ΑΠΘ: Το καινοτόμο οικοσύστημα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας
Ένα πρωτοποριακό οικοσύστημα έρευνας, τεχνολογίας και παραγωγής καινοτόμων προϊόντων που βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας αριστείας, έχει δημιουργήσει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ
Ένα πρωτοποριακό οικοσύστημα έρευνας, τεχνολογίας και παραγωγής καινοτόμων προϊόντων που βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας αριστείας, έχει δημιουργήσει εδώ και χρόνια το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ με Διευθυντή τον καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη, έχει συντονιστικό ρόλο αυτή την περίοδο σε έξι μεγάλα ευρωπαϊκά ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα, ύψους μεγαλύτερου των 47 εκ.€, γύρω από τα οποία εξελίσσονται άλλα οκτώ εθνικά προγράμματα.
Μέσω των δράσεών του, των εταιρειών που έχουν προκύψει από τα αποτελέσματα και τις δραστηριότητές του, αλλά και του δυναμικού Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (HOPE-A), στον οποίο συμμετέχουν ήδη 40 εταιρείες, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας δημιουργεί ένα δραστήριο και συνεχώς εξελισσόμενο οικοσύστημα καινοτομίας.
Αυτήν ακριβώς τη δυναμική και τις πρωτοποριακές σε παγκόσμιο επίπεδο εφαρμογές καλείται τώρα να ενσωματώσει στο Εθνικό Κέντρο Νανοτεχνολογίας ΕΚΝΟΗ. Η δημιουργία του Κέντρου Νανοτεχνολογίας ΕΚΝΟΗ, ένα εμβληματικό έργο το οποίο επέλεξε να χρηματοδοτήσει η ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων με 50 εκατομμύρια ευρώ, θα δώσει προσθετική αξία στις δραστηριότητες του Thess intec και θα προωθήσει την αναπτυξιακή πορεία όχι μόνο της Θεσσαλονίκης και της Κ. Μακεδονίας, αλλά και ολόκληρης της χώρας.
Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας δημιούργησε το 2001 στο ΑΠΘ το πρώτο στην Ευρώπη Διεπιστημονικό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νανοτεχνολογία και τις Νανοεπιστήμες (N&N) στο ΑΠΘ, από το οποίο μέχρι τώρα έχουν καταρτιστεί περισσότεροι από 300 εξειδικευμένοι επιστήμονες που στη συνέχεια στελέχωσαν το Εργαστήριο, τις νέες Ελληνικές εταιρείες και πολλές άλλες καινοτόμες δραστηριότητές στην χώρα. Επιπλέον, ίδρυσε το 2003 και συντονίζει το παγκόσμιο δίκτυο έρευνας και καινοτομίας Nano|Net, με περισσότερα από 650 μέλη από όλη την υφήλιο, ενώ διοργανώνει σε ετήσια βάση στην Θεσσαλονίκη, τα τελευταία 18 χρόνια, το Διεθνές Πολυσυνέδριο NANOTEXNOLOGY, με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 1000 διακεκριμένων επιστημόνων και ανθρώπων της παγκόσμιας αγοράς της Νανοτεχνολογίας.
BL Nanobiomed: Μάσκες με Νανοφίλτρα
Η εταιρεία BL Nanobiomed δημιούργησε την περίοδο της πανδημίας ένα παγκόσμια πρωτοποριακό προϊόν συνδυάζοντας τις εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας με στόχο την αποτελεσματική καταπολέμηση του κορονοϊού. Η δημιουργία ενός νανοφίλτρου υψηλής προστασίας, το οποίο μπορεί να προστεθεί σε οποιαδήποτε μάσκα προσώπου, προσφέρει προστασία μεγαλύτερη από 99% από τον κορονοϊό, σύμφωνα με τη Νανοϊατρό Δρ Καρδιολογίας και υπεύθυνη του τμήματος Νανοϊατρικής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη.
Η BL Nanobiomed, που ξεκίνησε ως ένα spin out από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, εξειδικεύεται στη βελτιστοποίηση ιατρικών προϊόντων και εφαρμογών μέσω της Νανοτεχνολογίας και αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσει στην παγκόσμια αγορά την νέα σειρά προϊόντων Nanocosmetics. Πρόκειται για μοναδικές στο είδος τους κρέμες που μέσω νανοσωματιδίων μεταφέρουν την αντιοξειδωτική δράση ευεργετικών ουσιών της ελληνικής φύσης στη βαθύτερη στοιβάδα του ανθρώπινου δέρματος με σκοπό την αναγέννησή του.
OET: Η high tech εταιρεία που πρωτοπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο
Η ΟΕΤ είναι μια high tech start up εταιρεία που εκτυπώνει οργανικά φωτοβολταϊκά και οργανικά LEDs. Το κύριο προϊόν της εταιρείας είναι τα φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς. «Είναι εύκαμπτα, έχουν καλό αισθητικό αποτέλεσμα, είναι διαφανή, μας επιτρέπουν δηλαδή να βλέπουμε μέσα απο αυτά, παράγουν ενέργεια, παρέχουν σκίαση και δεσμεύουν την UV ακτινοβολία. Πρόκειται για μια τεχνολογία μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο», όπως εξηγεί ο Sales Manager της εταιρείας Νίκος Καραγιώργος.
Οι εφαρμογές της εκτυπωμένης ενέργειας που παράγει η εταιρεία είναι απεριόριστες. Τα έξυπνα κτίρια, αυτοκίνητα, ρούχα και αξεσουάρ με ενσωματωμένα οργανικά ηλεκτρονικά για παραγωγή ενέργειας και φωτισμού είναι μερικές μόνο από αυτές.
Το κύριο προϊόν της εταιρείας που έχει κατακτήσει την παγκόσμια αγορά είναι τα φιλικά προς το περιβάλλον φωτοβολταϊκά τα οποία ενσωματώνονται στα κτίρια προσφέροντας ενέργεια, αισθητική, σκίαση, προστατεύοντας ταυτόχρονα από την UV ακτινοβολία και μειώνοντας τις ενεργειακές ανάγκες.
Τελευταία η ΟΕΤ ανέπτυξε ένα ακόμη καινοτόμο προϊόν απόλυτα συμβατό με τη φιλοσοφία των έξυπνων πόλεων. Πρόκειται για την έξυπνη, ενεργειακά αυτόνομη στάση, η οποία φωτίζεται το βράδυ και στην οποία μπορούν οι πολίτες να φορτίσουν τα κινητά τους όσο περιμένουν το λεωφορείο. Η έξυπνη στάση με ενσωματωμένα οργανικά φωτοβολταϊκά έχει ήδη τοποθετηθεί στο Δήμο Συκεών, ενώ ήδη πολλοί φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό το καινοτόμο προϊόν.