Top

AstraZeneca: Το εμβόλιο της εμφάνισε αποτελεσματικότητα 74% κατά της συμπτωματικής Covid-19

Η εικόνα της πανδημίας αυτή την ώρα στον κόσμο.

Parallaxi
astrazeneca-το-εμβόλιο-της-εμφάνισε-αποτελεσμα-824266
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας αυτή την ώρα στον κόσμο.

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες, Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου.

Το εμβόλιο της AstraZeneca εμφάνισε αποτελεσματικότητα 74% κατά της συμπτωματικής Covid-19 και 83,5% στους άνω των 65 ετών, ενώ δεν υπήρξε κανένας θάνατος εμβολιασμένου σε μεγάλη δοκιμή του στην Αμερική

Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού παρουσιάζει αποτελεσματικότητα 74% στην πρόληψη της νόσου Covid-19 με οποιαδήποτε συμπτώματα, ποσοστό που αυξάνεται στο 83,5% για τους άνω των 65 ετών, όπως δείχνουν τα, από καιρό αναμενόμενα, αποτελέσματα της μεγάλης κλινικής δοκιμής του στις ΗΠΑ.

Η αποτελεσματικότητα 74% είναι κάπως χαμηλότερη από το ποσοστό 79% που η εταιρεία είχε ανακοινώσει σε προκαταρκτικό στάδιο τον Μάρτιο και είχε λίγο αργότερα αναθεωρήσει προς τα κάτω στο 76%. Το νέο ποσοστό βασίζεται στα αποτελέσματα διπλά “τυφλής” δοκιμής του εμβολίου φάσης 3 σε 32.451 εθελοντές από τις ΗΠΑ, τη Χιλή και το Περού, από τους οποίους οι 21.635 έκαναν δύο δόσεις του εμβολίου και οι υπόλοιποι εικονικό εμβόλιο (πλασίμπο) για λόγους σύγκρισης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που έγινε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “New England Journal of Medicine”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, δεν υπήρξαν μεταξύ των εμβολιασμένων καθόλου περιστατικά βαριάς ή απειλητικής για τη ζωή Covid-19, ούτε θάνατοι. Η αποτελεσματικότητα του στην αποτροπή της λοίμωξης από κορονοϊό (όχι της συμπτωματικής νόσου) εκτιμήθηκε στο 64,3%, δηλαδή σχεδόν οι δύο στους τρεις που εμβολιάζονται, δεν μολύνονται καν από τον ιό.

Για “ευχάριστη έκπληξη” έκανε λόγο η δρ ‘Ανα Ντέρμπιν, ειδική στα εμβόλια στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης και επεσήμανε ότι το εμβόλιο “ήταν άκρως προστατευτικό έναντι της βαριάς νόσου και της νοσηλείας”. Επίσης, δεν υπήρξαν καθόλου περιστατικά της σπάνιας παρενέργειας της θρόμβωσης.

‘Επειτα από αυτά τα ευρήματα, μένει να διαπιστωθεί ποιά θα είναι η τύχη του εμβολίου στις ΗΠΑ, όπου ακόμη δεν έχει πάρει καν έγκριση για επείγουσα κυκλοφορία. Η εταιρεία δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να ζητήσει φέτος από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τη χορήγηση απευθείας κανονικής – παρά επείγουσας – άδειας για το εμβόλιο της. Μια κίνηση που θα γίνει περισσότερο για λόγους κύρους, παρά επειδή η εταιρεία ευελπιστεί ότι αυτό θα χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου προ καιρού κυριαρχούν τα εγχώρια mRNA εμβόλια (Μoderna και Pfizer). Το εμβόλιο της AstraZeneca, γνωστό ως Vaxzevria, έχει ήδη εγκριθεί και κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 170 χώρες.

Βραζιλία: Εφετείο στο Ρίο ανέστειλε την εφαρμογή του υγειονομικού πάσου κάνοντας λόγο για “υγειονομική δικτατορία”

Εφετείο στη Βραζιλία ανέστειλε χθες Τετάρτη την εφαρμογή του υγειονομικού πάσου που είχε καταστεί υποχρεωτικό πριν μία εβδομάδα για την είσοδο των πολιτών σε κάποιους χώρους, κυρίως τουριστικούς, στο Ρίο ντε Ζανέιρο, όπως έγινε γνωστό από δικαστική πηγή. Στην απόφασή του ο δικαστής Πάολο Ρανγκέλ χαρακτήρισε το υγειονομικό πάσο, την εντολή για την εφαρμογή του οποίου είχε δώσει ο δήμαρχος του Ρίο Εντουάρντο Παές, “υγειονομική δικτατορία” και συνέκρινε “τις διώξεις” που υφίστανται όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 με τις διώξεις εναντίον των Εβραίων.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου για να εισέλθει κάποιος σε πολλά τουριστικά αξιοθέατα του Ρίο, την τουριστική πρωτεύουσα της Βραζιλίας, όπως και σε πολιτιστικούς αλλά και σε αθλητικούς χώρους ήταν απαραίτητο να διαθέτει υγειονομικό πάσο.

“Το έχω πει και με άλλες ευκαιρίες και το επαναλαμβάνω εδώ. Το διάταγμα αυτό χωρίζει την κοινωνία σε δύο ομάδες: τους εμβολιασμένους και τους μη εμβολιασμένους, εμποδίζοντας τους μη εμβολιασμένους να μετακινούνται ελεύθερα σε όλους τους χώρους του Ρίο ντε Ζανέιρο, ένα μεγάλο πλήγμα στην ελευθερία της μετακίνησης”, τόνισε ο δικαστής στην απόφασή του.

Σε άλλο σημείο της απόφασής του ο Ρανγκέλ υπενθύμισε ότι οι Εβραίοι διώχθηκαν “λόγω του φόβου ότι θα μολύνουν τους ανθρώπους, οι οποίοι τους αντιμετώπιζαν ως ανίκανους, επικίνδυνους και βλαβερούς ανθρώπους για την κοινωνία”.

Επίσης ο δικαστής αναφέρθηκε στον Αδόλφο Χίτλερ, ο οποίος “μέσω της ναζιστικής προπαγάνδας ενστάλαξε στους πολίτες τον φόβο για τους Εβραίους και τους τσιγγάνους”.

Στο Ρίο περίπου 33.000 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην covid-19, με το ποσοστό θνητότητας να φτάνει τους 440 ανθρώπους ανά 100.000, πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο στη Βραζιλία (283). Συνολικά η χώρα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από cοvid-19 παγκοσμίως, 596.000, μετά τις ΗΠΑ.

Ιταλία: 63 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 3.200 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το ιταλικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 63 ασθενείς με την COVID-19, έναντι 65 την προηγουμένη, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 αυξήθηκε σε 3.212, έναντι 2.985 μία ημέρα νωρίτερα, επί συνόλου 295.452 τεστ.

Με 130.870 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά της τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι χθες, η Ιταλία των 60 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει επίσημα μέχρι τώρα τον δύτερο βαρύτερο επίσημο απολογισμό θυμάτων στην Ευρώπη, μετά τη Βρετανία, και τον ένατο βαρύτερο παγκοσμίως. Έχουν διαγνωστεί 4,67 εκατ. μολύνσεις.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με την COVID-19 – εξαιρουμένων όσων βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) – μειώθηκε στους 3.317 χθες, από 3.418 μία ημέρα νωρίτερα.

Στις ΜΕΘ έγιναν 23 εισαγωγές ασθενών, έναντι 19 την προηγουμένη. Το σύνολο των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ μειώθηκε σε 450, από 459 μία ημέρα νωρίτερα.

Βρετανία: Σχεδόν 37.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 150 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 36.722 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν άλλοι 150 ασθενείς με την COVID-19.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται σε 136.525 νεκρούς επί συνόλου 7.771.294 καταγεγραμμένων μολύνσεων. Ο απολογισμός των θυμάτων περιλαμβάνει μόνο πρόσωπα τα οποία απεβίωσαν μέσα σε χρονικό διάστημα 28 ημερών αφότου διαγνώστηκε πως είχαν μολυνθεί από τον ιό.

Σχεδόν το 90% των Βρετανών άνω των 16 ετών έχει λάβει μια δόση εμβολίου, ενώ πάνω από το 82% έχει λάβει και τη δεύτερη, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία για την εκστρατεία ανοσοποίησης. Η ζωή έχει επιστρέψει στην ομαλότητα στη χώρα.

Σλοβενία: αναστέλλει προληπτικά τη χρήση του σκευάσματος της Janssen (Johnson & Johnson) μετά τον θάνατο 20χρονης

Η Λιουμπλιάνα αποφάσισε χθες Τετάρτη να αναστείλει προληπτικά την αξιοποίηση του εμβολίου Janssen κατά της COVID-19, που παράγει η φαρμακευτική θυγατρική Janssen του αμερικανικού ομίλου Johnson & Johnson, μετά τον θάνατο εικοσάχρονης γυναίκας στην οποία είχε χορηγηθεί.

«Σταματάμε προσωρινά, ωσότου να ξεκαθαριστούν όλες οι λεπτομέρειες για την περίπτωση αυτή», τόνισε ο υπουργός Υγείας, ο Γιάνες Ποκλούκαρ, μιλώντας στον Τύπο στη σλοβενική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την Μπογιάνα Μπέοβιτς, επικεφαλής της ομάδας των ειδικών που συμβουλεύει την κυβέρνηση, «ενδέχεται να υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στον εμβολιασμό και στον θάνατο» της νεαρής.

Νωρίτερα, σλοβενικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η εικοσάχρονη, η οποία εισήχθη τη Δευτέρα σε νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση, μόλις μερικές ημέρες αφότου είχε λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J για την COVID-19, υπέκυψε.

Παρουσίασε εγκεφαλική αιμορραγία και θρομβώσεις τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.

Είχε ήδη αναφερθεί στο παρελθόν ένας θάνατος έπειτα από εμβολιασμό για την COVID-19 στη Σλοβενία, όπου η ανοσοποίηση για τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός γίνεται υποχρεωτική στον δημόσιο τομέα από αύριο Παρασκευή 1η Οκτωβρίου, γεγονός που ωθεί αυξανόμενο αριθμό πολιτών να εμβολιαστεί.

Με το 47% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί πλήρως, η μικρή χώρα των Βαλκανίων με δύο εκατομμύρια κατοίκους καταγράφει ποσοστό αισθητά χαμηλότερο από τον μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης (64%).

Χθες βράδυ διαδηλωτές, ανάμεσά τους ο πατέρας της νεαρής, σύμφωνα με ΜΜΕ, συγκεντρώθηκαν στη σλοβενική πρωτεύουσα για να καταγγείλουν την υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Απέκλεισαν οδικό άξονα και οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσουν.

Στα μέσα του Σεπτεμβρίου, η σλοβενική αστυνομία έκανε χρήση εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση και δακρυγόνων για να διαλύσει χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στη Λιουμπλιάνα για να καταγγείλουν την τρέχουσα πολιτική υγείας.

Επισήμως, η Σλοβενία έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο πάνω από 4.550 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 491.000 και πλέον κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Ιράκ: Ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια τα κρούσματα του νέου κορονοϊού, οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έχουν ξεπεράσει τους 22.200

Το υπουργείο Υγείας του Ιράκ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.254 κρούσματα του SARS-CoV-2 (επί συνόλου 17.152 τεστ), ενώ υπέκυψαν 34 ασθενείς με την COVID-19.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Μέσης Ανατολής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 22.221 νεκρούς επί συνόλου 2.000.869 μολύνσεων από την εκδήλωσή της στην ιρακινή επικράτεια, τον Φεβρουάριο του 2020.

Στο κράτος των περίπου 38 εκατομμυρίων κατοίκων είχαν χορηγηθεί μέχρι χθες συνολικά 4.727.375 δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 (27.741 σε 24 ώρες).

Ιράν: Ξεπέρασαν τους 120.000 οι νεκροί εξαιτίας της COVID-19, τα κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν φθάσει τα 5,57 εκατομμύρια

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού ξεπέρασε χθες Τετάρτη το τραγικό ορόσημο των 120.000 νεκρών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, διαπιστώθηκαν 272 θάνατοι τις προηγούμενες 24 ώρες, που αύξησαν τον αριθμό τους στους 120.160 ως αυτό το στάδιο από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία στην ιρανική επικράτεια.

Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν ακόμη 13.271 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το άθροισμα των καταγεγραμμένων περιπτώσεων να φθάνει τις 5.572.962.

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων του Ιράν νοσηλεύονται 6.016 ασθενείς με την COVID-19.

Ως χθες στη χώρα των περίπου 83 εκατομμυρίων κατοίκων είχαν λάβει πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19 πάνω από 37,74 εκατ. πολίτες, εκ των οποίων 16,06 εκατ. και δεύτερη.

Ινδία: 311 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 23.500 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 23.529 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 311 ασθενείς με την COVID-19.

Με 448.062 θανάτους επί συνόλου 33,74 εκατομμυρίων μολύνσεων από τον την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της, η υποήπειρος 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, πίσω από τις ΗΠΑ, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Μαλαισία: Πάνω από 12.400 κρούσματα του νέου κορονοϊού την ημέρα που οι θάνατοι εξαιτίας της ξεπέρασαν τους 26.000

Το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη υπέκυψαν 208 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 12.434 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο ασιατικό κράτος 33 εκατ. κατοίκων ξεπέρασε έτσι άλλο ένα τραγικό ορόσημο, αυτό των είκοσι έξι χιλιάδων θανάτων, φθάνοντας τους 26.143 νεκρούς επί συνόλου 2.232.960 καταγεγραμμένων μολύνσεων.

Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 169.718. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων βρίσκονται 978 ασθενείς με την COVID-19, 565 διασωληνωμένοι.

Μέχρι χθες είχε εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19 το 61,5% του πληθυσμού, ενώ το 71,5% έχει λάβει πρώτη δόση, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Μεξικό: 596 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, σχεδόν 9.800 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν ακόμη 596 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 9.796 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Με 276.972 θανάτους αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά της μέχρι χθες, η χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον 4ο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα έφθασαν τα 3.655.395, κατά τα δεδομένα του υπουργείου, που όμως στελέχη του αναγνωρίζουν ότι είναι πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.

Βραζιλία: 676 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 17.700 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 676 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 17.756 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Με 596.122 νεκρούς αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της, η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατομμύρια κατοίκους καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη, πίσω από τις ΗΠΑ (692.975 νεκροί).

Τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι πλέον 21.399.546· η Βραζιλία καταλαμβάνει την τρίτη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό μολύνσεων, μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα