Top

Ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία της πόλης- Απολογήθηκε κατηγορούμενος, θετικός στον ιό

Τα νεότερα σχετικά με την εξάπλωση του ιού στη χώρα και τα μέτρα κατά αυτού.

Parallaxi
ασφυκτική-πίεση-στα-νοσοκομεία-της-πό-592263
Parallaxi
κρεβάτι νοσοκομείο
εικόνα: Αρχείου

Παρά τη μείωση της καμπύλης των κρουσμάτων, συνεχίζεται η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, πως στη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.000 ασθενείς, ενώ ο μέσος όρος της τελευταίας εβδομάδας είναι ελαφρά μειωμένος και έχουμε περίπου 360 εισαγωγές καθημερινά.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση προετοιμάζει τα βήματα της εορταστικής επανεκκίνησης της αγοράς, περιορίζοντάς τα σε έναν στενό αριθμό κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Μείωση κρουσμάτων την τρίτη εβδομάδα του lockdown

Αναφορικά με την καμπύλη των νέων κρουσμάτων παρατηρείται περαιτέρω μείωση του επταήμερου κυλιόμενου μέσου όρου κρουσμάτων που υπολογίζεται στα 1,750 κρούσματα την ημέρα, είπε η καθηγήτρια.

«Την τρίτη εβδομάδα του lockdown η μείωση των κρουσμάτων ήταν σημαντικά μεγαλύτερη σχετικά με τις προηγούμενες εβδομάδες, ωστόσο σε κάποιες περιφερειακές ενότητες, όπως η Πιερία, η Φθιώτιδα και η Αιτωλοακαρνανία, δεν έχουμε ακόμα δει σαφή μείωση των κρουσμάτων. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδο ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και σε πολλές μεγάλες πόλεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επίκουρου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων, όπως καταγράφονται από την μείωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο».

Πάντως, όπως τόνισε ο ίδιος η συρρίκνωση φαίνεται να είναι μικρότερη από την προηγούμενη εβδομάδα.

«Προ των πυλών και τρίτο κύμα»

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο Ελληνοαμερικανό καθηγητή του Πανεπιστημίου Yale, Νίκολα Χρηστάκη, μιλώντας σε διαδικτυακή παρουσίαση του νέου βιβλίου του «Το Βέλος του Απόλλωνα, ο κοροναϊός κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα όπως οι ιδέες. Επεσήμανε ότι αν ληφθούν υπόψη, τόσο η μεταδοτικότητα όσο και η θνητότητα, η νέα πανδημία είναι η δεύτερη χειρότερη των τελευταίων 100 ετών, μετά την ισπανική γρίπη.

Μάλιστα, ο ίδιος εκτίμησε ότι αν ο πληθυσμός πειστεί να κάνει το εμβόλιο, σε ένα περίπου χρόνο θα έχουμε ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τη βιολογική δυναμική του ιού και θα είμαστε αντιμέτωποι περισσότερο με την οικονομική και την κοινωνική επίπτωση του.

Όσο για το χειμώνα του 2021, προέβλεψε ότι θα υπάρξει ένα τρίτο επιδημικό κύμα, αν και πιο ήπιο λόγω των εμβολιασμών που θα έχουν γίνει στο μεταξύ.

Το «σχέδιο εξόδου»

Η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη επανόδου στην κανονικότητα μετά το δεύτερο κύμα πανδημίας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, χωρίς να αποκλείει την επέκταση του lockdown μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, μετά την απόφαση για άνοιγμα των 110 εποχικών καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση περιμένει το «πράσινο φως» για να ελευθερώσει τη δεύτερη γραμμή της οικονομίας που περιλαμβάνει τα κομμωτήρια, τα καταστήματα παιχνιδιών, τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία.

Μέχρι στιγμής φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει», μόνο οι απαγορεύσεις. Η πρώτη αφορά στα ταξίδια εντός Ελλάδος. Τα σχολεία και η εστίαση δεν πρόκειται να ανοίξουν πριν το τέλος των εορτών των Χριστουγέννων.

Θεσσαλονίκη: 367 νέα κρούσματα – «Ασφυκτική» πίεση στα νοσοκομεία
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα