Απομακρύνεται η άρση lockdown και περιοριστικών μέτρων – Ποιες περιοχές δέχονται πίεση

Επιμένουν οι ειδικοί για τη διενέργεια πολλών τεστ για να αποτυπωθεί καλύτερα η εικόνα της πανδημίας στη χώρα

Parallaxi
απομακρύνεται-η-άρση-lockdown-και-περιοριστι-678096
Parallaxi

Αναπόφευκτη φαίνεται πλέον η παράταση του lockdown στην Αττική τουλάχιστον για μια εβδομάδα ακόμη, ενώ και το επερχόμενο άνοιγμα θα πρέπει να γίνει σταδιακά. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε και για περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου τοπικά η πανδημία αναζωπυρώνεται.

Η Αττική παραμένει ακόμη «στο κόκκινο», η Θεσσαλονίκη θα δει σταδιακά τις πιέσεις στις εντατικές της, το φορτίο στη Χαλκιδική δείχνει να επιμένει, όπως και στη Θάσο, ενώ στην Πελοπόννησο, εκτός από την Αχαΐα, ανοδική πορεία της πανδημίας υπάρχει στη Λακωνία και με γοργά βήματα ακολουθεί η Αρκαδία.

Υπό το βάρος των “σκληρών δεικτών” θα μπει σήμερα στο μικροσκόπιο της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και θα αποφασιστεί ποια χρώματα θα επικαιροποιηθούν στον σχετικό χάρτη (“πορτοκαλί”, “κόκκινο”, “βαθύ κόκκινο”) αναλόγως με τα τελευταία δεδομένα κάθε περιοχής. Σε τουλάχιστον 59 περιοχές η αλυσίδα της μετάδοσης είναι, δυστυχώς, στέρεη και δυνατή, ενώ η ευρεία διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης δυσχεραίνει την προσπάθεια να κοπεί η αλυσίδα των κρουσμάτων.

Η Αττική συγκεντρώνει ευλόγως το ενδιαφέρον και την ανησυχία των επιστημόνων καθώς “πρωτοστατεί” σε νέες μολύνσεις αλλά και νοσηλείες, με τη χθεσινή ημέρα να αποτελεί το αρνητικό ρεκόρ της στα κρούσματα για το έτος. Καταγράφηκαν 1.047 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τα 285 να εντοπίζονται στον δήμο Αθηναίων και τους όμορους δήμους του κεντρικού τομέα Αθηνών και τα 259 στον Πειραιά. Στον δυτικό τομέα Αθηνών καταγράφηκαν 140 νέες μολύνσεις και στον νότιο τομέα Αθηνών 100 περιστατικά. Εκτός από την Αττική, σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη (205) και στην Αχαϊα (121). Υπενθυμίζεται ότι στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης έχουν εντοπιστεί 11 κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης τα οποία οδήγησαν τον δήμο στο αυστηρότερο lockdown. Η μετάλλαξη κρίνεται η πλέον επικίνδυνη καθώς επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ο αριθμός των 2.147 χθεσινών κρουσμάτων παρέπεμψε αμέσως τους αρμόδιους στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, που ήταν η προηγούμενη φορά που είχαν καταγραφεί πάνω από 2.000 κρούσματα στην επικράτεια – και τότε η χώρα έβγαινε από ένα αυστηρό lockdown, ωστόσο ο αριθμός των 2.186 κρουσμάτων που είχε ανακοινωθεί στις 2 Δεκεμβρίου γεννούσε αισιοδοξία γιατί ήταν σε πτωτική τάση.

Καθώς οι διακυμάνσεις στα τεστ και στα κρούσματα είναι μεγάλες, οι ειδικοί βασίζονται περισσότερο στα άτεγκτα στοιχεία για τις νοσηλείες, τις εισαγωγές σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ Covid. Οι νέες εισαγωγές χθες ήταν 304, με τις 170 να γίνονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής.

Συνολικά χθες οι νοσηλευόμενοι ήταν σε όλη τη χώρα 2.544, με τους 1.894 να είναι σε απλές κλίνες και τους 650 σε Μονάδες.

Παράλληλα, ο αριθμός των διασωληνωμένων ανήλθε στους 357, από 346 που ήταν τη Δευτέρα και 326 την Κυριακή. Μέσα σε δύο 24ωρα καταγράφηκε αύξηση στους διασωληνωμένους κατά 10%.

Στο μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά και τις συρροές σε ιδιωτικές κλινικές και έναν οίκο ευγηρίας. Σε ιδιωτική κλινική στον Πειραιά επιβεβαιώθηκαν δεκάδες κρούσματα – τουλάχιστον 70 περιστατικά σε ασθενείς και εργαζόμενους.

Τουλάχιστον δέκα ασθενείς κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθούν για νοσηλεία σε κλινικές Covid των νοσοκομείων αναφοράς. Η συρροή στην ιδιωτική κλινική έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από την περασμένη εβδομάδα.

Συρροή κρουσμάτων σε ασθενείς καταγράφηκε και στο θεραπευτήριο Αθηνών στην Κυψέλη, όπως επίσης και σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Γέρακα, όπου έχουν εντοπιστεί θετικοί στην Covid-19 τουλάχιστον επτά από το σύνολο των 42 φιλοξενούμενων.

Σε κάθε περίπτωση, την Παρασκευή θα συνεδριάσουν οι λοιμωξιολόγοι και θα δώσουν τις τελικές εισηγήσεις στην κυβέρνηση, η οποία θα αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι. Πάντως, λιανικό εμπόριο και σχολεία είναι ο πρώτος στόχος του ανοίγματος για την κυβέρνηση, αλλά, με βάση τα τωρινά κρούσματα πάντα και την πληρότητα στις ΜΕΘ, σχολεία και λιανεμπόριο δεν φαίνεται να ανοίγουν την 1η Μαρτίου.

Tο άνοιγμα των καταστημάτων όλα δείχνουν πως πηγαίνει τουλάχιστον μία εβδομάδα πίσω, δηλαδή 8 Μαρτίου, και το άνοιγμά του θα εξαρτηθεί και από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Πάντως, η κυβέρνηση θέλει να ανοίξουν τα καταστήματα έστω και με τη μέθοδο του click away και γι’ αυτό ετοιμάστηκε και ο νέος πενταψήφιος αριθμός, το sms στο 13032, όπου θα στέλνουμε μήνυμα μόνο μία φορά την ημέρα για να κάνουμε τα ψώνια μας στα καταστήματα, όποτε αυτά ανοίξουν.

Ειδικότερα οι λοιμωξιολόγοι της επιτροπής αναμένεται να ξεκινήσουν να εξετάζουν λεπτομερώς τα επιστημονικά δεδομένα την Τετάρτη. Την Πέμπτη σε μία πιθανή δεύτερη συνεδρίαση της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων, θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για να αποφανθούν σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση της Αττικής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Αττικού Νοσοκομείου εκτιμά ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν θα επηρεάσει τα κρούσματα κορονοϊού. «Ο κόσμος φοράει μάσκα και μπαίνει ένας-ένας στα καταστήματα. Δεν βλέπω ότι ο ελληνικός πληθυσμός κάνει κάτι παράτυπο. Και η Ελλάδα τα κατάφερε αρκετά καλά», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στην Αττική τόνισε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Ωστόσο, όπως είπε, δεν χρειάζεται να «υπερεκτιμούμε τις μεταλλάξεις. θα υπάρχουν πάντοτε. Ο χειμώνας κάνει πιο βαριά τα κρούσματα».

«Καμπανάκι» από Σαρηγιάννη

Από τις πρώτες μέρες του Μαρτίου θα ξεκινήσει μια ανοδική πορεία, η οποία μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχει ήδη δημιουργήσει πιέσεις στο σύστημα υγείας.

Χαρακτηριστική δείχνει η πορεία της Αττικής, η οποία επηρεάζει τα αποτελέσματα ολόκληρης της χώρας. Η κορύφωση αναμένεται τις επόμενες ημέρες, με μια πτώση ως τις 3 Μαρτίου με μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων στα 500 περιστατικά ως το τέλος Μαρτίου. Τα δεδομένα αυτά, θα ισχύσουν υπό την προϋπόθεση ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα γίνει από τις 7 Μαρτίου με click away, τα δημοτικά θα ανοίξουν στις 14 Μαρτίου και τα Λύκεια στις 21 Μαρτίου. Και τότε βέβαια, η πορεία θα παραμένει σταθερή, οπότε δεν θα υπάρξει αποσυμπίεση, με αναπόφευκτες τις πιέσεις που θα συνεχίσουν να προστίθενται στο σύστημα υγείας.

Αντίστοιχες πιέσεις θα συνεχίσει να δέχεται και η Θεσσαλονίκη, η οποία σήμερα εμφάνισε δείκτη αναπαραγωγής Rt στο 1,3, σημαίνοντας την ανοδική τάση που διαφαίνεται. Η αυξητική τάση θα είναι ήπια ως τα μέσα Μαρτίου τόσο σε ότι αφορά τα κρούσματα, όσο και στις ΜΕΘ, με μια μικρή επιτάχυνση της ανόδου ως το τέλος του Μαρτίου αν δεν ληφθούν στο μεταξύ κάποια περιοριστικά μέτρα. Σε επίπεδο ημερησίων κρουσμάτων, οι εβδομαδιαίοι μέσοι όροι δείχνουν την ανοδική πορεία ξεκινώντας από τα 133 περιστατικά την ημέρα κατά μέσο όρο επτά ημερών, φτάνοντας τα 210 περιστατικά ως το τέλος Μαρτίου.

«Κόκκινες» περιοχές

Σύμφωνα με τον καθηγητή, έντονη δυναμική καταγράφεται και στην Χαλκιδική, όπου η σταθεροποίηση αναμένεται να φτάσει περί τα μέσα Μαρτίου, ενώ αντίστοιχα και η Θάσος με Rt στο 1,28 αναμένεται να εμφανίσει μια σταθεροποίηση, ώστε η αποκλιμάκωση να ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου.

Στην Πελοπόννησο ο καθηγητής Σαρηγιάννης προβλέπει κορύφωση του συγκεκριμένου κύματος στην Αχαϊα, η οποία εμφανίζει Rt 1,1 τις αμέσως επόμενες ημέρες, μεταξύ 26-28 Φεβρουαρίου. Αντίστοιχα στην Λακωνία, ξεκίνησε με πολύ αργούς ρυθμούς η αποκλιμάκωση η οποία θα οδηγήσει σε μια σταθεροποίηση τον ερχόμενο μήνα. Αντίθετα, έντονη ανοδική πορεία καταγράφεται στην Αρκαδία, όπου το Rt έχει φτάσει στο 2, είναι δηλαδή διπλάσιο από το ζητούμενο ώστε να μην υπάρχει αναπαραγωγή της πανδημίας.

Καταλήγοντας ο καθηγητής επισημαίνει ότι χρειάζεται να συνεχιστεί ο υψηλός αριθμός τεστ προκειμένου να εντοπίζονται καλύτερα τα σημεία όπου επικρατεί ο ιός , δίνοντας παράλληλα και τη χωροταξική κατανομή τους, ιδίως των κρουσμάτων. Την ίδια στιγμή είναι απαραίτητος ο έλεγχος των μεταλλαγμένων στελεχών, προκειμένου να αποτυπώνεται σωστά η επιδημιολογική εικόνα σε ολόκληρη τη χώρα.

ΠΗΓΕΣ: protothema.gr / ethnos.gr / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα