Αθήνα: Από το 2014 πάνω από 23.000 άνθρωποι πέθαναν ή αγνοούνται, προσπαθώντας να φτάσουν στην ΕΕ

Με στοιχεία της Κοινής Πρωτοβουλίας μεσογειακών χωρών για την ταυτοποίηση αγνοούμενων μεταναστών

Parallaxi
αθήνα-από-το-2014-πάνω-από-23-000-άνθρωποι-πέθαν-837411
Parallaxi
Πηγή εικόνας: Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Η τρίτη συνάντηση της Κοινής Πρωτοβουλίας των μεσογειακών χωρών (Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Μάλτας) για τους αγνοούμενους μετανάστες και πρόσφυγες στη Μεσόγειο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής Αγνοουμένων Προσώπων (ICMP).

Σύμφωνα με στοιχεία του ICMP, από τις αρχές του 2014 περισσότεροι από 23.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει ή αγνοούνται, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη.

Οι τέσσερις χώρες συνέστησαν την κοινή πρωτοβουλία το 2018, με στόχο τον συντονισμό των αρμόδιων αρχών σε επίπεδο ανάπτυξης τεχνογνωσίας, ώστε μέσω μίας κεντρικής βάσης δεδομένων να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της ταυτοποίησης αγνοουμένων με αποτελεσματικό τρόπο και σε συνεργασία με την ICMP.

Ο πρόεδρος του ICMP και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τόμας Μίλερ, υπογράμμισε κατά τη σημερινή συνάντηση ότι «η Ευρώπη έχει τον υψηλότερο αριθμό νεκρών και αγνοούμενων μεταναστών στον κόσμο. Οι αριθμοί είναι σε άνοδο και αυτή η πρόκληση πιθανότατα θα συνεχίσει να υπάρχει στο άμεσο μέλλον».

Η τρίτη συνάντηση έγινε με τη συμμετοχή του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ο οποίος, όπως αναφέρει το υπουργείο, επεσήμανε στην ομιλία του την ανάγκη συμμετοχής στην πρωτοβουλία και άλλων μεσογειακών χωρών.

Επίσης, ανέφερε ότι «η χώρα μας εφαρμόζει μια αποτελεσματική πολιτική προστασίας των συνόρων τόσο στην ξηρά, όσο και στη θάλασσα, μια πολιτική που στην πραγματικότητα αποτρέπει αποτελεσματικά περαιτέρω απώλειες ζωών», ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, «χάρη στις αδιάκοπες προσπάθειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, η πολιτική μας αποφέρει καρπούς, καθώς κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους έχουν καταγραφεί μόνο 19 θάνατοι και αγνοούμενοι στην Ανατολική Μεσόγειο – χαμηλό ρεκόρ, σε σύγκριση με 71 το 2019, 187 το 2018 και 701 το 2016».

Επιπλέον, ο υπουργός Μετανάστευσης σημείωσε ότι «όσο οι διακινητές εκμεταλλεύονται την ανάγκη απελπισμένων ανθρώπων για καλύτερο μέλλον, το πρόβλημα της ύπαρξης αγνοούμενων ανθρώπων στη Μεσόγειο θα παραμένει. Γι’ αυτό είναι αναγκαία η κοινή προσπάθεια των χωρών μας να συνδράμουν τις οικογένειες των αγνοουμένων και να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια μέσω της γρήγορης και αξιόπιστης ταυτοποίησής τους. Πρόκειται για μία ηθική υποχρέωση προς τις οικογένειες αυτές».

Τέλος, σε συνάντησή του σήμερα με τον πρέσβη του Πακιστάν στην Ελλάδα, Μοχάμαντ Ναντίμ Χαν, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έθεσε το θέμα της επιστροφής όσων από τους 382 μετανάστες, που επέβαιναν στο πλοίο υπό τουρκική σημαία, κατάγονται από το Πακιστάν και δεν δικαιούνται άσυλο.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα