Αστυνομική βία σε διαδηλώσεις στο Κεντάκι και το Λονδίνο

Με αφορμή βίαια γεγονότα

Parallaxi
αστυνομική-βία-σε-διαδηλώσεις-στο-κεν-735247
Parallaxi

ΗΠΑ: Εκατοντάδες διαδηλωτές στο Κεντάκι ζήτησαν δικαιοσύνη και μεταρρυθμίσεις

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και έκαναν πορεία χθες στο Λούισβιλ του Κεντάκι, στην επέτειο ενός έτους από το θάνατο της Μπριόνα Τέιλορ, που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικούς, σε ένα από τα περιστατικά που πυροδότησαν πέρσι ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ.

Η Τέιλορ, μια 26χρονη Αφροαμερικανίδα νοσηλεύτρια, έπεσε νεκρή στις 13 Μαρτίου 2020 από πυρά της αστυνομίας μέσα στο διαμέρισμά της στο Λούισβιλ, σε μια αστυνομική επιχείρηση φιάσκο.

Τον Σεπτέμβριο ένα σώμα ενόρκων αποφάσισε ότι σε κανέναν από τους τρεις λευκούς αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιδρομή στο διαμέρισμα της Τέιλορ, δεν θα ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία. Εναντίον ενός αστυνομικού, του Μπρετ Χάνκινσον, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για έκθεση σε κίνδυνο των γειτόνων της Τέιλορ, διότι οι σφαίρες από το όπλο του πέρασαν στο διαμέρισμα ενός γείτονα. Εναντίον των άλλων δύο αστυνομικών, του Τζόναθαν Μάτινγκλι και του Μάιλς Κόσγκροουβ, που πυροβόλησαν εναντίον της Τέιλορ, δεν ασκήθηκαν διώξεις.

Και οι τρεις αστυνομικοί αποπέμφθηκαν από την αστυνομία.

Ο θάνατος της 26χρονης μαζί με εκείνον του Τζορτζ Φλόιντ, του Αφροαμερικανού που έχασε τη ζωή του όταν λευκός αστυνομικός γονάτισε στον λαιμό του στη Μινεάπολη, στα τέλη Μαΐου, πυροδότησαν ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομίας βαρβαρότητας σε όλες τις ΗΠΑ πέρσι το καλοκαίρι.

Στη χθεσινή διαδήλωση στο Λούισβιλ, ομιλητές ζήτησαν δικαιοσύνη για την Τέιλορ και μεταρρυθμίσεις στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.

«Πρόκειται για τη δύναμή μας να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο για τα παιδιά μας, για την κόρη μου», δήλωσε η Σαντίκα Ρέινολντς, πρόεδρος της οργάνωσης Urban League στην πόλη.

Ο σύντροφος της Τέιλορ, Κένεθ Γουόκερ μίλησε επίσης σύντομα στο πλήθος.

«Απέσυραν τις κατηγορίες εναντίον μου, αλλά δεν τελειώνουμε εδώ», είπε, αναφερόμενος στις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εις βάρος του και αργότερα αποσύρθηκαν για πυροβολισμό ενάντια σε αστυνομικούς κατά τη διάρκεια του συμβάντος. «Δεν πρέπει να σταματήσουμε. Συνεχίστε».

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές βάδισαν στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας συνθήματα «Οι ζωές των μαύρων μετρούν» και «καμία δικαιοσύνη, καμία ειρήνη», κρατώντας πλακάτ με το πρόσωπο της Τέιλορ.

Ο δήμαρχος του Λούισβιλ, Κρεγκ Φίσερ δήλωσε ότι η πόλη του έχει κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε πολιτικές και τις προτεραιότητες, σημειώνοντας ωστόσο ότι εξακολουθεί να υπάρχει «πολλή δουλειά μπροστά».

Ο Γουόκερ κατέθεσε την Παρασκευή μια αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο εναντίον του αστυνομικού τμήματος, δήλωσε ένας από τους δικηγόρους του. Στην αγωγή ο Γουόκερ υποστηρίζει ότι οι αστυνομικοί παραβίασαν τα πολιτικά του δικαιώματα πραγματοποιώντας παράνομη έρευνα και χρησιμοποιώντας υπέρμετρη βία.

Το Σεπτέμβριο οι αρχές του Λούισβιλ συμφώνησαν να καταβάλουν 12 εκατομμύρια δολάρια στην οικογένεια της Τείλορ, σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό της αγωγής που είχαν ασκήσει οι συγγενείς της νεαρής Αφροαμερικανίδας για τον φόνο της.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες και σε άλλες πόλεις στις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων στην Ατλάντα και τη Νέα Υόρκη, για την επέτειο θανάτου της Τέιλορ.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε με ανάρτηση στο twitter ότι παραμένει δεσμευμένος να υπογράψει ένα νομοσχέδιο αστυνομικής μεταρρύθμισης.

«Ο θάνατος της Μπριόνα Τέιλορ ήταν μια τραγωδία, ένα πλήγμα στην οικογένειά της, την κοινότητά της και την Αμερική. Ενώ συνεχίζουμε να τη θρηνούμε, πρέπει να προχωρήσουμε για να περάσουμε στο Κογκρέσο ουσιαστική μεταρρύθμιση της αστυνομίας», έγραψε.

Επικρίσεις δέχεται η αστυνομία του Λονδίνου για τη βίαιη επέμβαση της σε αγρυπνία στη μνήμη της δολοφονηθείσας Σάρα Έβεραρντ

Η αστυνομία του Λονδίνου δέχθηκε έντονη κριτική χθες, με πολιτικούς αξιωματούχους να ζητούν έρευνα, μετά την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων να διαλύσουν ένα πλήθος, κυρίως γυναικών, που συγκεντρώθηκε το Σάββατο το βράδυ στην μνήμη μιας 33χρονης γυναίκας, που έπεσε θύμα απαγωγής και δολοφονίας, λίγες ώρες μετά την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος ενός αστυνομικού που κατηγορείται για το έγκλημα. Η δολοφονία της Σάρα Έβεραρντ, που εξαφανίστηκε το βράδυ της 3ης Μαρτίου στο Κλάπαμ Κόμμον, στο νότιο Λονδίνο, ενώ επέστρεφε περπατώντας στο σπίτι της στο Μπρίξτον έχει προκαλέσει οργή και φόβο στις γυναίκες για την ασφάλειά τους, αλλά και αγανάκτηση για την αποτυχία της αστυνομίας και ευρύτερα της κοινωνίας να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό.

Νωρίς το Σάββατο ένα αυτοσχέδιο μνημείο από λουλούδια και κεριά στήθηκε γύρω στο Κλάπαμ Κόμμον στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, κοντά στο σημείο που η Έβεραρντ εθεάθη τελευταία φορά ζωντανή.

Η δούκισσα του Κέμπριτζ Κέιτ ήταν ανάμεσα στους ανθρώπους που απέτισαν φόρο τιμής στην νεαρή γυναίκα. Ένας αξιωματούχος του παλατιού είπε ότι η Κέιτ «θυμήθηκε πώς ήταν, πριν παντρευτεί, να περπατάς τη νύχτα στους δρόμους του Λονδίνου».

Αργά χθες βράδυ περίπου χίλιοι άνθρωποι – κυρίως γυναίκες – συγκεντρώθηκαν στο σημείο στην μνήμη της Έβεραρντ και για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη ασφάλειας που νοιώθουν όταν είναι έξω μόνες τους. Κάποιες φώναζαν «ντροπή σας» στους αστυνομικούς που ήταν παρόντες.

Το κίνημα «Ανακτήστε αυτούς τους δρόμους» ήθελε να οργανώσει μια αγρυπνία, αλλά η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να συγκεντρωθούν λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας του νέου κορονοϊού, προειδοποιώντας για επιβολή προστίμων. Η Κρεσίντα Ντικ, επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης του Λονδίνου, δήλωσε ότι οποιαδήποτε διοργάνωση αγρυπνίας «θα είναι παράνομη και μη ασφαλής».

Καθώς εντάσεις άρχισαν να κλιμακώνονται το βράδυ, αστυνομικοί εμφανίστηκαν σε βίντεο να σέρνουν για να απομακρύνουν πολλές γυναίκες που είχαν συγκεντρωθεί στο Κλάπαμ Κόμμον.

Η αστυνομία δεν ανέφερε άμεσα πόσα άτομα συνελήφθησαν.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν – ο οποίος είναι αρμόδιος για την αστυνόμευση στην πόλη – έκανε λόγο για «απαράδεκτες» εικόνες ότι η αντίδραση των αστυνομικών «ήταν σε κάποιες περιπτώσεις ούτε κατάλληλη, ούτε ανάλογη» και πρόσθεσε ότι ζήτησε επείγουσες εξηγήσεις από την Ντικ.

Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισε τις σκηνές «πολύ ανησυχητκές» και η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ δήλωσε ότι επιθυμεί κι εκείνη απαντήσεις από την αστυνομία για τις «ενοχλητικές» εικόνες.

Νωρίτερα χθες, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι αυτός και η σύντροφός του Κάρι Σίμοντς θα άναβαν ένα κερί στη μνήμη της Έβεραρντ.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να διασφαλίσω ότι οι δρόμοι είναι ασφαλείς και ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια δεν βρίσκονται αντιμέτωπες με παρενόχληση ή κακοποίηση», είπε.

Εμφανιζόμενος στο δικαστήριο του Γουέστμινστερ του Λονδίνου το Σάββατο το πρωί, ο 48χρονος αστυνομικός Γουέιν Κούζινς, φορώντας γκρι φόρμα, μίλησε μόνο για να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του.

Ο δικηγόρος του Κούζινς δεν υπέβαλε ένσταση στις κατηγορίες για απαγωγή και ανθρωποκτονία προτού τη δικαστική ακρόαση που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη. Ο Κούζινς θα παραμείνει υπό κράτηση.

Η αστυνομία βρήκε το πτώμα της Έβεραρντ την Τετάρτη σε μια δασική έκταση περίπου 50 μίλια νοτιοανατολικά του Λονδίνου.

Ο Κούζινς εντάχθηκε στη Μητροπολιτική Αστυνομία το 2018 και υπηρετούσε ως φύλακας ξένων πρεσβειών πριν τη σύλληψή του.

Η επιτροπή ελέγχου της βρετανικής αστυνομίας ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τον χειρισμό της υπόθεσης της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα