Διεθνή

Αρχαίοι σωλήνες που ανακαλύφθηκαν, μπορεί να είναι τα παλαιότερα σωζόμενα καλαμάκια μπύρας

Χρυσοί και ασημένιοι σωλήνες, ο καθένας μήκους μεγαλύτερο από ένα μέτρο, ανακαλύφθηκαν στον Βόρειο Καύκασο

Parallaxi
αρχαίοι-σωλήνες-που-ανακαλύφθηκαν-μπ-872891
Parallaxi
photo από instagram

Ένα σύνολο αρχαίων σωλήνων από χρυσό και ασήμι που χρονολογούνται πριν από περίπου 5.500 χρόνια και ανακαλύφθηκαν στον Βόρειο Καύκασο στη Ρωσία, θα μπορούσαν να είναι τα παλαιότερα σωζόμενα καλαμάκια στον κόσμο, όπως ισχυρίστηκαν ειδικοί.

Οι οκτώ σωλήνες με λεπτά τοιχώματα, ο καθένας σε μήκος μεγαλύτερο από ένα μέτρο με στενή διάτρητη άκρη, βρέθηκαν στο μεγαλύτερο από τα τρία διαμερίσματα που περιείχαν ανθρώπινα υπολείμματα, που ανακαλύφθηκαν κατά την ανασκαφή ενός τύμβου του 1897 κοντά στο Maykop το καλοκαίρι.

Οι σωλήνες, που βρίσκονται τώρα στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη, χρονολογούνται στην τέταρτη χιλιετία π.Χ. και ήταν κατασκευασμένοι από τμήματα ενωμένα μεταξύ τους. Τέσσερις από τους σωλήνες διαθέτουν επίσης χρυσά ή ασημένια ειδώλια ταύρου που έχουν προσκολληθεί επάνω τους.

Οι αρχαιολόγοι είχαν προηγουμένων φτάσει στο συμπέρασμα ότι οι σωλήνες μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για να στηρίξουν οι δημιουργοί τους ένα κουβούκλιο που χρησιμοποιήθηκε στη νεκρώσιμη πομπή ή ότι ήταν σκήπτρα. Μια ομάδα αρχαιολόγων στη Ρωσία, ωστόσο, είπε ότι είναι πιθανό να είναι καλαμάκια που χρησιμοποιούσαν για να πίνουν κάτι αλκοολούχο από ένα κοινό δοχείο.

«Εάν είναι σωστές οι υποθέσεις, αυτά τα αντικείμενα αντιπροσωπεύουν την πρώτη υλική απόδειξη της κατανάλωσης αλκοόλ μέσω μακριών σωλήνων», έγραψαν οι ερευνητές.

Γράφοντας στο περιοδικό Antiquity , η ομάδα αναφέρει ότι πρόκειται για καλαμάκια «σχεδιασμένα για να πίνεται ένα είδος ροφήματος που απαιτούσε φιλτράρισμα κατά την κατανάλωση».

Οι ερευνητές λένε ότι η θεωρία τους υποστηρίζεται από στοιχεία που περιλαμβάνουν απεικονίσεις από το Ιράν και το Ιράκ που χρονολογούνται από την πέμπτη έως την τέταρτη χιλιετία π.Χ. ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν άχυρα για να πιουν».

Οι ερευνητές προσθέτουν ακόμα ότι ένα στέλεχος καλαμιού, τυλιγμένο σε φύλλο χρυσού, καθώς και δύο μεταλλικοί σωλήνες, είχαν βρεθεί προηγουμένως στον τάφο της Βασίλισσας Puabi στο Βασιλικό Κοιμητήριο της Ουρ, που χρονολογείται πριν από περίπου 4.500 χρόνια.

Η διάτρητη άκρη των σωλήνων είναι σύμφωνη με τα αποσπώμενα μεταλλικά φίλτρα από άχυρο που χρησιμοποιούνται στις άκρες των καλαμιών στο Λεβάντε και στη Μεσοποταμία τη δεύτερη χιλιετία π.Χ.

«Το σύνολο των οκτώ σωλήνων στον τάφο Maykop μπορεί επομένως να αντιπροσωπεύει τον εξοπλισμό γιορτής για οκτώ άτομα, που θα μπορούσαν να κάθονται για να πιουν μπύρα από το μοναδικό, μεγάλο βάζο που βρέθηκε στον τάφο», έγραψαν οι ερευνητές.

Η ομάδα είπε ότι βρήκε στοιχεία αμύλου κριθαριού στην άκρη ενός από τους σωλήνες, αν και το εύρημα δεν αποτελεί οριστική απόδειξη της παρουσίας ενός ποτού όπως η μπύρα.

«Η θέση των σωλήνων δίπλα στο σώμα τονίζει τόσο τη σημασία της γιορτής στην ταφική τελετή όσο και την υψηλή κοινωνική θέση για κάποιον που διοργανώνει ένα συμπόσιο», είπε ο Βίκτορ Τριφόνοφ, πρώτος συγγραφέας της έρευνας από τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών.

Η καθηγήτρια Augusta McMahon του Πανεπιστημίου του Cambridge, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε ότι η εργασία ήταν πολύ πειστική.

«Η μπύρα στο παρελθόν ήταν πιθανώς με ιζήματα και τα καλαμάκια φίλτρου ήταν ένα απαραίτητο εργαλείο», είπε, προσθέτοντας ότι ήταν πολύ γνωστά στη Μεσοποταμία κατά την τρίτη έως τη δεύτερη χιλιετία π.Χ.

«Αυτά τα καλαμάκια αποκαλύπτουν τη σημασία της κοινής τροφής και του κοινού ποτού ως ισχυρός δεσμός κοινωνικών συνδέσεων, όπως είναι τα γλέντια και τα πάρτι σήμερα»

Πηγή: The Guardian

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα