Ελλάδα

Αταλάντη: Συγκλονίζει βίντεο από τη στιγμή του σεισμού

Αναστάτωση στην Αταλάντη, μετά τον δυνατό σεισμό των 4,8 Ρίχτερ που ταρακούνησε την περιοχή - Δείτε το βίντεο

Parallaxi
αταλάντη-συγκλονίζει-βίντεο-από-τη-στ-1017611
Parallaxi

Αναστάτωση προκλήθηκε στην Αταλάντη, μετά τον δυνατό σεισμό των 4,8 Ρίχτερ που ταρακούνησε την περιοχή το απόγευμα της Πέμπτης (8/6), ενώ έγινε αισθητός και στην Αττική.

Ένα βίντεο ντοκουμέντο από κάμερα ενός καταστήματος με είδη παντοπωλείου στην Αταλάντη δημοσίευσε το Tvstar.gr, στο οποίο διακρίνεται η ένταση του σεισμού.

Όπως φαίνεται στα πλάνα, τα αντικείμενα στα ράφια αλλά και εκείνα που κρέμονται από το ταβάνι «χορεύουν» στον ρυθμό των Ρίχτερ.

Δείτε το βίντεο από τη στιγμή του σεισμού των 4,8 Ρίχτερ

Συνολικά 21 σεισμοί τις τελευταίες 12 ώρες στην περιοχή

Τελευταίες 12 ώρες, καταγράφηκαν 21 σεισμοί μικρού μεγέθους στην περιοχή. Δείτε τα μεγέθη:

Σεισμός στην Αταλάντη: Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 4,8 ρίχτερ

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας συμβούλευσε τους κατοίκους της περιοχής να μείνουν μακριά από παλιά κτίρια. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας τόνισε μιλώντας στο MEGA πως ο σεισμός που σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης δεν συνδέεται με το ρήγμα της Αταλάντης.

«Έχουμε να κάνουμε, αρχικά, με ένα σεισμό της τάξεως των 5,1 Ρίχτερ σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκτυο. Στη συνέχεια ο σεισμός αυτός υποβαθμίστηκε σε 4,8. Βεβαίως, δεν είναι το τελικό μέγεθος του σεισμού αυτού. Ένας σεισμός ο οποίος δόθηκε αρχικά η εντύπωση ότι είναι στην Αταλάντη και πράγματι είναι κοντά την Αταλάντη αλλά δεν συνδέεται με το ρήγμα της Αταλάντης.

Το ρήμα της Αταλάντης έχει ένα βαρύ ιστορικό από το 19ο αιώνα δηλαδή πριν περίπου 130 χρόνια. Που έχει δώσει ένα σεισμό της τάξεως των 7 βαθμών με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετές καταστροφές. Είναι ένα ρήγμα που το αντιμετωπίζουμε με δέος, σημείωσε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε:

Εκείνο το οποίο πρέπει να πούμε ως προς το ρήμα της Αταλάντης είναι ότι το ρήγμα της Αταλάντης γεμίζει σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Δεν γεμίζει κάθε 130-150 χρόνια, αλλά σε μία περίοδο της τάξεως των 600-700 ετών. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ρήγμα μίας ηπειρωτικής λεκάνης όχι προς τη μεριά του Ευβοϊκού κόλπου αλλά προς τη μέσα πλευρά, δηλαδή Ορχομενό και Αμφίκλεια. Είναι ένα από τα ρήγματα αυτά που κάνουν μία μικρή λεκάνη εκεί πέρα που έγινε ο σεισμός και το 2013 με παρόμοιο μέγεθος.

Δεν είχαμε επιπτώσεις στην περιοχή. Βέβαια, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή όσο και μέχρι την Αθήνα. Θεωρώ πως πρέπει να δούμε και την εξέλιξη του φαινομένου και με άλλα σεισμικά φαινόμενα τα οποία ενδεχομένως να ακολουθήσουμε. Και στη συνέχεια να δούμε πιο ακριβώς ρήγμα συνδέεται με τη συγκεκριμένη σεισμικότητα», ανέφερε.

Στην περιοχή μετέβη ο γενικός διευθυντής του ΟΑΣΠ, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας δεν σχεδιάζεται μέχρι στιγμής να συγκληθεί η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα