Top

Αποτελεσματικό το εμβόλιο J&J στη Ν. Αφρική – Έξαρση κρουσμάτων στις ΗΠΑ

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία ανά τον κόσμο.

Parallaxi
αποτελεσματικό-το-εμβόλιο-jj-στη-ν-αφρ-768929
Parallaxi
Εικόνα Unsplash

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία ανά τον κόσμο

Έρευνα-Νότια Αφρική: Υψηλή προστασία από το εμβόλιο της J&J 

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει καλά αποτελέσματα στη Νότια Αφρική, προσφέροντας προστασία απέναντι στη σοβαρή νόσηση και στον θάνατο, δήλωσε σήμερα μία από τους επικεφαλής της κλινικής δοκιμής στη χώρα.

Το εμβόλιο της J&J χορηγήθηκε σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας από τα μέσα Φεβρουαρίου στο πλαίσιο μιας ερευνητικής μελέτης, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάιο, με 477.234 υγειονομικούς να έχουν εμβολιαστεί, δήλωσε η Γκλέντα Γκρέι, μία από τους ερευνητές που ηγήθηκαν της έρευνας, σε συνέντευξη Τύπου.

Η ρυθμιστική αρχή της Νότιας Αφρικής ενέκρινε το εμβόλιο της J&J τον Απρίλιο, το οποίο χρησιμοποιείται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού μαζί με εκείνο της Pfizer.

Η Γκρέι είπε πως το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J προσέφερε 91% έως 96% προστασία από τον θάνατο, με αποτελεσματικότητα 67% κατά της μόλυνσης όταν κυριαρχεί η παραλλαγή Βήτα του κορονοϊού και περίπου 71% όταν κυριαρχεί η παραλλαγή Δέλτα.

“Σταθερά μετά τη λήψη του εμβολίου, υπήρξαν πολλοί λίγοι θάνατοι στην ομάδα των εμβολιασμένων σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, και έδειξε μια αξιοσημείωτη προστασία έως 96,2% απέναντι στον θάνατο”, είπε η Γκρέι.

“Αυτό ήταν το κύριο καταληκτικό σημείο μας και μπορούμε να πούμε πως το εμβόλιο αυτό προστάτευσε τους υγειονομικούς απέναντι στον θάνατο”, πρόσθεσε.

Η εμβολιαστική εκστρατεία της Νότιας Αφρικής ξεκίνησε με πολλά προβλήματα τον Φεβρουάριο, όταν η κυβέρνηση σταμάτησε τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca λόγω μιας μικρής δοκιμής που έδειχνε ότι το εμβόλιο προσέφερε ελάχιστη προστασία απέναντι σε ήπια έως μέτρια νόσηση που προκαλείται από την παραλλαγή Βήτα, η οποία ήταν κυρίαρχη στη χώρα εκείνη την περίοδο.

Από τότε οι εμβολιασμοί έχουν εντατικοποιηθεί — περισσότεροι από 8,3 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί έως και χθες, Πέμπτη.

Ο νεοδιορισθείς υπουργός Υγείας Τζο Φαάλα δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να αρχίσει να χρησιμοποιεί και άλλα εμβόλια, που έχουν λάβει έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή, περιλαμβανομένου εκείνου της Sinovac.

“Κρίθηκε… επίσης ότι το (εμβόλιο της) AstraZeneca, το οποίο έχει αποδειχθεί τώρα πως είναι αποτελεσματικό απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα, ότι θα μπορούσαμε επίσης να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να το επαναφέρουμε σε χρήση”, είπε ο Φάαλα.

Μαρόκο: Πάνω από 12.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού –ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα

Το μαροκινό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 12.039 κρούσματα του SARS-CoV-2, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ρεκόρ από την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα, με το σύνολο των μολύνσεων να φθάνει τις 665.325.

Παράλληλα υπέκυψαν 72 ασθενείς με την COVID-19, αυξάνοντας τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο Μαρόκο σε 10.087 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονταν χθες 1.432 ασθενείς με την COVID-19.

Από την 28η Ιανουαρίου, όταν άρχισε εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στη χώρα των 37 εκατομμυρίων κατοίκων – με την αξιοποίηση κυρίως του σκευάσματος της κινεζικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Sinopharm –, έχουν λάβει μια δόση εμβολίου 14,8 εκατ. πολίτες, εκ των οποίων 10,7 εκατ. έχουν λάβει και τη δεύτερη.

ΗΠΑ: Το CNN απέλυσε τρεις εργαζόμενους επειδή δεν είχαν εμβολιαστεί 

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ενημέρωσε χθες Πέμπτη το προσωπικό του ότι τρεις εργαζόμενοι απολύθηκαν επειδή παραβίασαν την υγειονομική πολιτική του και πήγαν στο γραφείο για να εργαστούν αν και δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της covid-19, μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Σε εσωτερικό υπόμνημα που εστάλη στα μέιλ του προσωπικού του CNN, και το οποίο διέρρευσε σε πολλά μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, ο πρόεδρος του τηλεοπτικού δικτύου Τζεφ Ζάκερ εξήγησε ότι οι τρεις εργαζόμενοι εμφανίστηκαν στο γραφείο την προηγούμενη εβδομάδα χωρίς να έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19. Και οι τρεις “απολύθηκαν”.

“Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: έχουμε υιοθετήσει πολιτική μηδενικής ανοχής στο θέμα”, τόνισε ο Ζάκερ στο υπόμνημα. “Πρέπει να είστε εμβολιασμένοι για να έρθετε στο γραφείο. Και πρέπει να είστε εμβολιασμένοι για να εργαστείτε σε ρεπορτάζ μαζί με άλλους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν θα εισέλθετε στα γραφεία ή όχι. Τελεία”, πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής το CNN ακολουθεί μια πολιτική που βασίζεται στην εμπιστοσύνη ζητώντας από τους εργαζόμενους του να εμβολιαστούν κατά της covid-19 χωρίς ωστόσο να ζητεί αποδείξεις. Όμως αυτό ενδέχεται να αλλάξει στο μέλλον, προειδοποίησε ο Ζάκερ.

Τον Μάιο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε αναφέρει ότι οι εργοδότες μπορούν νόμιμα να απαιτούν από τους υπαλλήλους τους που εργάζονται με φυσική παρουσία να εμβολιαστούν.

Μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου, όπως η Facebook, η Google και η Microsoft έχουν ανακοινώσει ότι οι υπάλληλοί τους θα πρέπει να εμβολιαστούν προτού επιστρέψουν στα γραφεία.

Ο Ζάκερ επεσήμανε εξάλλου ότι η επιστροφή στην εργασία με φυσική παρουσία, που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 7 Σεπτεμβρίου, αναβάλλεται για αργότερα, τον Οκτώβριο. Αυτή την περίοδο περίπου το ένα τρίτο των συντακτών του τηλεοπτικού δικτύου εργάζεται με φυσική παρουσία, σε εθελοντική βάση, διευκρίνισε ο ίδιος.

ΗΠΑ: Σε έξαρση τα κρούσματα στις πολιτείες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού 

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων covid-19 στις ΗΠΑ έχει φτάσει στον υψηλότερο αριθμό εδώ και ένα εξάμηνο, με περισσότερες από 100.000 μολύνσεις να εντοπίζονται σε εθνικό επίπεδο καθώς το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού πλήττει τη Φλόριντα και άλλες πολιτείες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών πλησίασε τις 95.000, πενταπλάσια σε διάστημα σε σχέση με ένα μήνα πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε το Reuters την Τετάρτη.

Την προηγούμενη εβδομάδα τα μισά κρούσματα covid-19 στις ΗΠΑ όπως και οι νοσηλείες εντοπίζονται σε επτά πολιτείες με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού – τη Φλόριντα, το Τέξας, το Μιζούρι, το Άρκανσο, τη Λουιζιάνα, την Αλαμπάμα και το Μισισιπή–, δήλωσε ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την πανδημία Τζεφ Ζιντς στους δημοσιογράφους.

“Παρατηρούμε τρομακτική τάση #covid-19 στα νοσοκομεία μας”, έγραψε στο Twitter η Λίνα Χιλντάγκο, η ανώτατη αξιωματούχος της κομητείας Χάρις, της πιο πολυπληθούς του Τέξας στην οποία ανήκει και το Χιούστον. “Αυτή τη στιγμή αν είστε ανεμβολίαστοι από επιλογή, είστε συνεργοί σε αυτή την κρίση”.

Στο μεταξύ η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να προσφέρει μια τρίτη, αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της covid-19 στους Αμερικανούς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, δήλωσε χθες Πέμπτη ο δρ. Άντονι Φάουτσι. Την Τετάρτη ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει ότι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων ενδέχεται να διπλασιαστεί και να φτάσει τις 200.000 τις επόμενες εβδομάδες λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

Έξαρση στη Φλόριντα

Η Φλόριντα αποτελεί επίκεντρο της νέας έξαρσης των κρουσμάτων του κορονοϊού, ενώ χθες Πέμπτη κατέγραψε νέο ρεκόρ νοσηλειών, με 12.373 κλίνες να είναι κατειλημμένες από ασθενείς με covid-19, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Πόρων (HHS). Στη Φλόριντα νοσηλεύονται περισσότερα παιδιά με κορονοϊό σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη πολιτεία των ΗΠΑ.

Η Λουιζιάνα και το Άρκανσο επίσης είναι αντιμέτωπες με ρεκόρ ή αριθμούς που πλησιάζουν ρεκόρ ασθενών που νοσηλεύονται με covid-19.

Στο μεταξύ η Βιρτζίνια έγινε χθες η τρίτη πολιτεία,μετά την Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη, που επιβάλει τον εμβολιασμό ή τα εβδομαδιαία διαγνωστικά τεστ για τους υπαλλήλους της πολιτείας. Υποχρεωτικός είναι ο εμβολιασμός για κάποιους κυβερνητικούς υπαλλήλους μόνο στο Νιού Τζέρσι.

Ο αριθμός των κρουσμάτων σημειώνει άνοδο στην κομητεία του Λος Άντζελες, δήλωσε η επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας Μπάρμπαρα Φέρερ, όμως φαίνεται ότι περιορίζεται μετά τη δραματική άνοδο την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων covid-19 ώθησε περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες να απαιτήσουν από τους υπαλλήλους τους να εμβολιαστούν, ενώ κάποιες ανακοίνωσαν ότι θα καθυστερήσουν τα σχέδιά τους για επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία.

Κούβα: 93 θάνατοι, σχεδόν 8.400 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 93 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 8.399 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο κράτος της Καραϊβικής να φθάνει τους 3.184 νεκρούς επί συνόλου 431.632 μολύνσεων ως εδώ.

Η Αβάνα, η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της χώρας (2 εκατ. κάτοικοι), κατέγραψε τις περισσότερες μολύνσεις το προηγούμενο 24ωρο (1.461), ακολουθούμενη από τις επαρχίες Σιέγο δε Άβιλα (1.028) και Ματάνσας (728).

Οι αρχές ανησυχούν πως θα σημειωθεί ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των μολύνσεων τις επόμενες ημέρες.

Συνεχίζουν έτσι την προσπάθεια να ανοσοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες: την πρώτη δόση εμβολίων για την COVID-19 που αναπτύχθηκαν εγχωρίως έχουν λάβει 4,4 εκατ. άνθρωποι, ενώ πάνω από 2,7 εκατ. θεωρείται πως έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως.

Αν και η επιδημιολογική κατάσταση στην Κούβα έχει επιδεινωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, δεν συγκρίνεται με αυτή σε άλλα κράτη της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Φιλιππίνες: Νέο lockdown στη Μανίλα, καθώς ο αρiθμός των κρουσμάτων παρουσιάζει έξαρση

Νέο lockdown τέθηκε σε ισχύ σήμερα στη Μανίλα καθώς οι αρχές των Φιλιππίνων προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση της covid-19 στη χώρα, την ώρα που παρουσιάζεται έξαρση των κρουσμάτων λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού.

Σήμερα το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν στη χώρα 10.623 νέα κρούσματα covid-19. Πρόκειται για τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό μολύνσεων εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες.

Συνολικά στη χώρα έχουν καταγραφεί 1.638.345 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας και 28.673 θάνατοι.

Στην ευρύτερη περιοχή της Μανίλας, όπου ζουν περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι, η αστυνομία έχει στήσει οδοφράγματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές αναμονής καθώς αστυνομικοί ελέγχουν τα οχήματα προκειμένου να βεβαιωθούν ότι σε αυτά επιβαίνουν μόνο εργαζόμενοι πρώτης γραμμής.

Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι ένα κύμα μολύνσεων που οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, που θεωρείται πιο μεταδοτικό, θα μπορούσε να φέρει στα όριά τους τα νοσοκομεία τις επόμενες ημέρες, αν δεν λαμβάνονταν πιο δραστικά περιοριστικά μέτρα στην πρωτεύουσα.

Το lockdown που είχε ανακοινωθεί την προηγούμενη εβδομάδα επεκτάθηκε χθες στην επαρχία Λαγκούνα, νότια της Μανίλας, ενώ οι περιορισμοί ενισχύθηκαν και σε άλλες περιοχές όπου παρατηρήθηκε έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Τις τελευταίες εβδομάδες εντοπίστηκαν στις Φιλιππίνες περισσότερα από 330 κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα και οι αρχές φοβούνται ότι θα εξαπλωθεί σε όλο το αρχιπέλαγος.

Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την ανάσχεση της πανδημίας έχουν επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της χώρας, με εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν μείνει άνεργοι και πολλές οικογένειες να ζουν στην αβεβαιότητα.

Το νέο lockdown ενδέχεται να επιδεινώσει το φαινόμενο της φτώχειας, με την κυβέρνηση να έχει καταβάλει μέχρι στιγμής μόλις 4.000 πέσος (67 ευρώ) βοήθεια ανά νοικοκυριό.

Μόνο οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους τις επόμενες δύο εβδομάδες.

 Νότια Κορέα: Παρατείνονται για δύο εβδομάδες τα περιοριστικά μέτρα

Ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας, ο Κιμ Μπου-κιουμ, ανακοίνωσε σήμερα ότι τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στη χώρα θα παραταθούν για δύο εβδομάδες, καθώς οι υγειονομικές αρχές είναι αντιμέτωπες με ξεσπάσματα της πανδημίας του νέου κορονοϊού σε όλη την επικράτεια ενώ αυξάνονται οι ασθενείς με βαριές μορφές της COVID-19.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση έκανε αυστηρότερους τους περιορισμούς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς πλησιάζει η κορύφωση της περιόδου διακοπών.

Στη μητροπολιτική περιοχή της Σεούλ και στα περίχωρά της απαγορεύθηκαν οι συγκεντρώσεις άνω των δύο προσώπων μετά τις 18:00, ενώ στην υπόλοιπη χώρα απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των τεσσάρων.

Ο πρωθυπουργός Κιμ χαρακτήρισε απαραίτητη την παράταση των περιορισμών προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού και να μπορέσουν να ανοίξουν ξανά με ασφάλεια τα σχολεία σε δύο εβδομάδες.

Ειδικοί καλούν να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, κυρίως επειδή ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση διπλασιάστηκε σε τρεις εβδομάδες, καθώς μολύνονται κυρίως νεότεροι πολιτών πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί και η πρόοδος της εκστρατείας ανοσοποίησης είναι αργή.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση έχει φθάσει τους 376.

Ο δείκτης θνητότητας παραμένει πάντως χαμηλός (στο 1,02%).

Η κορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA) εξάλλου ενημέρωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 1.704 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 4 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 2.113 νεκρούς επί συνόλου 207.406 μολύνσεων.

Αφότου άρχισε η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στη χώρα, την 26η Φεβρουαρίου, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση κάποιου από τα εγκεκριμένα εμβόλια για την COVID-19 συνολικά 19,95 εκατομμύρια άνθρωποι (το 40% του πληθυσμού), εκ των οποίων έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως κάπου 7,52 εκατ. (το 14,7%).

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Πάνω από 700 χιλ κρούσματα σε μια μέρα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα