Ελλάδα

Αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας βλέπει η αντιπολίτευση

Τι σχολίασαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βουλή.

Parallaxi
αποτυχία-της-κυβέρνησης-στην-αντιμετ-510239
Parallaxi

Βολές των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για τον χειρισμό της πανδημίας, εξαπολύθηκαν σε σημερινή συζήτηση στη Βουλή.

Φ. Γεννηματά: Αποτύχατε να διαχειριστείτε την πανδημία σε όλα τα επίπεδα

«Κύριε Μητσοτάκη ήρθατε σήμερα με άλλο ύφος και άλλη διάθεση. Και πώς θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά; Αφού αποτύχατε να διαχειριστείτε την πανδημία σε όλα τα επίπεδα» ανέφερε, ξεκινώντας την ομιλία της στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πανδημία, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Σε ότι αφορά το ΕΣΥ, δεν δημιουργήσατε εγκαίρως κλίνες ΜΕΘ» και «δεν προσλάβατε το αναγκαίο προσωπικό», είπε η κ. Γεννηματά χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία τραγική. «Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και θάνατοι στους διαδρόμους. Ελλείψεις σε ειδικούς γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και τεχνολόγους. Ελάχιστα ασθενοφόρα. Μόλις ένα ανά 120.000 κατοίκους στην Αττική, ενώ σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα έπρεπε να είναι 1 για κάθε 30.000 κατοίκους».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε πως «Τα μέτρα σας πήγαν στράφι» και πως «Δεν πείσατε τους πολίτες. Οδηγήσατε το ΕΣΥ σε βαθύ κόκκινο. Τις οικογένειες με παιδιά, μαθητές και φοιτητές σε απόγνωση, σε ψυχολογική κατάρρευση. Εργαζόμενους στην ανασφάλεια τη φτώχεια και την ανεργία».

Ο λόγος που επιμέναμε και επέμενα προσωπικά για αυτή τη συζήτηση αγαπητοί συνάδελφοι ήταν γιατί βλέπαμε τι ερχόταν, είπε στη συνέχεια η Φώφη Γεννηματά, εξηγώντας ότι: βλέπαμε την ανάγκη για ένα Εθνικό Σχέδιο για να προλάβουμε όλα αυτά που ζούμε.

Την ευθεία κατηγορία ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα απέδωσε η Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο διαδέχθηκε στο βήμα της Βουλής, όπως προβλέπει ο Κανονισμός, καθώς η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε τη διεξαγωγή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Παράλληλα, δήλωσε έτοιμη για διάλογο και συνεννόηση, ώστε να προκύψει ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ κατέθεσε συνολικό πακέτο προτάσεων.

«Εμείς επιμένουμε και είμαστε εδώ. Με τις προτάσεις μας, το πρόγραμμά μας, για να συνεννοηθούμε και να οδηγήσουμε όλοι μαζί την ελληνική κοινωνία έξω από την δοκιμασία. Και μετά θα έχουμε όλο τον χρόνο και την πολυτέλεια να ακονίσουμε τα πολιτικά μας ξίφη και να διαφωνήσουμε. Τώρα είναι ώρα εθνικής μάχης. Τώρα κρινόμαστε όλοι.

Αποφασίστε, λοιπόν, κ. πρωθυπουργέ, αν μπορείτε, επιτέλους, να αρθείτε στο ύψος των αναγκών, που απαιτούν εθνική συνεννόηση ή θα συνεχίσετε να είστε ο πρωθυπουργός της ανεπάρκειας, της διαίρεσης και της κοινωνικής αδικίας», ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό είπε ότι έβαλε την υπογραφή του σε απανωτά αχρείαστα lock down ακορντεόν και στο μεγαλύτερο σε διάρκεια, αποτυχημένο, lock down της Ευρώπης.

«Τα μέτρα σας πήγαν στράφι. Δεν πείσατε τους πολίτες. Οδηγήσατε το ΕΣΥ σε βαθύ κόκκινο. Τις οικογένειες με παιδιά, μαθητές και φοιτητές σε απόγνωση, σε ψυχολογική κατάρρευση. Εργαζόμενους στην ανασφάλεια τη φτώχεια και την ανεργία. Την αγορά και τους μικρομεσαίους σε βασανιστικό θάνατο.

Διχάσατε και εμπλέξατε σε πολιτικούς καιροσκοπισμούς την επιτροπή των ειδικών. Σιγοντάρατε την κακοφωνία μεταξύ τους και δημιουργήσατε μεγαλύτερη σύγχυση και ανασφάλεια στους πολίτες», υποστήριξε ο κ. Γεννηματά απευθυνόμενη προς τον κ. Μητσοτάκη.

Σημείωσε πως ζήτησε τη συζήτηση επειδή το Κίνημα Αλλαγής είχε προβλέψει τη δυσμενή εξέλιξη της πανδημίας και την αδυναμία της κυβέρνησης να τη διαχειριστεί. «Κάθε καθυστέρηση, κάθε παλινωδία, κάθε ψεύτικη ελπίδα ή κάθε όξυνση απογοητεύει ακόμα περισσότερο την ήδη κουρασμένη Ελληνική κοινωνία και οδηγεί ολοταχώς σε πλήγμα της κοινωνικής συνοχής που τόσο ακριβά πληρώσαμε στο παρελθόν. Δεν έχετε το δικαίωμα κ. Μητσοτάκη, αλλά κι εσείς κ. Τσίπρα, με τις κοκορομαχίες σας και την τεχνητή όξυνση, να μας γυρίσετε πίσω στις σκοτεινές μέρες που οι φωνές της λογικής πνίγονταν από τις φωνές της δημαγωγίας, του διχασμού και της παραπληροφόρησης», είπε η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη ταυτόχρονα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να συμφωνήσουν η κυβέρνηση και τα κόμματα στις βασικές κατευθύνσεις ενός αποτελεσματικού σχεδίου και πρότεινε, μεταξύ άλλων:

*’Αμεση ενίσχυση του ΕΣΥ

*Ενιαίο συντονιστικό κέντρο

* Όχι μικτά νοσοκομεία.

* ‘Αμεση ενίσχυση του προσωπικού του ΕΣΥ, με άμεσες προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών και αύξηση των αμοιβών των γιατρών με ένταξή των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά

*Επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τάχθηκε υπέρ του ασφαλούς ανοίγματος της αγοράς με συνεχή test ελέγχου και με στοχευμένη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων γιατί ο κίνδυνος για λουκέτα είναι ορατός. «Ρευστότητα τώρα, επιστρεπτέα προκαταβολή με το 70% του ποσού ενίσχυση.’Αμεση ρύθμιση των οφειλών: Προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. 120 δόσεις και 30% κούρεμα της οφειλής για τους συνεπείς προς τις τράπεζες», σημείωσε.

Για τα σχολεία, τόνισε ότι χρειάζεται σταδιακό άνοιγμα, χωρίς συνωστισμό στις τάξεις, ακόμη και με εκ περιτροπής διδασκαλία και υποχρεωτικά τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς κάθε εβδομάδα.

Ειδική αναφορά έκανε για το Ταμείο Ανάκαμψης όπου επέκρινε τον πρωθυπουργό πως μετατρέπει «μια ακόμη εθνική υπόθεση, σε αποκλειστικό ζήτημα χειρισμού της κυβέρνησής σας. Η περίοδος όμως εφαρμογής του Προγράμματος υπερβαίνει το χρονικό όριο της θητείας σας και κανείς δεν σας έχει δώσει λευκή επιταγή. Ο ίδιος ο τίτλος του προγράμματος σας, το Ελλάδα 2.0, προαναγγέλλει ότι οδηγούμαστε στην Ελλάδα των δυο ταχυτήτων που συνεχώς αποκλίνουν», εκτίμησε.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατέληξε τονίζοντας: «Με τις προτάσεις μας και σήμερα θέλουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στις αποφάσεις που λαμβάνονται αυτές τις ημέρες και είναι καθοριστικές. Ο διαρκής αγώνας μας, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, δικαιώνεται στις συνειδήσεις των πολιτών.

Όσο και αν γίνεται προσπάθεια να φιμωθεί η παράταξη που άφησε αποτύπωμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, είμαστε και παραμένουμε η μοναδική αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική δύναμη για πρόοδο και ευημερία.

Και σήμερα πια μπορεί κανείς να κάνει τις συγκρίσεις των κυβερνήσεων της δημοκρατικής παράταξης και των σημερινών ολοκληρωμένων μας προτάσεων με την προηγούμενη και τη σημερινή κυβέρνηση και την τωρινή τους στάση.

Κάντε λοιπόν τα αναγκαία πριν να είναι αργά και μας βυθίσετε σε έναν κυκεώνα αλλεπάλληλων κρίσεων, από τις οποίες θα χρειαστούν χρόνια να ξαναβγούμε.

Εμείς επιμένουμε και είμαστε εδώ.

Με τις προτάσεις μας, το πρόγραμμά μας, για να συνεννοηθούμε και να οδηγήσουμε όλοι μαζί την ελληνική κοινωνία έξω από τη δοκιμασία».

Δ. Κουτσούμπας: Να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή των οικογενειών που βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα του αυτισμού, ξέρουν καλύτερα από όλους τι πρέπει να γίνει

Με αναφορά στην Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό ξεκίνησε την σημερινή του ομιλία στη Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων.

«Σήμερα απαιτείται ένα πανελλαδικά ανεπτυγμένο δίκτυο δημόσιων δομών πρώϊμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης στελεχωμένο με επαρκές εξειδικευμένο προσωπικό, με σύγχρονο εξοπλισμό για τα αυτιστικά παιδιά.

Όπως απαιτείται και ανάπτυξη ενός συστήματος δημοσιών υπηρεσιών εκπαίδευσης και αποκατάστασης στην προοπτική της ισότιμης ένταξης των παιδιών στην κοινωνία και την παραγωγή» τόνισε.

«Ας ακουστεί με αφορμή έστω αυτή τη Μέρα πιο πλατιά, πιο δυνατά η φωνή των οικογενειών που βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα του αυτισμού. Ξέρουν καλύτερα από όλους μας τι πρέπει να γίνει» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Το πρόγραμμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της εστίασης, κάτω από την πίεση και τις αντιδράσεις, δεν αντιμετωπίζει επί της ουσίας τα αδιέξοδα των επαγγελματιών και των εργαζόμενων, σε έναν κλάδο που παραμένει για πάνω από 7 μήνες κλειστός, από την εγκληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας. Είναι προσανατολισμένο σε συγκεκριμένες κατηγορίες του κλάδου, ενώ χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις αποκλείονται. Επίσης, τίθεται ως κριτήριο μόνο ο τζίρος του 2020, ενώ τα καταστήματα αυτά παραμένουν κλειστά σχεδόν ένα 4μηνο και το 2021» αναφέρει σε σχόλιό του το ΚΚΕ.

Τσίπρας: Το success story Μητσοτάκη κατέστρεψε την «εμπιστοσύνη»

«Για τους επαγγελματίες της εστίασης με χαμηλότερα εισοδήματα, ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά τους την επόμενη μέρα αναμένεται δύσβατος και γεμάτος ανασφάλεια, αφού θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ζημιές των προηγούμενων μηνών και τα συσσωρευμένα χρέη των επόμενων. Γι’ αυτό το λόγο είναι επιτακτική η ανάγκη να διεκδικηθεί η ψήφιση των ουσιαστικών μέτρων στήριξης, που περιλαμβάνει η πρόταση νόμου που κατέθεσε στη βουλή το ΚΚΕ, άμεσου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, όπως η διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες, η μείωση φορολογίας και η επαναφορά αφορολόγητου ορίου κλπ.» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

Βαρουφάκης: Με ευθύνη της κυβέρνησης χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία να βγει η Ελλάδα νικήτρια

Με βάση ένα πλήρες χρονολόγιο εξέλιξης της πανδημίας και της κυβερνητικής πολιτικής, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με ευθύνη της κυβέρνησης χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία να προστατευτούν οι πολίτες, να βγει η Ελλάδα νικήτρια, σώζοντας ανθρώπους, κρατώντας επιχειρήσεις ζωντανές και ξεφεύγοντας από την «χρεοδουλοπαροικία».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση «για την απέχθειά της για οτιδήποτε είναι δημόσιο αγαθό», ενώ έκανε λόγο και για «δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κλινακάρχες, καναλάρχες, κολλεγιάρχες και γενικώς ολιγάρχες»

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο κ. Βαρουφάκης υπενθύμισε διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη στις 17 Μαρτίου 2020, στο οποίο ανέφερε για τους γιατρούς του ΕΣΥ ότι «δεν σας αρκεί μόνο ένα χειροκρότημα και ένας δημόσιος έπαινος, αλλά και κάτι παραπάνω. Και θα μεριμνήσω προσωπικά για αυτό». Μόνο, είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, που αυτό το «κάτι παραπάνω» «που θα κάνατε για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές ήταν οι διοικητικές και ποινικές διώξεις τους όταν τόλμησαν να αποκαλύψουν τις πραγματικές συνθήκες εργασίας τους».

Στην συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και την κυβερνητική πολιτική. Σχολιάζοντας την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης από τον πρωθυπουργό, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για «ευφάνταστο σχέδιο το οποίο μάλιστα συγκρίνατε με την Εθνική Παλιγγενεσία, τρομάρα σας». Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι το καθαρό κέρδος για το δημόσιο θα είναι το πολύ 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σημείωσε, «τα λεφτά είναι πολλά. Αλλά ποια λεφτά και εις όφελος ποίων;».

* Των κορακιών της Τράπεζες Πειραιώς που άλλη μια φορά πληρώνει ο πολίτης την ώρα που εκείνη πουλά τα δάνειά του στα αρπακτικά που τους παίρνουν τηλέφωνο να τους εξευτελίσουν απαιτώντας 100 ευρώ για δάνεια που αγόρασαν 3 ευρώ

* Των καζιναρχών, του κ. Λάτση, του ΟΠΑΠ και των διάφορων Ελ Ντοράντο που βλέπουν τη χώρα σαν πεδίο βολής φτηνό για να ασκούν την τέχνη του βρίζοντας τους ντόπιους

*Της Φράπορτ που, αφού μας πήρε με δικά μας λεφτά τα αεροδρόμια, τώρα θα κάνει επενδύσεις με τα χρήματα του ταμείου σας.

Υπό αυτή την οπτική, ο κ. Βαρουφάκης είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Πόσο ακόμα θα χρεώνεται ο μικρομεσαίος υπέρ των αρπακτικών που τον στοιχειώνουν και που παραμονεύουν να του πάρουν το σπίτι, το μαγαζί, την φύση μας, ακόμα και τις λαϊκές μα αγορές;».

«Πουθενά. Μόνο αρπαχτές για τους ημέτερους έχει ο μπαχτσές».

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «όσο αυξάνετε τους τόνους και επενδύετε στην προπαγάνδα, όσο περισσότερη κακία δείχνετε στους μεροκαματιάρηδες των λαϊκών αγορών, όσο πιο πολύ διώκετε του γιατρούς του ΕΣΥ και τη νεολαία μας, τόσο πλησιάζει αυτή η στιγμή. Η στιγμή που η πραγματικότητα θα κάνει ακόμα και τους δικούς σας οπαδούς να αναρωτηθούν:«πόσο ακόμα θα τους ανεχόμαστε;».

Βελόπουλος: Αποδειχτήκατε λίγοι στη διαχείριση της πανδημίας

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει τα σκληρότερα μέτρα παγκοσμίως έναντι του κορονοϊού, μέτρα επιπέδου Βενεζουέλας, και όπως πάλι απέτυχε. Εδώ και μήνες ζητούσαμε να μην υπάρχουν καθολικά lockdown, να μην κλείσουν τα πάντα παντού. Εσείς που το εφαρμόσατε, είδαμε τα αποτελέσματα, είχαμε 8.000 νεκρούς» δήλωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος.

«Ισορροπεί πλέον η κατάσταση στις ΜΕΘ. Μα με τόσους θανάτους λογικό είναι. Θέλω επίσης να ψάξετε τις εταιρείες που εμπλέκονται στα self test γιατί δεν είναι όλες αξιόπιστες» ενώ όπως τόνισε, του κατήγγειλαν αστυνομικοί ότι «έχουν πάρει εντολή από τους ανωτέρους τους να κόβουν 10 πρόστιμα την ημέρα σε πολίτες για παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού και όταν τα καταφέρνουν, να φεύγουν από την υπηρεσία και να πηγαίνουν σπίτι τους» είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σημείωσε επίσης πως δεν γίνεται «να δηλώνει ο πρωθυπουργός ότι ανοίγει την αγορά και μετά να έρχεται και να λέει στους πολιτικούς αρχηγούς ότι θα πρέπει να καταθέσουν προτάσεις. Πρώτα κατατίθενται οι προτάσεις και μετά λαμβάνονται τέτοιου είδους αποφάσεις». Όσον αφορά τα self test είπε ότι δεν μπορεί να τα πραγματοποιεί μόνος του ο πολίτης στο σπίτι ή ακόμη και στο φαρμακείο, καθώς αποτελεί διαγνωστική πράξη, που απαιτεί παρουσία ιατρικού προσωπικού.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα