Επικαιρότητα

ΑΠΘ: Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση της κατάληψης στο Βιολογικό

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά του πανεπιστημίου

Parallaxi
απθ-επιχείρηση-της-ελ-ασ-για-την-εκκέν-865153
Parallaxi

Σε εξέλιξη βρίσκεται αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κατάληψης, που υπήρχε από φοιτητές και μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου επί 34 χρόνια στο κτίριο του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών. Η πρόσκληση στην αστυνομία έγινε από τον Πρύτανη του ΑΠΘ που έχει δηλώσει από την πρώτη μέρα ότι θα εκκενώσει τις καταλήψεις και επέλεξε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να το κάνει. 

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά του πανεπιστημίου, τη στιγμή που συνεργεία πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί εργασίες κατεδάφισης μέσα στο κτίριο.

Στον χώρο που λειτουργούσε το λεγόμενο «Στέκι του Βιολογικού» πρόκειται να ξεκινήσουν εργασίες για τη δημιουργία ενοποιημένης Βιβλιοθήκης της Σχολής Θετικών Επιστημών, που θα εξυπηρετεί 5000 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και 350 μέλη του διδακτικού προσωπικού κι έχει προϋπολογισμό 1,3 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα είχε πραγματοποιηθεί καταδρομική επίθεση στο κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου από ομάδα 30 κουκουλοφόρων που είχαν γράψει στους ορόφους του κτιρίου συνθήματα υπέρ της συγκεκριμένης κατάληψης και απειλητικά μηνύματα για τις πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος.

Πρόκειται για μία ιστορική κατάληψη. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση όταν συμπληρώθηκαν τα 20 χρόνια.

“Ένας χώρος με μουσική. Χρώματα στους τοίχους. Αφίσες και έντυπα για ότι γίνεται μέσα στο πανεπιστήμιο και έξω από αυτό. Αύριο το βράδυ έχει προβολή και μεθαύριο συναυλία. Κάποιοι παίζουν σκάκι στο ένα τραπέζι, αυτό το μπλε με το ψάρι πάνω, ενώ στο δίπλα τραπέζι άλλοι και άλλες συζητάνε κραυγάζοντας. Δυο παιδιά από έξω βάφουν ένα πανό, ενώ μια φοιτήτρια φτιάχνει το πρωινό της καφεδάκι.

Ένας χώρος για τις ανάγκες και επιθυμίες μας, τις απλές και καθημερινές, τις προσωπικές και τις συλλογικές. Ένας χώρος δικός μας, δίπλα στο στριμωγμένο αμφιθέατρο, στο κυλικείο του “Γρηγόρη Μικρογεύματα”, στο μουντό ισόγειο. Ένας χώρος μέσα στον χώρο που ζούμε καθημερινά. Ένας χώρος συνάντησης, ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας, κοινωνικής δράσης και πολιτικής αναζήτησης. Ένας χώρος όπου εμείς θα οργανώνουμε την καθημερινότητα μας πάνω στις δικές μας ανάγκες.

Αυτές ήταν οι ανάγκες και οι επιθυμίες που γέννησαν το Στέκι στο Βιολογικό πριν από 14 περίπου χρόνια, μέσα από την δράση τότε του Συλλόγου Φοιτητών Βιολογικού, και που το κράτησαν – λιγότερο ή περισσότερο – ζωντανό όλο αυτό το διάστημα, μέσα από την δράση διαφόρων προσώπων και ομάδων που συμμετείχαν στο στέκι και στην διαχειριστική του συνέλευση.

Μέσα σε όλη αυτή την πορεία, με δυσκολίες, εμπόδια και λάθη, θελήσαμε πάντα να κρατήσουμε το Στέκι ως έναν ανοιχτό κοινωνικό χώρο συνάντησης ανθρώπων από τις γύρω σχολές, ανθρώπων που ενδιαφέρονται απλώς για το στέκι, ανθρώπων που ασχολούνται με το Σύλλογο τους, το κινηματογράφο, τη μουσική. Χωρίς καμία διάθεση αποκλεισμού, βάλαμε απλά κάποια όρια για να μπορούμε να συμβιώνουμε. Έτσι είπαμε για παράδειγμα ότι δεν χωρούν εδώ μέσα ρατσιστικές, σεξιστικές ή φασιστικές απόψεις, γιατί θα πετούσαν έξω από το στέκι άλλες συλλογικότητες και ανθρώπους, όπως οι μετανάστες κοκ. Προσπαθήσαμε να λειτουργούμε το στέκι συμμετοχικά, χωρίς ιεραρχίες και διοικήσεις. Αποφασίσαμε ότι υπεύθυνη για το στέκι θα είναι μόνο μια ανοιχτή, ανεξάρτητη διαχειριστική συνέλευση όλων των ατόμων που συμμετέχουν στο στέκι. Και πάντα προσπαθούσαμε να δείχνουμε ότι το Στέκι είναι ανοιχτό, σε όποιο και όποια θέλει να εκφραστεί μέσα από αυτό.

Άλλοτε τα καταφέρναμε και άλλοτε όχι. Ξέρουμε ότι δεν γινόταν πάντα τόσα πράγματα όσα θα μπορούσαν, ότι το στέκι πολλές φορές έδινε την εικόνα ενός κλειστού χώρου, της ιδιοκτησίας μιας ομάδας ανθρώπων. Δεν εξαρτιόταν άλλωστε μόνο από εμάς, άλλα και από την κατάσταση τριγύρω μας, από τον πόλεμο και τις συκοφαντίες που πάντα δέχεται μια τέτοια προσπάθεια.

Πάντως το στέκι έζησε. Υπάρχει και προσφέρει πολλές δυνατότητες σε όσους και όσες θέλουν να συμμετέχουν ως πρόσωπα ή μέσα από όποια συλλογικότητα συμμετέχουν. Για παράδειγμα, στήνουμε φέτος ένα αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο για τις πρωινές ώρες, βασισμένο στην εθελοντική εργασία των ίδιων μας, με χαμηλές τιμές και χωρίς κανένα κέρδος, ώστε να μην είναι κανείς υποχρεωμένος να κάνει πλούσιο τον “Γρηγόρη Μικρογεύματα”. Κάνουμε κάθε Τετάρτη κινηματογραφικές προβολές, ενώ συχνά γίνονται συναυλίες και πάρτυ. Κάθε ομάδα μπορεί επίσης να οργανώσει μέσα στο Στέκι συζητήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ενώ μουσικές και άλλες ομάδες κάνουν στο χώρο πρόβες. Το σημαντικότερο όμως: το πρωί ή το μεσημέρι που θα κατέβουμε στη σχολή, έχουμε να περάσουμε από κάπου όπου ξέρουμε ότι θα δούμε δυο φίλους, θα πούμε δυο κουβέντες και θα πιούμε ένα καφέ. Αυτό είναι κάτι όμορφο και θέλουμε να το μοιραζόμαστε με όλο και περισσότερους/ες.”

Έκκληση για συγκέντρωση απέναντι από το ΑΠΘ έξω από την Πυροσβεστική υπάρχει αυτή την ώρα για όσους αντιτίθενται στην απόφαση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα