MD, PhD, αναπληρωτή καθηγητή Αγγειοχειρουργικής στην Πανεπιστημιακή Κλινική Muenster Γερμανίας, Ενδοαγγειακό Χειρουργό, Φλεβολόγο, Κλινική Αγγειακής και Ενδοαγγειακής Χειρουργικής).

Η ενδαγγειακή αντιμετώπιση αορτικών ανευρυσμάτων έχει αντικαταστήσει, σχεδόν πλήρως, την ανοιχτή χειρουργική εξαιτίας της ελάχιστης επεμβατικότητας της μεθόδου, της γρήγορης ανάρρωσης του ασθενούς και της ασφάλειας των σύγχρονων μοσχευμάτων. Η τεχνική απαιτεί, όμως, τη χρήση ιωδιούχου σκιαγραφικού, στο πλαίσιο της αγγειογραφίας, για την απεικόνιση των αγγείων πριν και μετά την τοποθέτηση των μοσχευμάτων. Η ποσότητα του σκιαγραφικού που χρησιμοποιείται είναι ανάλογη της πολυπλοκότητας του ανευρύσματος. Επιπρόσθετα, ο ασθενής λαμβάνει επιπλέον ιωδιούχο σκιαγραφικό κατά τη διάρκεια της αξονικής αγγειογραφίας που είναι απαραίτητη πριν από την επέμβαση αλλά και μετεγχειρητικά, ιδιαίτερα σε πολύπλοκα αορτικά ανευρύσματα.

Το ιωδιούχο σκιαγραφικό σχετίζεται με την πρόκληση οξείας νεφρικής βλάβης ιδιαίτερα σε ασθενείς με επιβαρυμένη νεφρική λειτουργία. Διάφορες μελέτες έχουν αποδείξει ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση, μεταξύ της ποσότητας του ιωδιούχου σκιαγραφικού που χορηγείται και της πιθανότητας πρόκλησης νεφρικής βλάβης. H συχνότητα εμφάνισης της επιπλοκής αυτής ανέρχεται σε ποσοστό 15% των ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η βλάβη είναι αυτοϊώμενη, μετά από σχεδόν μία εβδομάδα, ένα ποσοστό των ασθενών, που κυμαίνεται, μεταξύ, 0,5% και 12%, αναπτύσσουν σοβαρότερου βαθμού βλάβη ή πλήρη νεφρική ανεπάρκεια, με υψηλά ποσοστά θνητότητας και την ανάγκη προσωρινής ή μόνιμης αιμοκάθαρσης.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, η συγκεκριμένη μέθοδος που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ενδείκνυται για νεφροπαθείς, αλλά και για ασθενείς με αλλεργία στο ιώδιο, προσφέροντας τη μοναδική δυνατότητα διενέργειας αγγειογραφίας με το ασφαλές και φιλικό προς τους νεφρούς, διοξείδιο του άνθρακα (CO2).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποιότητα της αγγειογραφίας ήταν ισάξια με αυτήν του ιωδιούχου σκιαγραφικού, τα μοσχεύματα τοποθετήθηκαν με απόλυτη επιτυχία αποκλείοντας το ανεύρυσμα και η νεφρική λειτουργία του νεφροπαθούς ασθενούς δεν επηρεάστηκε καθόλου.

Η συγκεκριμένη τεχνική έρχεται να συμπληρώσει την ήδη επιτυχημένη χρήση του CO2 ως σκιαγραφικού, σε ασθενείς με περιφερική αγγειοπάθεια, η οποία διενεργήθηκε από το Δρ Θεοδόσιο Μπίσδα και την αγγειοχειρουργική του ομάδα.

Μετά τη διενέργεια των περιστατικού, ο Δρ Θεοδόσιος Μπίσδας δήλωσε: «Η σημερινή επέμβαση είναι μία μεγάλη επιτυχία για την ελληνική ενδαγγειακή χειρουργική και την ομάδα μας αλλά και μία ακόμη πανελλήνια “πρωτιά” για το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Πλέον, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους ασθενείς μας με πολύπλοκα αορτικά ανευρύσματα και επιβαρυμένη νεφρική λειτουργία έναν εξαιρετικής ποιότητας και ασφάλειας εναλλακτικό τρόπο απεικόνισης μέσω της χορήγησης διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Από πλευράς μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Διοίκηση του Ομίλου και τον πρόεδρό του, Δρ Γιώργο Αποστολόπουλο, για τις συνεχείς επενδύσεις σε ιατρικό εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής, οι οποίες αυξάνουν την ασφάλεια των επεμβάσεων».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα