AstraZeneca: Χρήση μάσκας και social distancing και το 2021
Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο.
Μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι θα χρειαζόμαστε μάσκες προστασίας για το νέο κορωνοϊό και θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, προειδοποιεί ο επικεφαλής των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca.
Ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ τόνισε ότι οι πρώτες δόσεις του νέου εμβολίου πιθανότατα δεν θα είναι έτοιμες πριν το 2021 -παρά την αισιοδοξία του ΠΟΥ – και σε πρώτη φάση θα είναι διαθέσιμες μόνον για συγκεκριμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι επαγγελματίες υγείας και οι ηλικιωμένοι, πράγμα που σημαίνει ότι τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του φονικού κορωνοϊού θα πρέπει να παραμείνουν μεσοπρόθεσμα σε ισχύ: «Η ζωή δεν θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς μέχρι το καλοκαίρι. Ίσως χρειαστούμε τις μάσκες μέχρι τον Ιούλιο. Αν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που θα είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου, αυτός θα είναι μακράν ο καλύτερος τρόπος να τεθεί υπό έλεγχο ο κορωνοϊός. Αλλά μεσοπρόθεσμα θα χρειαστούμε καλύτερες θεραπείες. Πότε θα επιστρέψει η ζωή στην κανονικότητα; Ακόμη κι αν είχαμε αρκετά εμβόλια για όλους, κατά την άποψή μου είναι απίθανο να φθάσουμε γρήγορα σε μια κατάσταση άρσης των μέτρων του social distancing.
Μέχρις ότου φθάσουμε σ’ ένα υψηλό επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό, ώστε να σταματήσουμε τον κοροωνοϊό και να αποκτήσουν οι περισσότεροι ευάλωτοι ανοσία, θα υπάρχει κίνδυνος. Αρχικά θα είμαστε σε μια κατάσταση όπου δεν θα παραμένει η ανάγκη για χρήση μάσκας και κοινωνική αποστασιοποίηση. Και μόνον όταν θα υπάρξει μια σημαντική πτώση στα σοβαρά κρούσματα θα νιώσουν οι κυβερνήσεις ότι είναι σε θέση να χαλαρώσουν αυτά τα μέτρα. Μιλάμε για έναν πολύ εύκολα μεταδόσιμο ιό», υπογράμισε.
Το εμβόλιο που παρασκευάζει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με τον φαρμακευτικό κολοσσό AstraZeneca, είναι ένα από τα μόλις εννέα ανά την υφήλιο που έχουν μπει στην φάση 3 των κλινικών δοκιμών, το τελευταίο στάδιο πριν την κυκλοφορία τους. Ο καθηγητής Πόλαρντ τόνισε ότι αν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο θα χρειαστεί την έγκριση των αρμόδιων εποπτικών Αρχών, διαδικασία που θα είναι επίσης χρονοβόρα. «Δεν νομίζω ότι θα το κάνουν σε μια νύχτα. Θα πρέπει να ελέγξουν εξονυχιστικά τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, όπως περιμένει η κοινή γνώμη». Η τελική αποτίμηση του εμβολίου πιθανώς να διαρκέσει εβδομάδες, είπε, επισημαίνοντας ότι η διάθεσή του στο κοινό θα αποτελέσει «τεράστια λογιστική πρόκληση».
Πηγή: iefimerida.gr