Αθλητισμός

Αλλαγές στα αγωνίσματα του στίβου – Η νέα εγκύκλιος που αυξάνει τον ανταγωνισμό

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου αλλάζει τον τρόπο διεξαγωγής ορισμένων αγωνισμάτων

Parallaxi
αλλαγές-στα-αγωνίσματα-του-στίβου-η-960852
Parallaxi

Μεγάλες και σημαντικές αλλαγές στα αγωνίσματα του στίβου αναμένεται να κάνει η World Athletics με σκοπό να αυξήσει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους αθλητές, προσφέροντας στους θεατές μεγαλύτερο θέαμα. Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου επικύρωσε μια σειρά από αλλαγές σ τον τρόπο διεξαγωγής των αγωνισμάτων στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Σε εγκύκλιο που απέστειλε η Παγκόσμια Ομοσπονδία στις αντίστοιχες εθνικές περιγράφονται αναλυτικά όλες οι αλλαγές, μία εξ’ αυτών αφορά στο στάδιο διεξαγωγής των αγώνων, που θα πρέπει να είναι αποκλειστικά εννέα διαδρομών (αντί για οκτώ).

Αναλυτικότερα, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2025 στο Τόκιο θα είναι ο πρώτος αγώνας όπου θα εφαρμοστεί η παρουσία εννέα αθλητών και αθλητριών στους τελικούς των αγωνισμάτων από τα 100 μ. μέχρι και τα 800 μ., συμπεριλαμβανομένου και τα εμπόδια.

Σύμφωνα με ίσα μεταφέρει ο ΣΕΓΑΣ, η απόφαση αυτή θα επιφέρει αλλαγή και στον τρόπο διεξαγωγής των ημιτελικών, όπου θα διεξάγονται τρεις σειρές και στον τελικό θα προκρίνονται οι τρεις πρώτοι. Με τον τρόπο αυτό η WA καταργεί την πρόκριση στον τελικό με χρόνο και κάνει πιο ανταγωνιστική τη διαδικασία των ημιτελικών.

Τέλος, στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται πως στο τέλος του 2024 θα γίνουν οι πρώτοι δοκιμαστικοί αγώνες στο μήκος με την ζώνη take off, ωστόσο η εφαρμογή σε επίσημη διοργάνωση δεν αναμένεται πριν το 2026. Υπενθυμίζεται πως η «ζώνη take off» είναι ένα στοιχείο που δεν άρεσε στον Έλληνα Ολυμπιονίκη Μίλτο Τεντόγλου.

Πηγή: iEidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα