ΑΠΘ: Οι φοιτητές θα καλλιεργήσουν κήπο με βιολογικά προϊόντα
Το Πανεπιστήμιο παρέχει δωρεάν χώρο και όλα τα απαιτούμενα υλικά, καθώς και εκπαίδευση σε θέματα διατροφής και παραγωγής βιολογικών προϊόντων.
Τον δικό τους κήπο με βιολογικά λαχανικά και θεραπευτικά βότανα μπορούν να καλλιεργήσουν φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), μέσα από πρόγραμμα που τους παρέχει δωρεάν χώρο και όλα τα απαιτούμενα υλικά, καθώς και εκπαίδευση σε θέματα διατροφής και παραγωγής βιολογικών προϊόντων.
Πρόκειται για το πρόγραμμα «Κοινωνική μέριμνα φοιτητών του ΑΠΘ» που θα αναπτυχθεί γύρω από τρεις άξονες:
-«Λαχανικά από τον σπόρο στο βαζάκι». Αφορά την βιολογική καλλιέργεια θερινών και χειμερινών λαχανικών χωρίς φυτοφάρμακα με χρήση ωφέλιμων εντόμων. Τα λαχανικά που δεν θα καταναλωθούν άμεσα, θα μεταποιηθούν χωρίς συντηρητικά.
-«Καλλιεργώ το φαρμακείο μου». Αφορά τη βιολογική καλλιέργεια βοτάνων για φαρμακευτική και καλλυντική χρήση. Οι φοιτητές θα ενημερωθούν για τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και εκπαίδευση για την παρασκευή προϊόντων προσωπικής φροντίδας (π.χ. σαπουνιού, κεραλοιφής, βαμμάτων κ.λπ.).
γ. «Μικρολαχανικά». Αφορά τη βιολογική καλλιέργεια μικρολαχανικών για γρήγορη απόδοση. Οι φοιτητές θα ενημερωθούν για τη σπουδαία θρεπτική τους αξία και για προτάσεις για την αξιοποίησή τους στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική τέχνη.
Οι μικροί κήποι διατίθενται στους φοιτητές του ΑΠΘ με προτεραιότητα στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Περισσότεροι από 300 φοιτητές έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Αύριο στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση με τους πρώτους 100 φοιτητές οι οποίοι επιλέχθηκαν με κοινωνικά κριτήρια για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Σκοπός του προγράμματος, που υλοποιείται με ευθύνη του πρύτανη του ΑΠΘ, καθ. Νίκου Παπαϊωάννου και του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ, καθ. Δημήτρη Κωβαίου, είναι η συμμετοχή και ευαισθητοποίηση φοιτητών σε δράσεις που προωθούν την οικολογία, την κοινωνική επαφή, τη δημιουργική δραστηριότητα και συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας και της ψυχικής ευημερίας.
Πηγή: ΑΠΕ
Διαβάστε επίσης: