Δέκα κορυφαίες στιγμές του ελληνικού τένις

Από τον Νίκο Καλογερόπουλο στον Στέφανο Τσιτσιπά και τη Μαρία Σάκκαρη.

Parallaxi
δέκα-κορυφαίες-στιγμές-του-ελληνικού-539326
Parallaxi

Η Μαρία Σάκκαρη έγινε σήμερα η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια του τένις, που φτάνει στους «4» του Roland Garros, γράφοντας ιστορία.

Αυτή η νίκη, όπως και οι γενικότερες επιτυχίες στον χώρο τόσο από την ίδια όσο και από τον Στέφανο Τσιτσιπά αποδεικνύουν ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο το ποδόσφαιρό και το μπάσκετ όπως λένε αρκετοί. Πολλοί είναι αυτοί μάλιστα που έχουν κολλήσει στις οθόνες τους παρακολουθώντας ένα άθλημα που δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές πριν λίγα χρόνια στη χώρα μας.

#1 Τρεις Έλληνες στους 24 καλύτερους Αθλητές/τριες του κόσμου

Όλος ο φίλαθλος πλανήτης μιλάει για τον Στέφανο Τσιτσιπά, τη Μαρία Σάκκαρη και τη 16χρονη Μιχαέλα Λάκη που ανήκουν στους 24 καλύτερους αθλητές/ τριες του κόσμου.

#2 Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κέρδισε τον πρώτο του τίτλο στο Monte Carlo Masters 

Στον τελικό του Monte Carlo Masters έφτασε ο Στέφανος Τσιτσιπάς χωρίς να χάσει ούτε ένα σετ, κερδίζοντας πρώτη φορά σε τουρνουά ATP Masters 1000. Πρόκειται για τον έκτο τίτλο της καριέρας του.

#3 Το κεφάλαιο Νίκος Καλογερόπουλος

Γυρίζοντας λίγο πιο πίσω δε μπορούμε να μην αναφερθούμε στον Νίκο Καλογερόπουλο που πολλοί τον θεωρούν ως τον «πατέρα» του Ελληνικού τένις. Έχει κατακτήσει 16 πανελλήνια πρωταθλήματα Ανδρών (από το ’62 έως το ’80). Το 1963 ήταν νικητής στα Τζούνιορς του Γουίμπλεντον και του Ρολάν Γκαρός, ενώ το 1964 έφτασε στους «16» του λονδρέζικου Όπεν.

#4 Η πρώτη αθλήτρια τένις με διεθνή καριέρα

Ο λόγος για την Αγγελική Κανελλοπούλου, μητέρα της Μαρίας Σάκκαρη. Τον Απρίλιο του 1987 έφτασε έως το Νο. 47 της ATP.

Κατέκτησε για πρώτη φορά το πρωτάθλημα Ελλάδας το 1979, σε ηλικία 14 ετών! Πήρε άλλα 10, αναδείχτηκε δύο φορές αθλήτρια της χρονιάς από τον ΠΣΑΤ, ενώ έχει συμμετάσχει στα προκριματικά του Γουίμπλεντον και του Ρολάν Γκαρός, καθώς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984.

#5 Η εθνική Ελλάδος «διέλυσε» τη Δανία

Το 2011 οι Λένα Δανιηλίδου, Ειρήνη Γεωργάτου, Άννα Γερασίμου και Δέσποινα Παπαμιχαήλ, απέκλεισαν τη Δανία της – Νο. 1 τότε στον κόσμο – Caroline Wozniacki και διατήρησαν την Ελλάδα στην 1η κατηγορία του Fed Cup!

#6 Η πρώτη είσοδος του Τσιτσιπά στο Top10

Στις 4 Μαρτίου του 2019 ο Στέφανος Τσιτσιπάς εισήλθε για πρώτη φορά στην καριέρα του στο Top10 της παγκόσμιας κατάταξης της ΑΤΡ, γράφοντας ιστορία στο ελληνικό τένις, για ακόμη μια φορά.

#7 Οι επιτυχίες στο Γουίμπλετον

Το 2018 ο Στέφανος Τσιτσιπάς έφθασε ως τον 4ο γύρο της βρετανικής διοργάνωσης. Από πλευράς γυναικών, η Xανιώτισσα Λένα Δανιηλίδου έφθασε μέχρι τον τέταρτο γύρο (στις 16 καλύτερες της διοργάνωσης) το 2002. Το 2017 και το 2019, η Μαρία Σάκκαρη έφθασε έως τον 3ο γύρο του τουρνουά.

Την πιο μεγάλη νίκη στην καριέρα της η Λένα την πέτυχε στις 25 Φεβρουαρίου 2004. Απέκλεισε με 2-0 σετ στον β’ γύρο του τουρνουά τένις του Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ένα από τα ιερά τέρατα του σύγχρονου παγκόσμιου τένις, την Αμερικανίδα Τζένιφερ Καπριάτι που ήταν το 2001 Νο 1 στον κόσμο.

https://www.youtube.com/watch?v=Lt95issLWDM

#8 Ο σπουδαίος Στέφανος Διαμαντής 

Ένας εξίσου καλός αθλητής είναι ο πρωταθλητής στο τένις με αναπηρικό αμαξίδιο Στέφανος Διαμαντής, ο οποίος κάνει τον κόσμο να μιλά γι αυτόν με κορυφαίες επιδόσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

#9 Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Εθνική γυναικών 

Ο Τάσος Μπαβέλας μπορεί να μη κατάφερε να φτάσει πάνω από το Νο 451 της ATP, αλλά συμμετείχε στους Ολυμπιακούς του ’88 και του ’92 εκπροσωπώντας τη χώρα μας, αλλά και σε 10 σερί διοργανώσεις Ντέιβις Καπ από το 1984 έως 1994. Υπήρξε τρεις φορές πρωταθλητής Ελλάδας και προπονητής της Εθνικής Γυναικών, βοηθώντας την να ανέβει κατηγορία στο Fed Cup.

#10 Από τα γήπεδα σε δική του ακαδημία

Ο Γιώργος Καλοβελώνης, έχει επίσης μαγέψει το φίλαθλο κοινό του τένις συμμετέχοντας σε 14 Ντέιβις Καπ και στους Ολυμπιακούς της Σεούλ, ενώ είχε παρουσία σε αρκετά διεθνή τουρνουά, φτάνοντας τον Ιούνιο του ’86 σε career high διεθνώς, στο Νο. 208 του κόσμου. Τα τελευταία χρόνια διατηρεί δική του Ακαδημία τένις στην Αττική.

Πληροφορίες: menshouse.gr, tennisnews.gr, tennis24.gr, sansimera.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα