ΑΠΘ: Εφαρμογή τηλεϊατρικής για υποβοήθηση ατόμων με σοβαρά προβλήματα όρασης

Η πλατφόρμα διατίθεται για εφαρμογή σε ασθενείς κυρίως με εξελικτικά προβλήματα όρασης.

Parallaxi
απθ-εφαρμογή-τηλεϊατρικής-για-υποβοή-516473
Parallaxi

απθ-2

Το Εργαστήριο Πειραματικής Οφθαλμολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει δημιουργήσει μία ψηφιακή πλατφόρμα υποβοήθησης για την εξ αποστάσεως επικοινωνία ιατρού και ασθενών με σοβαρά προβλήματα όρασης, ακολουθώντας τη διεθνή πρακτική που βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα.

Πρόκειται για ένα νέο όπλο στη φαρέτρα του οφθαλμιάτρου, ιδιαίτερα σημαντικό για ασθενείς που βρίσκονται μακριά από τον τόπο παροχής εξειδικευμένης ιατρικής βοήθειας ή έχουν προβλήματα μετακίνησης.

Είναι ένα ψηφιακό εργαλείο – βοήθημα, που δοκιμάσθηκε στο εργαστήριο σε άτομα με χαμηλή όραση και περιλαμβάνει διάφορα τεστ αξιολόγησης.

Η εφαρμογή αυτή δεν υποκαθιστά την εξέταση στο οφθαλμολογικό ιατρείο, δίνει όμως τη δυνατότητα στον ιατρό να αξιολογεί ευρήματα που θέτουν ένδειξη για άμεση οφθαλμολογική παρέμβαση, ώστε να προλαμβάνονται και να αντιμετωπίζονται έγκαιρα πιθανές μεταβολές που είναι σημαντικές για την εξέλιξη της πάθησης,

Η πλατφόρμα διατίθεται για εφαρμογή σε ασθενείς κυρίως με εξελικτικά προβλήματα όρασης.

Τα άτομα αυτά μπορούν να εκπαιδεύονται στη χρήση της εφαρμογής στο Εργαστήριο Πειραματικής Οφθαλμολογίας του ΑΠΘ, μετά από ραντεβού στο τηλ: 2310-999924, ώστε να μπορούν να την αξιοποιήσουν συνεργαζόμενοι με τον ιατρό τους.

Υπάρχει συνεχιζόμενη έρευνα και η πλατφόρμα εξελίσσεται, αξιοποιώντας, με τον συνεργαζόμενο φορέα mSENSIS, και τις τεχνολογικές εξελίξεις, ώστε να προσφέρει νέες προοπτικές στον τομέα της τηλεïατρικής, που τον τελευταίο καιρό καθιερώνεται διεθνώς.

Επικεφαλής είναι ο Καθηγητής κ. Καραμπατάκης Βασίλειος, επιστημονικός υπεύθυνος έρευνας του Εργαστηρίου Πειραματικής Οφθαλμολογίας, στα πλαίσια του προγράμματος Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ – ΕΣΠΑ 2014-2020.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα