Παρά τη μείωση της καμπύλης των κρουσμάτων, συνεχίζεται η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, πως στη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.000 ασθενείς, ενώ ο μέσος όρος της τελευταίας εβδομάδας είναι ελαφρά μειωμένος και έχουμε περίπου 360 εισαγωγές καθημερινά.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση προετοιμάζει τα βήματα της εορταστικής επανεκκίνησης της αγοράς, περιορίζοντάς τα σε έναν στενό αριθμό κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.
Μείωση κρουσμάτων την τρίτη εβδομάδα του lockdown
Αναφορικά με την καμπύλη των νέων κρουσμάτων παρατηρείται περαιτέρω μείωση του επταήμερου κυλιόμενου μέσου όρου κρουσμάτων που υπολογίζεται στα 1,750 κρούσματα την ημέρα, είπε η καθηγήτρια.
«Την τρίτη εβδομάδα του lockdown η μείωση των κρουσμάτων ήταν σημαντικά μεγαλύτερη σχετικά με τις προηγούμενες εβδομάδες, ωστόσο σε κάποιες περιφερειακές ενότητες, όπως η Πιερία, η Φθιώτιδα και η Αιτωλοακαρνανία, δεν έχουμε ακόμα δει σαφή μείωση των κρουσμάτων. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδο ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και σε πολλές μεγάλες πόλεις».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επίκουρου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων, όπως καταγράφονται από την μείωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο».
Πάντως, όπως τόνισε ο ίδιος η συρρίκνωση φαίνεται να είναι μικρότερη από την προηγούμενη εβδομάδα.
«Προ των πυλών και τρίτο κύμα»
Σύμφωνα με τον διακεκριμένο Ελληνοαμερικανό καθηγητή του Πανεπιστημίου Yale, Νίκολα Χρηστάκη, μιλώντας σε διαδικτυακή παρουσίαση του νέου βιβλίου του «Το Βέλος του Απόλλωνα, ο κοροναϊός κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα όπως οι ιδέες. Επεσήμανε ότι αν ληφθούν υπόψη, τόσο η μεταδοτικότητα όσο και η θνητότητα, η νέα πανδημία είναι η δεύτερη χειρότερη των τελευταίων 100 ετών, μετά την ισπανική γρίπη.
Μάλιστα, ο ίδιος εκτίμησε ότι αν ο πληθυσμός πειστεί να κάνει το εμβόλιο, σε ένα περίπου χρόνο θα έχουμε ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τη βιολογική δυναμική του ιού και θα είμαστε αντιμέτωποι περισσότερο με την οικονομική και την κοινωνική επίπτωση του.
Όσο για το χειμώνα του 2021, προέβλεψε ότι θα υπάρξει ένα τρίτο επιδημικό κύμα, αν και πιο ήπιο λόγω των εμβολιασμών που θα έχουν γίνει στο μεταξύ.
Το «σχέδιο εξόδου»
Η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη επανόδου στην κανονικότητα μετά το δεύτερο κύμα πανδημίας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, χωρίς να αποκλείει την επέκταση του lockdown μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα, μετά την απόφαση για άνοιγμα των 110 εποχικών καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση περιμένει το «πράσινο φως» για να ελευθερώσει τη δεύτερη γραμμή της οικονομίας που περιλαμβάνει τα κομμωτήρια, τα καταστήματα παιχνιδιών, τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία.
Μέχρι στιγμής φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει», μόνο οι απαγορεύσεις. Η πρώτη αφορά στα ταξίδια εντός Ελλάδος. Τα σχολεία και η εστίαση δεν πρόκειται να ανοίξουν πριν το τέλος των εορτών των Χριστουγέννων.
Θεσσαλονίκη: 367 νέα κρούσματα – «Ασφυκτική» πίεση στα νοσοκομεία
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 113185, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες.
Από τα 1667 νέα κρούσματα τα 367 ανιχνευθήκαν στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης, τα 316 περιφέρεια Αττικής 93 Πιερρία 79 Ημαθία.
Στο «κόκκινο» παραμένει η Θεσσαλονίκη, μιας και τα κρούσματα κορωνοϊού στην πόλη παραμένουν σε υψηλό αριθμό, πιέζοντας το σύστημα υγείας το οποίο είναι ήδη στα όριά του.
Τα κρεβάτια των ΜΕΘ είναι γεμάτα και ασθενείς Covid-19 νοσηλεύονται σε απλά κρεβάτια.
Σημειώνεται ότι, άγνωστοι μπήκαν σε κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της πόλης με τη μέθοδο ριφιφί, έφυγαν, όμως με άδεια χέρια, καθώς δεν μπόρεσαν να αφαιρέσουν πολύτιμα αντικείμενα.
Κατά τις πρώτες πληροφορίες της αστυνομίας, οι δράστες άνοιξαν τρύπες σε δύο τοίχους σκάβοντας επί ώρες και τελικά δεν κατάφεραν να πάρουν τίποτα.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Σχετικά με τα συνολικά κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας, μικρή μείωση παρουσίασαν τόσο οι διασωληνωμένοι, όσο και οι θάνατοι.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
«Πρωταθλήτρια» κρουσμάτων αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη, όπου σύμφωνα με τους επιστήμονες το ιικό φορτίο παραμένει ακόμα ιδιαίτερα υψηλό.
Από τα 1.667 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το τελευταίο 24ωρο, τα 367 καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε συναγερμό βρίσκεται και η Αττική με 316 κρούσματα.
Την ίσια στιγμή 93 κρούσματα καταγράφηκαν στην Πιερία, ενώ 79 στην Ημαθία.
Αναλυτικότερα:
9 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
316 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
367 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
20 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
17 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
13 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
14 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
13 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
33 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
35 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
79 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
15 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
32 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου
29 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
56 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
34 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
7 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
66 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
13 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
51 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
49 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
57 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
93 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
20 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
40 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
23 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
11 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
40 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
10 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
36 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Απολογήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης κατηγορούμενος, θετικός στον κορωνοϊό
Μέσω τηλεδιάσκεψης απολογήθηκε στην ανακρίτρια Θεσσαλονίκης άτομο θετικό στον ιό που «έσπασε» την καραντίνα και συνελήφθη έπειτα από έλεγχο της αστυνομίας για διακίνηση ναρκωτικών.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές της Θεσσαλονίκης, είναι η πρώτη φορά την περίοδο της πανδημίας που κρατούμενος με κορωνοϊό απολογείται μέσω τηλεδιάσκεψης στις δικαστικές αρχές της πόλης.
Όσο για την ποινική του μεταχείριση, εισαγγελέας και ανακρίτρια ομόφωνα αποφάσισαν να τον αφήσουν ελεύθερο για τις πράξεις που διώκεται με την επιβολή περιοριστικών όρων.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε εντός της εβδομάδας, όταν αστυνομικοί της δίωξης ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, σταμάτησαν στην περιοχή του Ευόσμου το αυτοκίνητο που οδηγούσε προκειμένου να τον ελέγξουν. Μέσα στο όχημα εντοπίστηκαν 145 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα), 19 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας και χρηματικό ποσό που φέρεται να συνδέεται με εμπορία ναρκωτικών. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι ο 35χρονος Έλληνας είχε βρεθεί το προηγούμενο διάστημα θετικός στον κορωνοϊό και παρότι ασυμπτωματικός όφειλε να βρίσκεται σε καθεστώς απομόνωσης, κάτι που δεν τήρησε. Επομένως του επιβλήθηκε και διοικητικό πρόστιμο από την ΕΛ.ΑΣ. ύψους 5.000 ευρώ.
Υπό αυτές τις συνθήκες σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία για διακίνηση ναρκωτικών και παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη μολυσματικών ασθενειών. Ακολούθως μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Χαλάστρας όπου κρατήθηκε, ενώ η εισαγγελέας του απήγγειλε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, γνωστοποιώντας του τις κατηγορίες μέσω τηλεδιάσκεψης. Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή εξ αποστάσεως και με τη χρήση της τεχνολογίας, απολογήθηκε την Παρασκευή, μετά από 48ωρη προθεσμία που έλαβε, ενώπιον της ανακρίτριας.
Μετά την απολογία, εστάλη με φαξ αντίγραφό της στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατείτο ο 35χρονος για να την υπογράψει και στη συνέχεια ο ίδιος εξετάστηκε, πάλι online, από τον εισαγγελέα, που επρόκειτο να γνωμοδοτήσει για την προφυλάκισή του ή μη.
Κατά πληροφορίες, ο 35χρονος φέρεται να αρνήθηκε την κατηγορία περί εμπορίας ναρκωτικών.
Τελικώς, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα αποφασίστηκε να αφεθεί ελεύθερος υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα.
Σε δήλωσή του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Στάθης Κουτσοχήνας χαιρέτησε το μέτρο της τηλεδιάσκεψης στην ανακριτική διαδικασία, πολλώ δε μάλλον στην παρούσα συγκυρία που ισχύουν τα έκτακτα μέτρα λειτουργίας της Δικαιοσύνης για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού. «Η γενική μας αρχή ως Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κι ως Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας είναι να γίνονται όσο περισσότερες διαδικασίες με χρήση ηλεκτρονικών μέσων, ειδικά αυτή την περίοδο της πανδημίας», τόνισε ο κ. Κουτσοχήνας.
Η εξέλιξη της πανδημίας και η επόμενη μέρα στην οικονομία
Στην εκπομπή ΜEGA Σαββατοκύριακο μίλησε ο πρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΕΒΕ), Γιώργος Καββαθάς με φόντο τις επιπτώσεις του lockdown στην οικονομία.
«Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων ήταν και ένα αίτημα δικό μας γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα είχαμε μια ολική καταστροφή των επαγγελματιών του κλάδου. Και μιλάμε για 110 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Το επόμενο στάδιο είναι για τις 14 Δεκεμβρίου ενώ μέχρι στιγμής τα δεδομένα δείχνουν πως τα εστιατόρια δεν θα ανοίξουν εντός Δεκεμβρίου» είπε ο κ. Καββαθάς.
Αναφερόμενος στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων ο κ. Καββαθάς, υποστήριξε πως άνοιγμα σε λογική «ακορντεόν» σίγουρα δεν ωφελεί καμία επιχείρηση,αφού δημιουργεί προβλήματα και κόστη».
Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα του lockdown και τις επιπτώσεις του στην οικονομία, ο κ. Καββαθάς είπε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στο «κούρεμα» των οικονομικών υποχρεώσεών επαγγελματιών που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς το ιδιωτικό χρέος φαίνεται να εκτοξεύεται, ενώ ταυτόχρονα έκανε λόγο για μία νέα γενιά κόκκινων δανείων.