Αρναούτογλου: Έχουμε χρόνια να δούμε τέτοια βαρυχειμωνιά – Πότε θα χιονίσει στη Θεσσαλονίκη

Δεν αποκλείεται να χρειαστούν αλυσίδες στις μετακινήσεις με ΙΧ ακόμη και σε μεγάλες πόλεις

Parallaxi
αρναούτογλου-έχουμε-χρόνια-να-δούμε-τ-710566
Parallaxi

Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην αλλαγή του σκηνικού του καιρού καθώς σύμφωνα με το έκτακτο καιρικό δελτίο που εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης η ΕΜΥ, η κακοκαιρία «Μήδεια» που θα πλήξει τη χώρα για μια βδομάδα περίπου θα φέρει χιόνια και τσουχτερό κρύο, καθώς ο υδράργυρος θα κάνει βουτιά 20 βαθμών σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα.

Ο Σάκης Αρναούτογλου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προκύψουν ζητήματα στις μετακινήσεις, ακόμα και μέσα σε μεγάλες πόλεις, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης ενώ μιλώντας για την Αττική είπε ότι «σχεδόν σε όλη την Αττική, μέχρι τα παραθαλάσσια τμήματα, δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της Δευτέρας και κυρίως το δεύτερο μισό της ημέρας να έχουμε χιονοπτώσεις, ιδιαίτερα πιο πυκνές σε πιο ορεινές και βόρειες περιοχές».

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ3, από τις επόμενες ώρες, κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών της Πέμπτης προς την Παρασκευή ο υδράργυρος αναμένεται να παρουσιάσει ιδιαίτερα αισθητή πτώση στη βόρεια Ελλάδα, ιδίως στη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσει ένας δυνατός Βαρδάρης που θα είναι αρκετά έως πολύ ψυχρός και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών αλλά και κατά τη διάρκεια της Παρασκευής. Οι βοριάδες θα επηρεάσουν μεγάλο κομμάτι της χώρας την Παρασκευή αλλά δεν φαίνεται να ρίχνουν τη θερμοκρασία τόσο αισθητά όσο στις βορειότερες περιοχές της Ελλάδας.

Είπε ακόμα ότι «ουσιαστικά η Παρασκευή θα κυλήσει χωρίς φαινόμενα, θα έχουμε ήλιο με σχετικά «δόντια» στη βόρεια Ελλάδα, προπομπός αυτού που θα επακολουθήσει κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου καθώς αναμένεται μια σοβαρή επιδείνωση του καιρού, βαρυχειμωνιά στην κεντρική και κυρίως τη βόρεια Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Σαββάτου και κυρίως της Κυριακής με πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές και περαιτέρω σημαντική πτώση της θερμοκρασίας».

Το Σάββατο είπε αναμένεται χιονόπτωση στη Θεσσαλονίκη η οποία θα είναι αρκετά πυκνή όσο θα βαδίζουμε προς το δεύτερο μισό της μέρας.

«Το πρωί του Σαββάτου θα υπάρξουν πυκνές χιονοπτώσεις στη Δυτ. Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Δυτική – Βορειοδυτική Θεσσαλία. Μέχρι το απόγευμα και ιδιαίτερα το βράδυ, όλη η βόρεια Ελλάδα και κυρίως η Μακεδονία, θα έχει πυκνές χιονοπτώσεις. Αν χρειαστεί να μετακινηθείτε το σαββατοκύριακο, να έχετε μαζί σας αλυσίδες, ακόμη κι αν είστε σε μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας και ιδίως της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας από το Σάββατο και μετέπειτα προς το βράδυ όπου οι χιονοπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα πυκνές. Βροχές και καταιγίδες το Σάββατο στα δυτικά και στην υπόλοιπη χώρα επίσης βροχερός ο καιρός, αλλά πολύ κρύος με τις χιονοπτώσεις αρχικά να σημειώνονται σε πιο ορεινά τμήματα.

Ειδικότερα για την Κυριακή, είπε ότι «έχουμε χρόνια να δούμε τέτοια βαρυχειμωνιά, καθώς σχεδόν παντού θα κάνει την εμφάνισή του ο χιονιάς. Την Κυριακή στα κεντρικά και στα Βόρεια θα χρειαστούν αντιολισθητικές αλυσίδες, ακόμη και σε μεγάλες πόλεις».

Τη Δευτέρα «στα Δυτικά και τα Βόρεια ο καιρός θα βελτιωθεί μόνο από πλευράς φαινομένων, το τονίζω αυτό. Χιονοπτώσεις θα έχουμε στο Βόρειο Αιγαίο και κατά διαστήματα πυκνές σε Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά μέχρι και την Ανατολική Πελοπόννησο και σχεδόν σε όλη την Αττική, μέχρι και τα παραθαλάσσια τμήματα, δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της Δευτέρας και κυρίως στο δεύτερο μισό της ημέρας να έχουμε χιονοπτώσεις, ιδιαίτερα πιο πυκνές σε πιο ορεινές και βόρειες περιοχές», είπε χαρακτηριστικά.

«Προσοχή και υπομονή» η σύσταση της Πολιτικής Προστασίας της Κ. Μακεδονίας για το νέο κύμα κακοκαιρίας

Προσοχή και υπομονή συνιστά στους πολίτες ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, για το νέο κύμα κακοκαιρίας που ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει μία εβδομάδα, ως την επόμενη Παρασκευή.

Όπως επισημαίνει ο κ. Στεργιάδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα καιρικά φαινόμενα θα είναι ακραία ενώ θα επικρατήσουν θερμοκρασίες της τάξης των -10 και -15 βαθμών Κελσίου στα πιο ορεινά τμήματα της Μακεδονίας.

«Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν το Σαββατοκύριακο και μέχρι τη Δευτέρα, και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Στη συνέχεια θα έχει πολύ κρύο και ο παγετός θα κρατήσει μέχρι και την άλλη Παρασκευή. Το φαινόμενο θα τραβήξει πολλές μέρες. Θέλει προσοχή και υπομονή», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Στεργιάδης τόνισε ότι η Περιφέρεια έχει προμηθευτεί 10.000 τόνους αλάτι, ενώ έχει πάνω από εκατό μηχανήματα έργου σε όλα τα εργοτάξια και έχουν συνεδριάσει τα συντονιστικά όργανα με τους αντιπεριφερειάρχες, τους Δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Παράλληλα, σε σύσκεψη με τους όλους τους περιφερειάρχες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς προειδοποίησαν για την ένταση του φαινομένου και ζήτησαν από όλους να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Από την πλευρά του, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πρότεινε τη μετάθεση, για λίγες μέρες, των ημερομηνιών των εμβολιασμών των πολιτών στις περιοχές όπου θα επικρατήσει παγετός καθώς θα είναι δύσκολες οι μετακινήσεις. «Το ενδεχόμενο αυτό θα εξεταστεί και οι ανακοινώσεις θα γίνουν κεντρικά», πρόσθεσε ο κ. Στεργιάδης. Στο ίδιο μήκος κύματος εξετάζεται και το ενδεχόμενο άρσης της κυκλοφορίας των μεγάλων φορτηγών στις εθνικές οδούς ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι. Βρισκόμαστε σε επιφυλακή από σήμερα μέχρι το πέρας του φαινομένου. Από εκεί και πέρα θέλει υπομονή γιατί το νέο κύμα κακοκαιρίας θα έχει μεγάλη διάρκεια. Οι πολίτες θα πρέπει να φροντίσουν το φυσικό αέριο να είναι συνέχεια σε λειτουργία, να μένουν βρύσες ανοιχτές τη νύχτα, λίγο να στάζουν, ώστε να μην παγώσουν τα δίκτυα και να προστατέψουν τις παροχές νερού με κάποιο υαλοβάμβακα ή οτιδήποτε άλλο ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα πάγου και έλλειψης νερού και ζέστης» επισήμανε ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας.

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των σχολείων, διευκρίνισε ότι τις σχετικές αποφάσεις λαμβάνουν οι κατά τόπους Δήμοι ενώ εκτίμησε ότι είναι πιθανόν να ληφθούν αποφάσεις για κλείσιμο σχολικών μονάδων λόγω παγετού σε πολλές περιοχές στα βόρεια ορεινά της Κεντρικής Μακεδονίας.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ / ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα