Αριθμούς ρεκόρ καταγράφει η πανδημία – Με το βλέμμα στα εμβόλια ο πλανήτης
Οι τελευταίες εξελίξεις με την πανδημία στον κόσμο
Από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι χώρες ετοιμάζουν εκστρατείες εμβολιασμού στον απόηχο των ανακοινώσεων των τελευταίων ημερών για την αποτελεσματικότητα των υπό ανάπτυξη εμβολίων κατά της Covid-19 των εταιρειών Pfizer/Biontech και Moderna, όμως το δεύτερο κύμα της επιδημίας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη φέρνει νέα περιοριστικά μέτρα και στις δύο ακτές του Ατλαντικού.
Μπροστά στην επέλαση της επιδημίας, η Αυστρία προστέθηκε σήμερα στις χώρες που σε βρίσκονται lockdown στην Ευρώπη, ενώ στις ΗΠΑ από την Νέα Υόρκη μέχρι το Σιάτλ, πολιτείες και πόλεις επαναφέρουν τις τελευταίες ημέρες τα περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτίσουν την επιδημία. Ο αριθμός των κρουσμάτων στην χώρα με τους περισσότερους θανάτους στο κόσμο ξεπερνά πλέον τα 11 εκατομμύρια και ο αριθμός των θανάτων τις 247.000.
Ο νεοκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε για αύξηση των θανάτων αν ο απερχόμενος Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του αρνηθούν να συντονισθούν με την ομάδα του και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη προετοιμασίας της διαδικασίας εμβολιασμού, ώστε να είναι έτοιμη όταν τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα, αφού οι ανακοινώσεις των Pfizer/Biontech και Moderna για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους έχουν προκαλέσει κύμα αισιοδοξίας στον κόσμο.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα δύο εμβόλια είναι πιθανόν να λάβουν την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Μόνσεφ Σλάουι, επιστημονικός υπεύθυνος της επιχείρησης Warp Speed για την οργάνωση της εκστρατείας εμβολιασμού του αμερικανικού πληθυσμού.
Αυτό θα επέτρεπε τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων Αμερικανών, κατά προτεραιότητα των ηλικιωμένων και των ευάλωτων ομάδων, ήδη από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και στην συνέχεια 25 εκατομμυρίων κάθε μήνα αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο.
Στην Γαλλία, η κυβέρνηση αρχίζει την οργάνωση της επιχείρησης εμβολιασμού ώστε να είναι έτοιμη για την διανομή εμβολίου κατά της Covid-19 ήδη από τον Ιανουάριο αν λάβει έγκριση και έχει προβλέψει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ στον προϋπολογισμό για τον σκοπό αυτόν για το 2021, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Προετοιμάζουμε μία εκστρατεία εμβολιασμού για να είμαστε έτοιμοι την στιγμή που ένα εμβόλιο θα πάρει την έγκριση των ευρωπαϊκών και των εθνικών αρχών», εξήγησε.
Στην Γαλλία, 508 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, αλλά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν ο χαμηλότερος εδώ και εβδομάδες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Αντίθετα, ο αριθμός των νοσηλευομένων έσπασε νέο ρεκόρ και βρίσκεται στις 33.466.
Στην Γαλλία άρχισε η υποχώρηση της επιδημίας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, χωρίς ωστόσο να διαπιστώνει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων, όπως ζητούν οι εκπρόσωποι του τομέα του λιανεμπορίου.
Στο Βέλγιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεση εμβολιασμού τουλάχιστον του 70% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή 8 εκατομμυρίων ανθρώπων, με τα εμβόλια που θα λάβουν μελλοντικά έγκριση και τα οποία θα είναι δωρεάν για κάθε πολίτη.
Παρά το κύμα αισιοδοξίας που δίνει η προοπτική των εμβολίων, τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν στην Ευρώπη.
Η Αυστρία εφαρμόζει από σήμερα γενικό lockdown, με το κλείσιμο των σχολείων, των καταστημάτων και τον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών, αφού δεν απέδωσαν τα μέτρα του μερικού lockdown.
Μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, οι έξοδοι δεν επιτρέπονται παρά για πολύ συγκεκριμένους λόγους (προμήθεια τροφίμων, εργασία, λόγοι υγείας, άθληση ή περίπατος). Και το πρόστιμο για μη αιτιολογημένη έξοδο ανέρχεται σε 1.500 ευρώ.
Η Αυστρία των 8,9 εκατομμυρίων έμεινε σχετικά προστατευμένη κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού. Ήταν μία από τις πρώτες χώρες που «έκλεισε» την άνοιξη. Όμως χθες ανακοίνωσε 4.657 νέα κρούσματα, έναντι «μόνο» 1.000 στις αρχές του Οκτωβρίου και το σύστημα υγείας φθάνει στα όρια του υπερκορεσμού.
Ρεκόρ θανάτων στην Ρωσία
Στην Γερμανία, όπου μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ κάλεσε τους Γερμανούς να περιορίσουν στο ελάχιστο τις επαφές.
«Εχουμε πολύ δρόμο να κάνουμε, αλλά η καλή είδηση είναι ότι καταφέραμε να σταματήσουμε την εκθετική εξάπλωση» του ιού, είπε.
Η Σουηδία, η οποία εφαρμόζει μία πολύ λιγότερο αυστηρή διαχείριση της επιδημίας σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε χθες τον περιορισμό των δημόσιων συναθροίσεων στα οκτώ άτομα το πολύ μπροστά στην έξαρση των κρουσμάτων, κάτι πρωτοφανές για την χώρα.
Στην Ιταλία, όπου καταγράφηκαν περισσότεροι των 500 θάνατοι σε 24 ώρες, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι επιθεώρησαν 230 κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων και διαπίστωσαν 35 παραβιάσεις του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Τέσσερα από τα κέντρα αυτά έκλεισαν, ενώ έκρηξη κρουσμάτων προερχόμενων από τέτοιες δομές παρατηρείται από τις αρχές του Νοεμβρίου.
Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα νέο ρεκόρ θανάτων, με 442 καταγεγραμμένους νεκρούς, καθώς η επιδημία εξαπλώνεται με επίκεντρο περιοχές όπου τα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία έχουν υπερκορεσθεί.
Η πανδημία έχει προκαλέσει περί το 1.320.000 θανάτους στον κόσμο από το τέλος του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με νέο απολογισμό του AFP.
Πούτιν: Ετοιμάζουμε τρίτο εμβόλιο
Η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού Sputnik-V μπορεί να ξεκινήσει στην Κίνα και την Ινδία, ενώ ετοιμάζεται και τρίτο ρωσικό εμβόλιο κατά του ιού, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της 12ης συνόδου κορυφής των χωρών μελών της BRICS, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Όπως εξήγησε, η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργασθεί με τις χώρες μέλη της ομάδας BRICS στον τομέα της παραγωγής του Sputnik-V αλλά και στον εμβολιασμό.
«Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF) έχει συνάψει συμφωνίες με την Ινδία και την Βραζιλία για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών του εμβολίου Sputnik-V, ενώ με τις φαρμακευτικές εταιρείες στην Κίνα και την Ινδία για την παραγωγή του εμβολίου μας στις χώρες αυτές, όχι μόνο για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες αλλά και τρίτων χωρών», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι τα ρωσικά εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι αποτελεσματικά και ασφαλή, και το ζήτημα βρίσκεται στο να αρχίσει η μαζική τους παραγωγή. Επισήμανε ότι ετοιμάζεται το τρίτο ρωσικό εμβόλιο, και προσέθεσε ότι «στην παραγωγή τους και στην χρήση τους είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με τις χώρες της ομάδας BRICS».
Η Ινδία και η Κίνα ενδέχεται να ξεκινήσουν την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου
Η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού Sputnik-V μπορεί να ξεκινήσει στην Κίνα και την Ινδία, ενώ η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργασθεί με τις χώρες μέλη της ομάδας BRICS στον τομέα της παραγωγής του εμβολίου και στον εμβολιασμό, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της 12η; συνόδου κορυφής των χωρών μελών της BRICS, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF) έχει συνάψει συμφωνίες με την Ινδία και την Βραζιλία για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών του εμβολίου Sputnik-V, ενώ με τις φαρμακευτικές εταιρείες στην Κίνα και την Ινδία για την παραγωγή του εμβολίου μας στις χώρες αυτές, όχι μόνο για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες αλλά και τρίτων χωρών», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι τα ρωσικά εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι αποτελεσματικά και ασφαλή και το ζήτημα βρίσκεται στο να αρχίσει η μαζική τους παραγωγή. Επισήμανε ότι ετοιμάζεται το τρίτο ρωσικό εμβόλιο και προσέθεσε ότι «στην παραγωγή τους και στην χρήση τους είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με τις χώρες της ομάδας BRICS».
Δύσκολα θα πεισθούν οι καταναλωτές
Η ανάπτυξη και η διαθεσιμότητα ενός εμβολίου μπορεί να βελτιώσει τις προοπτικές για την τουριστική βιομηχανία που έχει υποστεί πλήγμα αλλά δεν αναμένεται να πείσει τους καταναλωτές να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Στο πλαίσιο της δημοσκόπησης της ερευνητικής ομάδας Dynata, πάνω από 5.000 άνθρωποι στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία ρωτήθηκαν πώς θα άλλαζαν τη συμπεριφορά τους μόλις γίνει ευρέως διαθέσιμο ένα εμβόλιο κατά της COVID-19.
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ανυπομονούν να επισκεφθούν φίλους ή συγγενείς και πάλι (61%) και να βγαίνουν περισσότερο έξω από το σπίτι (53%), σύμφωνα με την έρευνα.
Στη Γερμανία και τη Βρετανία, σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ανυπομονούν να πάνε και πάλι διακοπές στο εξωτερικό.
Συνολικά, ένας στους δύο ερωτηθέντες ανυπομονεί να μην είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Αλλά μόνο το 12% δήλωσε ότι ανυπομονεί να δαπανήσει περισσότερα χρήματα και να επικεντρωθεί λιγότερο στην αποταμίευση, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας.
Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού την άνοιξη, το ποσοστό αποταμιεύσεων στη Γερμανία, για παράδειγμα, διπλασιάστηκε στο 20% καθώς πολλοί καταναλωτές αναγκάστηκαν να παραμείνουν στο σπίτι τους και τα καταστήματα έμειναν κλειστά.
Γερμανία: 14 δισεκατομμύρια ευρώ προς τις επιχειρήσεις που πλήττονται από το lockdown
Το πακέτο στήριξης της οικονομίας για το «μερικό lockdown» που έχει τεθεί σε ισχύ για τον Νοέμβριο θα κοστίσει 14 δισεκατομμύρια ευρώ κι αυτά είναι «πολλά λεφτά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι το κράτος είναι σε θέση να σηκώσει το βάρος του επιπλέον δανεισμού που απαιτείται.
Το σημαντικό είναι τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν με σύνεση και να ξεκινήσουν μελλοντικές επενδύσεις, δήλωσε ο κ. Σολτς μιλώντας στο Οικονομικό Συνέδριο της Sueddeutsche Zeitung και τόνισε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε την μελλοντική ανάπτυξη», καθώς μόνο έτσι θα είναι εφικτό να μειώσουμε τον δείκτη του χρέους και να αποπληρώσουμε τα δάνεια. Ανέφερε δε ότι κατά το τρέχον και το επόμενο έτος θα διατεθούν περίπου 300 δισεκατομμύρια σε πιστώσεις, ενώ θα είναι δυνατό το ποσό να αυξηθεί.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν εμφανίστηκε ωστόσο αντίστοιχα γενναιόδωρος όταν ερωτήθηκε εάν σκέφτεται φοροελαφρύνσεις για τα υψηλά εισοδήματα. «Όταν μιλάμε για βοήθεια δισεκατομμυρίων που δίδονται στην οικονομία ως στήριξη, αυτό δεν είναι σωστό. Είναι και λίγο ντροπή να ακούμε τώρα τέτοια αιτήματα», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά την χθεσινή διάσκεψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τα κρατίδια και την αδυναμία της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ να πείσει τους Πρωθυπουργούς για την ανάγκη νέων μέτρων, ο κ. Σολτς περιορίστηκε να δηλώσει ότι, ενόψει της επόμενης διάσκεψης, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 25 Νοεμβρίου και θα ασχοληθεί με τα μέτρα για τον Δεκέμβριο και την περίοδο των Χριστουγέννων, «πρέπει να παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των κρουσμάτων».
‘Αφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας στήριξης προς τις επιχειρήσεις, εφόσον το απαιτούν τα μέτρα περιορισμού. «Αυτή τη στιγμή δίνουμε 14 δισεκατομμύρια. Και αυτά είναι πολλά λεφτά», τόνισε ο υπουργός.
Αρχικά είχε σχεδιαστεί να διατεθούν περίπου 10 δισεκατομμύρια για το κόστος των περιορισμών του τρέχοντος μήνα, αλλά το ποσό διευρύνθηκε, προκειμένου να συμπεριληφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν ακόμη και 200.000 ευρώ για αυτόν τον μήνα, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι μέχρι και 5.000 ευρώ.
Αυστρία – κορονοϊός: Από χώρα πρότυπο, τώρα με την πλάτη στον τοίχο
Αίγυπτος: 200 γιατροί νεκροί από επιπλοκές του κορονοϊού
Σε διακόσιους ανέρχονται οι Αιγύπτιοι γιατροί που έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους από επιπλοκές του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος της χώρας.
Τελευταίο θύμα ήταν ο ορθοπαιδικός Μόμεν Μοχάμεντ, Αναπληρωτής Δ/ντής του Νοσοκομείου της Αστυνομίας της Αλεξάνδρειας, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο αναφοράς στη γειτονική πόλη του Άγκαμι.
Ο αριθμός των γιατρών που έχουν μολυνθεί στην Αίγυπτο έχει ξεπεράσει τους 3.500, τους οποίους ο Ιατρικός Σύλλογος της Αιγύπτου προσπαθεί να στηρίξει με κάθε τρόπο και με οικονομικά επιδόματα που έχουν φτάσει τα 71 εκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες (περίπου 3,8 εκατομμύρια ευρώ).
Βουλγαρία: Ρεκόρ θανάτων
Οι υγειονομικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας κατέγραψαν τις προηγούμενες 24 ώρες 3.519 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τους 101.770, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της βαλκανικής χώρας.
Το ίδιο διάστημα, 152 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19 — αριθμός άνευ προηγουμένου — με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 2.282 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Το προηγούμενο μακάβριο ρεκόρ, 106 θάνατοι, είχε καταγραφεί την περασμένη Τρίτη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα νοσοκομεία της Βουλγαρίας νοσηλεύονται 5.353 ασθενείς με την COVID-19, 288 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Στον αντίποδα, οι άνθρωποι που έχουν αποθεραπευτεί ανέρχονται σε 30.317 (+942 σε 24 ώρες).
Το σύστημα υγείας της Βουλγαρίας είναι αντιμέτωπο με ολοένα μεγαλύτερη πίεση, καθώς οι υγειονομικοί που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό έχουν πλέον φθάσει τους 4.011.
Ελβετία: Αύξηση κρουσμάτων
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ελβετία αυξήθηκε σήμερα κατά 4.560, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσαν σήμερα οι ελβετικές υγειονομικές αρχές στη δημοσιότητα.
Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελβετία και στο γειτονικό πριγκιπάτο του Λίχντενσταϊν ανήλθε σε 274.534 και ο αριθμός των νεκρών σε 3.300 αυξημένος κατά 142.
Η Ελβετία και το Λίχτενσταϊν είχαν καταγράψει 5.980 ημερήσια νέα κρούσματα κορονοϊού πριν από μια εβδομάδα.
Ιράν: Ρεκόρ κρουσμάτων
O αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στο Ιράν αυξήθηκε κατά 13.352 μέσα σε ένα 24ωρο, ημερήσιος αριθμός ρεκόρ, με τον οποίον ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 788.473, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.
Η εκπρόσωπός του Σίμα Σαντάτ Λαρί δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι ένας αριθμός ρεκόρ 482 ανθρώπων κατέληξαν από την covid-19 το τελευταίο 24ωρο, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την νόσο στην πιο πληγείσα αυτή χώρα της Μέσης Ανατολής ανήλθε σε 42.461.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ