Άρχισε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς
Ενστάσεις της αντιπολίτευσης.
Ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου με τίτλο “Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα “ΑΡΓΟΣ”, το απόγευμα της Τετάρτης από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στα ζώα αποτελεί δείκτη προόδου και πολιτισμού τόνισε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
Στόχος μας είναι να μην υπάρχει “κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα κακοποιημένο” τόνισε ο κ. Πέτσας, ο οποίος τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι προϊόν γόνιμου διαλόγου, και ότι από τα 28.322 σχόλια που κατατέθηκαν το διάστημα της διαβούλευσης, πολλά ελήφθησαν υπόψιν. Θεσπίζουμε κανόνες και υποχρεώσεις στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς αλλά και πόρους προς τους δήμους για τις νέες υποχρεώσεις τους, που περιλαμβάνουν – μεταξύ άλλων – τη δημιουργία καταφυγίων, την καταγραφή, σήμανση και στείρωση των αδέσποτων ζώων. Απαντώντας στην κριτική κομμάτων της αντιπολίτευσης για το θέμα της στείρωσης, είπε ότι οι επιλογές για τους ιδιοκτήτες είναι είτε να στειρώνουν τα ζώα τους είτε να ασποτέλλουν γενετικό υλικό τους στην Ακαδημία Αθηνών ώστε “εάν (ένα ζώο) εγκαταλειφθεί να βρεθεί ο γεννήτοράς του”. Εάν αυτό δεν είναι επαρκές, τι προτείνουν; Υποχρεωτική στείρωση; Ποια είναι η εναλλακτική τους; αναρωτήθηκε ο κ. Πέτσας.
Αναφερόμενος στη μεταφορά αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων στους δήμους για τα αδέσποτα ζώα, είπε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει και σχετική μεταφορά πόρων από το πρόγραμμα ‘Αργος, που θα χρηματοδοτήσει τους δήμους με 40 εκατ. ευρώ για κατασκευή καταφυγίων και προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού, καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση 15 εκατ. ετησίως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) για θέματα κτηνιατρικής φροντίδας των ζώων συντροφιάς. “Πόσοι ήταν οι πόροι έως σήμερα, που έπαιρναν οι δήμοι; Από το μοναδικό πρόγραμμα για τα αδέσποτα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ήταν 600.000 ευρώ” σημείωσε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: Τα χρήματα που δίδουμε για τις υποδομές “έρχονται να προστεθούν στα 43 εκατ. ευρώ , που ήταν οι προηγούμενές προσκλήσεις του Φιλόδημος-2. Εκεί ανταποκρίθηκαν δήμοι ή σύνδεσμοι δήμων που καλύπτουν 138 δήμους. Έχουν ήδη εγκριθεί 30 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 14 εκατ. ευρώ που εκκρεμούν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα το επόμενο χρονικό διάστημα, για τις αιτήσεις που δεν είχαν ακόμα αξιολογηθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, είπε ο κ. Πέτσας. Επισήμανε, επίσης, ότι το ποσό που είχε εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον Ιούνιο του 2019 ήταν 20 εκατ. ευρώ, και με τις διαδοχικές τροποποιήσεις των προσκλήσεων φτάσαμε στα 43 εκατ. ευρώ, γιατί θέλαμε να βοηθήσουμε τους δήμους να δημιουργήσουν αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενείας των αδέσποτων ζώων.
Οι τοποθετήσεις των εισηγητών
Κατά της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώτα Πούλου, ζητώντας την απόσυρσή του και νέα συζήτησή του με τους ενδιαφερόμενους φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παρότι θεώρησε απολύτως αναγκαίο τον κεντρικό στόχο του νομοσχεδίου, υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις του θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα, φέροντας ως παράδειγμα τη διάταξη για την υποχρεωτική στείρωση των ζώων, η οποία, όπως είπε, “μας βρίσκει αντίθετους”. Παράλληλα, έκανε λόγο για αδυναμία εφαρμογής του νομοσχεδίου καθώς μεταφέρει, στους “υποστελεχωμένους” δήμους, τεράστιο διοικητικό φόρτο, χωρίς να τους εξασφαλίζει διαρκή και επαρκή χρηματοδότηση.
Για ρεκόρ σχολίων (28.322) σε διαβούλευση νομοσχεδίου, έκανε λόγο η εισηγήτρια της πλειοψηφίας Φ. Πιπιλή. Αναφερόμενη στη ρύθμιση της στείρωσης των ζώων, είπε ότι δίδεται και η δυνατότητα μη στείρωσης με ταυτόχρονη αποστολή του DNA του ζώου σε ειδική υπηρεσία της Ακαδημίας Αθηνών, ώστε να ταυτοποιείται εκείνος που επιτρέπει στα αρσενικά ζώα να “εκτονώνονται” στη γειτονιά, και ακολούθως να “εισπράττουμε” σκελετωμένα αδέσποτα ζώα ή ζώα πεταμένα σε κάδους σκουπιδιών. Η κα Πιπιλή στάθηκε επίσης στην υποχρέωση που θα έχουν πλέον οι δήμοι να έχουν σχέδιο για την ευζωία των αδέσποτων, φέρνοντας, ως παράδειγμα πρωτοπόρου δήμου, τον Δήμο Συκεών, ο οποίος προ 15ετίας, δημιούργησε χώρους τουαλέτας για σκύλους αλλά και ταΐστρες στην περιοχή του.
Να λάβει υπόψη της τα δεκάδες χιλιάδες σχόλια που κατατέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση, κάλεσε την κυβέρνηση η αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία χαρακτήρισε “νομοθετικό μόρφωμα” το συζητούμενο νομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων, η κα Λιακούλη εξέφρασε τον προβληματισμό της για τη διάταξη που αφορά στην “οριζόντια στείρωση των ζώων” λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν είχε ενημερώσει σχετικά τους πολίτες προεκλογικά, ενώ εκτίμησε ότι ο κεντρικός συντονιστικός ρόλος που καλείται να διαδραματίσει το Υπουργείο Εσωτερικών θα οδηγήσει σε πλήρη διάσπαση του ελεγκτικού μηχανισμού.
Για μη εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων προς τους δήμους, για το έργο που τους αναθέτει η κυβέρνηση. μίλησε ο αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης. Σημείωσε ότι δεν συμφωνεί επί της αρχής του νομοσχεδίου και τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνεται ανάθεση αρμοδιοτήτων του κράτους σε ιδιωτικούς φορείς εθελοντικού χαρακτήρα και ότι δεν πρέπει να δίδεται περιθώριο άσκησης επιχειρηματικής δράσης γύρω από τα αδέσποτα.
Την αμφιβολία του για την επιτυχία της πρόβλεψης του νομοσχεδίου για λήψη DΝΑ από μη στειρωμένα ζώα εξέφρασε ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήττας. Εδώ δεν βάζουν “τσιπάκι” στα ζώα τους, για να μπορούν να τα βρούνε εάν τα χάσουν, θα πάνε να τους κάνουν DNA και να δώσουν 200-250 ευρώ; αναρωτήθηκε ο κ. Χήττας, ο οποίος εξέφρασε την επιφύλαξή του επί του νομοσχεδίου.
Την απόσυρση του νομοσχεδίου, λόγω και της μεγάλης αντίδρασης – όπως είπε – των σχολιαστών του στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ζήτησε η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμόπουλου. Σύμφωνα με την κα Αδαμοπούλου, το νομοσχέδιο επιφέρει κατακερματισμό των υπηρεσιών που ελέγχουν την υγεία των ζώων, και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων της κτηνιατρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς το “άμαθο” Υπουργείο Εσωτερικών.
“Αναμφίβολα πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αφορά ένα τεράστιο τμήμα της κοινωνίας μας, στην ουσία όλους όσοι έχουν ζώα συντροφιάς, κυρίως σκύλους και γάτες. Αλλά εμμέσως αφορά εν γένει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, υπό την έννοια ότι στόχος είναι η ανάπτυξη μιας διαφορετικής φιλοζωικής κουλτούρας, η οποία θα είναι απαλλαγμένη από δυσάρεστες και επώδυνες ενίοτε συμπεριφορές προς τους τετράποδους φίλους μας”, τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Πηγή: ΑΠΕ