Top

AstraZeneca: Δοκιμαστική θεραπεία μειώνει κατά 77% τον κίνδυνο λοίμωξης

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας σε όλο τον κόσμο.

Parallaxi
astrazeneca-δοκιμαστική-θεραπεία-μειώνει-κατά-77-652340
Parallaxi

corona

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με την πανδημία στον κόσμο

Βρετανία: Αποτελεσματική η  δοκιμαστική θεραπεία της AstraZeneca 

Ο αγγλοσουηδικός φαρμακευτικός όμιλος AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για μια θεραπεία κατά της COVID-19, η οποία επιτρέπει να μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος ανάπτυξης συμπτωματικής μορφής της νόσου στους ευάλωτους ασθενείς.

Η θεραπεία αυτή αντισωμάτων, η κωδική ονομασία της οποίας είναι AZD7442, δεν έχει ωστόσο δείξει προηγουμένως αν είναι αποτελεσματική στους ανθρώπους που έχουν ήδη εκτεθεί στον ιό.

Όμως, όταν χορηγείται πριν να έρθει κάποιος σε επαφή με τον ιό, έχει αποτέλεσμα, διευκρινίζει η AstraZeneca σε ανακοίνωσή της.

Στην περίπτωση αυτή, μειώνει κατά 77% τον κίνδυνο εμφάνισης μιας συμπτωματικής μορφής της νόσου, σύμφωνα με τα δεδομένα της τρίτης φάσης, δηλαδή των κλινικών δοκιμών μεγάλου εύρους που αποσκοπούν να αξιολογήσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της.

Η AstraZeneca σημειώνει επίσης ότι δεν καταγράφηκε καμία περίπτωση σοβαρής COVID-19 ή θανάτου.

Στις δοκιμές αυτές, οι οποίες έγιναν στην Ισπανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, μετείχαν 5.197 άνθρωποι, το 75% των οποίων παρουσίαζε συννοσηρότητες (συνυπάρχουσες παθήσεις). Η θεραπεία χορηγήθηκε ενδομυϊκά.

“Με αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα, η AZD7442 θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στο οπλοστάσιό μας για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που μπορεί να χρειάζονται κάτι περισσότερο από ένα εμβόλιο για να επιστρέψουν στις φυσιολογικές τους ζωές”, υπογράμμισε ο Μάιρον Λέβιν, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στις ΗΠΑ, ο οποίος είναι επικεφαλής της δοκιμής.

“Χρειαζόμαστε κι άλλες προσεγγίσεις για τους ανθρώπους που δεν είναι καλά προστατευμένοι από τα εμβόλια κατά της COVID-19”, συμπλήρωσε ο Μενέ Πάγκαλος, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της AstraZeneca, ο οποίος δεσμεύτηκε να δημοσιεύσει επιπρόσθετα δεδομένα για τις δοκιμές αργότερα φέτος.

Το εργαστήριο διευκρινίζει ότι θα καταθέσει φάκελο στις αρχές που είναι αρμόδιες για την υγεία για να εξασφαλίσει έγκριση για επείγουσα χρήση ή την επικύρωση υπό προϋποθέσεις της θεραπείας, η ανάπτυξη της οποίας χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση.

Η AstraZeneca ήταν εξάλλου μια από τις πρώτες που επικύρωσε το εμβόλιό της κατά της COVID-19, το οποίο προκάλεσε ωστόσο ερωτήματα λόγω πολύ σπάνιων παρενεργειών, γεγονός το οποίο ώθησε χώρες να περιορίσουν τη χρήση του.

Εξάλλου έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δόθηκε χθες, Πέμπτη, στη δημοσιότητα αποκαλύπτει ότι το εμβόλιο κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNtech είναι πιο αποτελεσματικό κατά των μολύνσεων που συνδέονται με το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορονοϊού, αλλά η αποτελεσματικότητά του φθίνει πιο γρήγορα από αυτή του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ισραήλ: Πάνω από 8.400 κρούσματα και 25 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 8.414 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων να φθάνει τις 970.607.

Παράλληλα, 25 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 6.748 νεκρούς ως αυτό το χρονικό σημείο.

Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε στα 61.969.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση επίσης μειώθηκαν οριακά στους 599 (–1 σε 24 ώρες).

Αφότου άρχισε εκστρατεία ανοσοποίησης στο Ισραήλ, τον Δεκέμβριο του 2020, σχεδόν 5,88 εκατ. πολίτες της χώρας –περί το 63% του πληθυσμού– έχουν λάβει τουλάχιστον μια πρώτη δόση των εγκεκριμένων εμβολίων για την COVID-19, πάνω από 5,4 εκατ. τη δεύτερη δόση και σχεδόν 1,25 εκατ. τρίτη, ενισχυτική.

Χθες οι ισραηλινές υγειονομικές αρχές μείωσαν στα σαράντα έτη το ηλικιακό όριο για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης.

Το εβραϊκό κράτος άρχισε να χορηγεί τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε ανθρώπους 50 ετών και άνω την περασμένη εβδομάδα, αψηφώντας την έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μορατόριουμ των αναμνηστικών δόσεων ώστε να μπορέσουν να διατεθούν εμβόλια στις φτωχότερες χώρες.

Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός έλαβε μια τρίτη δόση εμβολίου 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ έλαβε σήμερα μια τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, προτρέποντας τον πληθυσμό να κάνει το ίδιο αφότου η ελάχιστη ηλικία για μια αναμνηστική δόση μειώθηκε στα 40 έτη, σε ένα υπόβαθρο αύξησης των μολύνσεων.

Σύμφωνα με το γραφείο του, ο Μπένετ, 49 ετών, είναι ο πρώτος ηγέτης στον κόσμο που έλαβε αναμνηστική δόση.

“Αν πάτε να εμβολιαστείτε με μια τρίτη δόση, μπορούμε να αποφύγουμε ένα τέταρτο λοκντάτουν”, δήλωσε ο Μπένετ πριν από τον εμβολιασμό του σε δημόσιο νοσοκομείο της Κφαρ Σάμπα (κέντρο). “Διαπιστώνουμε τη μεγάλη αποτελεσματικότητα των εμβολίων, είναι βέβαιο, και είναι ο τρόπος να τελειώνουμε με τον ιό”.

“Είμαστε στην καρδιά της μάχης τώρα, μπορούμε να την κερδίσουμε μαζί. Είμαστε σε απόσταση αναπνοής, αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί”, πρόσθεσε καθώς η χώρα καταγράφει τις τελευταίες ημέρες περίπου 8.000 νέες μολύνσεις καθημερινά, ένα ρεκόρ μολύνσεων από τον Ιανουάριο.

Προκειμένου να καταπολεμήσει την εξάπλωση του ιού, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε χθες Πέμπτη να μειώσει στα 40 έτη την ελάχιστη ηλικία για τη χορήγηση μιας τρίτης δόσης εμβολίου, κυρίως εκείνου που ανέπτυξε ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer σε συνεργασία με την εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech.

Στις 13 Αυγούστου, το εβραϊκό κράτος είχε μειώσει για πρώτη φορά την ελάχιστη ηλικία χορήγησης μιας τρίτης δόσης εμβολίου στα 50 έτη παρά την έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ένα μορατόριουμ στις τρίτες αναμνηστικές δόσεις, ώστε να υπάρξουν περισσότερα εμβόλια διαθέσιμα για τις πιο φτωχές χώρες, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλά.

Ο Μπένετ είχε πει πως η χορήγηση αυτών των δόσεων στο Ισραήλ, μια χώρα εννέα εκατομμυρίων κατοίκων, δεν επηρεάζει τα παγκόσμια αποθέματα και επιτρέπει να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα μιας τρίτης δόσης.

Συνολικά, τουλάχιστον 970.000 μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ, εκ των οποίων 6.700 θάνατοι. Τουλάχιστον 5,4 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου, περίπου το 58% του πληθυσμού, και περίπου 1,2 εκατ. μια τρίτη.

Το Ισραήλ ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησε, από τα μέσα Δεκεμβρίου, μια τεράστια εκστρατεία εμβολιασμού χάρη σε μια συμφωνία με την Pfizer που του παρέδωσε γρήγορα εκατομμύρια δόσεις επί πληρωμή με αντάλλαγμα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στον πληθυσμό του.

Η εκστρατεία αυτή είχε επιτρέψει μια δραστική μείωση των μολύνσεων, όμως τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός τους ξάναρχισε να αυξάνεται με την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα στους ενήλικες που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί τουλάχιστον έξι μήνες πριν.

Νέα Ζηλανδία: Η πρωθυπουργός  παρέτεινε για τέσσερις ημέρες το εθνικό λοκντάουν· στο Σίδνεϊ

Η Νέα Ζηλανδία παρέτεινε σήμερα το λοκντάουν που έχει επιβάλει στο σύνολο του αρχιπελάγους σε μια προσπάθεια να περιορίσει την επιδημία της Covid-19 που οφείλεται στην παραλλαγή Δέλτα η οποία διαδόθηκε από το Όκλαντ στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, ενώ στη γειτονική Αυστραλία, το λοκντάουν του Σίδνεϊ, που άρχισε πριν από δύο μήνες, παρατάθηκε σήμερα για ένα μήνα.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε πως το τριήμερο εθνικό λοκντάουν, που επρόκειτο να αρθεί απόψε τη νύκτα, θα παραταθεί για τέσσερις ημέρες.

Οι αρχές προσπαθούν να υπολογίσουν το εύρος της επιδημίας μετά την εμφάνιση αυτή την εβδομάδα του πρώτου, εδώ και έξι μήνες, τοπικής προέλευσης κρούσματος, δήλωσε η πρωθυπουργος και κάλεσε τον πληθυσμό να επιδείξει σύνεση.

Η Άρντερν δήλωσε πως όλα τα κρούσματα, περιλαμβανομένων αυτών του Ουέλινγκτον, συνδέονται, ένα στοιχείο που είναι λιγότερο ανησυχητικό.

«Αυτό σημαίνει πως αρχίζουμε να έχουμε μια ιδέα για το σύνολο» των κρουσμάτων, δήλωσε και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι «σ’ αυτό το στάδιο δεν έχει καταγραφεί κανένα απροσδόκητο κρούσμα».

Για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες, η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε στις 17 Αυγούστου το πρώτο κρούσμα Covid τοπικής προέλευσης.

Ο κάτοικος του Όκλαντ που διαγνώσθηκε θετικός ήταν φορέας ενός στελέχους της παραλλαγής Δέλτα που έχει ταυτοποιηθεί στην Αυστραλία.

Στο μεταξύ, στην Αυστραλία, το λοκντάουν στο Σίδνεϊ, που άρχισε πριν από δύο μήνες, παρατάθηκε σήμερα για ένα μήνα, καθώς η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας επιχειρεί να σταματήσει την αναζωπύρωση της επιδημίας της Covid-19 που οφείλεται στην παραλλαγή Δέλτα.

«Δυστυχώς ο αριθμός των κρουσμάτων δεν σταματά να αυξάνεται», δήλωσε η πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζικλιάν, η οποία παραδέχεθηκε πως χρειάστηκε να πάρει μια «δύσκολη» απόφαση.

Αφού είχε καταγράψει μικρό αριθμό μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας, το Σίδνεϊ καταγράφει τώρα περισσότερα από 600 κρούσματα την ημέρα.

Το λοκντάουν θα παραμείνει σε ισχύ σε όλη την πόλη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι κάτοικοι, που ζουν στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, θα πρέπει να τηρούν νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και δεν θα μπορούν να βγαίνουν παρά μόνο μία ώρα την ημέρα για σωματική άσκηση.

Περίπου 1.000 στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν την αστυνομία να επιβάλει τα μέτρα, που όλο και περισσότεροι κάτοικοι επιχειρούν να παραβιάσουν.

Καθώς ο αριθμός των θανάτων δεν σταματά να αυξάνεται και ο ιός διαδίδεται και σε άλλες περιφέρειες της χώρας, η Αυστραλία βιάζεται να εμβολιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους κατοίκους.

Μέχρι τώρα, μόλις το 30% του αυστραλιανού πληθυσμού έχει κάνει δύο δόσεις εμβολίου.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα