ΑΡΣΙΣ: Εξασφάλιση δουλειάς για αποφυλακισμένους σε επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης

Το Πρόγραμμα Υποστήριξης συμπληρώνει τρία χρόνια ζωής έχοντας δώσει ελπίδα σε πολλούς ανθρώπους για μια επανεκκίνηση

Parallaxi
αρσισ-εξασφάλιση-δουλειάς-για-αποφυλ-704089
Parallaxi

Περίπου 200 αποφυλακισμένοι και οι οικογένειές τους έχουν απευθυνθεί προκειμένου να καλύψουν επείγουσες ανάγκες επιβίωσης μετά τη φυλακή στο Γραφείο Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων και Κρατουμένων της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, το οποίο συμπληρώνει τρία χρόνια λειτουργίας.

Το Γραφείο Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων και Κρατουμένων της ΑΡΣΙΣ λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος “ΣΥΝ-Άνθρωπος” το οποίο εντάσσεται στο Ε.Π. “Κεντρική Μακεδονία 2014-2020” και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση «Κάθε μέρα νιώθω πολύ κουρασμένος μετά τη δουλειά αλλά και μόνο η σκέψη ότι επιστρέφω στο σπίτι μου, θα ξεκουραστώ και το επόμενο πρωί θα ξυπνήσω για να ξαναπάω στη δουλειά, με κάνει χαρούμενο», λέει ο 39χρονος Χρ., αποφυλακισμένος, πρώην χρήστης και άστεγος.

Πριν από τέσσερις μήνες ο κ. Χρ. απευθύνθηκε στο Γραφείο Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων και Κρατουμένων της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, κι εφόσον το βασικό που χρειαζόταν ήταν να δουλέψει, παραπέμφθηκε στο Γραφείο Εργασιακής Συμβουλευτικής και Προώθησης στην Απασχόληση της ΑΡΣΙΣ.

Με τη βοήθεια της εργασιακής συμβουλευτικής άρχισε να εργάζεται ως «βιομηχανικός καθαριστής» σε εργοστάσιο παραγωγής τροφίμων.

Ο 39χρονος βρήκε την συγκεκριμένη εργασία έπειτα από αποστολή βιογραφικών. Πέρασε από δύο συνεντεύξεις, για τις οποίες προετοιμάστηκε πλήρως από το Γραφείο Εργασιακής συμβουλευτικής και Προώθησης στην Απασχόληση και κατάφερε να προσληφθεί.

Ο κ. Χρ. είναι ένας από τους 75 αποφυλακισμένους που κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων λειτουργίας του Γραφείου έχουν υποστηριχθεί με υπηρεσίες εργασιακής συμβουλευτικής, εκ των οποίων οι 55 κατάφεραν να βρουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

Από τους 55, οι 37 είναι έλληνες πολίτες, οι 15 μετανάστες και οι τρεις πρόσφυγες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 12 εξ αυτών βρήκαν εργασία μέσω του προγράμματος ΕΚΟ του ΟΑΕΔ, το οποίο επιδοτεί τους εργοδότες, ώστε να προσλάβουν ανθρώπους που ανήκουν σε ειδικές κοινωνικά ομάδες και στην προκειμένη περίπτωση αποφυλακισμένους.

Την απόγνωση που βίωσε αμέσως μετά την αποφυλάκισή του, αλλά και στην προσπάθεια να βρει δουλειά περιγράφει ο 40χρονος Π., πρώην χρήστης και αποφυλακισμένος που παράλληλα είναι ενταγμένος σε «στεγνό» πρόγραμμα απεξάρτησης. «Ένιωθα σαν να πνίγομαι στη θάλασσα παρασυρμένος από το ‘ρεύμα’ της συνήθειας της χρήσης ναρκωτικών και της παραβατικότητας».

Στην προσπάθειά του για μια νέα αρχή ο κ. Π. αναζήτησε βοήθεια στο Γραφείο Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων και Κρατουμένων και στο Γραφείο Εργασιακής συμβουλευτικής και Προώθησης στην Απασχόληση. Βρήκε εργασία σε ξενοδοχείο στην Θεσσαλονίκη μέσω του προγράμματος ΕΚΟ του ΟΑΕΔ. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα εντάσσεται στο μητρώο των επιχειρήσεων που διατηρεί το Γραφείο Εργασιακής συμβουλευτικής και Προώθησης στην Απασχόληση της ΑΡΣΙΣ.

Η ΑΡΣΙΣ καλεί τους εργοδότες να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους προκειμένου να ενταχθούν στο μητρώο των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων του Γραφείου Εργασιακής Συμβουλευτικής και Προώθησης στην Απασχόληση, ώστε να δοθούν κίνητρα για απασχόληση στους ανθρώπους που αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία.

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα